1. Zoveel games, zo weinig tijd..

Zoveel games, zo weinig tijd..

Vorig jaar in september verkocht ik mijn Playstation 4, aangezien dit een deel van de afspraak was. De afspraak die ik met mijn vrouw had gemaakt over de aankoop van een pc die krachtiger was dan een simpele tekstverwerker. Uiteraard met maar één doel voor mijn vierkante ogen, gamen! Één van de argumenten die ik aandroeg tijdens de aankoopbeslissing (want het is voor ons best een hoop geld) was het feit dat games een stuk goedkoper zijn op het meester-ras. Waarna ik nog even moest uitleggen dat ik hiermee niet doelde op een koloniaal verleden en waarbij ik geen racistische bedoelingen had.

En ja, na ontvangst en het terugsturen wegens een kapotte videokaart, was ik nog geen klap maar wel heel veel frustratie verder. Uiteindelijk stond daar dan in onze woonkamer, tijdelijk op de eettafel, mijn wens maar ook het begin van een enorme aanwas aan digitale games. Tegenwoordig zijn kanalen als GOG, Humble en Steam er zo op gebrand om je elke keer weer het idee te geven dat je die ene game wel moet spelen. Op de console kocht ik al veel, maar hier.. binnen een jaar heb ik 70+ games in mijn library staan en iedereen zal begrijpen dat je met plusminus zes tot tien uur per week, geen 70 games wegspeelt per jaar.
Ik speel simpelweg helemaal niks meer uit.. (op enkele kleinere games na)
Vol goede moed begin ik aan Hollow Knight, omdat ik mij in de discord van de Wall Jump Podcast (God hebbe hun ziel, een verlies voor podcast-minnende gamers in dit land) steeds meer liet overhalen om deze game te bemachtigen. Uiteindelijk heb ik hier twaalf prachtige uren mee doorgemaakt maar kreeg ik via een ander kanaal weer een aanbieding voor Endless Space 2 door. Voor ik het wist zaten hier weer tien tot twintig uur in tot ik ontdekte dat er zoiets was als de Humble Monthly. Na het aanmelden hiervoor kwam ik in het bezit van Sniper Elite 4 en…

Nu valt het ook niet mee dat ik alles leuk vindt. Strategische games, citybuilders, rpg’s, actiegames, kleine indies en dit dan vaak in alle genres. Op dit moment ben ik helemaal in de ban van één van de best bij mij passende indies, ooit gemaakt: “The Return of Obra Dinn” maar als vrijdag de nieuwe Humble Monthly games bekend worden gemaakt, zou die ‘crush’ zomaar ineens kunnen verdwijnen en spreek je niet eens meer van vreemd gaan, de relatie is dan gewoon uit. Al hoop ik dat op dit moment niet want mensen, die game! Maar goed, dat zei ik ook van Hollow Knight en ook die speel ik ooit nog wel een keer uit, denk ik..
Op het moment dat ik dan bij mijzelf op de sofa lig en diep in mijn eigen ogen kijk, schudt mijn vrouw mijn wakker en zegt ze dat ik niet zo vreemd moet doen. Toch blijft er dan wel één vraag bij mij achter: “zou ik niet gelukkiger zijn als ik games uitspeel?” en weet ik oprecht het antwoord niet. Mijn interesse naar wat een game nou zo goed maakt is vaak sneller bevredigd dan het uitspelen van die hele goede game. Het helpt niet mee dat de ontwikkelingen in de branche zo snel gaan en het plezier in de reis dan vele malen groter is dan de behoefte om van een afzonderlijke game de volledige reis te voltooien.

Toch zijn er games waar ik ooit nog naar terug wil keren, er meer van wil spelen om mijn bevindingen hier met jullie te delen. “The return of Obra Dinn”, “Hollow Knight” en “Oxygen not Included” om mee te beginnen. Maar ook wil ik nog een volledige Civilization 6-playthrough uithouden en een stad tot metropool bouwen in Cities Skylines.Het zijn zo maar een paar titels die het wel moelijk maken om met droge ogen te beweren dat het niet-uitspelen van een game mij echt niks doet. Aan de andere kant… er komt zoveel moois uit en het hoeft allemaal niet zoveel te kosten…
Waarom heb ik mijn PS4 verkocht? Omdat zaken goedkoper zouden worden?

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk artikel, ik kan me er zeker in vinden!
 • @nintendo4life Dankjewel! Fijn om te horen dat het herkenbaar is.
 • Nu ik het gamen weer iets meer volg, heb ik ook vaker zin iets nieuws te kopen. Toch doe ik het veel minder vaak dan vroeger. 75-80% speel ik wel uit tegenwoordig.

  Beste medicijn is dus niet volgen wat er steeds uitkomt en pas gaan kijken wat je wil als je vorige game uit is.
 • @Luigi1985 precies wat ik ook doe. Maar ik heb het zwaar met alle kekke info rond RDR2. Moet eerst Horizon nog uitspelen (ook geen straf)
 • @Bert de Vries

  Ik hoef alle spellen ook niet bij release te spelen. Eerder, in de Gamecubeperiode en begin van de Wii reserveerde ik bijna alle vette games en had ik ze op dag 1 in huis.

  Nu wacht ik vaak tot ik mijn game af heb en ga ik een nieuwe halen. Ik ben vorige week pas met God of War begonnen (geleend van iemand). Het nadeel is dat je een achterstand opbouwt, want nu zijn er inmiddels al weer wat nieuwe vette titels uitgekomen. Het voordeel is dat je je interesse in sommige van die games verliest omdat de hype weg is. Zoals Spiderman bijvoorbeeld.
 • @Luigi1985 God of War komt vrijdag bij mij aan. Ik haal ook vrijwel alles tweedehands, dat scheelt ook een hoop. Dus mijn volgorde zal zijn: Horizon, God of Wat, RDR2

  Wat een luxe, heerlijk. En dan heb je inderdaad ook nog games als Spiderman. En binnenkort nog een nieuwe expansion voor Destiny 2 op de PC.
 • @Bert de Vries

  Ik speel nu Celeste (Switch) en God of War een beetje door elkaar. Daarna weet ik het nog niet. Misschien dat ik alsnog Dark Souls 3 verder oppak.
 • @Luigi1985 maar ik vraag mij dus oprecht af of ik het erg vindt en het medicijn nodig heb.
 • @The Decider

  Ja dat snap ik. Je moet ook doen wat je zelf het fijnst vindt. Ik vind het zonde om games niet uit te spelen, maar het komt natuurlijk wel eens voor dat het gebeurt. In die gevallen is het vaak omdat de game niet leuk genoeg is en dan verkoop ik m meestal. Vandaar dat ik mijn games ook het liefst fysiek heb.

  Indiegames zoals Hollow Knight enzo kosten slechts 10-20 euro en dan maakt het me niet zoveel uit.
 • @The Decider ja, man! Je moet games uitspelen!
  Stel je voor dat je BioShock nooit hebt uitgespeeld! Dat einde, briljant! Of Dear Esther.

  Er zijn nog veel meer games die echt steeds beter worden en dan is het wel zonde dat je het einde mist. (eerste RDR, ook!)
 • @Bert de Vries

  Bioshock heb ik wel uitgespeeld! Jeeeej! Net als de eerste RDR. Ahh, het valt gelukkig nog mee.
 • Heel herkenbaar, ik speel ook echt bijna niks meer uit en ik koop ook veel minder games dan vroeger.

  Ik heb tegenwoordig zo'n druk leven dat ik het eigenlijk alleen maar met een paar uurtjes op de zondag en af en toe een op paar uurtjes op de zaterdagavond (mocht ik nergens heen moeten) moet doen.

  Ik denk er af en toe echt aan om over te stappen naar alleen nog films en series kijken, gamen slokt zoveel tijd op…
 • @Skirroz98_NL en toch maak je elke keer de beslissing om een game op te starten? Welke games houden jou dan vooralsnog bij dit medium? Daar ben ik erg benieuwd naar.

  Verder heb ik met films en series hetzelfde.. ik wil zoveel zien, spelen, luisteren, lezen.. Het leven is te kort!
 • Heel herkenbaar van toen ik nog op de PC gamede. Heel, heel veel games (twilight dvd's) maar niets uitspelen, altijd verder naar de volgende. Het voelde vooral onbevredigend. Die mooie dure PC was toen na een jaar al een verouderde bak en na 3 jaar hard aan vervanging toe.

  Toen de console, game kopen en uitspelen. Daarna pas een nieuwe. Graphics gingen er door de jaren heen juist beter uitzien ipv slechter. Het spelplezier kwam weer terug.
  Ja ik miste Rollercoaster Tycoon en dat soort eindeloze bouw games die stiekem honderden uren opsnoepte maar ik krijg er leuke games voor terug.

  Ik mis de conclusie een beetje in het overigens puike stukkie.
 • @tielo, bedankt voor je reactie. Ik heb er niet echt een conclusie aan verbonden en het is meer een persoonlijke beslommering dan een opniërend artikel of een column.
 • @The Decider
  Laat ik het zo vragen: wat ga je er zelf mee doen?
  Gamen is gewoon een te leuke hobby om het te vergallen en het lijkt erop dat je er niet zo veel plezier meer aan heb dan voorheen.
 • @tielo o nee! Enorm veel plezier zelfs. Maar ik vraag mij alleen af of ik niet nog meer bevrediging haal uit games als ik ze uitspeel.
 • Goed om (eindelijk) weer wat van je te lezen man! Herkenbaarheid en grappige zinnetjes zorgen weer voor een uitstekend stukje tekst :)
 • @That Mr Awesome Dankjewel! Ik vond het ook weer ongelooflijk leuk om te doen dus ik neem mij voor om dit weer vaker te doen. Supertof om te zien dat ik mijzelf grotendeels nog steeds in hetzelfde gezelschap begeef als een paar jaar terug.
 • Goede, leuke tekst Wilco. Fijn om weer eens iets van je te lezen. Vraag me alleen af… Heb je hier niet eerder ook eens over geschreven of herinner ik me dat verkeerd? Niet dat het een probleem is als het zo is hoor, zegt mij alleen dat het iets is dat je bezig blijft houden.

  Ik herken dit ook wel een beetje. Het is bij mij ook ontstaan toen ik minder tijd ben gaan krijgen. Ik merk dat ik soms een game zo lang moet laten liggen, dat ik later eerder de neiging heb een andere te kopen, dan dezelfde verder op te pakken.

  Daarnaast is het ook een beetje een verzamel drift bij mij. Ik haal al een deel van het plezier uit het hebben/kopen van een game. En op een gegeven moment heb je zo'n grote collectie (m.n. als je die ook nog deelt met anderen) dat alles uitspelen er niet meer bij is en het heel makkelijk is om een andere game op te starten zodra mijn aandacht voor een game verslapt.

  Ik begin in ieder geval nooit meer aan tijd verslindende builders als Tropico en Cities: Skylines en ik ben nog een beetje huiverig voor de overload aan games op bijvoorbeeld Xbox GamePass (geweldige dienst trouwens).

  Al met al speel ik denk ik zo'n 40% van de games waar ik aan begin nog uit. RDR2 gaat daar zeker aan worden toegevoegd. Maar fijn… Nou krijg ik de neiging Return of Obra Dinn ook te kopen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren