1. We zijn het spoor bijster rondom games en schietpartijen - Column

We zijn het spoor bijster rondom games en schietpartijen - Column

De wereld op z’n kop

Volgens IGN zou Wallmart advertenties van gewelddadige videogames hebben verwijderd na de schietpartijen in El Paso en Dayton. Volgens de Amerikaanse retailer is het een tijdelijke maatregel uit respect naar de betrokkenen, en heeft het “‘geen invloed op het toekomstige assortiment”’. De waarheid maakt echter niet meer uit, want we zijn het spoor compleet bijster omtrent videogames en geweld, en ik ben het spuugzat.

Het is niet de eerste keer dat een schietpartij wordt geassocieerd met videogames, maar ditmaal neemt de hysterica zorgelijke vormen aan. Een presentatrice van Fox News die vol zelfvertrouwen vertelt hoe de schutter ‘”waarschijnlijk”’ zes tot acht uur per dag Fortnite speelt en de hele dag online mensen vermoordt, ESPN die een uitzending over een Apex Legends-toernooi uitstelt en Amerikaanse bestuurders die oproepen prediken dat games kinderen trainen tot moordenaars. De vingers blijven maar wijzen, steeds weer in de verkeerde richting.

Fortnite

Ik vraag mij al tijden af wat de oorzaak is van deze afkeer tegen videogames. Wellicht is het een generatieding. The Hays Code verbood ooit seksualiteit, drugs en ‘extreem’ geweld in Amerikaanse films, heavy metal zou luisteraars omtoveren tot satanisten en nu wordt de jonge generatie getraind tot koelbloedige killers. Er is een theorie die zegt dat nieuwe media tot je dertigste levensjaar hip, gaaf en goed zijn, maar daarna alles eng en gevaarlijk is. Ik geloof daar heilig in. Ouders begrijpen videogames niet zo goed en filteren enkel het geweld eruit en horen horrorverhalen in de media. Anderzijds is dat ook wel begrijpelijk: media literacy is lastig in een maatschappij die draait om technische vooruitgang. Bovendien wil je het beste voor je kind.

Daarnaast is het een groot gebrek aan kennis over media-effecten in het algemeen: de invloed die verschillende media écht hebben op je gedrag. Ik heb les gehad van mensen die daadwerkelijk kaas hebben gegeten van entertainmentmedia en videogames in het speciaal, maar onderzoek daarover is nog ontoegankelijker dan de Nederlandse belastingwebsite. Voor veel Amerikanen is het een combinatie van het niet wíllen snappen vanwege de invloed van de NRA en simpelweg onwetendheid. Maar ook als gamer weet je je misschien niet te weren tegen politici die games beschuldigen van aanslagen of die oom die zegt dat “het toch niet helemaal goed is voor je hoofd”.

Modern Warfare

Call of Duty Modern Warfare wordt waarschijnlijk de volgende zondebok

Wat weten we dan wel? Veroorzaken videogames geweld? Het antwoord is niet ja of nee, maar: waarschijnlijk niet. Dit soort vraagstukken zijn ontzettend lastig, omdat een daadwerkelijk causaal verband aantonen van videogames op geweld bijna onmogelijk is. Je moet mensen eigenlijk jarenlang elke seconde volgen om een conclusie te kunnen trekken over gewelddadig gedrag. Daarom wordt geweld vaak onderzocht als agressie, waarvan wel kleine effecten zijn gevonden door de jaren heen, die groter zijn voor risicogroepen. Een conclusie trekken over geweld is dus nog niet zo zwart-wit als het lijkt.

Deze tweet van Jessica Taylor Piotrowski, Associate Professor aan de Universiteit van Amsterdam, vat jaren aan onderzoek samen: er is een kleine correlatie tussen het spelen van games en agressie. Deze is erg klein voor de meesten en persoonlijke risicofactoren, zoals eenzaamheid, vergroten het verband. Chris Ferguson van de Stetson University, een bekend figuur in onderzoek naar videogames, zegt dat er amper bewijs is dat videogames, of andere media, schietpartijen veroorzaken. Feitelijk is het verband tussen ’s nachts je teen stoten en Michel Musters’ ’Wat spelen we dit weekend?’-stukje vergeten te plaatsen (sorry Michel) net zo waar.

Ik wil eigenlijk toe naar een wereld waarin we het over videogames kunnen hebben zonder vragen te hoeven beantwoorden over geweld. Afgelopen week schreef Greg Miller van Kinda Funny Games een prachtige open brief aan Trump, waarin hij vertelt hoe videogames meer zijn dan geweld. Soms gaan wij als gamers zelf al voorbij aan hoe prachtig en uniek het medium is, laat staan dat mensen met een afkeer ertegen begrijpen wat voor emoties je kunt beleven. Soms wil je mensen gewoon vertellen hoe games je kriebels in je buik bezorgen, je pure euforie laten voelen, spijtgevoelens teweegbrengen, je vrienden helpen maken of je de slappe lach bezorgen. Neem een voorbeeld aan Jeroen Pauw, die vorig jaar Rami Ismail van Vlambeer de kans gaf te vertellen over hoe betekenisvol met medium kan zijn. Geen vragen over geweld, maar de waarde van het medium als focus.

Witcher

Maar goed, dat is niet de realiteit. Vooralsnog is er een land waarin de overheid wijst naar entertainment als oorzaak van schietpartijen en weigert iets te doen aan het feit dat je vuurwapens in de supermarkt kunt kopen . Bestuurders die bange en boze mensen voor zich winnen en een zondebok kiezen waarmee ze geen stemmen kunnen verliezen. Het is de wereld op z’n kop. Onze wereld.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niets tegen dit artikel hoor, maar het is toch zo'n beetje overal behalve Amerika algemeen geaccepteerd dat Games en geweld niet tot nauwelijks met elkaar in verband staan?

  Tuurlijk is het jammer dat er in een land soms zo naar games wordt gekeken, maar in Amerika zijn ze op zo veel punten zo achterlijk bezig dat ik het allang niet meer serieus kan nemen.
 • Vergeet Australië niet, daar zijn ze ook redelijk bekrompen wat betreft wetgeving rond gewelddadige games.
 • @Shuckles Als je het nagaat zijn er heel veel landen waarin sommige games blind verboden zijn. PUBG werd bijvoorbeeld al verboden in Nepal, India en delen van China omdat het kinderen gewelddadig zou maken. Ook werd er tien jaar geleden nagedacht over een verbod op Modern Warfare 2 vanwege No Russian.

  Helaas blijft het dus niet beperkt tot de VS, al is het daar wel het ergst.
 • @Shuckles Ik weet niet hoe het inmiddel is, maar is Duitsland ook niet vrij streng? Ik weet dat Command & Conquer generals daar enkel onder de toonbank verkocht mocht worden.
 • Zou het in Amerika ook te maken hebben met het niet onder ogen willen zien van het daadwerkelijke probleem (het makkelijk verkrijgen van vuurwapens) en dus dan maar af te geven op een ander makkelijk doelwit: entertainment? Want ja, stel dat je wel het probleem onder ogen ziet als overheid, dan kijk je in kritisch naar een welhaast heilig document waarop de Amerikaanse overheid op gestoeld is: de Bill of Rights. En dat kan natuurlijk ook weer niet.

  Maar goed: ik ga weer even virtueel autoracen en dan daarna dat op de openbare weg nadoen.
 • @Rutgie
  Het gaat niet alleen om de verkrijgbaarheid van wapens. Vuurwapens en geweld zijn nu onderdeel van de cultuur in de US, daar heeft Trump gelijk in. Alleen is deze cultuur wel ontstaan door het bezit van vuurwapens en het gebruik van geweld. Entertainment, zoals films en games zijn gebaseerd op het geweld dat plaatsvindt door vuurwapens. Het bezit moet sowieso beperkt of verbannen worden en misschien dat ze dan heel langzaam ook de cultuur van geweld veranderen. Vervolgens veranderd dan misschien de entertainment ook wel.
 • @CerandoX.nl Uiteraard heb je daar gelijk in en wat denk ik ook meespeelt is hoe de mentale zorg daar anders geregeld is, als bij ons. Ik heb de indruk dat je hier eerder aan de bel kan trekken bij verschillende instanties (of dat die zelf ingrijpen) dan in Amerika. Het zorgstelsel is hier eerder een vangnet. Maar dat is een aanname waarvan het bewijst ontbreekt, maar die gebaseerd is op hoe Amerikanen vooral zelf op moeten draaien voor zorgkosten.
 • @Rutgie
  Ja klopt, de kosten zijn daar ook gigantisch hoog.
 • Ik blijf mij elke keer verbazen dat die Amerikanen altijd met hun vingers naar de verkeerde zaken wijzen. Ook weer de typische Amerikaanse achterlijkheid om games uit de schappen te halen maar guns en ammo nog steeds open en bloot in de voorste schappen te laten liggen.
 • Elf jaar in de VS wonen leerde mij het volgende (lang verhaal, niet huilen, je bent gewaarschuwd):
  Geef alles de schuld maar neem zelf geen verantwoording.
  Praat niet over sex en laat geen bloot zien in de media want dan bestaat het niet en geen tienermeisje wordt zwanger. De werkelijkheid is echter dat de VS het hoogste aantal ongewenste zwangerschappen bij tieners heeft. Onder aan de streep wil niemand ergens verantwoording voor nemen als ze het op iets anders kunnen afschuiven. De macht van de kerk is nog erg groot in de VS en zij dragen dit denkbeeld uit.
  Koop wet en regelgeving.
  Als een goede bananenrepubliek betaamt betalen bedrijven en belangenbehartigers miljoenen dollars tijdens de presidentiële campagne periode aan de toekomstige presidenten. Niet zelden aan de 2 of 3 koplopers. Zodra de president bekend is wordt de schuld ingewisseld en krijgt het bedrijf zijn zin.
  Ooit afgevraagd of de licentie van Mickey Mouse verlopen is. Neen, Disney heeft er op deze manier (al 2 keer) voor gezorgd dat de wet verandert waardoor ze steeds langer eigenaar blijven (net als iedereen). Public domain (zoals de verhalen van Grimm waar Disney ooit mee groot is geworden) zal uiteindelijk niet meer bestaan (gevolg culturele armoede).
  De wapenindustrie heeft een rijke lobby en is daar bovenop goed vertegenwoordigd in de senaat. Geen enkele wetgeving zal het bezit van wapens inperken en de oorzaak wordt elders gezocht. Zolang de game industrie niet een bak geld gaat betalen aan de presidentskandidaten zullen ze blijvend worden aangevallen.
  Geen goede medische zorg
  Zit je emotioneel een beetje in de knoop, ga dan naar de psycholoog. Maar niet in de VS want dat is te duur. Daar bovenop zijn de kosten voor studie enorm hoog en zal met moeten werken naast hun studie. De spanning loopt daardoor op en soms gaat het heel erg fout.
  Onderzoeken
  Simpel; de hele wereld speelt games. Waar competitie is is agressie (ooit in een voetbal stadion geweest). Maar niet in de hele wereld flippen mensen en maaien een bak onschuldige omstanders dood, ra ra politiepet.
  Er is geen correlatie tussen videogames en geweld. Er is wel een relatie tussen het gemak waarmee je een wapen kan kopen en massamoorden.
 • @tielo
  Man wat een onnodig lang bericht!!!

  Grapje natuurlijk;)
 • Je moet fantasie en realiteit kunnen scheiden dingen die je in games doet kunnen niet in de realiteit
 • Hypocriet sinds 1776.
 • Ikzelf wordt altijd agressief als ik voor de honderdste keer in een gat val bij een potje Mario…
  Als ik in GTA een aantal honderden neerschiet/rij heb ik nergens last van ;)
 • Toch denk ik dat games met de schiet incidenten te maken heeft omdat als de speler die gevoelig is zich misschien waant in de wereld van de game en bovendien heeft het veel schiet pratice, net zoals sim formule 1 racen, maar de echte oorzaak is dat meestal de ouders meerdere vuurwapens hebben die vaak ook nog automatisch zijn. En meestal schuilt er 1 of andere wraak achter om dit te doen als het overwogen is.
 • @darroox Klopt, games kunnen een stimulus voor dit soort daden zijn als er persoonlijke factoren meespelen. Huiselijk geweld en verschillende psychische aandoeningen komen vaak naar voren. Een zeer klein van de wereldbevolking is hierdoor gevoelig voor gewelddadige media.

  Wat schietervaring betreft is er weinig bewijs. Zover ik weet is er enkel een experiment was geweest waarin mensen die een schietspel op de Nintendo Wii speelden, in het echt ook beter werden met schieten.
 • @Jack O ALLES KAN een stimulus zijn voor geweld, het verkeer, een onbeschofte opmerking van je baas, muziek, een film, een mug die je niet met rust laat of iemand die een scheet laat in een lift. Er is geen relatie met specifiek videogames.

  Amerika heeft een gigantisch hoge sterfte door auto ongelukken. Dat KAN door race games komen, maar het komt omdat de rijtest geen moer voorstelt en iedere blinde kip van 16 in een auto kan stappen zonder gedegen les te hebben gehad van een rijinstructeur.

  De discussie afschuiven op games en daar een verantwoording voor vinden is hetzelfde als te zeggen dat alle ellende in de wereld door brood veroorzaakt wordt, want alle delinquenten eten brood.
  De gamejournalisten moeten niet eens die discussie aan willen gaan, net zomin als de brood industrie dat doet (naar mijn weten).
 • @tielo Alles kan inderdaad een stimulus zijn voor geweld, daar heb je zeker gelijk in. Het is dan enkel een factor die de bom doet ontploffen. Daartussen zit overigens agressie, wat het ingewikkelder maakt.

  Waarom games specifiek zo worden onderzocht is dat verschillende theorieën stellen dat het mogelijk zo kan zijn dat games je op de korte of lange termijn agressiever maken, en daarmee mogelijk gewelddadiger. Zo heb je Social Cognitive Theory, die rekening houdt met of gedrag beloond wordt (XP voor kills) en andere persoonlijke factoren die van invloed kunnen zijn.

  Daarom worden games zo specifiek onderzocht en is er dus ook een relatie gevonden, met name onder risicogroepen. Ik vind het belangrijk dat de juiste vragen worden gesteld en dat de juiste onderzoeken worden gedaan. Als gamejournalist vind ik dat je we in gesprek moeten gaan en in ieder geval een onderwijzende rol moeten aannemen.
 • Tja ik zag gisteren nog een "leuke" statistiek
  aantal inwoners UK 65.000.000
  Aantal inwoners VS 330.000.000 (factor 5)

  inkomsten videogames UK 5.000.000.000
  inkomsten videogames VS 25.000.000.000 (wederom factor 5)

  Aantal moorden met guns UK: 31
  Aantal moorden met guns VS: 14542 (factor 469….)

  Oftewel het zou zomaar kunnen dat er een andere factor aan ten grondslag ligt dan games.
 • @xevulutionx
  Leuke statistiek. Als de cijfers kloppen lijkt het me duidelijk. De druk wordt steeds groter op de wapenwet in de us. Wie weet veranderd er ooit iets, maar ik denk dat afgelopen schietincident dat nog niet doet, helaas.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren