1. Games op Xbox Series X komen in eerste instantie ook op Xbox One uit

Games op Xbox Series X komen in eerste instantie ook op Xbox One uit

Zo moeten consumenten tevreden blijven

Xbox Series X-games van Microsoft moeten in de eerste paar jaar ook nog op Xbox One verschijnen.

Dat laat Xbox-topman Matt Booty weten in een interview met MCV. "Onze content die het komende jaar of de komende twee jaar uitkomt - al onze games - willen we een beetje zoals op pc maken, oftewel dat ze op onze familie aan apparaten speelbaar zijn. We willen dat iemand die vanaf nu tot en met Series X in een Xbox-console investeert, het gevoel heeft dat het een goede investering is en dat we hen content blijven leveren."

Dat betekent dus dat de er de eerste paar jaar van Xbox Series X geen Microsoft-games uitkomen die alleen op dat apparaat speelbaar zijn. Overigens liet Jason Schreier van Kotaku in een aflevering van Kotaku Splitscreen in december vorig jaar weten dat er op de lancering van de PlayStation 5 wel meerdere games beschikbaar zijn die exclusief zijn voor de console.

Xbox Series X

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wat is het nut dan om dit te kopen?
 • @CyberFl
  Ik speel nog altijd op de originele Xbox One. De Series X gaat volgens geruchten 9x krachtiger zijn. Dat lijkt me de spelervaring wel behoorlijk ten goede komen.
 • @That Mr Awesome Dan wel maar hoe groot is het verschil tussen de Xbox one X en de series X. Anders ben je goedkoper uit om voor de komende jaren een Xbox one X te kopen.
 • @smaakmaker
  Series X zou ongeveer het dubbele moeten zijn van de One X. (Kijkend naar teraflops, wat op zichzelf niet de beste maatstaf is, maar vooruit).

  Dus dat is zeker goedkoper als je niet de per se de allerbeste prestaties hoeft. Een prima keuze voor sommigen denk ik en voor mensen die net afgelopen jaar zijn ingestapt een prettig idee lijkt me, dat ze gewoon nog even mee kunnen.

  Mijn originele One verdient ondertussen wel echt een upgrade, dus ik ga op launch echt voor een Series X of Ps5.
 • Waarom heb je dan een nieuwe Xbox nodig. Dus Xbox staat bij de lancering van de nieuwe consoles al met 1-0 achter. Of Microsoft moet aantonen dat er echt grote verschillen zijn. Maar anders zie ik weinig mensen overstappen .
 • Dit bericht las ik vrijdag al en die JJ van gamekings en wat anderen zag ik her en der hier negatief over zijn. Ook boven mij lees ik nu dergelijke reacties. Hoewel ik die insteek welk begrijp want het negatieve hieraan kun je uitleggen als, waarom zou ik dan een series x kopen? Maar ja waarom zou je dan voorheen een one x kopen of een pro ten opzichte van de baseconsole. Die situatie trekt MS nu eigenlijk door naar een nieuwe generatie. EN ik verwacht eigenlijk dat Sony precies hetzelfde gaat doen de eerste periode, om zo ook een breed scala over generaties te kunnen gaan bieden. Of ik moet gemist hebben dat Sony wel ps5 exclusives gaat brengen in eerste 1-2 jaar die niet op ps4 te spelen zijn. Voor mij geen grote verrassing en hopelijk niet naïef ga ik er vanuit dat er zwaar geoptimaliseerd zal worden voor een series X versie.
  edit: laatste alinea van dit artikel niet gelezen, blijkbaar zou Sony dat dus niet van plan zijn. Maakt me wel nieuwsgierig wie dan de beste versie van games gaat leveren. En dan mag je hopen dat de oude gen de series x niet gaat beperken.
 • @xevulutionx
  Mijn eerste reactie was ook niet direct positief, dus ik snap dergelijke reacties ergens wel hoor. Je wil toch dat de next gen alles uit de hardware kan halen, en dit klinkt alsof de One dit een beetje tegen gaat houden.

  Anderzijds is het in lijn met de consument vriendelijke route die Microsoft heeft ingezet onder het nieuwe bewind. Vrijheid in waar en hoe je speelt, dat kan ik dan ook waarderen. Het zal maar om een paar games gaan in een overgangsperiode die toch al veel cross gen titels met zich mee brengt.

  Pc ontwikkelaars doen al jaren niks anders dan rekening houden met duizenden mogelijke setups, dan moet het ook niet zo ingewikkeld zijn om voor in totaal vier consoles een game te optimaliseren. Het zou me eerlijk gezegd verbazen als Sony in één klap hun giga userbase van ruim 100 miljoen achterlaat.
 • @That Mr Awesome
  Ja dat gaf ik ook aan. Ik begrijp de insteek wel maar het kwam voor mij totaal niet als verrassing en ging er vanuit dat beide partijen dit zouden doen. Dit omdat je veelal proeft dat de console wereld met overgangen aan het veranderen is. Tevens ook (zoals jij ook aangeeft) dat het optimaliseren makkelijker moet zijn geworden en het dan best prettig is als op meerdere consoles gespeeld kan worden voor de consument. Daar komt dan ook nog je andere argument bij wat ik in mn achterhoofd had, dat MS al een poosje een breed scala aan oplossingen om te gamen wil neerleggen. Daar zou deze strategie idd ook nauw mee verbonden zijn zoals ze ook lijken aan te geven. Ik kan alleen maar hopen dat er toch niet matig geoptimaliseerd wordt op nieuwe games voor Series X en de PS5 daar een voordeel mee haalt. Hoewel ik die laatste ook day one aanschaf ligt het voor de hand dat de SX mn basis console zal zijn.
 • @xevulutionx
  Daar hoef je niet bang voor te zien lijkt me. Devs kopieer/plakken de Ultra settings van de PC en gaan lopen knutselen.

  Strategie is gewoon duidelijk wat jullie al aangeven. Microsoft meer een platform aan het leggen en meer consument vriendelijk.

  Sony lijkt het er meer op om gewoon weer om hun eigen TV`s te verkopen.

  Over Sony gesproken, vinden jullie ook niet de aanpak van Sony weer onpersoonlijk tegenover de consument. Want voor de Launch met de PS4 kwamen had je echt een paar mannen die echt uit de games gegroeid waren en zelfs devs waren geweest zoals Adam boyes, Yoshida, Cerny…. Nu moeten we het doen met Jim Ryan PR gelul. Bij Microsoft is het precies andersom nu. Phil Spencer doet het uitstekend.
 • @ShadowhunterrX
  Ik snap waar je op doelt in je laatste regel idd. Alleen het ding lijkt mijns inziens wel dat Sony sowieso weinig kritiek ontvangt omdat het op het winnende stoeltje zit en al jaren de meeste console exclusives presenteert tov het xbox merk dat bijzonder slecht gestart was. De een lijkt maar niet vergeven te kunnen worden voor gemaakte (en herstelde) fouten terwijl de ander door goodwill in games en de grotere hoeveelheid fans geen fouten schijnt te kunnen maken. Althans zo voel ik het een beetje. Maar idd ook qua mensen is dat minder. Bij MS was het vooral verschrikkelijk met die gast die ook voor EA had gewerkt op t podium maar ben zn naam even kwijt (edit Don Mattrick). Hoewel ik Spencer ook wat blaaskakerig vind zegt hij imo wel met regelmaat rake dingen.
 • @ShadowhunterrX
  Sony heeft nog niks officieels gedaan toch, buiten het Wired artikel? Dus is nog niet zo veel over te zeggen.

  Sony zit in de positie dat ze eigenlijk alleen maar hoeven te blijven doen wat ze al doen, want dat gaat ze perfect af. De geschiedenis laat echter zien dat dit voor bedrijven ook vaak een gevaarlijke positie is. Als ze niet arrogant of lui gaan handelen, dan wordt de ps5 ook weer een enorme klapper. Benieuwd hoe ver ze mee willen gaan in de 'toegankelijke' visie van Microsoft en of de consument het pikt als ze dat niet zouden doen.
 • @xevulutionx

  Ja, eigenlijk is inderdaad het een vergelijkbare situatie met die van de XOX (in ieder geval tijdens het eerste jaar). Een krachtiger apparaat, maar geen 'moet' upgrade. De bal ligt bij de klant.
 • Dit is goed nieuws. Waar ik ook echt benieuwd naar ben of je na die paar jaar als er echt exclusieve games er voor uitkomen, of je die dan kan streamen naar je oude Xbox console d.m.v. XCloud. Kan niet wachten op meer informatie, wat mij allemaal te lang duurt :)
 • Dus als ik het goed begrijp komt dit neer op, dat in de eerste levens cyclus van de Xbox series X alle first party games ook te spelen zullen zijn op de Xbox One, Xbox One S en Xbox One X . Oké dat kan ik als voordeel zien, maar er zit denk toch ook wel een nadeel aan namelijk dat alle games ook geoptimaliseerd (gedowngrade) moeten worden om het op de Xbox One (Xone SAD en XoneX) te kunnen draaien.

  Games die gebruik zullen maken van de betere CPU, GPU, TF etc., wat zich zou vertalen in enorme werelden, krankzinnige physics enz., zullen dus onmogelijk zijn (of althans: games die onmogelijk zouden zijn op de huidige generatie consoles). Voor lineaire games zal het dus niet veel uitmaken maar afgezien van betere resoluties, fidelity en textures e.d. hoef ik dus geen echte next-gen taferelen te verwachten van MS.


  Als Sony dit zou doen zou ik in ieder geval niet blij zijn.

  Zowel MS als Sony zijn imho heel erg consument vriendelijk, maar Sony's keuzes en acties spreken mij als consument meer aan.
 • Als het even kan is een exclusive game een game die een showcase is voor de (nieuwe) console. Dat betekent dat die alles uit het apparaat haalt wat erin zit. Dat betekent ook dat die game niet per se winstgevend hoeft te zijn want het moet een "system seller" zijn.
  Ik vermoed dat MS naar hun nieuwe indie studios hebben gekeken, en wat ze in ontwikkeling hebben en dachten, nou dat kan dan ook op de vorige generatie draaien. laten we daar dan eens een volstrekt onlogische draai aan geven om dat als positief te verkopen. Uiteindelijk slaat het nergens op.
 • @tielo
  Ja inderdaad, van die indie-pareltjes zoals Halo. Gemaakt door twee gasten op een zolderkamertje.

  Laat het maar aan het internet over om alles wat Microsoft doet negatief uit te leggen. Wat ze ook doen. Damned if you don't, damned if you do.
 • @Prof_Nakayama Halo komt toch dit jaar uit voor Xbox One? De volgende Halo titel zal dan over 3 jaar uitkomen, precies het moment waarop games "exclusief" voor de Series X uit zullen gaan komen volgens MS.

  Verder heb ik het over nieuwe indie studios. Je gaat me toch niet vertellen dat het AAA studios zijn toch?
 • @tielo
  Ik had ander soort reacties van jou verwacht eigenlijk. Ik bedoel, dit lijkt wel onnodig want de recentelijk aangekondigde studios wegzetten als indiegame studios vind ik een apart statement.

  nu ik je reactie nog een keer kun je t ook anders uitleggen dat MS een paar studios zou hebben gevraagd die dan wel indies in verleden maakten om daar info uit te winnen. Maar het las voor mij en ik geloof voor wat anderen alsof je wilt beweren dat de Xbox studios uitsluitend Indies maken.
 • @tielo

  Logisch is het inderdaad niet nee.

  Games op zowel nieuwe als oude hardware maken staat imho innovatie in gaming in de weg.
 • @Meta_coola

  Dat denk ik ook.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren