1. Wat de game-industrie doet aan online scheldpartijen en trollen

Wat de game-industrie doet aan online scheldpartijen en trollen

Is multiplayer helemaal vergiftigd?

Mensen die zich online misdragen: het wordt ook wel toxic gedrag genoemd. Wat is het precies en wat wordt eraan gedaan? Zijn multiplayer-games hier nog van te redden?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je zit lekker een multiplayer-game te spelen en alles is leuk en aardig tot één of meerdere spelers gaan schelden en het potje een negatieve ondertoon krijgt. Je weet het nog een tijdje te negeren, maar op een gegeven moment word je toch 'besmet' met hun houding en begin jij misschien ook geïrriteerd te reageren in de chat. Vervelend.

Naar dit negatieve gedrag wordt vaak verwezen als 'toxic', omdat mensen op deze manier de omgeving 'vergiftigen' met hun houding en andere spelers bovendien besmetten. Zo vormt het een neerwaartse spiraal waar iedereen die meedoet uiteindelijk in meegesleept wordt.

Toxic

Ondertussen is dit onderdeel geworden van de cultuur rondom bepaalde multiplayer-games en beginnen ontwikkelaars hier genoeg van te krijgen. Vooralsnog gebeurt dit vaak op kleine schaal zoals onderstaand voorbeeld duidelijk maakt.

Speler LeBlanc stelt in een ranked League of Legends-potje voor om Elise's gedrag aan te geven bij Riot, maar het moge duidelijk zijn dat Elise daar niet echt een boodschap aan heeft. Dus op die manier spelers aanpakken is onbegonnen werk en een druppel op een gloeiende plaat. Als deze cultuur moet veranderen zijn grotere stappen noodzakelijk.

Toxic League of Legends

De Overwatch League

Een voorbeeld van bedrijven die een actievere houding opnemen tegen negatief gedrag is de Overwatch League. Bijna twee maanden geleden werd de professionele speler Félix 'xQc' Lengyel geschorst vanwege onderstaande homofobe opmerking. Of dit zo bedoeld was weten we natuurlijk nooit zeker, maar hij richtte zijn opmerking wel op een tegenstander die openlijk homoseksueel is.

Hiervoor kreeg hij een boete van 2.000 dollar en bovendien liet zijn team hem de rest van de eerste fase niet spelen. Hier was veel ophef over; niet iedereen vond het terecht en er werd onder andere beargumenteerd dat Lengyel nou eenmaal 'altijd zo is'. Andere fans vinden dat als je professioneel speelt, je je ook zo moet gedragen. Of het nou ligt aan ADHD of niet, als lid van een professioneel team is xQc een rolmodel die een voorbeeld stelt voor andere spelers.

Publieke executie

Onlangs was er meer gedoe in de Overwatch League omtrent Félix Lengyel. Na een tweede ban en een boete van 4.000 dollar moest hij ook bij Dallas Fuel vertrekken. Dit keer was het omdat hij een racistische meme bleef herhalen. Het gaat om de TriHard-emote, een foto van een zwarte Twitch-streamer die mensen spammen als een zwarte man in beeld is. In dit geval was de presentator van de match, Malik Forte, het slachtoffer en op een gegeven moment maakt Forte hier zelfs een opmerking over.

Naast Lengyel kregen twee andere spelers een boete en een derde kreeg een waarschuwing. Hiermee wil Blizzard een voorbeeld stellen met een soort publieke executie. Een paar rolmodellen krijgen een fikse boete en worden geschorst, waarmee ze de rest van het publiek duidelijk proberen te maken dat zulk gedrag niet acceptabel is.

Overwatch League

Twitch-chat

De idolen aanpakken die het slechte voorbeeld geven is natuurlijk een goed begin, maar hiermee is het probleem nog niet opgelost. Ook Lengyel erkent dat er een groter probleem is, bijvoorbeeld in Twitch-chat. Zo vraagt hij zijn fans na de gebeurtenissen bij de Overwatch League om zich in te houden. "Ga alsjeblieft niet weer doodsbedreigingen sturen naar mensen."

Dat de kijkers erg racistisch kunnen zijn bleek al toen Malik Forte er iets van zei. In de comments die ernaast te zien waren, wemelde het van de TriHard-emotes en andere raciale foto's, zelfs nadat hij er een opmerking over maakt.

Twitch erkent zelf het probleem ook. De richtlijnen zijn aangepast en ze willen een strengere houding aannemen. Hatelijk commentaar kan resulteren in een schorsing. Bovendien zullen admins kijken naar pesten op andere media zoals Twitter. Als gebruikers andere media gebruiken om iemand op Twitch lastig te vallen zal dit gezien worden als een overtreding van het beleid.

Ontwikkelaars in een hoekje gedreven

Het probleem van toxic gedrag is zelfs zo groot dat ontwikkelaars bijzonder op hun hoede zijn bij het ontwikkelen van games of bij het introduceren van bepaalde communicatiefuncties. Riot besloot bijvoorbeeld geen voice-chat te gebruiken in League of Legends omdat ze dachten dat dit een negatief effect zou hebben. En dit terwijl communicatie erg belangrijk is in een MOBA. Ondertussen overwegen ze nu al bijna een jaar om het toch te introduceren en het lijkt erop dat de functie er komt, maar alleen voor spelers die samen een team hebben gevormd voor de match.

League of Legends voice-chat

Is er nog hoop?

Niet alleen zorgt toxic gedrag er dus voor dat mensen zo erg worden lastig gevallen dat sommige overwegen bepaalde games niet te spelen, maar het weerhoudt de game-industrie er zelfs van om nieuwe communicatiefeatures uit te rollen. Dat is de macht van de online trollen.

Of het goed komt met online multiplayer-games hangt dus zeker ook af van het op grotere schaal aanpakken van wangedrag en het is goed om te zien dat ontwikkelaars en communicatieplatformen als Twitch en Twitter elkaar ook in de gaten houden om de rotte appels te verwijderen en ervoor te zorgen dat het spelen van games of volgen van streams weer een prettige ervaring wordt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Zoldertrolls met straatvrees hou je toch wel.
 • Enige voordeel aan de Switch dat je deze dingen niet hebt.

  Succes aan de ontwikkelaars om deze stront vliegjes plat te stampen. Maar ben bang dat het niet gaat lukken. Al sinds Socom 1 heb ik al te maken met dit soort en het zit gewoon bij sommige mensen ingebakken.

  Helaas heb je ook een nieuw zielig soort tevoorschijn komen en dat zijn forum huilebalkjes. Op FFXIV bijvoorbeeld maken ze een topic aan om te huilen dat ze slachtoffer zijn van een onterechte verwijdering uit een dungeon. Vergeet de *gekickte* zen eigen toxic gedrag te melden waardoor er soms een onterechte witchhunt ontstaat….
 • In Rainbow Six Siege zitten tegenwoordig ook meer van die figuren. Een potje ranked starten om je teammaten neer te knallen en vervolgens de huid vol te schelden is blijkbaar leuker dan de game spelen.
 • @Erik07 Ja, van die try-hards die zelf er geen reet van kunnen. Laatst een potje was er een "clan" die iedere round vrijwel als eerste dood waren, maar wel liepen te zeiken op andere terwijl ze meekeken. Dus ik zei daar wat van en de volgende round waren ze aan het teamkillen. Ik heb ze in-game gereport, maar ook nog een aparte melding direct bij Ubisoft zelf neergelegd.

  Helaas moest ik echter een video clip opsturen en die had ik niet. Ik was niet aan het recorden.
 • Precies de reden dat ik online games steeds vaker links laat liggen of het moet met vrienden zijn. Ik ken mezelf en weet dat ik een te kort lontje heb als iets een competitie-element bevat. Gelukkig richt ik mij nooit tot anderen, maar word ik vooral kwaad op mezelf. Toch vind ik dat gedrag ook storend voor mijn vrienden, al kunnen zij er om lachen. Gamen moet je voor aleer voor je plezier doen.

  Ik ben dan ook niet zo hoopvol. Gaming wordt een steeds grotere esport, keiharde business, belangen zullen groter worden, gamers zullen vaker het gevoel krijgen dat ze moeten presteren want wie weet kan ik er geld mee gaan verdienen. Die factoren zullen leiden tot meer stress, met als gevolg meer irritatie als het niet gaat zoals het hoort te gaan.

  En dan heb je ook nog stakkers die het voor de lol doen.

  Het cliché 'wil je de wereld veranderen, begin dan bij jezelf' is hier op zijn plaats als enige oplossing.
 • @Rutgie
 • 't Beste lijkt me om je hoofd koel te houden en er boven te blijven staan. Verlaag jezelf niet tot dat niveau, negeer het en zoek een nieuw potje. Er zijn gelukkig ook spelers die wel plezier willen hebben met elkaar en daarbij respect voor elkaar hebben. Toxic mensen leven voor de aandacht, zodra ze dat niet krijgen is de pret er ook snel af, kunnen ze lekker thuis hun toetsenbord kapot gooien uit frustratie. Problem solved.
 • @JaslanNL helemaal mee eens!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren