1. Xbox Series X - Onze wildste voorspellingen

Xbox Series X - Onze wildste voorspellingen

De Explosieve Xbox Series X Speculatie Special Extravaganza

Het hoge woord is eruit: de nieuwe Xbox is aangekondigd. Het was geen verrassing dat Microsoft eerder een boekje opendeed dan concurrent PlayStation, maar niemand had verwacht dat er eind 2020 mogelijk een vrij krachtige zwarte monoliet in je tv-kastje staat. Toch geeft de Xbox Series X, naast zijn extreem verwarrende naam, nog niet al zijn geheimen prijs. En wat doe je als de toekomst in groene nevelen gehuld is? Juist: dan speculeer je erop los.

Na zorgvuldige analyse van de trailer kunnen we niet anders tot de volgende wilde voorspellingen komen. Hier zijn ze alle drie, in geen bijzondere volgorde en ongetwijfeld allemaal helemaal waar tot het tegendeel bewezen is:

xbox series x

De Xbox Series X is de eerste console ooit waarbij je de hardware kan upgraden

We laten dit bommetje maar meteen vallen. Veel mensen denken dat de ‘Series X’ uit verschillende modellen zal bestaan. Om specifiek te zijn: een instapmodel en een high-end model die bij de lancering tegelijk beschikbaar zullen zijn. Geen vreemde gedachte, maar gezien het feit dat andere consolefabrikanten waarschijnlijk ook met meerdere modellen komen, al dan niet later in de levenscyclus, gaat Microsoft zich hier niet mee onderscheiden.

Laten we een stapje terug nemen een op het design focussen. Waarom heeft Microsoft nu een toren gebouwd in plaats van een doos? En waarom mogen we de achterkant niet zien? Het antwoord is simpel: de hardware is verwisselbaar en de sleutel daartoe zit op de achterkant van de console. We weten nog niet of er een aantal sleuven verborgen zitten of een hendeltje waarmee de behuizing kan worden geopend, maar op deze manier kun je nieuwe hardware kan installeren. En omdat de verschillende onderdelen (CPU, harde schijf, videokaart) allemaal boven elkaar gemonteerd worden, zijn ze makkelijk verwisselbaar.

Maar hoe dan? hoor ik je denken. We nemen een klein zijstapje naar een ander Microsoft-product: de Surface Hub. De tweede generatie van dit aanraakscherm dat kan videobellen is onlangs aangekondigd en kent twee uitvoeringen. Nou ja, eigenlijk maar één scherm met een verwisselbare cartridge. Het 2S-model is al beschikbaar, maar kan later met een cartridge naar het 2X-model geüpgraded worden. Deze techniek is prima op de nieuwe Xbox toe te passen. Een nieuwe cartridge en een software-update later staat je Xbox Series X Model 2 klaar voor nóg mooiere games en hogere framerates.

Vanuit financieel oogpunt is dit natuurlijk een briljante zet. Ontwikkelaars kunnen langer doorontwikkelen op hetzelfde platform, wat minder investering van hun kant vraagt. Microsoft zelf kan zijn winstmarge vergroten door gedurende de levensduur van dit apparaat steeds krachtiger wordende modules te verkopen. En als het basismodel maar prettig genoeg geprijsd is, zijn er misschien zelfs een paar pc-gamers te verleiden om over te stappen naar zo’n mooi zwart doosje….

Xbox Series X

De Xbox Series X wordt de eerste console die meerdere digitale winkels gaat ondersteunen

Er is nog meer verleiding om over te stappen naar een Xbox als je de volgende wilde voorspelling hoort: naast de Xbox Marketplace kun je straks ook games uit de Steam store en de Epic Games Store op je Series X spelen. Niet meteen natuurlijk, want Microsoft zal de eerste jaren nog actief haar Game Pass-dienst proberen te verkopen. Maar wees gewaarschuwd, de Xbox Marketplace is geen lang leven meer beschoren.

Laten we vooropstellen dat zowel de Xbox Marketplace en de PlayStation Store slechts op één moment het bezoeken waard zijn: wanneer er kortingsacties zijn. Het is bij lancering namelijk nog altijd goedkoper om fysiek een schijfje te bestellen bij een webwinkel. Goed, je moet een dagje wachten, maar het prijsverschil is significant. Dat is ook niet zonder reden. Zowel Microsoft als Sony proberen de relatie met retailers die fysieke games verkopen in stand te houden. Een groot deel van hun omzet is namelijk afhankelijk van deze bedrijven, die samen een groot deel van de gamesverkoop vormen. Daarom zijn de prijzen op Xbox Marketplace en de PlayStation Store ook zo hoog: waren ze een stukje lager dan kocht iedereen zijn games digitaal en zaten retailers zonder inkomsten.

de Xbox Series X kan, als je dat wilt, als volwaardige Alexa- of Google-assistent dienen

Deze partijen hebben die situatie lang in stand gehouden, maar met de nieuwe Xbox is daar geen noodzaak meer toe. De hardware is krachtig genoeg om games te streamen en de verwachting is dat in de komende jaren je internetverbinding dankzij nieuwe infrastructuren en edge computing snel genoeg is om nagenoeg zonder vertraging in de cloud te gamen. Game Pass wordt gefuseerd met de xCloud-dienst en zo kan je ineens een hele leuke bibliotheek aan games streamen voor een relatief laag bedrag per maand. Hiermee komt het marktaandeel van de gamers dat nog fysieke discs koopt zo laag te liggen dat de prijzen ook online naar beneden kunnen.

Ga je dan nog je eigen virtuele winkel openhouden? Welnee joh! Nodig Steam en Epic uit om games te verkopen op jouw platform voor alle gamers die een game nog echt óp hun eigen console willen draaien. Beide partijen krijgen zo een groter publiek, terwijl Microsoft niet alleen een aardig deel van de verkoopprijs opstrijkt, maar ook nog eens bespaart op het onderhouden van een eigen winkel. En om het helemaal af te maken: al deze zaken leveren een vaste stroom aan inkomsten op, die voor een stabielere omzet zullen zorgen. Zelfs wanneer er een mager gamejaar voorbijkomt, blijven de abonnementjes onverminderd geld binnen brengen. Je kan toch niet zonder? Ka-ching!

xbox series x

De Xbox Series X is je nieuwe Alexa of Google Assistant

Het voelt toch wel futuristisch, zo’n microfoontje ergens in je woonkamer. Met een simpele ‘Hé Google’ kan je alles in je huis aansturen. Sterker nog, je kan tijdens de autorit naar huis via je telefoon al opdracht geven om de verwarming in de woonkamer op standje tien te zetten tijdens deze koude dagen. Toch is nog lang niet iedereen overtuigd dat een microfoon in je huiskamer een goed idee is. Maar wat als je dit nou eens vrijblijvend kon proberen zonder er extra geld voor uit te geven? Bingo!

Je voelt hem al aan komen: de Xbox Series X kan, als je dat wilt, als volwaardige Alexa- of Google-assistent dienen. Waar dacht je dan dat dat groene lichtje op de bovenkant voor was? Zoals we zagen met de stembediening op de Xbox One is het bedrijf prima in staat om stemcommando’s om te zetten in acties. Een samenwerkingsverband met Amazon of Google is dan ook een win-win situatie voor beide bedrijven, beide bedrijven ondersteunen de Xbox One immers al. Microsoft ontvangt een klein bedrag van deze bedrijven als een gebruiker deze functionaliteit activeert en maakt haar console het hart van je woonkamer of huis. Amazon of Google krijgt in elk huis waar een Xbox Series X staat er dus een potentiele gebruiker bij. Heb je al een Alexa of Google-assistent? Mooi! Dan kan je die toch in je slaapkamer zetten zodat je ’s ochtends het koffieapparaat vanuit je bed kan starten?

Natuurlijk doen Amazon en Google dit niet omdat ze verwachten dat iedereen dit gaat gebruiken. De echte waarde zit hem in het product dat ze ervoor terugkopen: jou. Al zou maar maar tien procent van de Series X-bezitters deze functie activeren, dan nog krijgen de techreuzen gigantische hoeveelheden informatie binnen van honderdduizenden huishoudens. Welke merken producten heb je in huis? Hoe vaak gebruik je ze? Waar zoek je naar via de virtuele assistent? Al dat soort zaken wordt gebruikt om profielen te maken van (groepen) mensen, om zodoende advertenties beter af te stemmen op specifieke gebruikers. Zeiden we al ‘bingo’?

Natuurlijk is het te vroeg om te zeggen of deze voorspellingen enige kern van waarheid bevatten. Microsoft zal op zijn vroegst pas rond de zomer van 2020 meer concrete informatie loslaten over haar nieuwste telg in de Xbox-familie. En wie weet? Misschien is het wel een doodsaaie console die het liefst fysieke discs eet en je met een licht aangepaste controller Call of Duty nummertje 312 voorschotelt. Het is echter veel waarschijnlijker dat Microsoft in een nieuwe ronde van de console wars gaat proberen om de concurrentie compleet te overrompelen na de soms teleurstellende jaren die de Xbox One heeft gebracht. En zeg nou zelf: zo gek klinkt het allemaal nog niet.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik hoop niet dat de hardware verwisselbaar is. Als dat wel zo is, wat is dan het nut nog van een console t.o.v. een PC? Ik wil gewoon 1 apparaat aanschaffen waar ik een aantal jaar plezier van heb zonder nieuwe componenten te moeten kopen.
  En nee ook die keuze wil ik niet want ik ken mezelf helaas, en koop toch meteen het beste.
 • @Robskeee

  Dit is geen console meer, maar een pc box. Epic store? Steam? Upgrades toegelaten? Zit jij hierop te wachten?
 • @CyberFl Epic store en Steam is allemaal top, hoe meer games hoe beter. Hoe kan jij dit als een nadeel zien?
  Het upgraden zou ik niet willen.

  Dit zijn de 'wildste voorspellingen', geen feiten.
 • @Robskeee

  Kun je toch evengoed een pc kopen? Want dan moet je allerlei verschillende accounts voor aanmaken. Geef mij maar 1 store, lekker simpel. Ik denk eerder dat dit niet gaat aanslaan bij de casual gamers. Ik kan het ook mis hebben eh. Time will tell.
 • @CyberFl

  De PS4 is ook een pc met een leuk design er om heen.

  Net als de mini retro s gewoon rasberry pi s zijn met een leuk doosje.

  Het is voor ontwikkelaars ideaal.
 • @DopieJopie1

  PS4 een pc met een leuk design? Wrm denk jij dat?
 • Ik denk dit alle 3. En dat past hier prima.

  Nu heb ik mijn xbox one x al aangesloten met google hub, dus die werkt volledig op de stem. Best handig. Niet nodig, wel leuk.

  Die andere 2 maken dus duidelijk dat het gewoon een pc is voor bij de tv.

  Steam en Epic zou vet zijn. Met muis en toetsenbord heb je net als de X een totaalpakket. Plug en play pc. Overal te streamen.

  Ik ben alleen benieuwd naar de prijs. Tot 600 is het voor mij day 1. Daarboven even overleggen…
 • Modbreak: Stop met trollen..
 • @CyberFl

  Alles wat ik hier zeg meen ik anders wel. Ik zie dit helemaal zitten.
 • @DopieJopie1

  'Stop met trollen' is getypt door een mod (vandaar ook dat 'Modbreak:' ervoor) en niet door @CyberFl zelf. ;P

  Wat Cyber zelf getypt had, zal trouwens niet beter geweest zijn…
 • @Piet S.

  Oh je heb gelijk. Ik zag dat helemaal niet haha.
 • @DopieJopie1

  Haha, ik moest het ook 2x lezen hoor! 😜
 • “De Xbox one series X is de eerste console ooit waarvan je de hardware kunt upgraden.“

  Kijkt naar zijn N64…
 • @Ramirez

  Haha, inderdaad. Voor DK64 was het zelfs verplicht! ;P
 • @Piet S.

  Voor een aantal was het verplicht. Veel games waarbij het niet verplicht was hadden er ook voordeel aan. OoT draait zoveel beter met een expansion pack.

  En dat verplichten is ook direct de reden dat ze nooit meer met upgrades moeten komen. Je creëert mogelijk verdeeldheid. Het moeten upgraden om een bepaalde game te spelen zoals die bedoelt was. Erg stomme move als dit waar is.

  Bovendien kan je dan beter een pc halen. Consoles zijn altijd zwakker en dat blijft ook zo. Voor het geld waarvoor je een Xbox Se X haalt bouw je waarschijnlijk een betere pc. Heb je ook nog meer opties.

  Pc gaming moet wegblijven bij consoles. Het hele plug and play systeem wat het juist zo veel fijner en eenvoudiger maakt dan pc gaming (ten koste van power, dat wel) staat met Microsoft op losse schroeven.

  Ieder zijn ding maar ik vraag me af of er behoefte is voor een Xbox PC. Je kunt net zo goed een echte pc gebruiken op je TV. Nog goedkoper ook. Ze komen dus met iets dat al bestaat?
 • @Ramirez

  Helemaal met je eens.

  Edit:
  Op 2 punten na trouwens: Een PC is natuurlijk niet ALTIJD beter en ook niet goedkoper.
 • @Ramirez

  Als een upgrade net als bij bijv n64 gewoon heel simpel er iets in doen is zie ik geen probleem.
 • @DopieJopie1

  Het probleem is dat ontwikkelaars gebruik gaan maken van die upgrade zodra die beschikbaar is. Klinkt aantrekkelijk maar dat is het niet. Consoles die de upgrade niet hebben krijgen altijd performance issues omdat games stiekem toch een beetje leunen op die upgrade. Je krijgt dus een compromis. Je splijt je mogelijke potentionele klanten in groepjes… het werkt gewoon niet voor consoles. Het is al vaker geprobeerd en iedere keer was het een fiasco.
 • @Ramirez 'Je kunt net zo goed een echte pc gebruiken op je TV. Nog goedkoper ook. Ze komen dus met iets dat al bestaat? ''

  Het is nergens aangekondigd of uberhaupt besproken dat de hardware vervangbaar is.

  '' Bovendien kan je dan beter een pc halen. Consoles zijn altijd zwakker en dat blijft ook zo. Voor het geld waarvoor je een Xbox Se X haalt bouw je waarschijnlijk een betere pc. Heb je ook nog meer opties.''

  Een PC is letterlijk een Personal Computer. Momenteel typ ik vanuit een PC, is die krachtiger dan een Xbox one? Absoluut niet. Kan die krachtiger? Ja. Kost me dat meer geld dan een Xbox one? Ja!
  De Xbox One X bijvoorbeeld wordt met verlies verkocht, dit is omdat Microsoft winst maakt ook de abonnementen waaronder Gamepass en Xbox live. No way dat jij een PC bouwt die net zo krachtig is voor hetzelfde geld. Dat kan gewoon niet.

  Een Xbox One X is ongeveer equivalent aan een GTX 1070. Deze kosten al vlug boven de 300 euro. En dan heb ik het alleen nog maar over de grafische kaart.

  https://www.gamersnexus.net/guides/3117-xbox-one-x-fps-benchmarks-destiny2-cod-ww2-assassins-creed
 • @Robskeee

  Leuk dat Microsoft hem voor een verlies verkoopt. Binnen een jaar kan je een betere pc bouwen voor dat geld en die cycles aan meer power per euro nemen iedere dag toe in het voordeel van de pc.

  En het klopt dat upgrades geen feit zijn. Maar stel dat het waar is.

  Kijkend naar wat deze Xbox dan werkelijk is. Een pc console? Het heeft de vorm en het gebruik wat meer moet je er dan van maken? Mensen zullen het ook zo gaan zien.

  Ergens las ik dat Microsoft 1 miljard mensen wil bereiken met het merk Xbox. Natuurlijk is Xbox als merk groter dan de console zelf maar door een console ingewikkelder te maken ga je dat niet bereiken ben ik bang.

  De vraag die Microsoft ZOU moeten stellen is: Waarom kochten mensen een game console ipv een pc?

  De vraag die Microsoft zichzelf stelt is: Hoe halen we de PC gamer over om een Xbox te kopen? (Niet, tenzij je een Xbox pc maakt, aangezien een pc krachtiger en goedkoper is per cycle)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren