1. Yoshi’s Crafted World review

Yoshi’s Crafted World review

Geknutseld, maar niet zo leuk

Yoshi’s carrière lijkt een beetje in het slop te zitten. Na zijn sprankelende debuut in Super Mario World als de trouwde sidekick van de loodgieter speelde Yoshi de hoofdrol in zijn eigen games, zoals Super Mario World 2: Yoshi’s Island, Yoshi’s Story en Yoshi’s Island DS. De formule bleef in al die games eigenlijk zo goed als ongewijzigd. Yoshi is in ieder spel aandoenlijk schattig, hij kan na een sprong nog wat natrappelen om langer in de lucht te blijven hangen, kan vijanden doorslikken en met eieren gooien. Het echte verschil in deze spellen zit hem vooral in de aankleding. De ene keer lijkt de wereld met krijtjes gekleurd, de andere keer is het helemaal gemaakt van wol. En de visuele stijl van Yoshi’s Crafted World is een collage van knutselwerkjes.
yoshi crafted world

Yoshi-hobbyist

De kokers van wc-rollen, knopen, kralen en ducttape worden gemaakt om de kleurrijke wereld tot leven te maken. Dat gebeurt op een behoorlijk overtuigende manier. Vliegende objecten worden omhooggehouden met een duidelijk zichtbaar touwtje en gebouwen in levels vouwen open wanneer Yoshi naar binnen loopt. Het spel heeft daardoor een charmante amateuristische stijl, alsof een hobbyist honderden uren zelf met kartonnendozen, wat verf en plakband alle levels in elkaar heeft gezet.

Helaas kan de gameplay zich niet meten met de tijd en aandacht die duidelijk is gestoken in het visuele aspect van het spel. Yoshi’s Crafted World is mooi, maar verschrikkelijk standaard. De opzet is zo goed als hetzelfde als de vorige paar games met de vriendelijke dino in de hoofdrol. Dezelfde vijanden, dezelfde gameplay en hetzelfde verhaaltje beginnen zo onderhand wel heel erg bekend voor te komen. Het voelt echt alsof het de hoogste tijd is dat de games van Yoshi eens flink op de schop gaan, maar daar moet dit deel nog niets van weten.

Crafted world, Yoshi

Degelijk maar saai

Crafted World is daarom een best degelijke, maar ook een beetje saaie platformer waarin je vooral druk bezig bent met het verzamelen van bloemen. In de meeste levels zijn er meestal meer dan vijf te vinden door goed te zoeken, meer dan honderd muntjes te verzamelen of alle verborgen rode munten te vinden. Wie echt iedere kartonnen steen om wil keren moet vooral een dozijn eieren meenemen. Door zo’n groen met wit gestippeld eitje tegen objecten in de voor af achtergrond aan te gooien open je nieuwe routes of verstopplekken. Het spel is niet heel erg uitdagend, waardoor je alle tijd kan nemen om de levels rustig te verkennen.

Het wordt allemaal nog makkelijker door de kostuums die Yoshi kan dragen. Deze van lege koffiecreamerbakjes of karton gemaakte outfits zien er ietwat onhandig en groot uit voor een platformheld zoals Yoshi, maar ze zijn in de meeste gevallen vooral schattig. Ze zorgen er daarnaast ook voor dat je een paar keer extra geraakt mag worden voordat je het level opnieuw moet doen.

yoshi crafted world

Nieuwe invalshoek

Naast de uitgebreide selectie outfits zit er nog een andere nieuwe invalshoek in Crafted World. Door specifieke punten in een level met een ei te raken wordt het perspectief ineens omgedraaid. Vanuit die andere (voorheen onzichtbare) hoek van de 2D-platformer is het ineens mogelijk om te zien wat er aan de andere kant speelt. Veel wordt er alleen niet mee gedaan, waardoor het draaien van aanzicht als een behoorlijk gemiste kans voelt. Je bent vooral weer eieren aan het gooien om meer bloemen te verzamelen.

Er is dus niet erg veel om enthousiast van te worden in Yoshi’s Crafted World als je een beetje bekend bent met andere platformers. Het spel heeft toffe en originele levels te bieden, maar het duurt alleen bijzonder lang voordat de game écht interessante levels voorschotelt. Zo is er een level waarin Yoshi bovenop een op zonnekracht aangedreven auto staat of een spookhuis waarin clowns met bijlen van zilverfolie achter je aanzitten. Het is alleen jammer dat het niveau van deze levels niet wat meer aanwezig is en dat je steeds dezelfde paar schelle deuntjes hoort.

Yoshi’s Crafted World is vanaf 29 maart verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

Conclusie en beoordeling

Yoshi’s Crafted World

Yoshi’s Crafted World is de zoveelste game met Yoshi in de hoofdrol die het vooral moet hebben van een creatieve en schattige grafische stijl. De opzet en de gameplay voelen hierdoor overbekend en er wordt maar weinig echt nieuws geprobeerd. Crafted World is daardoor best saai, al zitten er ook een paar creatieve uitschieters tussen de levels. Daardoor is deze degelijke, maar heel erg voorspelbare platformer toch nog een beetje te pruimen.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Ziet er uitstekend uit
 • Af en toe een interessant level
 • Minpunten
 • Komt heel traag op gang
 • Ontzettend makkelijk
 • Veel dezelfde muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Thijs Barnhard Redacteur bij InsideGamer en Gamer.nl. Laat mij je uitleggen waarom Spelunky, Overwatch, Hollow Knight, Super Mario World en Burnout Paradise de beste games ooit zijn.

Reacties

 • Yoshi (en ook Kirby) games zijn leuke games die, bijna altijd, gemiddeld tussen een 7 en een 8,5 scoren. Niet uitmuntend (zoals bv. sommige Mario en vooral Zelda games) en ook niet slecht.

  Op Meta scoort de game op dit moment een 8 (dit zal nog wel ietsjes zakken). De IG review laat ik verder voor wat het is en deze game komt in de loop der tijd nog wel in huis. :)
 • @Piet S. Wat een nietszeggende reactie is dit zeg.
 • @Liquidshake

  Oke.
 • @Piet S.

  Voor de doelgroep waarop het gericht is (kids), zal het waarschijnlijk een goede game zijn. Die groep zal zich ook niet ergeren aan de minpunten die IG opnoemt.

  Echter, de rest wil gewoon wat meer.
 • @Silverwolf

  Ik heb een hoopje andere reviews gelezen (via Metacritic) en ik kan je vertellen… Je moet de minpunten hierboven niet al te serieus nemen.

  Wel heb je grotendeels gelijk m.b.t. de doelgroep van deze game, uiteraard.
 • @Piet S.

  Gewoon aanvaarden, Nintendo games moeten niet altijd perfect zijn, zo is het nu éénmaal.
 • @CyberFl

  O, dat accepteer ik ook hoor (zie mijn bovenstaande comment). Ik vind het gewoon… apart… dat de review op IG weer eens af moet wijken van de rest. :)
 • @Piet S.

  Omdat IG de waarheid mss zegt en de rest centjes ontvangt van Nintendo zodat ze geen negatieve reviews schrijven?
 • @CyberFl
  Omdat het een nintendogame is natuurlujk
 • @Jowy

  Je zou het bijna gaan denken he! ;)
 • @CyberFl

  Ja, natuulijk. Alle overige reviewers ontvangen centen van Nintendo.

  Kende gij Frans..?
 • @Piet S.

  Een review is een mening.
  Alleen maar omdat Pietje het niet eens is met het cijfer begin je te klagen. Je bent altijd alles wat met Nintendo te maken heeft aan het verdedigen tot in den treure. Wat een klein kind ben je!
 • @Buzzard

  Ik klaag helemaal niet. Ik kom met feiten. Zoek maar op. ;)
 • @Buzzard

  Het heeft niets met "verdedigen" te maken. Het zijn feiten. Kom maar met bewijzen als jij denkt dat het niet zo is. ;)
 • @Piet S.

  Wauw hee. Bijna een maand later stuur je nog een extra reactie op mijn comment. Kon je er wel van slapen? blijkbaar niet klein kind.
 • @Buzzard

  Ik kreeg een notificatie van je reactie. Je weet wel, een functie van de site.

  En daarnaast ga je niet inhoudelijk in op mijn bericht, wat aangeeft dat je geen antwoord hebt. Duidelijk. :)
 • Dit is precies wat ik verwacht. Deze komt er dan ook niet. Het zal best aardig zijn, maar er zijn en komen zoveel vette games dat ik geen tijd heb voor zo’n simpele platformer.
 • @Luigi1985

  Ik ook, een game voor kinders. Niks mis mee, maar niets voor mij.
 • Na Yoshi's Island, zijn de Yoshi (en Kirby) games een grafisch experimenteer putje geworden waar nooit hoogstaande platform vernieuwing in te bespeuren zijn is -zoals in de 3D Mario's-. Alles verbloemd met een aparte grafische stijl. Dat hebben ze tenminste nog wel, in tegenstelling tot de 2D Mario's. Al zijn deze wel veel leuker om te spelen imo.
  Ik kijk er dan ook al jaren niet meer naar uit. Zo vlak voor launch hoop je nog dat het wellicht weer dat sprankelende zal brengen wat Yoshi's Island deed, maar tevergeefs.
 • Ik had de demo gedownload. Toen het eenmaal klaar was met downloaden, meteen weer verwijderd. Zo van: 'Waarom ga ik dit proberen, dit is toch niets voor mij?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren