1. Zo stel je ouderlijk toezicht in op de Switch

Zo stel je ouderlijk toezicht in op de Switch

Een handige gids met alle opties

Wanneer je je Switch zo veilig mogelijk wil maken voor je kind, zijn er diverse opties voor parental control (ouderlijk toezicht) beschikbaar. In deze gids leggen we uit hoe je ze instelt.

Elke console heeft tegenwoordig opties voor ouderlijk toezicht. Logisch, want als ouder of verantwoordelijke voor een minderjarige is het knap lastig om altijd maar in de gaten te houden wat hij of zij speelt of ziet op een console. Je kunt er moeilijk 24 uur per dag naast zitten om alles te controleren. Gelukkig is er dus ouderlijk toezicht op de Switch beschikbaar.

Ga naar System Settings en Parental Controls

In het hoofdmenu onder aan het scherm van de Switch kies je voor System Settings en vervolgens Parental Controls. Hier kun je vervolgens kiezen of je de console zelf gebruikt voor het inschakelen van de opties, of de smartphone-app. Laten we voor het gemak beginnen met het instellen via de console zelf.

parental

Gebruik vooraf vastgelegde settings

Nintendo heeft een aantal profielen waar je uit kunt kiezen. Wel zo makkelijk als je niet zelf alles in wil stellen! Je kunt kiezen tussen ‘Teen’, ‘Pre-Teen’ en ‘Child’. Dat zorgt ervoor dat er wordt gecontroleerd of een bepaalde game geschikt is voor de speler in kwestie.

parental
parental

Kies ‘Custom settings’

Natuurlijk kun je het zelf ook handmatig doen. Door ‘Custom settings’ te kiezen in het voorgenoemde menu, kun je het zo precies maken als je wil. Bij ‘Restrict Software’ is het mogelijk om te bepalen vanaf welke leeftijd bepaalde games gespeeld kunnen worden. Dit kan van de leeftijd 3+ tot en met 18+. Bij Software Rating Organisation is het mogelijk om te bepalen welke leeftijdsclassificatie wordt aangehouden. In Europa is dat PEGI.

Verder kun je hier bij ‘Post to Social Media’ bepalen of iemand screenshots of video’s van gameplay op social media kan plaatsen via de Switch. Bij ‘Communicating with others’ kun je tot slot bepalen of iemand berichten kan versturen en ontvangen en de profielen van andere spelers kan bekijken.

parental

Wanneer je deze gegevens opslaat, moet je een pincode van vier tot acht cijfers invoeren. Door op de +-knop op de controller te drukken, kun je de code met de joystick invoeren, waardoor het voor aanwezigen in de huiskamer lastiger te zien is wat de code is.

Tot slot is er ook een ‘Delete Settings’-optie in het menu om al deze functies weer uit te schakelen. Daar is logischerwijs de pincode voor nodig.

parental

Gebruik de parental controls-app

Je kunt de opties voor ouderlijk toezicht op de Switch ook instellen met de ‘Parental Controls’-app op een iPhone of een Android-toestel. Hiervoor moet je in de app inloggen in je Nintendo Account. Om gebruik te maken van de app, kies je in het Parental Controls-menu op de Switch ‘Use your smart device’. Je krijgt vervolgens een code waarmee je de app aan de Switch koppelt.

Naast dat je in deze app invoert welke games iemand kan spelen (leeftijdsgebonden), kun je hier ook bepalen hoelang iemand per dag op de Switch speelt. Daarnaast is het mogelijk om precies te zien hoelang specifieke games gespeeld worden. Veel Switch-gamers gebruiken deze informatie op de app tevens om de speelduur in games bij te houden.

parental
parental

Met bovenstaande tips maak je je Switch in een handomdraai veilig voor de allerjongsten. Heb je zelf nog tips of opmerkingen? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren