1. Wees een beetje lief voor elkaar!
Tetris
0% hot!
0 members volgen dit
0 members willen dit
0 members hebben dit

Wees een beetje lief voor elkaar!

Wees een beetje lief voor elkaar

De situatie
Het is al zo’n klotedag. Toen je opstond, sliep heel Nederland nog en moest jij in de pokkeregen naar het station. De batterijen van je smartphone zijn niet goed opgeladen. Dit betekent dat je zometeen nog veertig minuten naar weilanden mag staren. Tot overmaat van ramp klinkt de stem van je moeder nog na in je hoofd. Zij vindt toch echt dat je op bezoek moet gaan bij haar ouders. Vind jij het dan gek dat de zoveelste liefdesbetuiging aan Nintendo van Hendrik96a je dan even gigantisch de strot uitkomt? Op de laatste twee procenten van je batterij ram je enthousiast en wellicht een beetje sadistisch op je toetsenbord dat Hendrik zich eens moet laten onderzoeken, aangezien een gebrek aan objectiviteit en de voorliefde voor kleuren hem toch echt wel gelijk stelt aan een kind. Een knipperende batterij, gevolgd door een zwart scherm.

Mede IG-ers, ik erger mij aan ons gedrag onder nieuwsartikelen en recensies. Ergens heb ik het idee dat dit de afgelopen jaren alleen maar erger wordt en er structureel twee kampen ontstaan. Aan de ene kant, zij die vinden dat de ander teveel de fanboy uithangt. Het liefst willen zij als eerste een artikel in om, nog voor de fanboy zelf aantreedt, alvast aan te kaarten dat HarryBollekop20 hier wel weer een hele eenzijdige mening over zou hebben. Waarop HarryBollekop20 later in de tegenaanval reageert met de melding dat StevendeRukker992 zelf een eenzijdig bestaan heeft als hij dit niet snapt.

Mag ik mijn vinger belerend omhoog steken en met spetters uit mijn bek roepen: “HEY KAPPEN NOU, STELLETJE KLEUTERS!”.Aan de aanvaller
Waarom heb je het nodig om iemand die je enkel digitaal kent, de grond in te drukken? Waarom moet iemand zijn passie misgunt worden? Als ik het leuk vindt om de hele dag tetris te spelen en blij wordt van elke aankondiging die ook maar iets met Tetris te maken heeft, laat mij dan. Ja, dan weet jij dat er onder elk artikel wat over Tetris gaat een reactie van mij staat, prima toch? Of.. waarom doe ik er minder toe als ik alleen maar Call of Duty en Fifa speel? Mag ik dan geen mening meer hebben over de nieuwe Doom Eternal? Is het dan zo erg dat ik geen Switch aanschaf omdat Fifa daar niet lekker op speelt? Dat is dan gewoon wie ik ben.

Een reactie die door jou in een opwelling geschreven is, heeft soms meer impact dan je denkt. Jij kan/mag wel vinden dat de ander tegen een stootje moet kunnen en dat het er bij hoort, toch is niet altijd bekend hoe de ander dit thuis achter zijn scherm leest. Jij als aardige en sociale jongen die je vast bent, tikt hele onaardige dingen. Zo kan de persoon die ogenschijnlijk stoer hierop reageert wellicht met buikpijn achter zijn toetsenbord zitten. Is het kleinzielig als iemand besluit zich af te melden bij een forum omdat deze zich ‘gepest’ voelt of is het ‘triest’ als iemand sociaal wat onbeholpen is en een usergroep beschouwt als vriendenkring? Als je dat al vindt, wees dan blij dat het bij jou niet aan de orde is en laat die ander in zijn waarde. Uiteraard tot op zekere hoogte, soms is niet reageren of ergens op ingaan de betere optie.


Aan de aangevallen persoon
Olie en vuur? Ken je dat principe? Gooi ze bij elkaar en de ‘flamewar’ is aan. De ander mag niet van jou verwachten dat jij opeens anders gaat denken over je favoriete game en/of gameserie. Jij hebt recht op jouw mening en passie. Maar let ook op dat jij niet van de ander kan verwachten dat hij opeens anders over jou gaat denken. Niet iedereen hoeft elkaar te liggen. Als je al het gevoel hebt dat je in een hoekje wordt gedrukt, geeft terugschreeuwen alleen maar meer munitie. Sterker nog, voor je het weet, heb jij het gedaan. Zoek niet steeds die discussie op die al honderd keer gevoerd is ook word je daar weer toe uitgelokt. Ook daar ligt een verantwoordelijkheid. Reageer op hen die even enthousiast zijn en/of die je mening delen of op hen waarmee je graag een discussie aangaat en laat de schreeuwerds lekker links liggen. Ja, dit vergt even wat rust en reflectie dus zet je scherm ook rustig even uit en probeer niet altijd direct te reageren.

Want ook door jou is het soms lastig om nog een comment te zien die wel inhoudelijk over het artikel gaat. Daarnaast heeft iemand moeite gedaan om een artikel of recensie te plaatsen en wordt deze moeite volledig gekaapt door jullie niet aflatende strijd in de comments. Ja, er wordt misschien wel beweerd dat jij een eenzijdige triestkop bent en dat raakt je. Het raakt mij ook als ik dit lees, terwijl het niet eens over mij gaat. Misschien is de beste tegenaanval dan wel om er niet inhoudelijk op in te gaan. De enige aan wie andere members zich dan nog ergeren is de aanvaller.


Mijn mening
Weet je, ik moest dit even kwijt. De samenleving is al zoveel bezig om elkaar niet te zien en overal wel wat van te vinden. Het verwijt ligt al klaar maar de handreiking blijft achterwege. Dat is trouwens iets waar je mij ook gerust van mag beschuldigen. Ook ik ben in dit artikel een partijtje bezig om verwijten te uiten naar alles wat in mijn ogen niet goed gaat. Het is mijn mening en visie waarover we best met elkaar in gesprek mogen en misschien ook moeten gaan. Zullen we dat alleen niet op de persoon doen en afspreken dat iedereen evenveel recht heeft op een mening, ongeacht alles wat in andere artikelen en recensies besproken is. Dat zou ik fijn vinden.

Wie ik ben? Een member, net als jullie. Met een voorliefde voor games. Die hier komt om te zien welke informatie hij hier kan halen, welke teksten er zijn geschreven door andere members en hoe games beoordeeld worden. Dit delen we toch? Mag ik dan nu alsjeblieft een hallelujah-muziekje? “Laten we dit dan ook vooral blijven delen!”. Amen!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed dat je het beestje niet bij de naam noemt, voorkomt weer ellenlange discussies onder dit bericht.

  Helemaal eens met dit artikel!
 • @Silverwolf Het is niet gericht op een specifiek beestje/persoon.
 • @The Decider

  Een klein groepje mensen op deze website? Desalniettemin, iedereen weet welke mensen er op bepaalde onderwerpen blijven afgeven.
 • We hadden het er al op Discord over, maar in grote lijnen deel ik je mening. Ik ben van mening dat mensen niet op hun tere zieltjes getrapt moeten zijn als iemand een mening heeft die niet overeenkomt met hun eigen of zelfs in conflict is met diens normen en waarden. Ik vind echter ook niet dat je je mond moet houden. Een goede discussie kan leerzaam zijn voor beide partijen. Maar dan moet het wel beschaaft gedaan worden en moet het over de inhoud gaan, niet over de persoon. En mensen die dat niet kunnen moeten gewoon genegeerd worden door de community.
 • @blasterjackson

  Ter nuance op mijn eigen tekst, ik ben geen voorstander van het vermijden van discussie, integendeel.. maar wel van kinderachtige reacties die twee kanten op gaan en een groot deel van de comments lijken op te slokken soms. Een groot deel van de actieve members is volgens mij volwassen en/of wijs genoeg om de kindertijd achter zich te laten.
 • Mooi artikel Decider, je benoemt precies een aantal punten die ik ook voel. Met name het amper meer kunnen voeren van een normaal gesprek met argumenten over games, stoort me. Voor je het weet is het topic gekaapt door compleet uit zijn verband gerukte reacties.

  Een kleine bloemlezing uit de algemene voorwaarden van deze site:

  "Een reactie is niet per definitie bedoeld om een discussie te voeren. Voor discussies kun je jezelf laten zien op het InsideGamer Forum."

  "We snappen dat een bepaald(e) uitgever, ontwikkelaar, spel, console of ander product je voorkeur geniet. “Fan” zijn van iets kan heel leuk zijn, maar ook irritant voor mensen die jouw passie niet delen. Berichten die een bepaald bedrijf en/of product de hemel in prijzen of juist de grond in stampen worden “fanboy” berichten genoemd en zijn niet toegestaan. In sommige discussies is dit onvermijdelijk. Prima, maar gebruik dan duidelijke feiten en probeer jouw mening zo goed mogelijk te onderbouwen!"

  "Berichten waar “fanboyism” in voorkomt worden aangepast- en/of verwijderd. Leden die een serieus onderwerp om zeep helpen door de “fanboy” uit te hangen worden gestraft, zie banrichtlijnen voor meer informatie. Mocht het vaker voorkomen dat een lid “fanboy” berichten plaatst kunnen er waarschuwingen en zelfs bans gegeven worden."

  Ik zeg niet dat het zo streng moet zijn als bovenstaande, maar de laatste tijd waren bepaalde onderwerpen een garantie voor vervelende rants die alleen maar herhaalden en niets toevoegen. Laten we met zijn allen proberen om gezonde discussies te kunnen blijven voeren over dat wat we met z'n allen het leukst vinden. Hoeft zeker niet politiek correct, maar een beetje indimmen kan wel toch? :)
 • @That Mr Awesome

  Ik begrijp best waar het wel/niet moderaten van zulke topics vandaan kan komen. Het genereert clicks. Helaas niet meer van mij, want door de 300+ reacties onder bijvoorbeeld Death Stranding, had ik geen zin meer het te lezen. En dat vind ik dan jammer, want inhoudelijke reacties onder artikelen vind ik soms nog wel interessanter dan de artikelen zelf

  edit: Was iets te stellig
 • @That Mr Awesome O wow, thanks for sharing.

  Ik heb niet persé moeite met de fanboy maar het wordt inderdaad (en dat geldt niet alleen voor de fanboy) vervelend als hiermee onderwerpen om zeep geholpen worden.

  Wat mij betreft hoeft de 'fanboy' dan ook niet apart genoemd te worden in de voorwaarden maar gaat het meer om het gedrag wat een member vertoont, niet waaruit dit gebeurt.
 • Ik hoop dit ook. Het is gewoon leuk om andere meningen zien van mensen, ontdek je nog nieuwe game svan ook die je kan problemen. Alleen sommige kleuters doen de regel (mijn wil is wet) Maar om eerlijk te zijn wil ik het liefst geen reactie plaatsen. Ik weet nu al dat dezelfde persoon zal reageren.

  Makkelijkste is gewoon je reactie verwijderen en reposten. Zijn de zure reacties eronder ook gelijk weg. Dat ga ik vanaf nu dus ook doen.
 • @ShadowhunterrX Tof dat je actief met een oplossing komt voor als zich een toxic momentje zich voordoet.

  Je snijdt ook iets aan wat ik in het artikel gemist heb, het plezier van de boeiende discussies. Thanks voor het mentionen.
 • Goede tekst Decider,

  ik zal niet ontkennen dat ik sommige discussies tussen enkele BIG-ers die nergens naar toe gaan met een vleugje plezier lees, maar het is de laatste tijd wel te vaak raak. Te vaak gaat het over dezelfde discussiepunten tussen twee rotsen van meningen die nog met geen tien bouwkranen van hun plek te krijgen zijn. Deze discussies gaan nergens heen, en geschoten pijlen worden kennelijk iedere keer weer opgeraapt om de volgende dag opnieuw als munitie te gebruiken. Eindeloos dus doelloos (mijn mening).

  Maak ik mij er zelf schuldig aan? Ja, ik val ook wel eens in herhaling. Ook ik irriteer mij aan dingen en laat dit meer dan eens merken. Ik kan er bijvoorbeeld niet tegen wanneer iedere poep of scheet van een bekend persoon/bekende game/bekende ontwikkelaar wordt gedeeld puur voor clicks (ik snap IG als bedrijf wel, maar op een of andere manier ben ik het spuugzat wanneer op één dag meerdere berichten gaan over wéér - insert onderwerp- , terwijl heel veel ander nieuws links blijft liggen).

  Over Kojima heb ik mij vaker geuit en laatst een reactie geplaatst waar ik even heel duidelijk (en ook wat kinderachtig, die geef ik toe, maar kinderachtig zijn wij allemaal wel eens) mijn frustratie rond deze man uitte. Nou, toen waren er toch ook echt mensen die even heel duidelijk hebben gemaakt het niet met mij eens te zijn. Je hebt dan mensen die spelen op de man, maar je hebt bijvoorbeeld ook Tielo die een onderbouwde, respectvolle en welgemeende comment schrijft waarmee hij eigenlijk wilde zeggen ; 'waar ben jij nu eigenlijk mee bezig?'. Dit was op dat moment de reactie die ik even nodig had. Die zette mij aan het denken over mijn eigen gedrag. Dus in plaats van het schreeuwen, op de man spelen en het verzinnen van aannames die niet kloppen, kun je ook op deze wijze reageren. Geloof mij dat dit veel meer positiviteit oplevert.

  Ohja, en probeer af en toe eens een open houding te hebben als het gaat om discussies rond een door jouw geliefd onderwerp. Ook al ben je nog zo fan van iets, je moet wel in staat zijn ook de flaws van iets in te kunnen zien vind ik. Wat een ander zegt over jouw 'liefde' is ten eerste lang niet altijd aanvallend bedoeld, en bestaat ook lang niet altijd uit pure bullshit. Niet iedereen is goed in het schrijven van een goede onderbouwde comment, is dit niet het geval ; vraag even netjes om een onderbouwing. Discussies voeren kan namelijk geweldig mooi zijn, de manier waarop is alleen wel ontzettend belangrijk voor een positief verloop.

  maar idd, wees een beetje lief voor elkaar.
 • @benjaminben
  nette reactie en kan me daar erg in vinden.
  Ik stoor me ook aan eendimensionale meningen wanneer iemand alleen maar blind het een ophemeld en standaard aan de andere kant de boel omzaagt. Of meningen als feiten brengen wat de boel meteen op scherp zet. Maar je ziet t niet alleen hier, ook in de maatschappij. Mensen gaan bij voorbaat omdat ze al denken aangepakt te kunnen worden helemaal aan één kant van het spectrum zitten. Reactie komt dan vaak van helemaal aan de andere kant van het spectrum terug. Gevolg is niemand vind elkaar en nuance verdwijnt compleet.
 • @benjaminben

  Je beheerst een groot zelfreflecterend vermogen. Als meer members dat zouden leren, worden we vanzelf genuanceerder en liever. Fouten maken wij allemaal.
 • @The Decider

  Bedankt mannen ;)
 • Tsjaa het lijkt wel de tijd waar we tegenwoordig in leven.
  Overal waar je kijkt en de reacties leest is het lullige reacties of iemand volledig de grond in boren. Facebook is daarvoor wel het platform die daarmee bovenaan staat.

  Moet ook toegeven dat ik hier vooral veel meer kom omdat ik vooral social media moe ben. Games vind ik leuk en daar lees ik graag over. Soms lees je hier dan ook deze verhalen en dan denk ik ook laten we gewoon lekker praten over de game en dan kan je het niet eens zijn maar ga de discussie dan als volwassen mensen aan. Moet wel toegeven dat het hier nog meevalt ten opzichte van PU. Als je daar iets verkeert zegt ben je gelijk de sjaak en dat is ook de reden dat Inside Gamer me veel meer bevalt dan PU.

  Wat ik vooral leuk vind aan deze site is dat je hier nog echt leert van andere over games. Samen bij elkaar weten we allemaal heel veel over games. Ik vind het vooral ook leuk als iemand deze kennis deelt en daarin dan leuke discussies ontstaan dit lees ik altijd met heel veel plezier. Natuurlijk heeft dan niet iedereen gelijk maar dat is dan juist weer leuk om van elkaar te leren en niet gelijk met een wijzende vinger naar iemand een beledigende opmerking te maken en een aantal artikelen later komt dat weer terug en zo blijft dit door gaan. Opgeven moment maken we met elkaar een spel ervan en zo ontstaat er opgeven moment een sfeer dat niemand meer wat durft te zeggen.

  Laten we het dus vooral leuk houden en van elkaar te leren dan blijft het reageren op artikelen altijd leuk
 • @Snafu9 Toffe reactie man. Je plaatst het issue in een breder kader en dit is waar ik ook vaak tegenaan loop. In veel aspecten ben ik niet extreem links of rechts maar loop ik netjes in het midden, dit lijkt haast niet meer te mogen of te kunnen door de minderheid die zich wel het meest laat horen en anderen de mond lijkt te snoeren. Gelukkig is hier nog wel enige ruimte om het podium op te stappen met een genuanceerde mening.
 • Ben het eigenlijk wel compleet met je eens dat het allemaal wel een stuk liever mag, maar ben bang dat members het zelf om verschillende redenen niet zullen gaan oplossen.

  Ik zou dan zelf ook graag zien dat de mods iets wat harder gaan optreden. Niet dat er nu opeens niks meer gezegd mag worden, maar laten we het voortaan lekker ontopic houden, op de man spelen harder aanpakken en herhalende discussie's iet wat proberen tegen te gaan.

  Heb net nog even de reactie's onder de Pokemon Sword en Shield review doorgenomen en dat was eigenlijk wel om te janken. Herhaaldelijk op de man spelen en offtopic discussies (Death Stranding) om moe van te worden.

  Ik begrijp dat het voor IG vast wel een voordeel heeft en het vast ook veel clicks genereerd, maar ik vind het toch wel jammer dat hierdoor veel toffe comments en leukere (mogelijke) discussies ondergesneeuwd raken.

  Misschien zou het een idee zijn de comments te kunnen sorteren op een systeem ala Reddit? Dan komen de toffe comments vanzelf naar boven en kunnen de kleine kinderen lekker op de achterste pagina's hun discussies voeren zonder dat andere er last van hebben.
 • @Shuckles ik spreek alleen voor mezelf op dit moment (maar ik gok dat de rest het er mee eens is): er is bijna niks zo vervelend als een ontspoorde discussie onder een artikel dat je met liefde hebt geschreven.

  Sterker nog: ik vind het soms echt flink respectloos richting de schrijver. Want zoals hierboven ook wordt gezegd: velen haken juist af door het kansloze gezanik wat we soms (wel steeds minder, volgens mij) tegenkomen. En als schrijver wil je juist gelezen worden en (vaak) een discussie starten.

  ik zou ook héél graag een "niet cool"-knop willen hebben :)

  Overigens vind ik dit artikel wel heel cool :D
 • @BertdeVries @shuckles Er zijn denk ik heel veel oplossingen waar zowel de 'gezonde' community als ook de mods een goede bijdrage aan kunnen leveren. Middels dit artikel hoop ik ook een voorzet te geven om dit vooral met elkaar te voorkomen of geen onnodige voeding te geven. Een niet-cool-knop is ook een hele eenvoudige maar doeltreffende oplossing waarbij een comment bij een x-aantal niet-cools bijvoorbeeld verborgen kan worden (maar niet verwijderd wordt). Dit vergroot het doorlezen zonder al die giftigheid voor hen die daar geen zin in hebben.

  Bedankt voor je compliment en jullie constructieve reacties.
 • Goed stukje. Ik heb zelf ook wel eens een reactie uitgelokt (sorry dat is soms zo simpel) en ik moet eerlijk zeggen dat ik het soms best leuk vind om te lezen. Dat neemt niet weg dat we met respect met elkaar om moeten gaan.

  Ik kom graag op deze site, vooral om mer elkaar te praten over games en wat men er van vindt. Iedereen zijn eigen mening. Ik vind sommige dingen wel ver gaan. Het lijkt er zelfs wel eens op dat sommige mensen andere mensen bepaalde games niet gunnen en daarom hopen dat een bepaalde game kut cijfers krijgt zodat ze zelf die goede titel niet missen omdat ze die console niet hebben.

  De discussies zijn regelmatig kinderachtig en worden gevoerd door mensen die toch altijd bij hun standpunt blijven en daardoor slingert men vanalles naar elkaars hoofd. Dat mag van mij wel stoppen.

  Er zijn ook mensen die echt fan van een gameserie zijn en die daar graag iets over kwijt willen. Niet altijd relevant maar ik vind dat je die persoon dan zeker niet moet afbranden. Of zeg iets leuks/inhoudelijks, of niks.

  Bovendien weet ik en wss vele anderen hoe bepaalde members zich gedragen ondertussen, dus daar kunnen we best rekening mee houden.

  En tot slot. Ja als iemand een artikel schrijft is het leuk om er inhoudelijk op in te gaan ipv aanvallen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren