1. Wannahave Woensdag – Robot voor huisdieren en schild voor onzichtbaarheid

Wannahave Woensdag – Robot voor huisdieren en schild voor onzichtbaarheid

Het is dat we zeker weten dat we in 2019 leven, want soms komen we een product tegen dat rechtstreeks uit de toekomst lijkt te komen. Eén van die producten is een schild waarmee je jezelf onzichtbaar kunt maken – alsof je zelf de hoofdrolspeler in een Harry Potter-verhaal geworden bent.

Nieuwe Motorola Razr

2019 is misschien niet hét jaar van de opvouwbare smartphone, maar het is wel het jaar waarin we veel verschillende designs te zien krijgen. Samsung heeft er eentje die je verticaal naar binnen vouwt, Huawei bracht er een uit die je naar buiten vouwt en Motorola heeft nu een telefoon die je horizontaal opvouwt: een nieuwe versie van de opklapbare telefoon Motorola Razr. Dit keer is er echter geen numeriek toetsenbord aanwezig, maar een plastic oled-scherm van 6,2-inch. De resolutie is niet heel hoog (2142 bij 876 pixels) en de processor is ook niet high-end (Snapdragon 710), maar het is wel een uniek apparaat.

Als het toestel ingeklapt is, maak je gebruik van het 2,7-inch-scherm op de voorkant. Met dat schermpje kun je bellen, berichten beantwoorden, betalen met één tik, muziek afspelen, selfies maken, Google Assistant gebruiken en via je persoonlijke instellingen bluetooth, wifi en hotspots in- of uitschakelen. Verder is er 6 GB aan werkgeheugen aanwezig en 128 GB aan interne opslagruimte, evenals een vingerafdrukscanner en de sensoren en verbindingen die je van een moderne smartphone mag verwachten. De prijs is echter niet misselijk: 1599 euro. Of de nieuwe Motorola Razr ook naar Nederland komt, is niet bekendgemaakt.

Mustang Mach-E SUV

De Mustang van Ford is een heerlijk ouderwetse muscle car, maar dat imago kan nog wel eens veranderen wanneer Ford de elektrische variant in 2020 op de markt uitbrengt. Bovendien wordt deze versie van de aankomende auto een stuk goedkoper: 48.425 euro om precies te zijn (terwijl oudere Mustangs ruim 70.000 euro kosten). Eigenlijk is deze auto alleen in naam een Mustang als we naar andere aspecten kijken. In de basis is de auto een SUV/cross-over en heeft het vijf deuren en vijf volwaardige zitplekken.

Er zijn gelukkig ook overeenkomsten met de oude Mustang. Het zit hem meer in de details, zoals het logo met het dravende paard en de lijnen en lampen van de wagen. Qua design lijken de auto’s dus op elkaar en mogelijk geldt dat ook voor de prestaties, maar dat is nog niet bekend. Verder komen er twee versies aan: een van 75 en een van 99 kWh, met respectievelijk een bereik van 500 kilometer en 258 pk en 600 kilometer en 328 pk. Waarschijnlijk gaat deze Ford Mustang de strijd aan met de aankomende Model Y van Tesla.

Ebo-robot voor je huisdieren

Huisdieren zijn vaak cute en schattig en leuk en een hoop werk, maar o zo lief en Ippy, als je dit leest, ik kom je zo even aaien. Als je aan huisdieren begint, dan vinden we wel dat je er de tijd voor moet hebben en nemen. En lukt dat niet, dan kun je misschien Ebo inschakelen. De robot verscheen in oktober op Kickstarter en had binnen tien minuten het doelbedrag al binnen.

Het is een behoorlijk slimme robot. Net zoals een slimme stofzuiger kan Ebo de omgeving scannen om te checken of er genoeg ruimte is om, in dit geval, te spelen. Vervolgens beweegt ‘ie zichzelf door de kamer om je kat in beweging te houden. Middels sensoren zorgt Ebo ervoor dat hij nergens tegenaan komt. Ook is hij in staat om andere, levende dingen na te bootsen met geluid, licht en bewegingen, waardoor je kat hopelijk een beetje geïnteresseerd raakt in het apparaat. Mocht je kat zich snel vervelen, dan leert Ebo dat gedrag te herkennen waarna hij zijn routine afstemt op de wensen van je kat.

En als katten ergens van gecharmeerd zijn, dan is dat het wel. Verder heeft Ebo een wifiverbinding, kun je hem bedienen met een app en kun je hem zelfs video’s laten maken van je huisdier. Je kunt het project nog steunen voor ongeveer 143 euro.

Nieuwe 16-inch MacBook Pro

De Apple-liefhebbers onder ons kunnen hun lol niet op met nieuwe iPhones, Apple Watches en nu ook een nieuwe MacBook Pro. Het bedrijf uit Cupertino wil met deze versie van de laptop een groot probleem aanpakken en introduceert daarom het Magic Keyboard. Dit is een toetsenbord met een schaarmechanisme, dat de irritaties van het vlindertoetsenbord moet doen vergeten. De key travel is minder dan een millimeter en verder zit er ook Touch ID, een fysieke escapeknop en een Touch Bar in verwerkt.

Dat zijn niet de enige verbeteringen. Zo is er nu een groter Retina-scherm van 16-inch, met een maximaal aantal nits (helderheid) van 500 en een resolutie van 3072 bij 1920 pixels. Daarnaast kan hitte nu beter afgevoerd worden en zijn bevat de laptop natuurlijk betere specificaties. Daar betaal je natuurlijk wel voor. Mocht je nog met je gezin op vakantie willen, dan kun je de nieuwe MacBook Pro niet meer aanschaffen, want het gevaarte heeft een minimale prijs van maar liefst 2699 euro. Dan heb je dus de basisversie. Wil je meer, dan betaal je meer.

Schild van onzichtbaarheid

We hebben het beste voor het laatste bewaard, namelijk een schild waarmee je onzichtbaar kunt worden. HyperStealth Biotechnology Corp. heeft een lichtbuigend schild ontworpen waarmee je jezelf of een object bijna perfect kunt camoufleren. Er is geen stroomtoevoer nodig, het schild is ontzettend dun en kan ook nog eens gebogen worden. De makers leggen uit dat het schild licht buigt zoals dat ook in glas of water gebeurt, maar dan zonder water.

In de onderstaande video krijg je een goed beeld van wat het schild kan. Vooralsnog zie je wel dat er mogelijk iets vreemds aan de hand is doordat er een soort schim zichtbaar kan zijn wanneer het object te dicht naast het schild staat, maar vanuit de juiste hoeken en vanaf een goede afstand lijkt er niets aan de hand te zijn . In de video krijg je daar een perfecte indruk van. Het materiaal waarmee het schild gemaakt is, is vergelijkbaar met het materiaal dat je op posters of dvd-hoesjes met een 3d-effect tegenkomt. Als je dan je hoofd beweegt of één oog dicht doet, verandert het effect. En dat is ook wat bij dit schild gebeurt.

Bekijk hier de video.

wannahave

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren