1. Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr (hands-on preview)

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr (hands-on preview)

Het universum van Warhammer 40,000 zit vol verhalen over enkele helden die met een grimmige vastberadenheid honderden vijanden van de keizer over de kling jagen. Hoog tijd dat er een game verschijnt waarin je precies dat doet en Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr gaat die uitdaging aan.
Warhammer 40.000: Inquisitor - Martyr

In Warhammer 40,000 is de heerschappij van de God-Emperor absoluut. Theorisch gezien, tenminste. The Imperium of Man strekt zich uit over de sterren en sinds een verschrikkelijk verraad tienduizend jaar geleden is de beste man niet zo goed meer ter been. Zodra er op een verre planeet ook maar de schijn bestaat van ketterij (een wijziging in het dagelijkse gebed, een gedeelde nachtmerrie, of, nog erger, individueel denken) komt een Inquisitor op bezoek. Dat is niet voor niets, want als het geloof in de God-Emperor niet rotsvast is, slaat ‘For the Emperor!’ om in ‘Blood for the Blood God!’ en vinden demonen een weg naar de werkelijkheid.

In Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr stap je in de zwaar bepantserde schoenen van een Inquisitor en trek je naar de afgelegen Caligari-sector. Daar is een reusachtig en millennia oud schip uitgespuugd door de Warp, een alternatieve dimensie waar de vier goden van Chaos huizen. Eenmaal gearriveerd blijkt de situatie erger dan gedacht en mag je honderden ketters, mutanten en demonen voorstellen aan de gepantserde vuist van het Imperium.

Warhammer 40.000: Inquisitor - Martyr

Goed in de vingers

Inquisitor – Martyr is een actie-rpg in hart en nieren. Dat betekent procedureel gegenereerde locaties, kisten vol wapens, tientallen vrij te spelen bonussen en hordes aan monsters om te reduceren tot een bloederig hoopje ellende. Tijdens onze speelsessie doolden we vooral rond op Martyr, het kolossale schip waar de game zijn ietwat klungelige naam aan te danken heeft. Later in de game bezoek je ook andere locaties, zoals ruimtestations en door de Chaos-god Nurgle gecorrumpeerde planeten. Op basis van wat we hebben gezien lijkt de Hongaarse ontwikkelaar NeocoreGames de gotische vormgeving en overdreven grimmige sfeer van Warhammer 40,000 goed in de vingers te hebben.

De WH40K-licentie is niet het enige unicum voor NeocoreGames, dat een bescheiden bekendheid vergaarde met The Incredible Adventures of Van Helsing, want Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr verschijnt naast de pc tegelijkertijd voor de Xbox One en PlayStation 4. Dat roept direct de vraag op hoe de game speelt op een console. Nou, de verschillende skills zijn bijvoorbeeld intuïtief verdeeld over het beperkte aantal knoppen van de PlayStation 4-controller, al merkten we wel dat de game nog wispelturig is als het gaat om het selecteren van het juiste doelwit. Tevens vonden we het dekking zoeken nog niet fijn werken.

Warhammer 40.000: Inquisitor - Martyr

We zijn ook nog niet helemaal overtuigd van de wijze waarop vaardigheden werken. Die zijn opgedeeld in Weapon Skills en Armor Skills. Je uitrusting bepaalt de wijze waarop je speelt en je klasse bepaalt voor een groot deel welke wapens je kunt meenemen. Dat is geen slecht idee, maar de vaardigheden die we hebben gezien onderscheiden zich visueel en functioneel nauwelijks van elkaar. We hopen dat unieke wapens ook unieke vaardigheden met zich meebrengen, zodat je op hogere niveaus kunt blijven experimenteren.

Voorzichtig enthousiast

Over de plannen van NeocoreGames zijn we juist wel positief. In eerste instantie bevecht je vooral volgelingen van Nurgle, de god van ziekte en verval, maar de ontwikkelaar is van plan met om tijdens Diablo-achtige seizoenen nieuwe facties te introduceren. Dit zullen dan niet alleen Chaos-facties zijn, maar ook de andere buitenaardse rassen die de mensheid naar het leven staan. Spelers hebben bovendien invloed op het lot van de Caligari-sector. Je kunt je als Inquisitor bij een Cabal aansluiten om samen met anderen te spelen, maar je krijgt zo ook de kans om te stemmen over wat er met bepaalde planeten gebeurt.

Al met al zijn we voorzichtig enthousiast over Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr. We twijfelen nog over de werking van de vaardigheden, maar de game ademt de lekker overdreven sfeer van WH40K en het traject voor na de release is veelbelovend. Als NeocoreGames de besturing verder weet te stroomlijnen en meer variatie in de vaardigheden weet te verwerken, heeft de ontwikkelaar een prima actie-rpg in handen

Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr verschijnt 11 mei voor de pc, Xbox One en PlayStation 4. Voor de preview is de game gespeeld op de PlayStation 4 Pro.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren