1. Youngblood eerste ongecensureerde Wolfenstein-game in Duitsland

Youngblood eerste ongecensureerde Wolfenstein-game in Duitsland

Voorheen werd het afbeelden van nazi's verboden in Duitsland

Wolfenstein: Youngblood wordt de eerste game in de serie die ongecensureerd uitkomt in Duitsland.

Eerdere games uit de Wolfenstein-serie, en andere games waarin het naziregime voorkomt, moesten het afbeelden van nazi’s schrappen, omdat het niet overeenkwam met de Duitse wet. Nu is dat echter niet meer nodig, omdat er in 2018 een verandering is doorgevoerd. De verandering hield in dat er per zaak bekeken moest worden of het afbeelden van nazi’s geschrapt moest worden of niet. Dit heeft ervoor gezorgd dat Youngblood de eerste game in de Wolfenstein-serie is die ongecensureerd uitgebracht wordt.

Wolfenstein Youngblood

De aankondiging werd gedaan op het Duitse forum van Bethesda en later bevestigd in een mail, waarin stond dat de internationale versie van de game gewoon uitkomt in Duitsland. Opvallend is dat er ook een gecensureerde versie uitkomt. Bethesda kon destijds niet weten wat voor beslissing er gemaakt zou worden, dus ze hebben ook een versie ontwikkeld speciaal voor Duitsland. Sterker nog, ondanks de aankondiging staat er op de FAQ-pagina nog steeds dat de Duitse versie volledig opgeschoond zal zijn.

Het toevoegen van swastika’s werd afgelopen jaar mogelijk gemaakt door de bepaling inzake de sociale toereikendheid. Die heeft bepaald dat er overwogen moet worden of Nazi-symbolen iets toevoegen aan de artistieke waarde van de game. Een nazi-symbool voegt misschien niet veel toe aan het rondvliegen van kogels en explosies, maar wel bij de erkenning van games als artistiek medium. Net zoals films. “Veel games worden geproduceerd door creatieve ontwikkelaars die gevoelige onderwerpen aankaarten. Dit doen ze op een manier die mensen aanzet tot zelfreflectie en kritisch denken”, zei de Duitse Game Industrie associatie afgelopen jaar toen de regulering ingevoerd werd. “De interactie van games maakt ze ontzettend gekwalificeerd om contemplatie en debat op te roepen. Bovendien bereiken ze de jongere generaties, zoals geen ander medium dat kan.”

Dit artikel delen

Over de auteur

Romée Scholten Gek op games, gek op schrijven, af en toe ietsjes afgeleid.

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren