1. Wat kunnen we van Square Enix verwachten op de E3? – PRE3 2018

Wat kunnen we van Square Enix verwachten op de E3? – PRE3 2018

Square Enix heeft een indrukwekkend portfolio, maar de afgelopen twee jaar was het blijkbaar niet toereikend voor een eigen E3-persconferentie. Dit jaar is de uitgever weer van de partij, en gezien onze verwachtingen kan het zelfs een behoorlijk spectaculaire presentatie worden.

Anders dan voorgaande jaren neemt Square Enix een speciale video op, in plaats van de aankondigingen te doen op een podium in Los Angeles. Verdere details over de line-up worden niet gegeven, behalve dat we een kijkje krijgen in ‘de vele werelden’ van het Square Enix-universum. De meeste van die werelden kennen we al, maar het is de vraag wanneer en in welke volgorde we ze in onze handen krijgen.

De najaarsgames

Ongetwijfeld wordt Shadow of the Tomb Raider volledig uit de doeken gedaan. Hoewel recentelijk previews verschenen van deze derde en laatste game in de trilogie, gaf ontwikkelaar Eidos Montreal nog geen gameplaybeelden vrij. Afgaande op de eerste trailer en indrukken van de pers poogt de game de duistere kant van Lara Croft te tonen. Crofts gedrevenheid om in de voetsporen van haar vader te treden gaat ten koste van de mensen om haar heen, en ditmaal zelfs de rest van de wereld. Hopelijk bevat de presentatie een uitgebreide gameplaydemo, want Shadow of the Tomb Raider komt in september al uit.

Kingdom Hearts 3 is Squares tweede grote najaarstitel en verdient het absoluut om nog een keer in de schijnwerpers te staan. Voor liefhebbers van de serie is het wellicht een tegenvaller dat een hoop Disney-werelden al zijn onthuld, maar wie weet heeft Square Enix nog een verrassing in petto. Tot nu toe weten we dat Sora en zijn vrolijke kompanen werelden uit Big Hero 6, Rapunzel, Hercules, Toy Story, De kleine zeemeermin en Monsters Inc. bezoeken. Uit verse hands-on sessies blijkt verder dat de game kiest voor een actievol gevechtssysteem en dat de releasedatum hoogstwaarschijnlijk tijdens E3 bekend wordt gemaakt.

Andere games die vermoedelijk voorbijkomen zijn Dragon Quest Builders 2, Dragon Quest 11, The World Ends With You: Final Mix en Octopath Traveler. Ook kondigde Square Enix vorig jaar Left Alive aan, een veelbelovende tactische survival-shooter in het Armored Core-universum. In verschillende delen van een vervallen stad proberen drie personages te overleven te midden grote Wanzer-mechs, die spelers ook zelf kunnen besturen. De game heeft een waanzinnige hoeveelheid grote namen aan boord van onder andere Kingdom Hearts, Final Fantasy en Metal Gear Solid, dus we kunnen niet wachten om de eerste gameplay-beelden te aanschouwen.

Final Fantasy 7

Dat geldt ook voor de remake van Final Fantasy 7, de game die de keuze voor een eigen presentatie zeker zou verantwoorden. Na het nieuws dat de game intern wordt ontwikkeld bij Square Enix heeft regisseur Tetsuya Nomura laten weten dat de progressie ‘zeer soepel’ verloopt en dat de fundering van de technologie van de game wordt gelegd. Hoewel het klinkt alsof de ontwikkeling van de game nog in de beginfase verkeert, zegt Nomura te verwachten binnenkort nieuwe beelden uit te brengen. En als er een geschikt moment is om dat te doen, dan is dat tijdens aankomende E3.

En wat als dit niet het geval is? Dan kan Square Enix altijd nog gebruikmaken van Avengers-hype door ‘The Avengers Project’ te onthullen. Bij de teaser gaf ontwikkelaar Crystal Dynamics aan dat we dit jaar meer informatie krijgen over hoe de game precies in elkaar zit. Volgens geruchten wordt het een Destiny-achtige actiegame met een verschillende speelstijl voor elke superheld, ligt de focus op coöperatieve gameplay en bevat het een verhaal dat gebaseerd is op de comics. Het is weer even geleden sinds de laatste goede superheldengame, dus kom maar op met dit project.

Tot slot is er een aantal games dat Square Enix uit de hoge hoed kan toveren. Het tweede seizoen van Life is Strange is bijvoorbeeld onderweg, een Xbox One (X)-versie van NieR: Automata kan zomaar worden onthuld, wellicht zien we beelden van Project Prelude Rune en People Can Fly werkt ook al een tijdje aan een nieuwe shooter. Ook dook Just Cause 4 op in de lijst ‘gelekte’ games door Wallmart Canada, en hoewel Avalanche Studios meewerkt aan Rage 2 is dat eigenlijk niet onlogisch: de bombastische openwereldgame blijft de belangrijkste serie van de studio en de tijd is rijp voor een nieuw deel.

Een prachtige mix

Dit jaar heeft Square Enix dus meer te tonen dan ooit. Als we de lijst bekijken is het een prachtige mix van Westers-georiënteerde actiegames en traditionelere rpg’s. Het is misschien zelfs jammer dat de uitgever niet het zelfvertrouwen heeft om al dit moois live op een podium tentoon te stellen, maar anderzijds maakt het de presentatie ontzettend gestroomlijnd. Zolang Final Fantasy 7 maar getoond wordt maakt het ons geen moer uit, want het wordt verdorie tijd dat we er eindelijk wat meer van zien.

Dit artikel delen

Over de auteur

Jack O Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Helemaal gek van The Witcher 3, Pokémon, God of War en Uncharted. Zwak voor egels en andere beestjes.

Reacties

 • Eigenlijk zo'n beetje alles kan mij gestolen worden bij Square Enix zolang ze maar komen met een reveal van een Final Fantasy VIII full HD remaster ( het liefste zie ik een full blown remake van deze beste Final Fantasy en tevens hands down beste game ooit gemaakt. Maar dat gaat niet gebeuren zolang de Final Fantasy VII remake nog in ontwikkeling is).
 • @Meta_coola

  Reken er maar eerder op dat het nooit gaat gebeuren. Ik denk zelfs dat ze bij Square enorm spijt hebben van hun FF7 remake fiasco want de ontwikkelingstijd en budget loopt de spuigaten uit natuurlijk gezien de vorige ontwikkelingen rondom dit spel.

  Bovendien heeft FF8 bij lange na niet de fanbase die zon dure multi-generatie ontwikkeling game rechtvaardigt, iets wat deeltje 7 wel heeft. Ook FF9 heeft die basis niet ookal was het technisch de beste FF uit die generatie.
 • @Ramirez

  Nou ja Final Fantasy IX heef ook een full HD remaster gekregen en Final Fantasy X ook dus Final Fantasy VIII kan dat ook best krijgen
 • @Meta_coola

  Een HD remaster is ook niet zo duur door te voeren lijkt mij. Maar een full fledged remake als FF7…ik hoop met je mee hoor haha, maar ik denk dat ze zich er nooit meer aan gaan branden.

  De FF games van vroeger waren ook een behoorlijk stuk groter en vrijer. Niet voor niets zijn de nieuwe FF games een stuk kleiner qua opzet, het is duur.
 • @Ramirez

  Nee de full blown remake van Final Fantasy VIII zal een droom blijven en nooit realiteit worden. Maar een mens mag dromen ;) :D. Maar met een remaster zal ik al heel erg blij worden
 • Ik vind alles prima van se hoop ooit een switch versie van nier plus nier automata
 • Ben best wel benieuwd naar deze uitgever.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren