1. We blijven PS4-laadtijden meten in de Laadtijd Index

We blijven PS4-laadtijden meten in de Laadtijd Index

Hoeveel verschil maakt een SSD?

De levenscyclus van de PlayStation 4 loopt op zijn eind, en we kijken, alleen al vanwege de laadtijden, reikhalzend uit naar de SSD’s in de nieuwe generatie consoles. Om inzichtelijk te maken wat het nou precies scheelt, meten we die laadtijden met én zonder SSD. In dit artikel kun je de testresultaten bekijken van onder andere The Last of Us: Part 2 en Ghost of Tsushima.

De Laadtijd Index wordt mede mogelijk gemaakt door Samsung Storage. Lees hier wat dat betekent.

Niemand wil onnodig wachten als je even lekker wilt gamen, maar het gebeurt zeker op consoles, regelmatig. Je kunt je een gedeelte van die tijd besparen door te gamen via een (externe) SSD. Maar hoeveel tijd win je dan precies? En hoeveel gedoe is het nou eigenlijk?

De Laadtijd Index

Om dit te testen hadden we vorig jaar al de Laadtijd Index in het leven geroepen, waarin we de laadtijden van PlayStation 4 games testen op de originele HDD en op een externe SSD. Op de redactie wordt dan de tijd gemeten die het kost om de game op te starten en waarin een savegame wordt geladen mét en zonder een externe SSD. Deze bevindingen plaatsen we onder de review van de game, en zijn allemaal op een rijtje vindbaar op InsideGamer.nl/laadtijdindex. We gebruiken hier de Samsung T7 Touch voor, een draagbare SSD, waarmee je je games dus ook mee kunt nemen naar een andere PlayStation 4 en daar door kunt gamen zonder dat je moet wachten op een download.

De Samsung T7 kan snelheden tot 10 Gbps halen, waarmee hij twee keer zo snel is als reguliere SATA-SSD’s. Hij is daarnaast ook licht (58 gram) en klein; met het formaat van een creditcard kan je hem zonder problemen in je broekzak vervoeren. Ook nieuw is de hardwarematige beveiliging: zo kun je de T7 Touch met je vingerafdruk ontgrendelen. Lees hier meer over de voordelen van een externe SSD voor gamers.

SSD

Hoe installeer ik mijn games op een externe SSD?

Mocht je al een externe SSD in huis hebben, dan wil je daar natuurlijk ook gebruik van maken. Gelukkig kan je op een hele makkelijke manier je SSD aan je PlayStation koppelen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Ga naar Instellingen > Apparaten > USB-opslagapparaten > Selecteer je SSD > Formatteren voor uitgebreide opslag

Je SSD wordt dan automatisch geselecteerd als Uitgebreide opslag en je nieuwe games zullen daarop worden geïnstalleerd.

Games verplaatsen naar je SSD

Mocht je de games die je al op je PlayStation 4 had geïnstalleerd, willen verplaatsen naar je externe SSD, dan is dat ook simpel om klaar te spelen. Volg daarvoor de volgende stappen:

Ga naar Instellingen > Opslag > Systeemopslag > Applicaties > Selecteer de game met de Options knop op je controller > Selecteer Verplaatsen naar uitgebreide opslag.

De resultaten

De laadtijden van onlangs uitgebrachte games zijn ondertussen gemeten, zo kun je dus zien wat je wint met een SSD als je The Last of Us: Part II of Ghost of Tsushima speelt. Wat opvalt aan de nieuwste resultaten is dat met name de laadschermen in het nieuwste deel van The Last of Us flink wat tijd kosten en dat je in Ghost of Tsushima sowieso heel weinig hoeft te wachten op een laadscherm. Bekijk hieronder de testresultaten.

Ghost of Tsushima

SSD
SSD

Ga voor alle resultaten naar de Laadtijd Index.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren