1. Zo voeg je Google Assistent toe aan je Google Stadia-controller

Zo voeg je Google Assistent toe aan je Google Stadia-controller

De Google Assistent is nu gedeeltelijk beschikbaar op de controller van Google Stadia. In dit artikel leggen we je uit wat je ermee kunt doen en hoe je de persoonlijke assistent op de controller geïnstalleerd krijgt.

Toen gamestreamingdienst Google Stadia vorige maand lanceerde, ontbraken er een hoop functies die Google op een later moment belooft toe te voegen. Google Stadia zou wekelijks nieuwe functies moeten krijgen, maar de vraag is nu welke dingen we precies mogen verwachten. Google heeft geen roadmap vrijgegeven, dus zal het elke week een verrassing zijn.

Deze week is daar ineens de Google Assistent, de populaire stem-assistent van het bedrijf. Wanneer je vorige week op de Assistent-knop drukte kreeg je de melding dat de functie nog niet beschikbaar was. Maar vanaf nu is het dus mogelijk Google Assistent in te stellen. Dat doe je via de Stadia-applicatie, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS.

stadia

Google Assistent in de Stadia-app

Als je al gebruikmaakt van Google Stadia, dan heb je die app natuurlijk al op je smartphone staan. Dus kunnen we meteen beginnen met het installeren van de Google Assistent. Als je op je icoontje tapt, rechts bovenin, dan opent zich het menu. Helemaal onderaan zie je nu Google Assistent staan. Valt de knop niet op? Scrol dan naar beneden, voorbij het kopje ‘Scherm’. Mocht je de knop nog niet zien staan, dan doe je er goed aan de app helemaal af te sluiten en opnieuw op te starten.

Bovenin beeld staat nu een schuifregelaar. Wanneer je die van links naar rechts verplaatst activeer je de Google Assistent op je Google Stadia-controller. Op deze pagina zie je ook dat het gaat om ‘vroege toegang’, wat natuurlijk ‘early access’ betekent’. Dat houdt in dat we nog niet meteen toegang krijgen tot de volledig functionerende Google Assistent, maar eentje die slechts ten dele werkt. Dat verandert nog in de toekomst.

Google Assistent gebruiken op Google Stadia

Voorlopig kun je de Google Assistent alleen gebruiken op het startscherm van de Chromecast Ultra, waar je ook de controller koppelt en inschakelt. Binnenkort kun je de assistent ook in games en via de Stadia-app en -website gebruiken voor nog meer functionaliteit.

Als je de Google Assistent nu gebruiken wilt kun je bijvoorbeeld vragen of de digitale hulp een game opstart. Ook kun je een weerbericht opvragen of kan Google wat dobbelstenen voor je laten rollen. Verder kun je gelukkig de persoonlijke resultaten activeren. Persoonlijke resultaten heeft niets met algemene zoekopdrachten of vragen te maken, maar met dingen die jou aangaan. Denk dan bijvoorbeeld aan het opvragen van informatie vanuit je persoonlijke agenda of het verkeer van huis naar je werk. Google moet dan kunnen verifiëren dat jij bent wie je zegt en gebruikt daarvoor Voice Match. Dat is technologie waarmee Google jouw stem kan vergelijken met de stem die het van je opgeslagen heeft. Komen de stemmen overeen, dan kunnen er dus persoonlijke resultaten gepresenteerd worden. Muziek afspelen of video’s beginnen is nu nog niet mogelijk.

Je roept de Google Assistent op door simpelweg op de knop op de controller te drukken. Je hoeft de knop niet even ingedrukt te houden en je hoeft ook geen spraakcommando te gebruiken. Als je op de knop drukt, verschijnt er onderin beeld een grijze balk met daarin de vraag hoe je geholpen wilt worden. Vervolgens kun je de vraag uitspreken die binnen de huidige mogelijkheden past.

In de toekomst is het onder meer mogelijk dat de Google Assistent je helpt tijdens het spelen, door bijvoorbeeld een walkthrough die op YouTube staat tevoorschijn te toveren. Zo kun je waarschijnlijk zien wat je moet doen terwijl je het spel zelf aan het spelen bent.

Dit artikel delen

Over de auteur

Wesley Akkerman Freelance tech- en gamejournalist. Heeft Persona 5 hoog in het vaandel staan. Speelt voornamelijk (J)RPG's, maar kan ook genieten van LEGO- en puzzelgames.

Reacties

  • Niemand boeit dit, niemand gebruikt deze slechte braak shit
  • @Zorewin Ik anders wel, dus ik ben blij met dit bericht.
  • @Amroth top 1 gebruiker…
  • @Zorewin maak er maar 4 van….

    Stadia werkt echt perfect hier…
  • @DigitalHeekie stoppen met die onzin, dit is een dooie dienst
  • Lekker belangrijk, stadia is op sterven na dood

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren