1. Wordt 2020 door corona een jaar zonder Fifa en PES?

Wordt 2020 door corona een jaar zonder Fifa en PES?

De bal ligt mogelijk bij de voetbalbonden

Lang leken er drie zekerheden in de game-industrie: Bethesda rust niet voordat Skyrim op ieder elektronisch apparaat speelbaar is, Valve maakt nooit een derde deel in een serie en ieder najaar spelen we de nieuwe PES en Fifa. Nu echter alle voetbalcompetities van Europa voor onbepaalde tijd stilliggen vanwege het coronavirus, is dat laatste misschien wel net zo onzeker als wie er kampioen van Nederland wordt.

Vanwege het coronavirus zijn in korte tijd één voor één alle Europese voetbalcompetities stilgevallen. Eerst werd er nog doorgespeeld zonder publiek, maar inmiddels rolt bijna nergens meer een bal over het veld. In de meeste landen gelden de genomen maatregelen – waaronder het opschorten van voetbalwedstrijden – vooralsnog tot begin april. Maar er is natuurlijk nog helemaal niet gezegd dat we begin april het openbare leven weer vrolijk op kunnen pakken. Het EK is uit voorzorg alvast naar de zomer van 2021 geschoven. Voor de reguliere voetbalcompetities gonzen er nu een aantal scenario’s door de wandelgangen.

Boze Liverpool-fans óf boze AZ-fans?

Eén scenario is dat competities nietig worden verklaard. Dat levert echter problemen op bij het verdelen van de tickets voor de Champions League en Europa League van volgend jaar – want wie mag er dan deelnemen aan die toernooien? Dit scenario zou ook resulteren in een heleboel boze Liverpool-fans, die dan hun eerste (heel dik verdiende) kampioenschap in dertig jaar door de neus geboord zien worden. Die problemen worden deels opgelost door de huidige ranglijsten dan maar als eindstand te gebruiken, maar daar zullen ze in Spanje (waar Barcelona slechts 2 punten voor staat op Madrid), Italië (een verschil van slechts één punt) en hier in Nederland (enkel het doelsaldo is nog in het voordeel van Ajax) absoluut niet op zitten te wachten.

FIFA 20

Bovendien blijf je zitten met de verdeling van de overige tickets voor de Champions- en Europa League, en met degradatie/promotie. Niemand zal tegenstribbelen als Liverpool tot kampioen wordt gekroond, maar de verschillen tussen wel of geen Champions League, of wel of geen degradatie, zijn in vrijwel elke competitie minimaal, terwijl de financiële gevolgen voor een club gigantisch kunnen zijn. Door de Europese bekertoernooien lijkt het ook op dat de competities één lijn moeten trekken, om hele scheve situaties bij de ticketverdeling te voorkomen.

Dat brengt ons bij een andere interessante oplossing: de competities verlengen. De huidige competities worden dan gedurende de rest van 2020 uitgespeeld. Hoewel niet alle problemen daarmee meteen opgelost zijn (zoals aflopende contracten van spelers, en wat doe je dan vanaf 2021?), geeft dit scenario de bonden wel meer dan genoeg ruimte om de competities en bekertoernooien gewoon tot een goed einde te brengen – ook als alle getroffen maatregelen langer duren dan vooralsnog voorzien.

Fifa en PES op de volgende generatie consoles

En dan nu de voetbalgames. EA en Konami brengen traditiegetrouw hun nieuwste voetbalspel uit wanneer de competities in Europa net zijn begonnen. Ons werelddeel is daarin leidend, want veel andere competities over de wereld, waaronder de MLS (Amerika), vrijwel alle Zuid-Amerikaanse toernooien en de J1 League (Japan) worden binnen een kalenderjaar gespeeld (en liggen nu trouwens ook stil vanwege corona, maar dat terzijde). Als in Europa dit najaar nog de competities van 2019/2020 worden afgemaakt, is er dus eigenlijk helemaal geen reden om Fifa 21 en PES 2021 in september al in de winkels te leggen.

Er zijn wél redenen te bedenken om Fifa 21 en PES 2021 pas begin 2021 uit te brengen – los van dat het jaartal in de titel dan eindelijk eens echt klopt. De nieuwe voetbalgames zouden dan namelijk ook meteen gelijktijdig op zowel de huidige, als de volgende generatie consoles kunnen verschijnen. Op dit moment weten we nog niet wanneer de PlayStation 5 en Xbox Series X exact in de winkels liggen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat zij al in september te koop zijn.

PES 2020

Hoewel Microsoft de mogelijkheid heeft aangekondigd om cross-gen games kosteloos te upgraden, is het nog de vraag wat Sony op dat vlak doet én of EA en Konami wel gebruik maken van deze optie op de nieuwe Xbox. Bij een gelijktijdige release maakt dat niet meer uit: early adopters kunnen gelijk op de PS5 of Xbox Series X spelen, en wie het nog even bij de huidige generatie consoles houdt, speelt gewoon op de Xbox One of PS4.

Al sinds 1996 brengt Konami ieder jaar een voetbalgame uit. Fifa is zelfs sinds 1993 zelfs al een jaarlijks nummertje. Een kalenderjaar zonder Fifa en PES lijkt dan ook ondenkbaar. Maar ja, dat hadden we kort geleden over wel meer gevolgen van het coronavirus kunnen zeggen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Lars Cornelis Heeft een grote liefde voor grootse virtuele avonturen. Hecht evenveel waarde aan environmental storytelling als aan lore en heeft thuis een kast vol gameboeken en comics. Steekt per saldo waarschijnlijk toch de meeste tijd in de Master League van PES.

Reacties

 • Misschien neemt EA dan eindelijk de tijd om van Fifa weer een goed product te maken. Want de laatste fifa delen zijn niet heel best
 • Zou opzich geen kwaad kunnen.
 • Zou opzich niet verkeerd wezen. Meestal met een nieuwe console erbij is het toch een overgangsjaar. Laat ze dan maar een jaar extra ontwikkelingstijd nemen en de serie echt goed verbeteren voor de next gen.
 • Interessant. Ik zou de competities gewoon uitspelen en volgend jaar een soort uitgeklede opzet doen. Halve competitie misschien en de toernooien allemaal direct knock-out met alleen heenwedstrijden desnoods op neutraal terrein. Nietig verklaren zou wel echt zuur zijn voor Liverpool.

  Een andere optie is zodra het een beetje gaat liggen in een rap tempo de wedstrijden zonder publiek spelen.
 • Ik doe voor het eerst sinds ik denk FIFA 13 een jaar zonder. Heerlijk, veel meer tijd voor verhalende games.
 • @That Mr Awesome Ja ik ben ook gestopt met Fifa laatst met een vriend gespeeld. Maar de balans is totaal zoek we hadden elke wedstrijden wel uitslagen van bijvoorbeeld 8-5. Dus nee ik speel geen Fifa meer
 • @That Mr Awesome
  Hier nog één al deed ik dat vorig jaar beter. Afgelopen uitgaven ben ik na 10 jaar terug gestapt naar PES wat me erg goed is bevallen. Mar na 2 ML seizoenen en wat online potjes heeft Ori me weer uit de voetbalwereld weten te halen.
 • Of ze veranderen FIFA 2020 naar FIFA 2021, inhoudelijk alles hetzelfde laten (ha)
 • Als de competities niet uitgespeeld kunnen worden door Corona dan gewoon de huidige stand als kampioenen aanwijzen. Niemand vind dit leuk ook de kampioenen willen zo eigenlijk niet kampioen worden maar zoals er al staat moeten er wel kampioenen worden gekozen omdat er anders geen Europese toernooien kunnen plaatsvinden. En een jaar zonder Europees voetbal gaat heel veel geld kosten en dat zal de UEFA nooit doen.

  Daarnaast moeten ze bij Spanje en Italië niet zeuren want aangezien de nummers 1 en 2 direct geplaatst zijn voor de CL kunnen ze gewoon meedoen. Alleen voor Nederland is het wel een ding en dan is het sneu voor AZ maar dan mogen ze gewoon voorronde CL spelen. Liverpool kan je de titel eigenlijk niet ontnemen maar ik zie de FA nog wel een regeling treffen dat zij nog een aantal speelrondes spelen zodat in ieder geval de kampioen zeker is. Aangezien Liverpool nog maar 2 overwinningen nodig heeft.

  Voor de degradatiekandidaten is het dan ook gewoon jammer. Want je krijgt hier altijd een spelletje dat degradatiekandidaten het seizoen nietig willen verklaren en kampioenen niet. Want zo kunnen de lage clubsin bijvoorbeeld de Premier League lekker 2x flinke TV rechten binnen harken wat allang is uitgekeerd aan de clubs. Dan moet je dat ook retour sturen.

  Competitie verlengen lijkt me helemaal niks. Zo komt het EK ook in gevaar omdat dan clubs nog vol in de competitie zitten en Europese competities van 2021 wat ook weer voor gezeur gaat zorgen als spelers ernstig geblesseerd raken op het EK en daarna nog het restant van 2021 door moeten spelen. En dan heb ik het niet eens gehad over transfers. In dit voorbeeld Ziyech heeft al getekend om op 1 juni 2020 aan te sluiten bij Chelsea. Dan is het ook competitie vervalsing aangezien Ajax een belangrijke speler gaat missen terwijl er nog wel gevoetbald moet worden voor de rest van seizoen 2020 en je dus geen spelers mag aantrekken in de laatste fase.

  Ohja over de spellen gesproken lekker een jaar laten zitten er gebeurt toch vrij weinig ieder jaar in FIFA en PES dus een jaar overslaan is wel fijn.
 • Wel nee ze maken gewoon een update en vragen weer 60 euro.
 • @DopieJopie1

  Die kans is zeer groot.
 • Werd eens tijd, jammer dat hier een naar virus voor nodig is om zo'n briljant idee uit te voeren.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren