1. Wat we tot nu toe weten over The Last of Us 2

Wat we tot nu toe weten over The Last of Us 2

We zijn op een feestje, Ellie is duidelijk ouder. Nonchalant hangt ze tegen de bar, kijkend naar de feestende mensen. Ze heeft een gesprek met een man naast haar, voordat de dame die ze eigelijk bekeek haar hand grijpt en haar naar de dansvloer meeneemt. Dat waren een jaar geleden de laatste bewegende beelden van The Last of Us 2. Gelukkig weten we inmiddels een heleboel meer.

Dat feestje ging vooraf aan een heel stuk gameplay, want het leven van onze Ellie is niet bepaald een feestje. Er hangt een lijk, ze moet schuilen in de bosjes en achter auto’s en de wereld is vijf jaar na haar vorige avontuur nog altijd die gevaarlijke plek. Of misschien nog gevaarlijker.

The Last of Us verscheen in 2013 op PlayStation 3 met een jaar later de release op PlayStation 4. Het verhaal, dat op veel gamers een enorme indruk achterliet, draait om Joel. Hij is een man die samen met het kleine meisje Ellie moet zien te overleven in een wereld die verdeeld is tussen de Infected en de Overlevenden. Die geïnfecteerden zijn uiteraard gevaarlijk, want ze zijn in feite hondsdol en vermoorden iedereen die ze tegenkomen. Maar er wandelen ook mensen op aarde die niet te vertrouwen zijn.

Last of Us 2

Supersmokkelaar

Ellie beschermen is heftig voor Joel, die niet per se het schoolvoorbeeld is van een perfecte vader. Aan het begin van deze tragedie verloor hij namelijk zijn eigen dochter nadat die werd neergeschoten door een soldaat, en om te overleven smokkelt hij inmiddels medicijnen, wapens en drugs. En Ellie is ook niet de makkelijkste. Wat volgt is een soort roadtrip, waarbij de band tussen Joel en Ellie zich verder ontwikkelt. Een erg emotioneel verhaal, dat extra krachtig is door het geweldige acteerwerk en interessant blijft omdat er veel spanning, gevaar en trauma bij komen kijken. Inmiddels is de laatste scène van de game ook gefilmd.

Hoe dat verhaal wordt vervolgd weten we nog niet, behalve dat Neil Druckmann en Halley Gross wederom samenwerken om het te schrijven. Bovendien zijn Troy Baker en Ashley Johnson terug: de (stem)acteurs van Joel en Ellie. Regisseurs zijn Anthony Newman en Kurt Margenau, de lead designers van Uncharted 4. Vorige week werd bekendgemaakt dat het filmen van alles voor de game klaar is. Maar dan moet er natuurlijk nog een hoop gebeuren.

De hoofdrol is voor Ellie

Waar we in het origineel nog Joel besturen, is nu Ellie, die ondertussen negentien jaar is, het hoofdpersonage. Ellie lijkt zelf wat moordlustiger geworden: in de onthullingstrailer hierboven zegt ze tegen Joel dat ze ‘ze’ allemaal gaat vermoorden. Wat, wie, waar, hoe en wanneer weten we niet, maar het is duidelijk dat ze boos is. De kans is groot dat ze met pijl-en-boog te werk gaat, kijkende naar de gameplaytrailer van E3 2018. Ook is de verwachting dat een groot deel van de game zich afspeelt in Seattle (dus, niet Wyoming, waar Joel en Ellie in het eerste deel naartoe gaan).

Druckmann heeft daarnaast gezegd dat de engine achter het spel onder handen is genomen, waardoor er nieuwe vechtmechanismen zijn, een nieuw analoog stealth-systeem en betere animaties. Hoewel het vechtmechanisme vooral voortborduurd op dat uit het eerste deel, is er nu dynamisch blokkeren van aanvallen, en kun je healen. Je schijnt dat nog meer naar je hand te kunnen zetten, waardoor je meer in controle bent van je eigen gameplay. Tenminste, tenzij je een pijl in je been geschoten krijgt, want dan merk je dat je toch even wat minder goed kunt richten. Het vechten wordt dus realistischer.

Ellie heeft daarnaast nu ook meer mogelijkheden. Ze kan bijvoorbeeld ook onder auto’s kruipen, iets dat ze veelvuldig moet gebruiken omdat er stealth en actie veel worden afgewisseld. Bovendien kan de vijandige kunstmatige intelligentie ook wat meer. Vijanden werken nu samen om Ellie te vinden en ze lijken slimmer.

The Last of Us Part 2

Maar, niet alleen voor Ellie

Tijdens Paris Games Week 2017 was weer iets heel anders getoond van The Last of Us 2. In een trailer zijn vier personages geïntroduceerd: Yara, Lev, Emily en een nog onbekend personage gespeeld door Laura Bailey (Uncharted 4). Die laatste moet vechten voor haar leven nadat ze is opgehangen door verkeerde mensen. Het is duidelijk dat ook zij een grote rol speelt in de game, en dat ook zij inmiddels goed haar mannetje staat. Het kan zelfs zijn dat deze jongedame de npc-buddy van Ellie is, want die schijnt Ellie namelijk te hebben. Grappig, want Ellie was eerst zelf die npc.

Er zijn nog twee andere nieuwe personages: Dina (gespeeld door Westworld-actrice Shannon Woodward), de jongedame uit de trailer met het feestje, en Jesse, die waarschijnlijk Dina’s ex is en die samen met Ellie patrouilleert. Als je de trailers in dit artikel hebt bekeken, dan zal je hebben gemerkt dat Naughty Dog maar weinig toont van Joel. Dat Neil Druckmann ook nog heeft gezegd dat niemand veilig is in Part II, impliceert dat Joel er misschien ook niet de hele game bij is of blijft.

The Last of Us Part II is nog niet uit, maar heeft al diverse prijzen gewonnen voor meest begeerde spel. Er zijn roddels dat de game dit jaar nog verschijnt, maar dat heeft Naughty Dog nog niet officieel bevestigd.

Dit artikel delen

Over de auteur

Laura Kempenaar Roots in Nintendo-games, als puber veel uren in PC-spellen gestoken en nu kan ze niet kiezen welke console haar favoriet is. Haar favo game wel: Super Mario World, hoewel ze altijd openstaat voor een nieuwe nummer 1. Praat veel, maar tikt nog liever. Als het niet over games gaat, dan over films en tech. Schattige dierenplaatjes zijn altijd welkom.

Reacties

 • Ik moet even mieren neuken:
  Alinea 3: "Die geïnfecteerden zijn uiteraard gevaarlijk, want ze zijn in feite hondsdol en vermoorden iedereen die ze tegenkomen".

  Ze zijn niet hondsdol. Hetgeen waar de mensen in het spel mee geïnfecteerd zijn is gebaseerd op, en geïnspireerd door, een schimmel van het geslacht Cordyceps.
  Dit soort schimmel infecteert mieren, en afhankelijk van de soort schimmel, ook andere insecten, en neemt de schimmel hun zenuwstelsel over. Hierdoor zoeken de beestjes een hoog punt op. Vervolgens groeien de schimmel uit het hoofd van het beestje, waarna de wind de sporen weer verder kan verspreiden naar nieuwe slachtoffers.

  Sorry :(
 • @Lync Ik hoop dat je toestemming van die mieren hebt.
 • @Lync Klopt inderdaad. Dit was laatst toevallig ook nog in een aflevering van Our Planet. Bizar verschijnsel…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren