1. Xbox Series S zou 364 GB aan schijfruimte voor games bieden

Xbox Series S zou 364 GB aan schijfruimte voor games bieden

In ieder geval genoeg voor Call of Duty

In de Xbox Series S zou 364 GB aan schijfruimte voor games en apps zitten.

De Series S, de minder krachtige versie van de Series X zonder disk drive, heeft 512 GB schijfruimte in plaats van de 1 TB op Series X. Volgens een consument die de console al in het bezit claimt te hebben, zou naast de ruimte die nodig is voor het besturingssysteem nog zo'n 364 GB voor games en apps overblijven.

Hoewel het niet buitengewoon is dat een OS aanzienlijk wat schijfruimte vereist, is de hoeveelheid beschikbare schijfruimte om games te installeren wel iets voor gamers om in het achterhoofd te houden. Games worden immers steeds groter - volgens recente geruchten vereist een complete installatie van Call of Duty: Black Ops Cold War al rond de 200 GB, een aanzienlijk gedeelte van de SSD-schijf in de Xbox Series S. Microsoft biedt echter wel een uitbreiding aan in de vorm van 1 TB.

Zowel de Xbox Series X als Xbox Series S zijn vanaf 10 november wereldwijd verkrijgbaar.

xbox series s

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toch wel het grootste nadeel van de S. Wat je bespaart in aanschaf, ben je toch al snel weer kwijt aan extra opslag. En wordt wel erg veel heen en weer schuiven met een externe HDD. Opslag is een ding deze generatie.
 • @COSMIC_TSAR

  Opslag is al een dingetje sinds de introductie van blu-ray. Blu-ray is gewoon geen geschikt medium voor gaming gebleken omdat de leessnelheid ongekend traag is.

  Neemt niet weg dat 512gb natuurlijk belachelijk weinig is. Helemaal als je bedenkt dat je games hebt van 100+GB en je maar 2/3 van de hdd kunt benutten…zeer slecht van Microsoft. Ik vind 1TB eigenlijk al weinig…helemaal gezien uitbreiding je 100den euro’s gaat kosten.

  De enige installatie vrije oplossing is de gamecard van Nintendo. Helaas is die oplossing vrij prijzig voor publishers. Gamecards zijn immers duurder dan een Blu-ray Disc.

  Een oplossing zou zijn de prijzen van games wat te verhogen om de kosten voor de cards te dekken. Uiteindelijk is dat voor de consument nog steeds voordeliger dan de aanschaf van een dure SSD en expansion cards.

  Bijkomend voordeel is dat cards makkelijker mee te nemen zijn, een eeuwigheid meegaan en veel duurzamer zijn. Maargoed wat is wijsheid he. Stel je voor dat games duurder worden….
 • @Ramirez
  Nou, 'zeer slecht van Microsoft' weet ik niet of dat terecht is. Het is in dit product een bewuste keuze natuurlijk om prijs te drukken voor een doelgroep die (generaliserend) bijna alleen Fortnite, FIFA en af en toe eens iets via Gamepass speelt. En de 660gb op de PS5 houdt ook niet over, terwijl de Switch ook meteen vol is als je voor digitaal gaat op een portable apparaat. Kortom, elke manufacturer heeft het niet opgelost.
 • @COSMIC_TSAR

  Om de next gens even bij langs te gaan.
  1tb is voor een echte gamer die zeker een game of 5 (waarschijnlijk meer) per jaar koopt waarschijnlijk het eerste jaar nog wel genoeg. Punt is wat je handiger vindt. Verwijderen en weer wachten op installs of 200+ euro er tegenaan knallen in jaar 2?

  Die 512gb is gewoon karig. Natuurlijk zitten hier geen 4K assets bij dus hoe erg het daadwerkelijk is moet nog blijken. Nadeel is alleen dat je bij deze console niet de hdd kunt swappen? (Correct me als ik er naast zit)

  De Switch is een heel ander verhaal. Iedere game op de Switch past op een gamecard. Nintendo moet gewoon harder optreden en extra installs verbieden. Er is namelijk geen enkele game die niet op een 64gb card past. Publishers kiezen bewust voor de goedkopere 16gb card om de kosten te drukken en de ellende(meerkosten) neer te leggen bij de consument. Bedrijfstechnisch begrijp ik die keuze, al helemaal omdat ik zelf ook in de financiële sector werkzaam ben. Maar de klantvriendelijkheid is ver te zoeken met zulke acties.

  Ontwikkelaars zijn ook lazy als het gaat om compressie. BotW is gigantisch groot maar past gewoon netjes op een 16gb card…en dan komt Rockstar ff langs met LA Noire…

  Verder mag ook Nintendo zich achter de oren Krabben. Ik had verwacht dat de Switch V2 model meer opslag had mee gekregen. Evenals de lite.

  Daar komt bij dat extra opslag in verhouding met de hoeveelheid data een stuk goedkoper is op de Switch dan op de next gens. Met een 256gb kaartje voor 40 euro kan je letterlijk jaren vooruit…waarschijnlijk zelfs de hele Switch generatie. Digital only gamers zullen wellicht meerdere of een grote sd kaart moeten kopen. Maargoed dat probleem heb je even goed op de andere consoles.

  Voordeel van cards is voornamelijk dat installaties niet nodig zijn omdat de cards razendsnel gemaakt kunnen worden itt discs. Ik verwacht daarom ook dat de volgende Nintendo console zelfs met 4K wederom geen installs zal hebben en loadtimes evengoed minimaal zijn.

  Het gaat mij hier voornamelijk om de kosten. Niet om wat technisch beter is.
  Grote hamvraag is wat zal een highspeed 128gb gamecard kosten? Een 16gb card kost evenveel als een disc waren de laatste berichten.

  Als de prijs verdubbelt bij iedere verdubbeling zou een 128gb card rond de 8 euro moeten kosten in fabricage. Dat betaal ik graag extra per game om uiteindelijk 250 euri te besparen aan SSD uitbreiding en om over de irritante installatie wachttijden nog maar te zwijgen…
 • @Ramirez
  Maar dit is toch appels met peren vergelijken? De cartridges van de Switch zijn bij lange na niet zo snel als de SSD van de Series S, en games op de Switch zijn qua installatie veel kleiner (want minder detail).

  Met die 8 euro per "highspeed" card extra ga je er absoluut niet komen.
  Daarnaast ben je niet verplicht om 250 euro (die prijs gaat overigens dalen) uit te geven aan 1TB uitbreiding. Je kunt nog altijd een reguliere HDD/SSD aansluiten via USB.
  Dan kun je "mopperen" dat dat een hoop gedoe is om die paar minuten per gameswap te wachten, maar hoeveel tijd denk je dat je bespaart aan het swappen van cartridges elke keer dat je een andere game speelt. En dat is nog los van de tijdbesparing van Quick Resume. :)
 • @Gaaiz
  Klopt. De huidige cards zijn nu nog niet zo snel. Maar het lijkt mij wel mogelijk ze die snelheid te laten halen. Techniek staat niet stil natuurlijk. Ze zijn tenminste vele malen sneller dan disc media en betrouwbaarder. Je kunt er direct vanaf gamen en de consoles zelf kunnen daarmee goedkoper worden.

  Hoeveel tijd? Is er überhaupt al bekend hoe lang installs op de nextgens gaan duren? De bottleneck is de blu-ray dus die SSD gaat niks helpen qua installatie. Ik denk dat het wel meer is dan een “paar” minuten. Het wisselen van een card duurt slechts 10 seconden en je hebt instant gameplay. Dat gaat ook een externe hdd niet halen.

  Punt is ook niet het swappen…installaties horen gewoon niet bij consoles. Een console was altijd plug and play en zonder gedoe om rekening te moeten houden met extra’s. Het zijn nu gewoon pc’s…dat is gewoon jammer.

  Qua prijs per gamecard zal het echt wel rond dat bedrag zitten. De huidige kaarten zakken al qua prijs en Nintendo introduceert begin volgend jaar de 64GB versie op aandringen van publishers zelf. en daarmee komt een einde aan de 16GB (thank God) prijzen per card blijven dus gelijk. Die 64 kost dan dus evenveel als de 32 nu kost.

  Die prijzen vallen reuze mee dunkt mij gezien de support. Ookal zijn ze duurder, gewoon doorberekenen. Zouden Sony en Microsoft hier ook op inspringen zakken de prijzen zelfs nog harder gezien de productie ook enorm zal stijgen.

  Ik geloof wel dat de ps5 type SSD gaat zakken in prijs omdat het een gestandaardiseerde SSD is qua formfactor. Die van de Xbox…ga er maar niet van uit.

  Maar nogmaals. Door voor een beter medium te kiezen hebben de consoles zelf geen dure HDD nodig. Daar bespaar je dus ook kosten en die kunnen eventueel in betere hardware gestoken worden.

  Een beter medium hoeft van mij ook niet perse een card te zijn. Mag ook een nieuwe type disc die wel snel genoeg is. Blu ray heeft zn beste tijd wel gehad voor gaming. Eigenlijk heeft die het nooit echt gehad…gewoon te traag.

  Hoe dan ook. We moeten gewoon afwachten. Het wordt interessant om te zien wat Nintendo gaat doen wanneer het de stap naar 4K maakt. Dan weten we direct wat cards wel of niet kunnen en kunnen we de beste manier aanwijzen.
 • @Ramirez
  Het installeren van games zal absoluut lang duren, en in sommige gevallen niet eens geheel op één disc passen. Maar dat is dan ook de reden dat alle games (ook zonder aanschaf of disc) ruim van te voren te preloaden zijn via het internet.
  De oplossing van Xbox kun je van uit gaan dat die juist wel in prijs gaat zakken. Microsoft heeft zelf aangekondig dat ze met meer hardware partijen aan samenwerken, dus daar zal ook concurrentie ontstaan.

  Ik denk echt dat je onderschat hoe duur en snel de oplossing van de PS5 en Series S/X is. Je hebt het over opslagruimte, maar niet over snelheid. En die is juist heel wat factoren hoger dan de cartridges op de Switch, en ga je ook niet krijgen als losse opslag zonder flash controller.

  Even ter vergelijking. De snellere geheugenkaart oplossingen op dit moment zitten op theoretisch 280 MB per seconde en kost voor 64 GB ruim 40 euro. De oplossing van de Series S/X zit op 2,4 GB per seconde! Dat is constante snelheid, niet maximaal theoretische snelheid. En dan hebben we niet eens naar random read/write snelheid gekeken.

  Ik had de hoop dat Microsoft met Seagate iets had ontwikkels waar de flash controller niet ondig was en je "rechtstreeks" je opslag er in kon prikken voor een lagere prijs (waar dan de interne controller gebruikt wordt), maar zo makkelijk is het blijkbaar niet en anders was het wel gedaan.
 • 364GB is wel erg weinig. Dat is zelfs minder dan de originele Xbox One als ik mij niet vergis. Nu zullen sommige games minder groot zijn dan bij de Series X vanwege gebrek aan 4K textures e.d., maar dit zal erg snel vol zitten.
 • @MythicZ
  Volgens mij is het identiek aan de huidige opslag van de originele One. Althans, ik zie veel voorbeelden van 500 GB Xbox One's met precies de zelfde vrije ruimte.
  Dan vind ik vrij vreemd, want het nieuwe OS is kleiner maar er is weer meer ruimte nodig voor Quick Resume (wat uit kan). Dat dat precies op de zelfde grootte uit zou komen is erg toevallig.
 • Het is erg weinig, maar mede daarom is de prijs zo laag. De Series S is naar mijn mening echt in de markt gebracht voor de "casual gamer" die een console heeft voor bijvoorbeeld FIFA en af en toe een game er bij koopt.
  Ook denk ik dat we voorlopig geen "mega installatiegrootte" gaan zien als Modern Warfare, omdat assets niet meer meermaals opgeslagen hoeven worden. De vergelijking met de Cold War installatie van 200GB lijkt me voor nu dan ook onterecht.

  Voor mijzelf (Series X in dit geval) heb ik voor 90 euro een 1TB USB SSD aangesloten voor Xbox One games en 't eventueel in de toekomst heen en weer schuiven van games.
 • Slechte zet. Waar ik eerst absoluut potentie zag in dit model, is dat nu wel voorbij.
 • Laatst een video op DF gezien met kopiëren van een game naar de externe hdd en ssd's voor opslag. Weet niet hoe groot de game was maar het duurde 34 minuten om te kopiëren met een trage hdd. Ik vind dat geen probleem om dat af en toe te moeten doen.

  Edit: gaat dus om Modern Warfare. Goede test dus.

  https://youtu.be/7y-Fy1Q2O2k
 • Oei. Ziet er niet goed uit.
 • Mooie console voor die niet veel games kopen per jaar of het niet erg vinden games te verwijderen en indien nodig te herinstalleren.

  Of voor een goedkope prijs toch een beetje van de next gen wil genieten.
 • @DefenseForceNL

  Zoals de switch zeker?
 • @LosPilotas

  Flikker toch eens op man.
  Wat ben jij een kinderachtig kut kind zeg ongelovelijk.

  Snap ook niet waarom er niet eens tegen je wordt opgetreden. Eerst als CyberFL en onder dit account loop je ook weer alleen maar te irriteren, kloten en kinderachtig te doen.

  Je ouders zouden je eens een flinke trap onder je donder moeten geven. Als je mijn kind was had ik het wel geweten.

  Er worden leden met beter gedrag dan jou hier gebanned.
 • @DefenseForceNL

  Heb toch niets verkeerds gezegd?
 • @LosPilotas

  Speel niet voor de domme man je weet het donders goed. En dat is het laatste wat ik je nog te melden heb.
 • @DefenseForceNL

  Weet echt niet over wat je het hebt.
 • @LosPilotas
  Volgens mij heb je al een waarschuwing gehad voor dit gedrag. Zullen we nu afspreken dat 't klaar is?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren