1. Gamen in 2022

Re: Gamen in 2022

Fyi, gaming is altijd al commercieel geweest ;)
 • Fyi, gaming is altijd al commercieel geweest ;)
 • Ik ben het volledig eens met Jalf eigenlijk. Ik weet nu al dat ik over 10 jaar met plezier nog eens mijn PSP zal opstarten (of Vita dan) met een shitload aan gba, psone, snes en andere games die het gewoon doen zonder online verbinding.
 • Ik zie digitale distributie helemaal niet als een probleem. Volgens mij krijgen zo juist de kleinere ontwikkelaars de kans om hun product aan de man te brengen. Waar je product voorheen nog het vertrouwen moest zien te winnen van investeerders voor een gigantisch distributieproces en marketing kan tegenwoordig vrijwel elke gek zijn game zonder extra kosten aan de man brengen, met een, theoretisch gezien, oneindige oplage. Zo was ik zonder Steam waarschijnlijk nooit in aanraking gekomen met verschillende indie titels. Ik verwacht dan ook dat het voor deze markt alleen maar voordelig zal zijn.

  Maar ook de "gemiddelde" game zal denk ik goedkoper worden. Online prijsvergelijken is stukken makkelijker dan het vergelijken van de prijzen van "fysieke winkels". Daarbij komt dat de variabelen die een aankoop beïnvloeden totaal anders zijn dan bij fysieke winkels. Waar ik bij fysieke winkels nog een afweging maak tussen service, klantvriendelijkheid, afstand en prijs, is voor een online aankoop (er van uitgaande dat je gewoon direct je game kunt downloaden met een redelijke snelheid) de prijs het enige waarmee een digitale distributeur zich kan onderscheiden. De digitale distributie is dus veel concurrentiegevoeliger, ik verwacht dan ook niet dat de prijzen heel snel zullen stijgen.

  Ik ben ook een stuk optimistischer wat de vrijheidsbeperkende maatregelen betreft. Ik zie het meer als iets tijdelijks. Uiteindelijk zijn er zoveel mensen die daar vanaf willen, en is het voordeel voor de producenten zo klein dat het achterwege gelaten zal worden. Vergeet niet dat "wij" altijd met meer zijn dan "zij": ze kunnen een game nog zo goed proberen te beveiligen, uiteindelijk wordt hij gekraakt. Net zoals nu elke gek zijn telefoon simlockvrij kan laten maken voor een paar euro, en met een tienstappenplan zijn smartphone "jailbreakt" zo kan dat later ook met spelcomputers vermoed ik.

  Of dat dan legaal is is natuurlijk iets anders. Maar zoals we bij de DRM zagen zal het anders betekenen dat je enkel genaaid wordt als je het product daadwerkelijk koopt, en dat is iets wat geen enkele producent zou moeten willen.
 • Dat gevoel heb ik dus ook. Om die reden heb ik in mijn leven ook nog maar 4 of 5 legale MP3's aangeschaft. En dat was alleen maar omdat ik ze niet zo snel via een een P2P of torrent kon vinden. En dat terwijl ik een grote kast vol met originele CD's heb staan.. Ik ben een enorme muziekliefhebber.

  Noem me ouderwets of een piraat of dief of wat dan ook, maar ik heb er gewoon enorm veel moeite mee om te betalen voor iets dat voorheen tastbaar was en dat nu ineens niet meer is. Ik koop nu al mijn games braaf in de winkel. Ik hecht eigenlijk geen enkele waarde aan een illegale kopie. Maar ik denk dat ik over een paar jaar dus wel een omgebouwde/gemodde console onder mn TV heb staan met daarin een HDD vol illegale games als retail verdwijnt…
  Hier kan ik me goed in vinden, alhoewel ik geen problemen heb om 15~ euro voor een leuke digitale indie game neer te leggen (Minecraft of Terraria bijv).

  Gamen gaat steeds meer de commerciële / Casual kant op. Het is gewoon een feit dat game developers hedendaags veel meer geld kwijt zijn dan 15 jaar geleden aan het ontwikkelen van een game, Deze extra kosten moeten worden terugverdient d.m.v het digitaal verkopen of bijv. digitale handleidingen om het winstpercentage op een spel maar zo hoog mogelijk te houden. In feite is het allemaal te verwijten aan de gemiddelde casual gamer die het geen hol uitmaakt.

  Werk sinds een paar weken niet meer in een gameshop, maar 75% van de verkopen zijn toch wel CoD, Skyrim, Saints Row, Battlefield en de EA sport meuk.
 • Dat gevoel heb ik dus ook. Om die reden heb ik in mijn leven ook nog maar 4 of 5 legale MP3's aangeschaft. En dat was alleen maar omdat ik ze niet zo snel via een een P2P of torrent kon vinden. En dat terwijl ik een grote kast vol met originele CD's heb staan.. Ik ben een enorme muziekliefhebber.

  Noem me ouderwets of een piraat of dief of wat dan ook, maar ik heb er gewoon enorm veel moeite mee om te betalen voor iets dat voorheen tastbaar was en dat nu ineens niet meer is. Ik koop nu al mijn games braaf in de winkel. Ik hecht eigenlijk geen enkele waarde aan een illegale kopie. Maar ik denk dat ik over een paar jaar dus wel een omgebouwde/gemodde console onder mn TV heb staan met daarin een HDD vol illegale games als retail verdwijnt…
 • @ bovenlander: Touché ;)

  @ Galaxy Samurai

  Mensen waarderen het ook als je de OP leest en niet alleen de titel. Als je dat gedaan had dan had je gezien dat dit een topic is over digitale distributie.

  OT: Misschien slim om een iets relevantere topictitel te kiezen Jalf.
  Ik heb ook de zogenaamde OP gelezen, en de reactie die daarna kwam. Anders zou ik daar ook niet op gereageerd kunnen hebben. Dat mijn post de plank een beetje missloeg, geef ik toe. Maar gezien ik weinig verstand van (digitale) distributie heb (ik heb geen creditcard en koop alles bij "echte" winkels, dus ja…) , dacht ik een andere wending aan de discussie te geven. Kennelijk viel dit dus een beetje uit de smaak.

  OT: Wat Jalf zegt, zie ik dus ook als een probleem: de uitgever van de console of het spel zou het spel kunstmatig lekker hoog geprijsd houden zoals nu ook op Xbox Live Marketplace gebeurd. Nu is het geval dat de Xbox maar één distributiekanaal heeft waardoor zo'n prijsmodel in stand gehouden kan blijven worden, maar kijk naar de PC markt: daar zit Steam op de troon, maar komen ook services als Origin langzaam op. Door games exclusief voor dat distributieplatform uit te brengen, trekt men klanten voor hun eigen kanaal (maar loopt wel een hoop kopers van Steam mis). Nu is het verschil dat Steam en Origin van uitgevers van games zijn en niet van de consolefabrikant zelf en dat ze zich op de goedkopere PC-markt begeven, maar toch blijft de strekking ongeveer gelijk: Als Microsoft ook concurrerende verkoopservices toelaat, dan zullen die onredelijk hoge prijzen ook verdwijnen. Anders koopt natuurlijk niemand meer bij Xbox zelf.

  Toch, echte winkels vind ik veel makkelijker om heen te gaan (twee minuten fietsen en ik sta voor de Game Mania), veel minder gezeur met downloaden en inloggen en dergelijke, een mooi doosje en boekje, en eventueel een Special of Limited Edition. Ik vind dit allemaal zoveel fijner dan een game downloaden. Ook omdat ik, als ik een spel of demo van Xbox Live download, het niet voelt alsof ik het gekocht heb, en dan speel ik het waarschijnlijk ook minder.
 • dat komt omdat er geen concurrentie is atm maar Sony flirt al met Steam (en Amazon?) dus het lijkt me een kwestie van tijd tot er meer verkooppunten komen voor digitale Playstation content

  Sony en Microsoft zouden wel gek zijn als ze daar geen licenties voor zouden gaan aanbieden!
 • Nu zit er inderdaad nog wel een euro of 20 verschil tussen bijvoorbeeld een nieuwe Xbox 360 retail (winkel) versie van een game en de 'On Demand' versie die je op de Xbox Marketplace kunt kopen. Dat klinkt best aantrekkelijk op zich.

  Maar in diezelfde marketplace zie je ook de andere kant van de medaille. Xbox 360 launch titels als Perfect Dark Zero, Kameo en Viva Pinata kosten daar namelijk nog vrolijk 29,99 terwijl ze in de meeste winkels voor 9,99 tot 14,99 liggen weg te rotten. De prijs wordt op 30 euro gehouden terwijl de winkels zelfs nu al goedkoper zijn. Waarom zouden ze straks dan wel verder zakken als ze geen concurrentie meer van de winkels ondervinden? De tijd van 10-15 euro games lijkt me dan voorbij. Ja, vier jaar oude FIFA's ofzo…
 • Maar als ik hem perongeluk verwijderd heb dan heb ik natuurlijk altijd de disc nog, zodat ik hem weer kan installeren.

  Bij alle bekende download services kan je de game gewoon weer gratis opnieuw downloaden.

  Maar ik ben zelf niet zo'n grote fan van digitale distributie want ik vind het verzamelen van games, naast het spelen, ook leuk om te doen. En zoals Jalf al zei 'En wat heb je als verzamelaar nou aan een lijstje titels op je beeldscherm?'
 • Ik heb liever het doosje en de disc, dat vind ik beter, want ik kan dan natuurlijk de gebruiksaanwijzing lezen als mijn PS3 `M aan het installeren = XP.
  Maar als ik hem perongeluk verwijderd heb dan heb ik natuurlijk altijd de disc nog, zodat ik hem weer kan installeren.
 • Als ik ik een spel in de marketplace koop en daarna naar Mijn ING ga heb ik ook het gevoel dat ik iets gekocht heb hoor (of ideal maar goed :P) :D
 • Ik ben helemaal niet voor digitale distributie. Ik wil gewoon mijn games in een doosje hebben, dan heb ik tenminste nog het gevoel dat ik iets gekocht heb :P .
 • wmb is gebruikersgemak het grootste voordeel

  ik snap je punt wel, je ziet dit nu ook al met de dedicated servers waar de ontwikkelaar/uitgever op een gegeven moment de stekker uittrekt waarna je simpelweg niet meer online kunt spelen
  http://www.1up.com/news/final-halo-2-player-drops

  en ik ben sinds de PSN outtage doodsbang voor cloudgaming!
 • Mijn US account is het adres van MS HQ :lol:

  Maar goed, wat voor voordeel zit er in vredesnaam sowieso nog aan digitaal? De prijs is zo gunstig nog niet aangezien je enkel de game hebt. Wat de toekomst met je content gaat doen is bijzonder onzeker en het voordeel van regio-vrij kan dus ook zo afgeschoten worden.
 • dat met die PS3/PSP is een beetje een lastig verhaal omdat je eigenlijk iets aan het doen bent wat wel kan omdat er simpelweg geen controle op plaatsvind maar niet mag!

  ik kan het me niet meer exact herinneren maar voor zover ik weet moest je bij het aanmaken van je account je adres invoeren en aangeven dat je dit naar waarheid hebt ingevuld … mijn US account woont volgens mij in Madison Square Garden en mijn UK account in de Skydome Arena (home of the Blaze!) maar voor beiden moet ik gewoon entree betalen :D

  je kunt het Sony niet echt kwalijk nemen dat ze hier geen rekening mee houden
 • Ik leun ook wat meer naar de negatieve kant zoals Jalf… Waar ik bang voor ben is constante restructurering (is dit een woord? :P ) van online services waarbij je misschien wel digitale content verliest wanneer je naar een volgende generatie consoles gaat. Ik zie het nu al bij de Vita, waarbij je met de PS3/PSP eerst vrolijk internationaal content op je handheld/console kon spelen, wordt je nu opeens gedwongen een regio te kiezen waar je vast aan zit. Plus dat je standaard akkoord moet gaan met eenzijdig opgestelde regels mbt de content waarvoor je betaalt.

  Ik hoop dat het vastgelegd wordt wat wel en wat niet kan mbt digitale distributie en aanschaf ter bescherming van de consument. Iets wat nog heel lastig gaat worden denk ik.
 • @ Galaxy Samurai

  Mensen waarderen het ook als je de OP leest en niet alleen de titel. Als je dat gedaan had dan had je gezien dat dit een topic is over digitale distributie.

  OT: Misschien slim om een iets relevantere topictitel te kiezen Jalf.
 • Ik zou het fijn vinden als je me hoofdletters en enigzins correcte interpunctie zou schrijven. Bij voorbaat dank.

  met hoofdletters?  OT: Wie weet wat de toekomst brengt? Beelden die wij nu als normaal ervaren, waren twintig jaar geleden niet voor te stellen. Grafisch denk ik echter dat we aan een soort drempel komen te zitten: op enkele onscherpe textures en af en toe vreemde physics na, zijn de games van vandaag de dag al zo mooi en realistisch betreffende uiterlijk. Ik ben benieuwd of men nog lang consoles uit kan brengen die alleen op grafisch vlak beter presteren. Als men die grens met de werkelijkheid eenmaal bereikt heeft, ben ik benieuwd wat er gaat komen. Motion controls zijn totaal niet mijn ding, maar wel een waarschijnlijke opvolger voor de controller: als men op grafisch vlak niet meer kan innoveren, dan is de speelwijze de eerste logische opvolger. Maar ja, dit is ook maar gissen. De toekomst zal het zeggen <img alt=":)" src="/plugins/sceditor/emoticons/smile.png" />

  er is nog nooit een console uitgebracht die alleen op grafisch vlak beter presteert …

  je kunt als ontwikkelaar de keuze maken alle extra rekenkracht van een nieuwe generatie spelcomputers puur in de graphics te steken maar de meesten komen daar niet mee weg.

  maar volgens mij gaat het topic juist over de distributie van games in de toekomst?

  dat het allemaal mooier, groter en spannender dan ooit gaat worden lijkt me evident :D
 • digitale verkoop is nu nog een beetje het wilde westen maar reken maar dat daar wetgeving voorkomt zodra er politici beschikbaar zijn die weten hoe een computer aanmoet, sterker nog als je als ontevreden klant met je digitale versie van Homefront naar de (kanton?)rechter stapt met de vraag of je het mag ruilen dan zal die waarschijnlijk zeggen dat je daar gewoon recht op hebt binnen een bepaalde termijn … er is alleen nog geen knopje voor op PSN <img alt=":D" src="/plugins/sceditor/emoticons/grin.png" />

  en het zal ingewikkeld na te gaan zijn of je het daadwerkelijk hebt verwijderd maar daar kun je ook wel omheen zeker als we strax allemaal vanaf de cloud werken

  overigens heb je in de verschillende digitale stores ook gewoon kortingsacties en budgetbakken dus je hoeft niet te verwachten dat alles full-price gaat worden/blijven

  ik zie het iig niet zo somber in en wmb is minder inbreng van uitgevers/retailers winning
  Ik zou het fijn vinden als je me hoofdletters en enigzins correcte interpunctie zou schrijven. Bij voorbaat dank.

  OT: Wie weet wat de toekomst brengt? Beelden die wij nu als normaal ervaren, waren twintig jaar geleden niet voor te stellen. Grafisch denk ik echter dat we aan een soort drempel komen te zitten: op enkele onscherpe textures en af en toe vreemde physics na, zijn de games van vandaag de dag al zo mooi en realistisch betreffende uiterlijk. Ik ben benieuwd of men nog lang consoles uit kan brengen die alleen op grafisch vlak beter presteren. Als men die grens met de werkelijkheid eenmaal bereikt heeft, ben ik benieuwd wat er gaat komen. Motion controls zijn totaal niet mijn ding, maar wel een waarschijnlijke opvolger voor de controller: als men op grafisch vlak niet meer kan innoveren, dan is de speelwijze de eerste logische opvolger. Maar ja, dit is ook maar gissen. De toekomst zal het zeggen :)
 • digitale verkoop is nu nog een beetje het wilde westen maar reken maar dat daar wetgeving voorkomt zodra er politici beschikbaar zijn die weten hoe een computer aanmoet, sterker nog als je als ontevreden klant met je digitale versie van Homefront naar de (kanton?)rechter stapt met de vraag of je het mag ruilen dan zal die waarschijnlijk zeggen dat je daar gewoon recht op hebt binnen een bepaalde termijn … er is alleen nog geen knopje voor op PSN :D

  en het zal ingewikkeld na te gaan zijn of je het daadwerkelijk hebt verwijderd maar daar kun je ook wel omheen zeker als we strax allemaal vanaf de cloud werken

  overigens heb je in de verschillende digitale stores ook gewoon kortingsacties en budgetbakken dus je hoeft niet te verwachten dat alles full-price gaat worden/blijven

  ik zie het iig niet zo somber in en wmb is minder inbreng van uitgevers/retailers winning

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren