1. Wat er nieuw is in Pokémon Go sinds je gestopt bent met spelen

Wat er nieuw is in Pokémon Go sinds je gestopt bent met spelen

‘WIE SPEELT DIT NOG?’

De vraag ‘wie speelt er nog Pokémon Go?’ is onlosmakelijk verbonden met elk nieuwtje over de game. Sinds Niantics mobiele titel doorbrak in 2016 is de game bijna onherkenbaar veranderd en hebben de talloze updates de Pokémon Go uiterst aangenaam gemaakt.

En niet zonder resultaat, want recente cijfers wijzen uit dat het spelersaantal van Pokémon Go weer is gegroeid en dat de game zelfs 800 miljoen keer gedownload is. Mocht je zin krijgen om de straat op te gaan en de hele dag pokémon binnen te hengelen, dan vind je hierover een handig overzicht over alles wat er is veranderd sinds je bent gestopt met spelen.

Nieuwe pokémon

Te beginnen met de nieuwe generaties pokémon. Bij de lancering bevatte Pokémon Go enkel de originele 150 exemplaren uit de Kanto-regio, maar in februari vorig jaar werd dit uitgebreid met ongeveer tachtig Johto-pokémon. De Hoenn-pokémon volgden rap en inmiddels zijn alle 135 beestjes uit de derde generatie beschikbaar, op acht normale pokémon na. Uiteraard zijn legendarische pokémon als Mewtwo en Lugia niet in het wild te vangen, maar onderdeel van evenementen en raids. Een nieuwe lek hint ernaar dat de uitrol van de vierde generatie in de nabije toekomst begint, dus stoom je Magmar, Electabuzz en Rhydon maar alvast klaar om te evolueren.

Pokémon Go
Pokémon Go

Raids

Iets meer dan een jaar geleden werden Raids aan de game toegevoegd, coöperatieve gevechten tegen sterke pokémon. Raid-gevechten bieden spelers een kans gezamenlijk een sterke, vaak legendarische pokémon te vangen, mits ze deze eindbaas weten te verslaan. Raids hebben verschillende moeilijkheidsgraden, wat betekent dat je voor de ene pokémon meer trainers nodig hebt dan de andere. Sinds kort is het mogelijk om te zien hoeveel anderen hebben geprobeerd een Raid te klaren voordat je je kostbare Raid-pas verbruikt. Raid-passen zijn vanaf level 5 verkrijgbaar bij Pokéstops of te koop in de in-game winkel. Er zijn ook speciale Ex Raid-passen, voornamelijk bedoeld om Mewtwo te vangen. Raids zijn over het algemeen duidelijk zichtbaar op de kaart, en de game geeft vanzelf aan wanneer er eentje in de buurt van start gaat.

Pokémon Go
Pokémon Go

Ruilen en vrienden

Ja, de meest recente update van Pokémon introduceert ruilen met anderen. Eindelijk is het mogelijk om pokémon die je dubbel hebt te ruilen met vrienden binnen honderd meter, in ruil voor wat Stardust. Elke ruil kost een bepaalde hoeveelheid Stardust en legendarische pokémon kunnen maar eens per dag worden geruild. Elke individuele pokémon kan maar een keer worden geruild, omdat na afloop de Combat Power en/of de HP van het beestje verandert. Vrienden voeg je (helaas) toe via een vriendcode, maar de gelukkig is deze eenvoudiger te delen via social media dan bijvoorbeeld op de 3DS. Via de vriendenlijst is het ook mogelijk om elkaar cadeaus te sturen, die je ontvangt bij Pokéstops. Hoe meer cadeaus je elkaar stuurt, des te beter je relatie. Net als in het echt eigenlijk.

Pokémon Go
Pokémon Go

Nieuwe spullen en aanvallen

In de afgelopen twee jaar is Pokémon Go ook flink uitgebreid met nieuwe spullen en aanvallen. Ten tijde van de lancering kon je een Razz Berry inzetten om de vangkans van een wilde pokémon te vergroten. In de maanden daarna zijn daar de kalmerende Nanab Berry, de candy-verdubbelende Pinap Berry en superieure Golden Razz Berry aan toegevoegd. Ook kun je nieuwe aanvallen leren met de Fast en Charged TM’s, levert een Star Piece voor dertig minuten de helft meer stardust op en is een Rare Candy universeel inzetbaar. Tot slot zijn ook evolutiespullen aan de game toegevoegd, die benodigd zijn om een specifieke pokémon te laten evolueren.

Een beter sorteersysteem

Met de komst van alle nieuwe pokémon en spullen is het lastig om een goed overzicht te houden. Gelukkig is ook het menu in positieve zin veranderd, met name de manier waarop je snel pokémon selecteert. Je kunt nu zoeken op naam, een of meerdere types en zelfs op Technical Machine. Zo kun je niet alleen snel exemplaren met elkaar vergelijken, maar ze ook eindelijk in groepen naar Professor Willow sturen voor candy. Sinds dit jaar sorteert de Pokédex op regio om een handig overzicht van Kanto- Jotho- en Hoenn-pokémon te hebben. De Dex is daarnaast ook geïntegreerd in de Nearby-functie van de game en geeft nu de prioriteit aan pokémon die je nog niet gevangen hebt.

Pokemon Go

Missies en weereffecten

Omdat levelen en sterkere pokémon tegenkomen een nogal tijdrovende bezigheid is, helpt de game je een handje door missies aan te bieden. Veldmissies ontvang je vanzelf bij Pokéstops en bevatten simpele opdrachten, zoals het evolueren van een bepaald type pokémon. Je kunt deze op ieder moment verwijderen en wachten op een andere als je de missie niet ziet zitten. Speciale missies komen vanuit Professor Wilson en worden afgesteld op het level dat je hebt. Over het algemeen duurt het iets langer om ze te voltooien, maar de beloningen zijn er wel naar.

Daarnaast zijn er zeer regelmatig evenementen om spelers weer de straat op te krijgen. Op community-dagen zijn er op bepaalde plekken in de wereld pokémon met zeldzame aanvallen te vangen en Safari Zone-evenementen bieden de gelegenheid exemplaren uit andere werelddelen te vangen. Je hoeft niet altijd een plek te bezoeken om deel te nemen aan evenementen, want regelmatig heeft het weer invloed op welke pokémon er in de buurt zijn, zoals extra veel water-pokémon bij hevige regen. Zo nu en viert Niantic de release van een nieuwe generatie met dubbele xp en pokémon met grappige hoedjes, en zijn legendarische pokémon tijdelijk beschikbaar tijdens evenementen. Zo valt er dus altijd wat nieuws te halen.

Pokemon Go

Klein, maar fijn

Tot slot zijn er nog vele kleine veranderingen doorgevoerd die de game simpelweg aangenamer maken om te spelen. Gyms fungeren bijvoorbeeld als Pokéstops, draaien minder om het prestige van een bepaald team en pokémon verliezen in de loop der tijd hun motivatie om te vechten. Ook werkt de Nearby-functie eindelijk zoals bedoeld, namelijk met bijbehorende afbeelding waar de pokémon zich bevindt, en kun je een pokémon als buddy meenemen om extra candy te verzamelen.

Pokémon Go is dus in de afgelopen twee jaar geëvolueerd – om in Pokémon-termen te spreken. De game begon als een buggy mobiele game met weinig features, maar met de komst van ruilen en andere grote updates is het geheel dichtbij wat Niantic had beoogd. Er is uiteraard nog genoeg aan te merken op de game, maar voor nu is er reden genoeg om je team klaar te stomen om over te zetten naar Let’s Go Pikachu en Eevee.

Eevee

Dit artikel delen

Over de auteur

Jack O Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Speelt iemand dit nog?

  Jokes aside, ik speel de game nu weer sinds een week of 2/3 en ik heb de smaak wel weer te pakken. Raids zijn leuk maar we zijn vaak niet met genoeg man om een level 5 raid te doen. Hierdoor krijg ik toch weer de neiging om te gaan cheaten. Gewoon omdat ik bepaalde pokemon met geen mogelijkheid kan krijgen anders.
 • @Robskeee

  Ik woon in zwolle en zit dan ook in een groepsapp voor zwolle. Handig en dan weet je of er genoeg mensen komen op dagen.
 • ze mogen wel maken dat als er in een straal van 1km geen pokestop zit je hem zelf kan neer zetten.
 • @andre.vanvliet.146 Volgens mij is/was er een mogelijkheid om bepaalde plaatsen op te geven als pokéstop. Wellicht biedt dat een uitkomst!

  Heb zelf mazzel, als ik m'n telefoon tegen het raam doe kan ik net bij die voor de deur
 • @Jack O
  En als je PokeGo++ download kun je bij allllle Pokestops… XD
 • @Piet S. Ja, maar ik ben een rechtvaardige trainer.
 • @Jack O
  Liever jij dan ik! ;-P
 • @Piet S.
  Ik speel lekker binnen op de DS wel Pokémon. Daar kan ik ook alles vangen haha
 • @blue_blade_3
  Op de watte?
 • @Piet S.
  DS, stomme autocorrect haha;) ik heb het aangepast hoor
 • @blue_blade_3
  Maingames > Go. Eensch!
 • @Piet S.
  Main games > TCG > GO ;)
 • De Pokemondans ben ik op één of andere manier geheel ontsprongen. Ik denk dat ik er op het moment dat de tekenfilm uitkwam net iets te oud voor was, waardoor ik er nooit naar gekeken heb. Heb ooit een game op de DS gespeeld (weet niet meer welke), omdat ik die moest reviewen, maar dat had achteraf ook beter iemand anders kunnen doen.

  Nee niet mijn ding.
 • @Luigi1985

  Je komt uit 1985 dan kan het inderdaad zijn dat je net niet de echte pokemon hype hebt meegemaakt. Ik zat in groep 7 en kan nog goed herinneren dat de eerste episode was uitgezonden in nederland. Vlak daarna iedereen aan de pokemon red of blue. Helaas moest ik een emulator gebruiken omdat een gameboy te duur was.
 • "Er zijn ook speciale Ex Raid-passen, maar die worden voornamelijk uitgedeeld onder bètatesters van Pokémon Go."

  Dit klopt niet. Een Ex Raid Pass heb je nodig om Mewtwo te vangen. Je kunt zo'n pas krijgen door raids te doen op Ex Gyms. Dit zijn gyms die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen die door Niantic zijn gesteld. Als genoeg mensen (zo'n 15-20) in een week hebben meegedaan aan een raid kan die gym getriggerd worden en kunnen spelers een Ex Raid Pass krijgen op die gym.

  Iedere speler kan een Ex Raid Pass krijgen zolang je raids doet op Ex Gyms. Heeft niks met betatesters te maken.
 • @Raem Ah, ik dacht dat ze nog in bèta waren. Sorry, heb zelf geen ervaring met Ex Raids. Bedankt voor de correctie!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren