1. WipEout: Omega Collection VR – Dát is pas podracen!

WipEout: Omega Collection VR – Dát is pas podracen!

WipEout en snelheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De futuristische racegame pusht ieder deel weer de technologie tot het uiterste om nog beter die snelheidsbeleving over te brengen. WipEout: Omega Collection was al speelbaar in 4K met 60 frames per seconde, maar is nu ook te spelen in vr, dankzij een gratis update die niet onopgemerkt voorbij mág gaan.
WipEout Omega

Gemaakt voor vr

Alsof WipEout altijd al voor vr gemaakt was, glijdt je futuristische bolide in WipEout: Omega Collection VR bloedsnel maar ongelooflijk soepel over het circuit. De combinatie van duizelingwekkende snelheden en frictieloos voortbewegen blijkt een heerlijke combinatie in vr. Je krijgt namelijk een sensationele ervaring zonder dat je evenwichtsorgaan een opdoffer krijgt.

WipEout is echter ook heel zorgvuldig geoptimaliseerd voor vr, zodat iedereen van het spel kan genieten – ook eenieder met een gevoeliger evenwichtsorgaan. Standaard zit de camera ‘vast’ aan de cockpit. In die setting voelt WipEout een beetje alsof je op rails zit, omdat je relatief rustig over de baan deint zonder extreme effecten. Het camerastandpunt blijft redelijk recht en hoewel de snelheid vanuit dit camerastandpunt indrukwekkend is, is de ervaring niet overweldigend – in positieve zin.

WipEout Omega

“I’ll try spinning!”

Waaghalzen zetten de camera liever vast aan de piloot. Het is een van de weinige games die ondergetekende helemaal laat meebewegen bij een game. Die overdreven vr-reclames lijken ineens helemaal niet zo overdreven. Hoewel je in games als Battlezone en EVE: Valkyrie ook veelvuldig om je heen kijkt, beweeg je in de praktijk alleen je hoofd en nek. WipEout gaat zo hard en is zo intiem dat je instinctief jezelf schrap zet voor een bocht en echt mee gaat leunen. Al is het maar om goed ‘in de bocht’ te kijken bij de bochten, die in het geval van WipEout werkelijk alle kanten op kunnen gaan, ook omhoog en omlaag! Dat maakt het spelen uiteindelijk ook comfortabeler; je gaat op in de beweging maar ervaart daardoor ook beweging. Het plaatje klopt. Het aller vetst is om een barrel roll uit te voeren, want dan zie je met deze camerasetting dus écht bloedsnel de wereld tollen. Probeer dus zoveel mogelijk te spinnen, dat is een goede truc.

WipEout is echter meer dan alleen snelheid en ook juist die andere facetten van de serie komen geweldig tot uiting in vr. Door het 3D-perspectief zijn zelfs de krapst bochten beter in te schatten en kun je meer op gevoel je airbrakes inzetten voor de strakste manoeuvres. Tegenstanders die tegen je flanken beuken komen heel intiem over, om nog maar te zwijgen over exploderende bommen op het circuit of wanneer er machinegeweerkogels achter je cockpit inslaan. Ook als je het hele circuit ziet pulseren op de pompende beat in een Zone-race heeft vr meerwaarde: je ervaart het ongefilterd en zonder enige afleiding, waardoor je zintuigen veel meer gericht zijn op het samenspel van beeld en geluid. Zelfs de dreunende robotstem van je boordcomputer die af en toe ‘mines’ of ‘missile’ roept, komt met een koptelefoon op indrukwekkender binnen.

WipEout Omega

De vr-ervaring van WipEout klopt simpelweg van top tot teen, terwijl er behalve het camerastandpunt eigenlijk niets veranderd is aan deze al achttien jaar oude formule. Of nou ja, het klopt bijna. Want als we écht kritisch zijn, dan zit onze piloot wel erg roerloos in zijn cockpit en missen we bijvoorbeeld een connectie met de handen van de piloot. De bewegingssensor van je Dual Shock inschakelen biedt daarbij geen soelaas en is eigenlijk alleen maar verwarrend, omdat je dan nog eens extra goed moet letten op je bewegingen. Gelukkig biedt WipEout in vr genoeg afleiding om je heen zodat je niet te lang stilstaat bij die disconnectie. En aangezien gewoon de volledige collectie (van WipEout 2048, HD en Fury) inclusief online modi in vr speelbaar is, is er dus héél veel content om van te genieten.

Draaierig

De snelste barrel rolls en de wreedste bochten konden ons uiteindelijk niet misselijk maken, maar wel draaierig. Het is een bijzondere gewaarwording en (waarschijnlijk) een compliment voor de vr-uitvoering van de game. De ervaring komt zo goed over dat je, net als bij een achtbaan, na ongeveer een half uur spelen een beetje zit te tollen, maar het is zo ‘realistisch’ dat er geen bewegingsziekte ontstaat. WipEout: Omega Collection in vr laat je letterlijk meedeinen en je adem inhouden bij bizarre loopings, maar ook ineenkrimpen bij inslaande kogels of wanneer het circuit nauw wordt. Dit is hoe podracen moet voelen. Dit is hoe vr moet zijn.

De vr-update voor WipEout: Omega Collection is nu gratis beschikbaar. Wij hebben WipEout VR gespeeld op een PS4 Pro.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

  • Jammer dat het allen PS4 is en niet voor de pc met vette videokaarten !!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren