1. Waarom The Sims 4 zo populair is

Waarom The Sims 4 zo populair is

The Sims is een franchise die al jaren een heel hechte spelersgroep heeft die inmiddels al meerdere duizenden uren per persoon hebben geklokt in het simulatiespel. Toen The Sims 4 net uit was, bleek het echter niet een game die de fans direct kon bekoren. Het ging meer over het maken van soap-achtige verhalen dan het leven sturen van virtuele mensen. Bovendien logen de reviews er ook niet om: waar The Sims, The Sims 2 en The Sims 3 allemaal een gemiddelde score op Metacritic hebben tussen de 8,6 en 9,2, kreeg The Sims 4 slechts een 7. Pijnlijk voor Maxis, de EA-studio die destijds al niet heel lekker meer ging.

Dat The Sims 4 de minst bejubelde game is van de reeks, is echter niet terug te zien in de verkoopcijfers. In 2014 en 2015 domineerde het spel de lijsten met bestverkochte pc-games en inmiddels is hij al tien miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat komt omdat er toch een heleboel vooruitgang is sinds The Sims 3, de fans mooie dingen hebben gebouwd en gedeeld en Maxis de juiste veranderingen heeft doorgevoerd in de laatste jaren.

The Sims 4

Create-A-Sim is geweldig

Het toffe aan The Sims in het algemeen is dat de gamereeks voor ieder wat wils biedt. De een slaat de hele levenssimulatie over en bouwt alleen maar de grootste huizen met de mooiste interieurs, de ander gebruikt een wat sadistische invalshoek en probeert juist het leven van de Sims zo miserabel mogelijk te maken en weer een ander wil vooral zijn familie, vrienden of beroemdheden zo levensecht mogelijk namaken. Dat laatste kan in de Create-A-Sim, de personagebouwer waarin je nog veel meer details kwijt kunt als ooit tevoren. En juist omdat je ze met de hele wereld kunt delen, hoef je niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Trump, de Disney-prinsessen, Nintendo-personages en andere beroemdheden zijn binnen een paar seconden gevonden.

De uitbreidingspakketten maken de game rijker

Er zijn al zes uitbreidingspakketten verschenen en een heleboel game packs. Dat was ook wel nodig, want een van de grootste kritieken op de basisgame is dat deze niet bepaald uitgebreid is. Het voelt allemaal wat gelimiteerd, en dat is niet de bedoeling in een game die over het leven zelf gaat. Gelukkig is dat inmiddels heel anders, al is het jammer dat je daarvoor meer geld moet uitgeven dan je al besteedt aan de basisgame. Toch raden we het aan, want vooral de uitbreidingen City Living en Cats & Dogs zijn erg grappig. In het stadsleven krijg je meer activiteiten en carrières voor je Sims om te ondernemen, terwijl je in Cats & Dogs juist meer interactie krijgt tussen verschillende huisdieren. En ja, dat is soms hilarisch. Vergeet echter niet dat elke uitbreiding weer twintig euro kost, dus het kan alsnog flink oplopen als je echt alles wilt gebruiken dat The Sims 4 te bieden heeft.

The Sims 4

Eindelijk is er ook een peuterleven

Het was in The Sims eerst zo dat je zorgt voor een boel volwassenen die eventueel een baby kunnen maken, maar inmiddels is het al jaren de gewoonste zaak van de wereld om al meteen een kind te creëren in de Create-A-Sim. In een van de gratis updates voor The Sims 4 wordt daar ook nog een peutertijd aan toegevoegd, waardoor je nu echt met je Sim door alle levensfases heen kan gaan: baby, peuter, tiener, puber, jongvolwassene, volwassene en oudere.

Geen ellendig lange laadschermen

Je kunt niet meer in een keer de kaart bekijken van een hele stad zoals vroeger, maar daarvoor krijg je terug dat je niet meer ellendig lang hoeft te kijken naar een laadscherm zoals in The Sims 3. Visueel is er enorm veel vooruitgang, niet alleen dankzij de uitgebreide Create-A-Sim, maar ook de spelwerelden en objecten zijn enorm gedetailleerd. Ondanks dat de game grafisch is doorontwikkeld, betekent dat dus niet dat je nog langer moet wachten. De laadschermen zijn juist korter, waardoor je sneller weer met je Sims of je bouwwerk aan de slag kunt.

The Sims 4

Plons: zwembaden zijn terug

Een van de grootste schokken in de gamewereld kwam in 2014 toen werd aangekondigd dat The Sims 4 geen zwembaden zou bevatten. Wat? Hoe kunnen we die vervelende Sims nu dan op nare wijze om het leven brengen? Na een heleboel negatieve reacties van de fans zijn zwembaden toch teruggekomen naar het spel. Niet dat het zo makkelijk is om je Sim daarin te verdrinken, ze zijn in dit vierde deel namelijk sowieso wat minder makkelijk af te maken. Maxis vond dat belangrijk, om zo te voorkomen dat Sims per ongeluk stierven. Ben je er dus juist op uit die arme virtuele evenbeelden van de mensheid aan hun einde te laten komen, dan moet je wel wat geduld hebben. In het zwembad kan het wel dertien Sims-uren duren voor ze voor altijd de bodem raken en Magere Hein ze komt halen.

Enerzijds wordt er dus juist teruggegrepen naar het verleden om The Sims 4 toch weer een geliefde titel te maken, maar anderzijds zijn er ook veranderingen die de fans zo kunnen waarderen, dat er met plezier weer uren per dag in dat virtuele leven worden gestoken. Speel jij The Sims 4 ook nog zoveel?

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

  • Steeds als er weer een uitbreiding komt ga ik dit spel weer spelen. Hoewel ik bij de sims 4 al die game packs wel rot vind. Bij sims 2 gaan het maken kon je bijvoorbeeld een eigen winkel starten, aan huis een winkel starten of een restaurant starten. Bij de sims 4 aan het werk krijg je weer alleen een eigen winkel optie en moet je daar naast nog een game pack kopen voor restaurants. Dit hadden ze vind ik gewoon in een uitbreiding moeten stoppen. Maar op dit na vind ik het nog steeds een leuk spel en hoop ik ook dat er nog een studententijd of bovennatuurlijk uitbreiding zal komen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren