1. Footballgames!

Re: Footballgames!

Hey, ik ben dus echt wanhopig omdat ik niet weet welke footballgame te kopen! Ik zet ze hier even op een rijtje…

Fifa 2006

Jongens en meisjes, de Playstation Portable is nog niet eens uit in Nederland. Lekker dan. Maar toch komt EA Sports al weer met een vervolg van hun eerste voetbal game Fifa Soccer. Fifa Soccer is nog de beste voetbal game op de PSP, maar komt toch nog flink tekort. Fans wachten dus met smart op het antwoord van Konami. Pro Evolution soccer 5. Maargoed daar gaat deze preview niet over. Ik ga het nu hebben over het nieuwste deel uit de Fifa reeks.

Veel mensen gaan bij het horen van EA Sport’s Fifa al over hun nek. Dat is echt niets man, Fifa. Doe mij maar Pro Evolution Soccer! Mensen, daar lijkt verandering in te komen. Fifa 06 gaat een flinke stap vooruit. Om te beginnen is het visuele deel flink onder handen genomen. Was niet nodig, Fifa soccer zag er goed uit. Maar het ziet er nu nog beter uit! Het publiek is niet langer 2D. De licht effecten. Schaduwen. Bewegingen. De weer effecten. En zo kan ik nog wel even door gaan, alles ziet er zeer indrukwekkend uit. Gelukkig heeft EA Sports ook wat gedaan aan de framerate. Bij Fifa Soccer was de framerate een ramp. Nu loopt de game volledig met 30 FPS en zorgt voor een soepele gameplay.

Ook de besturing is volledig onder handen genomen. Nu heeft het team gekozen voor kompleet nieuwe (betere) besturing dan zijn voorganger.
Fifa 06 bevat 21 competities en 10.000 spelers van dit en volgend seizoen. Een stuk meer als je het met zijn voorganger vergelijkt. Om je team up-to-date te houden heeft EA Sports het mogelijk gemaakt om nieuwe rosters te downloaden doormiddel van de infrastructure mode. Zo zit je nooit meer met een verouderd team!

Naast een uitgebreide singleplayer modus bevat Fifa 06 ook een online modus. Ad-Hoc is weer van de partij, waardoor je tegen 3 vrienden virtueel kan voetballen. Maar ook zal er een infrastructure in zitten. EA Sports praat over een “Owned mode”. Ze kunnen er nog niets over vertellen, ik ben benieuwd.

Een leuke extra, is de mini game die Fifa 06 bevat. Het gaat om een soort dans game, die je vertikaal moet spelen. Grappig. Maargoed. Het ziet er naar uit dat Fifa 06 weer beter word dan zijn voorganger. Visueel een pracht, betere besturing, betere framerate, online mogelijkheden. Wat wil een Voetbal fan nog meer? Of Fifa 06 zich kan meten met Pro Evolution Soccer 5 zullen we dit jaar nog te weten komen.


Release: November 2005

World Tour Soccer

Als je een beeld moet schetsen van mensen die virtueel voetballen kom je al gauw terecht bij dikke mensen met popcorn op hun schoot een XL cola op tafel en kruimels van de popcorn over zichzelf en over de bank heen verspreid. Is ook logisch want de echte voetballiefhebbers doen het toch zeker zelf. Dit imago is echter de laatste jaren flink teruggeschroefd en dan komt vooral door de snelheidstrein waar de technologie de laatste jaren in terecht is gekomen. Prachtige, realistische graphics en gameplay werd de sleutel van het succes. Om een lang verhaal kort te maken elke voetballiefhebber had wel één of meerdere voetbalspellen in zijn of haar kast liggen. Meestal betrof dit een Fifa of een Pro Evolution Soccer. De review gaat echter over World Tour Soccer een doorgewinterd voetbalspel mag je zo langzamerhand toch wel zeggen. Wij kennen het spel onder de naam This Is Football maar Amerika moet altijd extraordinair zijn ten opzichte van Europa (of andersom uiteraard!) vandaar de andere titel.

World Tour Soccer is het Feyenoord onder de voetbalspellen. De eeuwige nummer 3. De PSP is echter een open kans voor SCEE om hier verandering in te brengen. Ze brachten het eerste voetbalspel op de PSP wat al een voorsprong is op de twee concurrenten maar toen Fifa ook nog eens uitgesteld werd naar Mei en PES pas in het najaar zal verschijnen lag hier een kansrijke mogelijkheid voor het oprapen. Ze gebruikte hem wat resulteerde in een aardige verkoop van dit voetbalspel. Of deze voorsprong genoeg is om Fifa af te troeven en dus om de winnende goal te maken lees je in deze review van natuurlijk mij.

World Tour Soccer is niet echt wat je noemt, realistisch. Om heel eerlijk te zijn dit is een arcade footie. Fifa en WTS is als het ware, Forza en NFSU. Oftewel een spel dat het zo realistisch over wil brengen zonder de gameplay uit het oog te verliezen en een spel die de gamers vooral zo veel mogelijk lol willen geven. Ik zal nu echter niet meer vergelijkingen maken tussen de beide games want World Tour Soccer verdient beter dan dat.
Bij mijn eerste potje met WTS sloeg de schrik in mijn hart. Helaas is mijn hart onlangs gebroken je begrijpt dus wat voor een impact dit had op mijn hartje. Nog geen 15 minuten later verscheen er een grijns op mijn gezicht. Het spel oogde dan niet zo superieur maar leuk was het zeker! Je kan dit spel een beetje vergelijken met de hele vroege versies van Fifa en dan vooral Fifa '98. Oeps vergelijk ik alsnog! In dit spel kan je dribbelen zoveel als je wilt om vervolgens zo dicht mogelijk bij het goal te komen met natuurlijk wel oogstrelend voetbal. Dat is vooral het principe van WTS, dribbelen en passen totdat je je in het strafschopgebied bevind en de bal onwaarschijnlijk hard in het doel kan knallen. Nu ik toch al eerlijk ben geweest met jullie kan dit er ook nog wel bij. Ik ben een echte fan van Fifa en als ik zeg dat een ander voetbalspel mij kon plezieren dan betekent dit ook echt wat, geloof mij nou maar. En WTS kan dit, de gameplay is simplistisch maar tegelijkertijd uitgebreid en diepgaand, maar zoals al gezegd bovenal leuk om te spelen!

Over de beeldkwaliteit ben ik heel wat minder lovend. Om eerlijk te zijn de graphics zijn van zeer lage kwaliteit. Echte Playstation kwaliteit. En die zijn wij liever kwijt dan rijk ook de PSP. Zeer jammer maar de sfeer die het spel uitstraalt is dan weer wel goed. Ik vind de sfeer een echt WK-sfeertje hebben. Veel geschreeuw en gejoel op de achtergrond alsof deze ene wedstrijd de wedstrijd van de eeuw is. Zoals op een Wereld Kampioenschap ook het geval is dus. Om nog maar even terug te komen op de graphics: het spel heeft één stadion die SCEE zelf gemaakt heeft verder heeft het spel een paar bekende spelers nagemaakt en voor de rest van de voetballers zijn er 5 poppetjes gemaakt. Ook is het gras gewoon een groot groen vlak zijn de spelers redelijk blokkerig en is het publiek onwaarschijnlijk plat alsof de mensen vervangen zijn voor papieren velletjes.

De sfeer is al eerder aan bod gekomen in deze recensie maar helaas zal ik dit begrip er nog eens bij moeten halen. Want geluid helpt ook bij aan de sfeer. Mensen die op de banken staan onderwijl nagelbijtend van de zenuwen hun longen uit het lijf aan het schreeuwen en zingen. Dat moet natuurlijk wel goed worden nagebootst wil het realistisch overkomen. Maar zo'n karwei kan je wel aan SCEE toevertrouwen. Met deze zin verklap ik al dat dit gewoon er goed uitgewerkt is. Enige minpunt die ik ben tegengekomen bij het geluid van WTS is het fluiten van de scheidsrechter. Het klinkt erg flets en bij het fluiten voor het einde of voor de rust hoor je drie verschillende soorten fluitjes en dit klinkt echt verschrikkelijk. Telkens als dit moment er aan komt gooi ik mijn PSP 10 meter voor me neer, alles om dit niet hoeven aan te horen.

Dit voetbalspel is een op zichzelf staand spel die totaal niet vergeleken kan en mag worden met Fifa. Het is maar net waar je meer van houdt. Ga je toch voor een verzorgder spel die realistischer is dan moet je gewoon voor Fifa gaan ben je niet echt gek op voetballen en gaat het je vooral om de lol en niet om met wie je speelt en of dit wel in het echt ook kan dan is WTS echt iets voor jou. WTS is een solide voetbalspel met helaas veel minpunten en achterhaalde graphics maar dit kan de pret niet drukken. Leuk voetbalspel die een breed publiek aan kan spreken. Wellicht de relevatie van dit voetbalspellenseizoen?


Release: 1 September 2005

Pro Evolution Soccer 5

De eeuwige strijd om de beste footie gaat ook op de PSP verder, aangezien beide grootmachten EA en Konami hun voetbalspel op de handheld van Sony uitbrengen. Pro Evolution Soccer 5 voor de PSP biedt grotendeels dezelfde mogelijkheden als de PS2-versie. Zo zijn de spelmodi Match, League, Training en draadloze multiplayer (offline) aanwezig, evenals de Edit mode. Helaas is het momenteel alleen nog niet duidelijk of de Master League ook in de PSP-versie zit. Verder bevat PES5 de herkenbare realistische gameplay van zijn grote broer op de spelcomputer. Wel is de besturing iets vereenvoudigd, omdat de PSP wat minder knoppen heeft dan de PS2.

In PES5 op de PSP kan in zes competities worden gespeeld, waarin uit 136 clubs kan worden gekozen. Ook kan er uiteraard met landenteams worden gespeeld: 57 in totaal. Verder bevat het spel ook de nodige toernooien om te spelen, al is het nog niet duidelijk om welke bekers gestreden kan worden. Pro Evolution Soccer voor de PSP wordt in oktober verwacht.


Release: Oktober 2005

- PES5 lijkt mij de beste graphics te hebben, maar ook de meeste functiemogelijkheden? Alle raden, daden, meningen, voorkeuren afkeuren hier neerzetten aub…
 • Hey, ik ben dus echt wanhopig omdat ik niet weet welke footballgame te kopen! Ik zet ze hier even op een rijtje…

  Fifa 2006

  Jongens en meisjes, de Playstation Portable is nog niet eens uit in Nederland. Lekker dan. Maar toch komt EA Sports al weer met een vervolg van hun eerste voetbal game Fifa Soccer. Fifa Soccer is nog de beste voetbal game op de PSP, maar komt toch nog flink tekort. Fans wachten dus met smart op het antwoord van Konami. Pro Evolution soccer 5. Maargoed daar gaat deze preview niet over. Ik ga het nu hebben over het nieuwste deel uit de Fifa reeks.

  Veel mensen gaan bij het horen van EA Sport’s Fifa al over hun nek. Dat is echt niets man, Fifa. Doe mij maar Pro Evolution Soccer! Mensen, daar lijkt verandering in te komen. Fifa 06 gaat een flinke stap vooruit. Om te beginnen is het visuele deel flink onder handen genomen. Was niet nodig, Fifa soccer zag er goed uit. Maar het ziet er nu nog beter uit! Het publiek is niet langer 2D. De licht effecten. Schaduwen. Bewegingen. De weer effecten. En zo kan ik nog wel even door gaan, alles ziet er zeer indrukwekkend uit. Gelukkig heeft EA Sports ook wat gedaan aan de framerate. Bij Fifa Soccer was de framerate een ramp. Nu loopt de game volledig met 30 FPS en zorgt voor een soepele gameplay.

  Ook de besturing is volledig onder handen genomen. Nu heeft het team gekozen voor kompleet nieuwe (betere) besturing dan zijn voorganger.
  Fifa 06 bevat 21 competities en 10.000 spelers van dit en volgend seizoen. Een stuk meer als je het met zijn voorganger vergelijkt. Om je team up-to-date te houden heeft EA Sports het mogelijk gemaakt om nieuwe rosters te downloaden doormiddel van de infrastructure mode. Zo zit je nooit meer met een verouderd team!

  Naast een uitgebreide singleplayer modus bevat Fifa 06 ook een online modus. Ad-Hoc is weer van de partij, waardoor je tegen 3 vrienden virtueel kan voetballen. Maar ook zal er een infrastructure in zitten. EA Sports praat over een “Owned mode”. Ze kunnen er nog niets over vertellen, ik ben benieuwd.

  Een leuke extra, is de mini game die Fifa 06 bevat. Het gaat om een soort dans game, die je vertikaal moet spelen. Grappig. Maargoed. Het ziet er naar uit dat Fifa 06 weer beter word dan zijn voorganger. Visueel een pracht, betere besturing, betere framerate, online mogelijkheden. Wat wil een Voetbal fan nog meer? Of Fifa 06 zich kan meten met Pro Evolution Soccer 5 zullen we dit jaar nog te weten komen.


  Release: November 2005

  World Tour Soccer

  Als je een beeld moet schetsen van mensen die virtueel voetballen kom je al gauw terecht bij dikke mensen met popcorn op hun schoot een XL cola op tafel en kruimels van de popcorn over zichzelf en over de bank heen verspreid. Is ook logisch want de echte voetballiefhebbers doen het toch zeker zelf. Dit imago is echter de laatste jaren flink teruggeschroefd en dan komt vooral door de snelheidstrein waar de technologie de laatste jaren in terecht is gekomen. Prachtige, realistische graphics en gameplay werd de sleutel van het succes. Om een lang verhaal kort te maken elke voetballiefhebber had wel één of meerdere voetbalspellen in zijn of haar kast liggen. Meestal betrof dit een Fifa of een Pro Evolution Soccer. De review gaat echter over World Tour Soccer een doorgewinterd voetbalspel mag je zo langzamerhand toch wel zeggen. Wij kennen het spel onder de naam This Is Football maar Amerika moet altijd extraordinair zijn ten opzichte van Europa (of andersom uiteraard!) vandaar de andere titel.

  World Tour Soccer is het Feyenoord onder de voetbalspellen. De eeuwige nummer 3. De PSP is echter een open kans voor SCEE om hier verandering in te brengen. Ze brachten het eerste voetbalspel op de PSP wat al een voorsprong is op de twee concurrenten maar toen Fifa ook nog eens uitgesteld werd naar Mei en PES pas in het najaar zal verschijnen lag hier een kansrijke mogelijkheid voor het oprapen. Ze gebruikte hem wat resulteerde in een aardige verkoop van dit voetbalspel. Of deze voorsprong genoeg is om Fifa af te troeven en dus om de winnende goal te maken lees je in deze review van natuurlijk mij.

  World Tour Soccer is niet echt wat je noemt, realistisch. Om heel eerlijk te zijn dit is een arcade footie. Fifa en WTS is als het ware, Forza en NFSU. Oftewel een spel dat het zo realistisch over wil brengen zonder de gameplay uit het oog te verliezen en een spel die de gamers vooral zo veel mogelijk lol willen geven. Ik zal nu echter niet meer vergelijkingen maken tussen de beide games want World Tour Soccer verdient beter dan dat.
  Bij mijn eerste potje met WTS sloeg de schrik in mijn hart. Helaas is mijn hart onlangs gebroken je begrijpt dus wat voor een impact dit had op mijn hartje. Nog geen 15 minuten later verscheen er een grijns op mijn gezicht. Het spel oogde dan niet zo superieur maar leuk was het zeker! Je kan dit spel een beetje vergelijken met de hele vroege versies van Fifa en dan vooral Fifa '98. Oeps vergelijk ik alsnog! In dit spel kan je dribbelen zoveel als je wilt om vervolgens zo dicht mogelijk bij het goal te komen met natuurlijk wel oogstrelend voetbal. Dat is vooral het principe van WTS, dribbelen en passen totdat je je in het strafschopgebied bevind en de bal onwaarschijnlijk hard in het doel kan knallen. Nu ik toch al eerlijk ben geweest met jullie kan dit er ook nog wel bij. Ik ben een echte fan van Fifa en als ik zeg dat een ander voetbalspel mij kon plezieren dan betekent dit ook echt wat, geloof mij nou maar. En WTS kan dit, de gameplay is simplistisch maar tegelijkertijd uitgebreid en diepgaand, maar zoals al gezegd bovenal leuk om te spelen!

  Over de beeldkwaliteit ben ik heel wat minder lovend. Om eerlijk te zijn de graphics zijn van zeer lage kwaliteit. Echte Playstation kwaliteit. En die zijn wij liever kwijt dan rijk ook de PSP. Zeer jammer maar de sfeer die het spel uitstraalt is dan weer wel goed. Ik vind de sfeer een echt WK-sfeertje hebben. Veel geschreeuw en gejoel op de achtergrond alsof deze ene wedstrijd de wedstrijd van de eeuw is. Zoals op een Wereld Kampioenschap ook het geval is dus. Om nog maar even terug te komen op de graphics: het spel heeft één stadion die SCEE zelf gemaakt heeft verder heeft het spel een paar bekende spelers nagemaakt en voor de rest van de voetballers zijn er 5 poppetjes gemaakt. Ook is het gras gewoon een groot groen vlak zijn de spelers redelijk blokkerig en is het publiek onwaarschijnlijk plat alsof de mensen vervangen zijn voor papieren velletjes.

  De sfeer is al eerder aan bod gekomen in deze recensie maar helaas zal ik dit begrip er nog eens bij moeten halen. Want geluid helpt ook bij aan de sfeer. Mensen die op de banken staan onderwijl nagelbijtend van de zenuwen hun longen uit het lijf aan het schreeuwen en zingen. Dat moet natuurlijk wel goed worden nagebootst wil het realistisch overkomen. Maar zo'n karwei kan je wel aan SCEE toevertrouwen. Met deze zin verklap ik al dat dit gewoon er goed uitgewerkt is. Enige minpunt die ik ben tegengekomen bij het geluid van WTS is het fluiten van de scheidsrechter. Het klinkt erg flets en bij het fluiten voor het einde of voor de rust hoor je drie verschillende soorten fluitjes en dit klinkt echt verschrikkelijk. Telkens als dit moment er aan komt gooi ik mijn PSP 10 meter voor me neer, alles om dit niet hoeven aan te horen.

  Dit voetbalspel is een op zichzelf staand spel die totaal niet vergeleken kan en mag worden met Fifa. Het is maar net waar je meer van houdt. Ga je toch voor een verzorgder spel die realistischer is dan moet je gewoon voor Fifa gaan ben je niet echt gek op voetballen en gaat het je vooral om de lol en niet om met wie je speelt en of dit wel in het echt ook kan dan is WTS echt iets voor jou. WTS is een solide voetbalspel met helaas veel minpunten en achterhaalde graphics maar dit kan de pret niet drukken. Leuk voetbalspel die een breed publiek aan kan spreken. Wellicht de relevatie van dit voetbalspellenseizoen?


  Release: 1 September 2005

  Pro Evolution Soccer 5

  De eeuwige strijd om de beste footie gaat ook op de PSP verder, aangezien beide grootmachten EA en Konami hun voetbalspel op de handheld van Sony uitbrengen. Pro Evolution Soccer 5 voor de PSP biedt grotendeels dezelfde mogelijkheden als de PS2-versie. Zo zijn de spelmodi Match, League, Training en draadloze multiplayer (offline) aanwezig, evenals de Edit mode. Helaas is het momenteel alleen nog niet duidelijk of de Master League ook in de PSP-versie zit. Verder bevat PES5 de herkenbare realistische gameplay van zijn grote broer op de spelcomputer. Wel is de besturing iets vereenvoudigd, omdat de PSP wat minder knoppen heeft dan de PS2.

  In PES5 op de PSP kan in zes competities worden gespeeld, waarin uit 136 clubs kan worden gekozen. Ook kan er uiteraard met landenteams worden gespeeld: 57 in totaal. Verder bevat het spel ook de nodige toernooien om te spelen, al is het nog niet duidelijk om welke bekers gestreden kan worden. Pro Evolution Soccer voor de PSP wordt in oktober verwacht.


  Release: Oktober 2005

  - PES5 lijkt mij de beste graphics te hebben, maar ook de meeste functiemogelijkheden? Alle raden, daden, meningen, voorkeuren afkeuren hier neerzetten aub…
 • ik zag juist een ingame trailer van PES 5 en zag dat het veld uit blokken bestaat van lichter naar donkerder groen , is dat bij elke match of verschilt dat van match tot match want als je de hele tijd op zo een grasmat met verschillende vierkanten groen moet kijken is niet leuk…?

  Er zijn verschillende layouts voor de grasmatten, er zitten normale tussen en wat hele rare, maar het schijnt dat ik toevallig op sommige beter speel dan op andere :P
 • over de psp versie kan ik niet oordelen, heb ik nog geen minuut van gespeeld. De demo's van de PC versies van beide games (fifa en pes, world tour soccer laat ik hierbij buiten ELKE beschouwing die game is een schande) heb ik tot in den treuren gespeeld. Nou en? zou je zeggen…

  Ware het niet dat ik ervan overtuigd ben dat de gameplay vrijwel identiek zal zijn aan de psp/ps2/ngc/xbox/360 versies. Mijn conclusie –> 1.Pes heerst nog steeds 2. maar fifa komt dit jaar akelig in de buurt! dus: De geinterreseerden zullen de demo´s gewoon ff moeten checken, fifa heeft dit jaar de snelle flitsende gameplay gecombineerd met (goeie) PES invloeden.
 • ik zag juist een ingame trailer van PES 5 en zag dat het veld uit blokken bestaat van lichter naar donkerder groen , is dat bij elke match of verschilt dat van match tot match want als je de hele tijd op zo een grasmat met verschillende vierkanten groen moet kijken is niet leuk…?
 • iemand zegt dat ik de week van 20 tot 30 oktober in de gaten moet houden??? komt dan PES 5 in europa uit?
 • Kheb gisteren bij een maat van me pes5 gespeeld(de japanse versie)
  En die is in iedergeval heel wat beter dan fifa soccer.
  2006 schijnt een stuk beter te zijn dan al zijn voorgangers,dus over het laatste deel kan ik eigenlijk nog niet oordelen.
 • Moet je als een carreer doet dat je eerst met de mindere clubs moet spelen net als bij FIFA 05 bij FIFA 06??
  denk het niet
 • Moet je als een carreer doet dat je eerst met de mindere clubs moet spelen net als bij FIFA 05 bij FIFA 06??
 • Is bij beide spellen nederlandse competitie?
  ja de hele 18
 • Is bij beide spellen nederlandse competitie?
 • pes 4ever dus pes5 heb ik wel 100% ik speel de spel al vanaf ISS ik heb de demo van pes 5 al op de pc en het is een fantastich spel
 • PES 5 natuurlijk… ik neem Fifa sowieso niet meer serieus…
 • Winning Eleven 9 = Pro Evolution Soccer 5 ;)
  Verschillende namen voor hetzelfde spel, komt wel vaker voor :)
 • Fifa 2006: 20 Oktober 2005

  Het wordt eigelijk wel eens tijd dat men PES 5 precieze release aankondigt als die in oktober al ergens uitkomt?

  Ohja, hoe komen jullie aan winning eleven ofzoiets..
 • ok ik ga voor PES 5 , maar dan moet ik dus wachten tot oktober, want dan released die in Europa, of ben ik weer fout! Weet niemand vooraan of achteraan of de preciese release date?
 • Als je daar nog tussen twijfelt Raz0r, heb je OF een fetishisme voor de strakke presentatie van FIFA OF je hebt Pro Evo nog nooit goed gespeeld.

  :)
 • Zijn nog niet uit…
  World Tour Soccer
  Release: 1 September 2005

  Al schijnt dat spel sowieso zwaar de mindere te zijn.

  ging over de 2 FIFA's en PES5. World Tour Soccer is er inderdaad wél.
 • Dat je hier überhaupt over twijfelt….shame on u….

  Importeer snel Winning Eleven 9= PES 5 nu het nog kan… ;)
 • Ik ga zoals altijd voor PES :)
 • Ik ga zeker weten voor Pro Evo 5 op de PSP, en op de PS2.
  Tis over een maand of 1,5 zo ver, ik kan niet wachten!
  PES heeft gewoon wat, en FIFA heeft het in het verleden zwaar verkloot, PES is niet te overtreffen! Ga voor PES5 zou ik zeggen ^^

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren