1. Zo speel je Xbox One-games op je smartphone

Zo speel je Xbox One-games op je smartphone

Xbox Console Streaming op Android

Microsoft heeft deze week bekendgemaakt dat leden van het Xbox Insiders-programma toegang krijgen Xbox Console Streaming. De functie is nu in een preview beschikbaar. Wil je daaraan meedoen? Goed idee, maar je moet dan wel door een aantal hoepels springen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit allemaal voor elkaar krijgt.

Wat is Xbox Console Streaming?

Xbox Console Streaming is een nieuwe feature van Microsoft waarmee je je eigen games - games geïnstalleerd staan op je Xbox One en titels van Xbox Game Pass - op je Android-smartphone of -tablet kunt spelen. De spellen worden dan vanaf je Xbox gestreamd naar je Android-apparaat. Voorheen was de optie alleen beschikbaar als preview in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar vanaf nu kan iedereen aan de slag met de bèta.

Ben je geïnteresseerd in de technologie en wil je graag Microsoft van feedback voorzien? Of wil je gewoon checken hoe het in de praktijk werkt? Dan moet je aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste moet je zijn aangemeld voor het previewprogramma. Dat was vroeger wat ingewikkelder dan nu, maar we gaan je eerst stap voor stap uitleggen hoe je dat voor elkaar krijgt.

Aanmelden voor Xbox-previewprogramma

Je hoeft eigenlijk alleen maar de Xbox Insider-hub te installeren op je Xbox One. Je doet dat door de Store te openen op je console en in het zoekveld insider in te vullen. In beeld verschijnt dan de Xbox Insider-hub. Als je de app opent en installeert, dan kun je na de installatie naar Mijn games & apps gaan. Links in het menu kies je voor Apps. Mocht je niet heel veel apps hebben, dan zie je het nieuwe icoontje waarschijnlijk meteen staan.

Heb je hem gevonden? Mooi, dan kun je hem nu openen. Als dit de eerste keer is, dan dien je nog wel de voorwaarden te installeren. Lees ze goed door (of niet) en accepteer alles in beeld, want anders kun je niet beginnen. Binnen de app moet je op zoek gaan naar Insider-content. Hier maak je de keuze voor hetgeen je je wil aanmelden. Heb je Xbox Console Streaming gevonden, dan druk je op Deelnemen.

Ook handig om te weten: de detailpagina van zo’n preview bevat alles dat je weten wil over hetgeen je aan deelneemt. Zo vind je er de volgende dingen:

• Info: Basisinformatie over de preview, waaronder vereisten om in aanmerking te komen.

• Aankondigingen: Het laatste nieuws over de preview, waaronder opmerkingen over de release, geplande speeltijden en wedstrijden.

• Quests: Scenario's die je kunt doorlopen en waarop je feedback kunt geven. Je kunt quests voltooien om XP te verdienen.

• Enquêtes: Een snelle manier om feedback over een preview naar ontwikkelaars te verzenden zonder specifieke stappen of scenario's te moeten doorlopen. Ook met enquêtes kun je XP verdienen.

• Bekende problemen: Lees over problemen die al in de preview zijn gemeld, met tips en oplossingen.

Let wel op: in sommige gevallen kan het zijn dat niet iedereen aan elke preview kan meedoen. Je komt in aanmerking voor previews door te voldoen aan bepaalde criteria, waaronder interesses, deskundigheid als Xbox Insider, Xbox Insider XP en vorige deelname aan Insider-previews. Mocht je dus nog niets zien, probeer dan eerst andere onderdelen uit. Maak je niet druk, het is hartstikke leuk om deel te nemen aan allerlei verschillende tests. En als je nu toch een tester bent, neem dan sowieso een kijkje bij alle andere dingen die je nog kunt doen.

Meedoen aan Xbox Console Streaming

Alright, nu we dat gehad hebben, kunnen we kijken naar Xbox Console Streaming zelf. Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Zo moet je dus een Xbox Insider zijn en moet je Xbox One meedoen met een Xbox One Update Preview-ring. Maar dat zijn niet de enige vereisten:

• Je telefoon of tablet moet tenminste Android 6.0 en bluetooth 4.0 of hoger ondersteunen.

• Je hebt een Xbox One-controller met bluetooth nodig (bijvoorbeeld de Xbox One S-controller).

• Je hebt een Microsoft-account met een Xbox-profiel nodig (maar die heb je waarschijnlijk al als je een Xbox One bezit).

• Niet verplicht, maar wel handig: een mount voor je telefoon (zie afbeelding).

Als je aan de voorwaarden voldoet, dan kun je nu de Xbox Game Streaming-app in preview downloaden vanuit de Google Play Store. Deze app zal je helpen met het installeren. Zo zal de software bekijken of je thuisnetwerk, Xbox Console en gamecontroller geschikt is. Vooral het thuisnetwerk en de console zijn erg belangrijk. De vereisten:

• NAT-type: Open of Moderate.

• Upstream bandwidth: minimaal 4,75Mbps, maar beter is 9 Mbps.

• Network latency: 125 ms of minder, 60 ms of minder is beter.

• Console-instellingen: Instant-on moet ingeschakeld zijn.

Als je dit allemaal eenmaal achter de rug hebt, dan kun je via je smartphone of tablet checken of je daadwerkelijk een game kunt opstarten. Is dat niet het geval, dan is er nog een thread op Reddit waar Microsoft en Xbox Insiders tips geven. Succes!

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

 • Wanneer op IOS?
 • @Robskeee
  Ik begreep dat dat erg lastig is te testen vanwege de regels bij Apple. Er zit een limiet aan testapparaten wat je mag gebruiken, dus bij een publieke test overschreid je die zeer snel. Ik denk dat die gelijk bij release uit moet komen, maar dat ze daar dus minder testresultaten voor hebben.
 • @Robskeee

  Gaat nog even duren ivm de security van Apple, alles moet eerst op en top lopen vooraleer je iets mag droppen op IOS.
 • Hopelijk werkt het beter als met remote play op de Ps4.
 • @ShadowhunterrX Dat hangt echt af van je eigen situatie namelijk. Zowel thuis als aan de andere kant moet de verbinding gewoon goed zijn.
 • @Snake_NL
  Standaard last van 1-2 seconden vertraging was het 20 cm of 80 km afstand. Maakt niet uit en random verbroken verbinding is ook poep. Heeft vrij weinig met de verbinding te maken op dat moment.
 • @ShadowhunterrX Dat heeft wel degelijk met je connectie te maken natuurlijk. Je krijgt geen random disconnects als je verbinding niet stabiel is op dat moment.
 • Veel goede ervaringen gelezen over deze functie! Maar in dit geval is 't natuurlijk voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van je upload thuis. Bij de xCloud moeten we nog even zien hoe goed het werkt, en vooral hoe het geimplementeerd wordt (zoals inbegrepen bij Gamepass Ultimate).
 • Werkt prima! Geen problemen mee gehad vooralsnog.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren