1. Wat er beter kan aan de Epic Games Store

Wat er beter kan aan de Epic Games Store

Steam achterna

Wist je dat de Epic Games Store alweer een jaar bestaat? Epics platform heeft in een vrij korte tijd voor veel opschudding gezorgd. Eerst was er veel weerstand, maar uiteindelijk wist de nieuwe virtuele gamewinkel gamers te overtuigen om voornamelijk exclusieve games aan te schaffen. Exclusieve games zijn echter niet het enige omstreden aspect aan de Epic Games Store. Dit kan Epic beter kan doen.

De exclusieve games wat terugschroeven

Even terug naar die exclusieve games. Het is voor Epic Games essentieel geweest om exclusiviteitsdeals af te spreken met gamemakers en hier ook nog eens veel aandacht voor te vragen bij gamers. Zo kregen ze het voor elkaar dat zelfs de grootste Steam-fanaten met veel games en badges toch eens komen kijken. Daar was niet iedereen over te spreken, waardoor de reputatie van de Epic Games Store al gauw bergafwaarts ging. Lastig, want het is wel een van de dingen die de nieuwe speler op de markt nodig heeft om te kunnen voortbestaan.

Zeker als het juist wat minder pocht met die exclusieve spellen, zodat ook gamers die zich afgelopen jaar groen en geel ergerden aan de exclusiviteit en de ‘gedwongen’ overstap naar de winkel van Epic op betere voet komen te staan met Epic. Vorig jaar bracht het bedrijf onder andere toppers als Metro Exodus, The Outer Worlds, Control en Outer Wilds uit, maar nu Epic tot de gevestigde orde behoort mag het aantal exclusieve games best teruggeschroefd worden. Of kijk naar Red Dead Redemption 2, die game werd na slechts twee weken exclusiviteit in Rockstars eigen gamewinkel beschikbaar op Steam. Zp behoud je dergelijke exclusiviteitsdeals, maar schop je gamers niet tegen te schenen.

Outer Wilds

Een mooiere interface creëren

Als je op de Epic Game Store bent, dan krijg je in de bibliotheek een soort ‘terminal’ voor je; het design van de digitale winkel is zó strak en simplistisch in kleur- en taalgebruik, dat het geheel wat kil overkomt. We zouden graag een speelse kwinkslag in de winkel zien, of tenminste een systeem waarbij je het gevoel hebt dat het niet een soort opgepoetste MS Dos is, maar juist iets meer tot leven komt.

Het is vermoedelijk een bewuste keuze geweest van Epic om juist een wat killere winkelpui te hebben. Het moet een selectie games zijn die net als de schilderijen in een museum door een curator zijn geselecteerd, in plaats van een grote hoop waarin je je een weg door allerlei dlc en andere vage omschrijvingen baant, iets waar Steam na al die jaren wel mee kampt. De Epic Games Store is dus functioneel: je ziet meteen de grote, populaire titels met hier en daar een indie, maar de presentatie is zo wel erg klinisch.

epic games

De bibliotheek persoonlijker maken

In het verlengde van de wat kille uitstraling van de winkel zou het allemaal wel wat persoonlijker mogen. Zoals de games nu worden weergegeven zijn ze niet heel aantrekkelijk als je de games niet kent, dus waarom geeft Epic ze niet grappige categorienamen? Het hoeft niet alleen gebaseerd te zijn op standaardgenres, zoals shooters en platformgames, maar Epic zou ook een voorbeeld kunnen nemen aan Netflix. ‘Games voor horrorfreaks’ of ‘Terug naar je roots’ bijvoorbeeld.

Epic zou natuurlijk, wederom net als Netflix, games aan kunnen raden op basis van waar je van houdt. Misschien niet alleen op basis van wat je hebt gespeeld, maar ook waar je dol op bent. Je bent wellicht een platformjunkie, maar misschien ben je ook gefascineerd door de woestijn en wil je alle games waarin de woestijn voorkomt aangeraden krijgen. Als je van te voren een lijstje kunt doorgeven met onderwerpen die helemaal bij je passen, dan wordt de Epic Games Store pas écht epic.

epic games

Beter plannen en organiseren

Omdat de Epic Games Store zoals we hem eind 2018 leerden kennen slechts ‘het begin’ was, heeft Epic een projectbord gemaakt op Trello, waarop je precies kunt zien welke mogelijkheden er naar de winkel komen. Cloud Saves werd pas laat aan de service toegevoegd en zo zijn er meer dingen waar Epic zeker qua planning wel strakker op mag zijn. Waar er eerst nog werd aangegeven wat er drie maanden duurde en wat er zes maanden of meer zou duren, staat er nu alleen wat er ‘bijna aankomt’ en wat er ‘in de toekomst’ moet komen.

Dat is niet alleen vaag, het valt ook op dat er wel heel veel zaken pas ergens in de toekomst zullen komen. Bovendien duurt het allemaal ook wat lang: mod-ondersteuning is al sinds oktober ‘up next’ maar nog steeds niet aanwezig. Hetzelfde geldt voor zo’n beetje alle items in die categorie. De vage terminologie is daarom een grote stap terug ten opzichte van de tijdsindicatie die het bedrijf eerst gaf.

Wat vind jij van de Epic Games Store? Wat kan Epic het beste veranderen om de winkel beter te maken? Laat het achter in de comments.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Grappig dat je qua interface het woordje 'kil' gebruikt. Dit is namelijk ook het eerste dat in mij opkwam bij het destijds zien van het nieuwe IG met al haar wit en blauw. Dit vind ik nog steeds wel eerlijk gezegd. Met name omdat de vorige versie zoveel kleur had. Kwestie van smaak gok ik.
 • @benjaminben haha, vind dit wel een grappige vergelijking. Qua kleur vind ik de huidige versie van IG wel oké. Sommige websites hebben een miljoen kleuren en knoppen die op je afkomen, en daar heb ik een hekel aan.
 • Ding verwijderen dat kan er beter
 • Vind het wel een prima ding. heb er al wat mooie dealtjes weten te scoren.

  Afwezigheid van en winkelmandje is erg irritant, voor de rest wat onduidelijk.
  Ach ik vind het niet zo spannend.

  Ik kan me soms juist wel storen aan die 60000 functies en knoppen van Steam die ik niet gebruik.

  Ik houd het bij de nieuwe GoG launcher: alles in één, wel zo makkelijk
 • weg met dat meuk!
 • Het enige wat me stoort aan Epic Games is de uitleg die men telkens geeft wanneer ze een game wegkapen uit de grote stoute Steam store.
 • Eerst was er veel weerstand, maar uiteindelijk wist de nieuwe virtuele gamewinkel gamers te overtuigen

  Weet niet welke gamers jij het over heb maar ik zou is op reddit fuckepic kijken die heeft meer users dan epic reddit.. veruit het meeredeel is nog steeds fel tegen deze bende.
 • Ik vind het wel fijn dat ik telkens gratis games van ze krijg door al die kleine kindjes die geld investeren in Fortnite. Voelt alsof kinderen betalen voor mijn games:)
 • Yep, free games zijn awesome. Net Darksiders 1 & 2 verkregen. Zeker de moeite om te volgen. Heb de 3 Batman games (GOTY) en zelfs Celeste op deze manier binnen gehaald.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren