1. Backwards compatible-games draaien native op Xbox Series X

Backwards compatible-games draaien native op Xbox Series X

Microsoft werkt ook met 15 studio's aan exclusives

In een blogpost heeft Microsoft te kennen gegeven dat de Xbox Series X "de meest backwards compatible-console ooit" wordt en dat we er duizenden games op kunnen spelen die zelfs dateren uit het eerste Xbox-tijdperk. In een blogpost worden bekent dat alle games van vorige systemen native draaien op de Xbox Series X.

Bij de lancering van de Xbox Series X wordt het mogelijk om duizenden Xbox-games te spelen, zelfs honderden games uit de tijd van de eerste Xbox, zo vertelt Jason Ronald, Partner Director of Program Management voor het Xbox Platform Team op de Xbox Live Wire. Daarnaast stelt hij dat vijftien Xbox Games Studios hard bezig zijn met exclusieve games voor het nieuwe platform.

Ronald geeft aan dat er veel technische innovatie nodig was in samenwerking met toonaangevende game-ontwikkelaars om zoveel oude games te kunnen laten draaien op de Xbox Series X. Zo zijn er straks in ieder geval meer dan 500 Xbox 360-games te spelen op de nieuwe console. Daarnaast is hetzelfde team dat backwards compatibilty mogelijk heeft gemaakt op de Xbox One nu ook aan het werk met de technologie voor de Series X, waardoor veel originele, eerste Xbox-games speelbaar zijn. Hoeveel dat er exact zijn, is niet bekend, maar omdat hij rept over duizenden games zouden het er minstens een stuk of 500 moeten zijn.

Xbox Series X

Hardware

Microsoft laat daarnaast weten dat de oude games ook optimaal gebruikmaken van de nieuwe hardware in de Series X en zelfs beter zouden spelen dan op de originele consoles. "Backwards compatible-games draaien native op de Series X-hardware, waarbij ze volledig gebruik maken van de CPU, GPU en de snelle SSD. Er is geen boost-modus, geen down clocking; dus elke game krijgt volledig de beschikking over de kracht van de Xbox Series X", schrijft Ronald.

Dit zou leiden tot veel betere graphics, mede dankzij HDR en de mogelijkheid om de framerates hoog te houden. Ook is de console dan in staat om de games in maximale resolutie en de hoogste grafische kwaliteit te renderen. Zelfs laadtijden worden de kop ingedrukt omdat ook oude games gebruik gaan maken van de veel snellere NVME SSD-harde schijf.

Mocht je willen duiken in de specs van de Xbox Series X, dan kan je er hier alles over lezen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Dit blijft gewoon een slimme strategie. Vrijwel alle Xbox-games op de laatste Xbox kunnen spelen is een groot voordeel en zorgt ook voor binding.
 • Het was toch al even bekend dat alle games die op de One draaien op de Series X zouden draaien? Wat ik interessanter vind is dat sommige One games een performance boost kunnen krijgen tot 120fps via een update.

  https://tweakers.net/nieuws/167748/xbox-series-x-kan-framerate-van-sommige-bestaande-games-verdubbelen-tot-120fps.html
 • @Gaaiz idd Ori gaat bijv op 120 fps draaien en ook gears 5 krijgt hier een update voor vgm
 • Leuk dat Backwards gedoe van Xbox. Maar wilde laatst online die conker remake kopen. Kun je dat alleen met creditcard afrekenen en niet met Xbox te goed of PayPal . Dus als dat niet heel snel aangepast wordt voor de series X werkt het ook niet.
 • @smaakmaker
  Puur Amerikaans om alles met een creditcard te willen doen.
  Wel jammer. Heeft Xbox eigenlijk ook een ideal optie in de store?Dat was bij PSN wel echt een slimme aanvulling.
 • @AWESOMEDUDE3
  Ik heb GamePass in ieder geval via iDeal gekocht.
 • @smaakmaker
  Ik zie wel een PayPal optie staan hoor. Anders misschien nog een idee: hij is ook via Rare Replay te spelen, in Gamepass.
 • @That Mr Awesome

  Als je een oude online xbox original game koopt niet heb het nagevraagd nadat ik voor niets punten had gekocht En nee dat is de n64 versie maar die is grafisch erg slecht oud geworden.
 • @smaakmaker

  Hoorde anders dat de remake van Conker niet zo best is. Dat mensen je aanraden gewoon de n64 versie te spelen. Volgens mij kent de remake ook vel censuur. Maar nogmaals, dit heb ik horen zeggen. De remake zelf nooit gespeeld, de n64 versie vond ik fantastisch. Vooral omdat ik geen achtergrond informatie bij deze op het eerste gezicht zo'n vriendelijke platvormgame had :P
 • @benjaminben

  Haha ja maar ben een paar keer aan de n64 begonnen maar grafisch verouderd. Dan moet er maar snel een nieuwe komen haha
 • @smaakmaker

  aan de PSX graphics stoor ik mij enorm vandaag de dag, maar de n64 graphics kan ik nog steeds waarderen hoor. Zelda Majora's Mask heeft nog net zoveel sfeer als het jaren terug. Kan die game nog steeds mooi vinden.
 • @smaakmaker
  Je kan het ook met tegoed doen, maar er moet wel een creditcard/PayPal geregistreerd staan. Heeft iets te maken met het digitale licentiemodel uit het 360 tijdperk volgens mij.
 • @Gaaiz

  Oh nou ik zag nergens de PayPal optie staan. Toch nog maar even kijken.
 • Kan ik dan ook oude filmgames spelen die nu niet meer "mogen bestaan" wegens licenties die jaren geleden zijn afgelopen?
 • @Don Carpaccio

  Wat is de beste filmgame ooit?
 • @benjaminben
  Ik heb vroeger The Lord of the Rings: The Third Age, Two Towers en The Return of the King (met mijn broer) grijs gespeeld.

  Ik ben een LOTR fan dus in mijn ogen zijn dat de beste filmgames ;-)

  Ook bij de eerste drie Harry Potters heb ik leuke herinneringen.


  Ik heb wel een PS2 en alle games, maar de graphics zien er niet meer uit op de nieuwste tv's
  Jammergenoeg draaien niet alle roms even soepel op mijn pc via de Dolphin emulator (Nintendo Cube/Wii versies).

  Moest ik deze op de Xbox kunnen spelen, overweeg ik er wel eentje (een paar jaar later na release).

  Het is absurd dat Nintendo (wat een databank!) en Sony geen soortgelijke praktijken toepast.
  Of je moet een oninteressant abonnement nemen en genoegen nemen met slechte optimalisatie.

  Ben nog altijd onder de indruk van de Red Dead Redemption (2010) 4K renders op de Xbox One X.
 • @Don Carpaccio

  Een soortgelijk BC? Bedoelde je dat?

  Lijkt me nogal lastig een Wii U disc in een Switch te proppen.

  Over het overzetten van digitale software zou je wel een punt kunnen hebben. Maar ook dan moet een console wel krachtig genoeg zijn om de oudere console te emuleren, de gamefile moet ge-update worden of de hardware moet soortgelijk zijn. (PS2 en Wii en Wii U) Zakelijk gezien een hoop gedoe voor 0 euro inkomsten. (Neem GTA5, een update zou rockstar niks opleveren, een remaster echter…)

  Ik geef zelf niks om BC. Ik doe mijn oude consoles eigenlijk nooit weg. Verder voelt het voor mij persoonlijk gewoon raar om een vermogen uit te geven voor een nieuwe console om er oude games op te spelen.

  Wellicht ben ik gewoon een ouderwetse gamer. Ik ben opgegroeid in een tijd dat BC gewoon niet bestond vanwege de gamecartridge. Daarom maak ik er wellicht geen big deal van.
 • @Don Carpaccio

  haha, ik heb exact hetzelfde gedaan met mijn broertje destijds. LOTR helemaal kapot spelen met zijn tweeën in co-op. Die games waren niet best, maar ze gavem je wel echt het gevoel in de film te zitten. BFME 1 en 2 ook helemaal grijs gespeeld via LAN. Eerst elkaar de tijd geven een flink leger op te bouwen, en daarna op afspraak de grote clash uit te vechten in het midden van de spelwereld. Al was dat meer Battle for the framerate vanwege alle units op het scherm :p

  HP ook hele goede herinneringen aan, met name de eerste twee delen op PC. Die games hadden iets magisch, die soundtrack ook, beter dan die van de films. Maar goed, daar zit ook de The Elder Scrolls composer achter.

  King Kong vond ik trouwens ook een prima filmgame, die deed tenminste zijn best om wat goeds te leveren.
 • @benjaminben
  Lion King op de SNES moet ik gelijk aan denken, maar dat is meer nostalgie. Golden Eye op de N64 was wel fantastisch.
 • @Gaaiz

  Ja die games waren absoluut tof. Maar wel vanwege nostalgische redenen, nu zijn ze weinig speciaals meer helaas.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren