1. Yakuza Kiwami 2 review – Een nieuwe standaard voor de reeks

Yakuza Kiwami 2 review – Een nieuwe standaard voor de reeks

Met de lancering van Yakuza 0 heeft Sega de Yakuza-reeks nieuw leven ingeblazen. Dat deel stelde hoofdrolspeler Kiryu Kazuma aan een nieuwe generatie gamers voor en werd opgevolgd door een fantastische remake van het eerste deel, Yakuza Kiwami. Wie de serie sinds Yakuza 0 volgt staat op het punt om wellicht het beste van de reeks te beleven met Yakuza Kiwami 2, de remake van Yakuza 2.

In tegenstelling tot zijn voorgangers (van nu dan) is Kiwami 2 persoonlijker. De vele personages die de revue passeren worden achtervolgd door hun duistere verleden, dat ze vroeg of laat onder ogen moeten zien, en niemand minder dan Kiryu Kazuma is erop aangewezen om ze hierin bij te staan. Hierdoor voelt Kiryu soms wat minder aan als een hoofdrolspeler en meer als een figurant die de onderwereld in wordt getrokken en daarbij een ondersteunende rol speelt. Dat is echter alleen storend als je Yakuza 0 en Kiwami niet hebt gespeeld en meer over de man wilt weten. Indien je daar geen behoefte aan hebt is Kiwami 2 een avontuurlijke rit door de wereld van de yakuza.

Yakuza kiwami 2

Nu is het menens

Na de tragische gebeurtenissen uit Yakuza Kiwami tracht Kiryu het leven als yakuza achter zich te laten. Daarentegen wordt hij een jaar later door de voorzitter van de Tojo clan gevraagd terug te keren. De clan dreigt uit elkaar te vallen en de eervolle Kiryu heeft het niet in zich om de clan de rug toe te keren. Binnen de kortste keren zit hij in het fictieve Kamurocho met alle kopstukken van de clan om de tafel om een onvermijdelijke oorlog met de Omi Alliance af te wenden.

Antagonist Ryuji Goda wil deze plannen uiteraard dwarsbomen en dreigt Kamurocho over te nemen en de Tojo Clan omver te werpen. Waar we veel antagonisten van goedkope emoties kunnen verwijten, is Ryuji Goda een complexe vijand met beweegredenen die naarmate het verhaal vordert langzaam maar zeker aan het licht komen. Dat is de kracht van Kiwami 2: vrijwel alle personages worden fantastisch uitgewerkt en maken een ontwikkeling door die bijdraagt aan de geloofwaardigheid van een verhaal dat meesterlijk is opgebouwd en spelers verrassende plotwendingen voorschotelt.

Yakuza Kiwami 2

Naast het bovenmatig goede verhaal maakt ook de spelwereld diepe indruk. Kamurocho en Sōtenbori zijn gebaseerd op twee bekende districten in Tokio en Osaka, respectievelijk Kabukichō en Dōtonbori. In vergelijking met het origineel zijn deze omgevingen in Kiwami 2 nog levendiger en is er nog meer te doen. Arcadehallen, karaokebars, cafetaria’s en meer zijn in het spel alomtegenwoordig. Bovendien staat er op vrijwel elke hoek wel iemand die wat hulp kan gebruiken. De zijmissies zijn vaak van korte duur, maar zijn stuk voor stuk van toegevoegde waarde voor de algehele spelervaring.

Het vechtsysteem doet daar nog een schep bovenop. Met een brede scala aan wapens en objecten die je tijdens gevechten kunt oppikken kun je gevechten zo afwisselend maken als je maar wilt. De ene keer sla je vijanden in elkaar met een fiets, terwijl je de andere keer letterlijk een stok in het zitvlak van je tegenstander ramt. Niets is te gek in Yakuza Kiwami 2. Het gebruik van de nieuwe Dragon-engine uit Yakuza 6 was dan ook een slimme zet van de ontwikkelaar. Helaas duiken daarmee een aantal mankementen van de engine ook in Kiwami 2 op. Zo zien animaties er redelijk verouderd uit en vloeien cutscenes vrijwel nooit naadloos over in gevechten.

Yakuza Kiwami 2

Gekkigheid alom

Naast de hoofdverhaallijn is er een verhaallijn weggelegd voor antiheld Goro Majima. Zijn verschijning kan voor sommige spelers de nodige vraagtekens oproepen en met de toevoeging van de zijmissie ‘The Truth of Goro Majima ’ wordt meteen een hoop duidelijk. Het verhaal van Majima speelt zich af tussen Yakuza Kiwami en Yakuza Kiwami 2 en is van korte duur, maar weet het krankzinnige personage op voortreffelijke wijze neer te zetten.

Aan het einde de rit hebben we een ondergrondse stad onveilig gemaakt, korte metten gemaakt met maar liefst twee tijgers, brute gevechten gevoerd op de snelweg, Virtua Fighter in een arcadehal gespeeld, dronken door de straten van Kamurocho en Sōtenbori gewandeld en nog veel meer van dat soort gekkigheid.

Yakuza Kiwami 2

Daar zit de kern van wat Yakuza Kiwami 2 het beste deel in de reeks maakt. Door de opzet van het verhaal lijken de korte zijmissies in hun kleinigheid toch van groot belang te zijn, terwijl absurde activiteiten je om de oren vliegen tijdens hoofdmissies. Yakuza Kiwami 2 geeft spelers een impressie van de Japanse onderwereld en is tegelijkertijd een eerbetoon aan het land van de rijzende zon.

Helaas staat Yakuza 3, 4 en 5 niet dezelfde luxe behandeling te wachten als Kiwami 2. Spijtig, want het spel legt de lat zodanig hoog dat drie achtereenvolgende remakes van inmiddels verouderde games wellicht het verwachtingspatroon van nieuwe fans ontregelt. Desalniettemin zullen spelers met Yakuza Kiwami 2 hun handen vol hebben aan een meeslepend avontuur.

Yakuza Kiwami 2 is nu beschikbaar voor PlayStation 4. Voor deze recensie is de game getest op een PlayStation 4 Slim.

Conclusie en beoordeling

Yakuza Kiwami 2

Zelden weet een remake het origineel te overtreffen. Yakuza Kiwami 2 is niet alleen een betere versie van het origineel, maar ook het beste wat we tot nu toe hebben gespeeld van de reeks. De op Tokyo en Osaka gebaseerde spelwereld vormt een fascinerend decor voor de avonturen van de doorgaans humorloze protagonist Kiryu Kazuma en zijn kompanen. Yakuza Kiwami 2 is een aangrijpend Japans drama dat geen moment verveelt. Als Yakuza Kiwami 2 representatief is voor de toekomst van de serie dan ligt er nog een hoop moois in het verschiet.
8,8
Score
88
Score: 90
 • Pluspunten
 • Sterke verhaalvertelling
 • Subliem vechtsysteem
 • Rijk aan zijmissies
 • Goed doordachte personages
 • Verrassende plotwendingen
 • Minpunten
 • Gedateerde animaties
 • Cutscenes en gameplay lopen niet vloeiend in elkaar over

Dit artikel delen

Over de auteur

Brian Artiles Govita Hardcore Bioshock-fan en vindt de Xbox 360 de beste console ooit.

Reacties

 • Vandaag binnen gekregen, maar moet eerst al die andere delen die ik ook heb op de ps4 nog spelen lol.

  Koop van alles maar speel maar een paar games.
 • @DefenseForceNL Bekende first world problem xD.

  In principe kun je Kiwami 2 meteen oppakken als je de vorige delen niet hebt gespeeld. Aan het begin van het spel krijg je de mogelijkheid om een vrij lange samenvatting te bekijken van Yakuza 0 en Kiwami.
 • Is er één karakter in die Jacuzzi-games die niet de hele tijd boos kijkt??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren