1. Gamen maakt agressief? Eerste wetenschappelijke bewijs

Re: Gamen maakt agressief? Eerste wetenschappelijke bewijs

Inderdaad, natuurlijk wordt ik ook wel ff pissed als ik net niet een missie haal of 2e wordt in een racegame, maar dat reageer ik niet af op de buitenwereld, maar op de tegenstander in het desbetreffende spel ;).
Kijk als wetenschapper nou eens hoeveel van alle gamers er nou echt real-life foute dingen doen. Dat is hetzelfde als de kwestie van gekaapte vliegtuigen enzo: wordt opgeblazen door de media en opeens is daar de angst, terwijl er per dag 100den vliegtuigen veilig opstijgen en landen.
 • Inderdaad, natuurlijk wordt ik ook wel ff pissed als ik net niet een missie haal of 2e wordt in een racegame, maar dat reageer ik niet af op de buitenwereld, maar op de tegenstander in het desbetreffende spel ;).
  Kijk als wetenschapper nou eens hoeveel van alle gamers er nou echt real-life foute dingen doen. Dat is hetzelfde als de kwestie van gekaapte vliegtuigen enzo: wordt opgeblazen door de media en opeens is daar de angst, terwijl er per dag 100den vliegtuigen veilig opstijgen en landen.
 • Ik kan soms tijdens gamen wel zeker kwaad worden.. :) maar het is natuurlijk niet zo dat ik er agressief van wordt enzo. Ik vind zoiezo dat al die onderzoeken niks voorstellen, de ene zegt dat je betere reflexen ontwikkelt, meer nadenkt, de andere zegt dat je er een gestoorde moordenaar van word, je dik/lui etc wordt.. pff.. het ergste vind ik dat als een dergelijk "onderzoek" op bv het nieuws of zo komt je ouders denken dat het idd zo is (tenminste, bij mijn ouders soms).
 • Goed gezegd GoldenApe. Ik denk dat het voor veel gamers (elke gamer) wel bekend voorkomt: "zit je nu alweer achter die spelcomputer?" en "wat schiet je er nou mee op door dat spelletje te doen, ga dan ganzenborden". Het is niet eerlijk, maar het zit in de mens om dingen in "hun tijd" beter en normaler te vinden dan waar een volgende generatie hun vrije tijd mee doorbrengt.

  Wanneer wij onze kinderen later zien hoverboarden en VR gamen, zullen wij ook zeggen: "ah joh, ga eens skaten, dat is pas voor bikkels want dan heb je tenminste wrijving met het aardoppervlak" en "zet die helm nou es af jongen, 't meubilair gaat eraan ".

  Zoals vroegâh, je weet toch ;)
 • Al die 'wetenschappelijke' onderzoeken wijzen inderdaad uit dat gamen slecht is voor je gezondheid, agressief maakt, asociaal zijn, bla, bla. Het punt is dat al deze onderzoekers behoren tot de oude generatie, die niet opgegroeid zijn met computers en games en ja, onze ouders behoren daar ook toe.
  Daarom wordt voor ons bepaald wat gezond of fout is aan gamen: Te lang gamen is ongezond, geweldadige games leiden tot agressie, enz.
  Waar deze generatie echter niet rekening mee houden, is de evaluatie van de mensheid. Ik bedoel: de huidige generatie groeid op met games en computers, waardoor wij als mens over een paar jaar immuun zijn voor klachten van tegenwoordig (RSI, epilepsie). Inderdaad, klachten van de oude generatie.
  Ik wordt niet agressief als ik GTA:SA speel, ook niet daarna. Pas als mijn ouders mij de hele bovengenoemde wetenschap op mij loslaten en de stekker du moment uit mijn PC te trekken, DAN wordt ik pas agressief. Het onbegrip van die oudere generatie als ik mijn ding doe (gamen), DAAR wordt ik agressief van.

  Gamen leidt niet tot agressie, het beperken ervan door de oudere generatie wél. :@
 • Van gamen word je idd agressief, mijn broer klopt altijd op zijn console als hij niet kan winnen, bij de pc heeft hij bv. al wat muizen verneukt en twee beeldschermen hun mooie kleuren laten verliezen. Ikzelf word ik wel eens agressief, ik heb ook al wat muizen naar de schroothoop geholpen…Maar de grens moet gesteld worden door ouders, degenen die je een opvoeding geven, als je een slechte opvoeding krijgt zul je dus wat verder gaan dan alleen kloppen op je console, dan worden mensen je slachtoffers.
 • Voor iedere wetenschappelijke bewering die A zegt heb je er twee die B zeggen.
  Larie dus….
 • maar het is gewoon onzin,
  ik heb eens een onderzoek gedaan op mijn school, maar uit dat onderzoek van mij is gebleken dat mensen alleen in de situaties van het spel (zoals als je aangevallen wordt) geweldadig wordt. maar dat is in feite toch alleen goed?
  en mensen met een zwakke geest kunnen ook nog wel eens geweldadig worden in andere situaties, maar heel zelden.
 • goh…..
  laten we hopen dat onze mister van volksgezondheid dit niet te horen krijgt, anders zijn spelletjes als CS en DMC over een tijdje misschien uit den boze =p
 • Van gamen worst je agressiever, maar ik denk dat die agressifiteit (hoe schrijf je dat?) na 10 minuten al weer weg is, het is denk ik niet blijvend
 • Van gamen krijg je idd een hogere IQ, argesiefer kun je er ook van worden. Ik ken iemand waar ik nog al vaak kom, en als ie ergens mee verliest trapt hij de deur al zo in elkaar en zit te vloeken van hier tot daar.
 • Het eerste echte bewijs begint te komen. Over het algemeen doet men het op dit forum af als belachelijke onzin e.d., toen ik het laatste wetenschappelijk nieuws checkte vond ik dit:
  Do games prime brain for violence?
  YOU know that just round the corner is a man who wants to kill you. Your heart is pounding and your hands are sweating - even though this is only a video game. But what is happening in your brain?

  A small study of brain activity in video-game veterans suggests that their brains react as if they are treating the violence as real.

  More than 90 per cent of American children play video games every day, and half of the top sellers contain extreme violence. There is now strong evidence that people who play violent games tend to be more aggressive. For example, in 2000, Craig Anderson and Karen Dill at Iowa State University in Ames reported data showing that violent-game players were more likely to report high levels of aggression and to have committed assaults or robberies. But finding out whether it is the games that make them violent or the violence that attracts them to the games has proved much harder.

  Klaus Mathiak at the University of Aachen in Germany set out to discover what is happening in gamers' brains as they encounter violent situations. He recruited 13 men aged 18 to 26, who played video games for 2 hours every day on average, and asked them to play a violent game while having their brains scanned using magnetic resonance imaging (fMRI). By the time of the experiment, the volunteers were proficient at the game, which required them to navigate a complicated bunker, find and kill terrorists and try to rescue hostages.

  Mathiak analysed the game scene by scene and studied how brain activity changed during violent interactions. This meant that he could compare patterns of brain activity immediately before and during fights with activity at less aggressive points in the game.

  He found that as violence became imminent, the cognitive parts of the brain became more active. And during a fight, emotional parts of the brain, such as the amygdala and parts of the anterior cingulate cortex, were shut down. This pattern is the same as that seen in subjects who have had brain scans during other simulated violent situations such as imagining an aggressive encounter. It is impossible to scan people's brains during acts of real aggression so Mathiak argues that this is as close as you can get to the real thing. It suggests that video games are a "training for the brain to react with this pattern," he says.

  Niels Birbaumer of the University of Tübingen in Germany speculates that playing violent video games regularly would strengthen these circuits in the brain. A regular player confronted with a similar real-life situation, might be more primed for aggression, Birbaumer says.

  But Jeffrey Fagan, violence expert at Colombia University in New York says the link between brain activity and violence is complex:"The frontal lobe functions associated with violence have more to do with restraint than the arousal to action."

  jongens so wat van gamen krijg je meer reactie vermogen :]
  is echt waar ook bewezen
 • Ja, het schijnt dat je reflexen beter worden.
 • Er is toch ook dat je snellere reacties krijgt?

  edit: ja vind je gek
  die racegames worden telkens sneller
 • Dan heb ik het over de multiplayer, of singleplayer games waar je niet kan winnen, bv PES
  of neem nu lichte irritaties: bv tijdens zoekgames
  Daar gaat het niet om.

  Het gaat er om dat de hersenen van mensen die aggressieve games spelen ongeveer hetzelfde reageren op die games als op real life situaties.
  goede afsluiting….. ik denk zowieso dat mensen die zwak van geest zijn een game als trigger kunnen hebben om gestoord te worden.. maarja die trigger hadden ze ook van iets ander gehad kunnen hebben. Ik denk niet dat een gezonde gamer die digitaal alles overhoop knalt agressiever word.
  Als de onderzoeksresultaten kloppen is dat misschien wel zo.
  Alleen klopt de titel wel? "Gamen maakt agressief". Dan denk ik aan een gamer die helemaal gaat flippen door bijvoorbeeld Halo en zijn klas neerschiet, of een gamer die door Tekken constant iedereen slaat of schopt. In het stukje lees ik vooral juist dat games de hersenen in een staat brengen als in een echte situatie van geweld ("A small study of brain activity in video-game veterans suggests that their brains react as if they are treating the violence as real."). Dit is hetgeen wat wetenschappelijk is vastgesteld.
  Het kan je hersenen primen, als je dus in een game gewelddadig moet reageren als je bedreigd wordt, is de kans groter dat je dat in het echt ook doet.

  Het is niet het absolute bewijs dat gamen aggressief maakt, vandaar ook dat vraagtekentje. Het is wel een aanwijzing dat het niet alleen maar gezeik is van ouders en overheid, dat er misschien wel iets in zit.
  Dat vind ik eigenlijk nog steeds niet echt een bewijs om games onderuit te halen en als bron van geweld aan te wijzen. Bovendien ben ik het met bovenstaande posters eens: mensen die zwak zijn voor agressie worden ook wel op andere manieren beïnvloed.
  OOK op andere manieren ja, muziek die aanzet tot geweld, gewelddadige films. In een game ben je de hoofdpersoon, identificeer je je er sterker mij, het voelt alsof jij het bent die de tegenstander de strot doorsnijdt terwijl het in een film iemand anders is.
  Ben jij (geit) niet degene die altijd zegt dat iets nooit bewezen kan worden?
  Verder denk ik dat als je ook maar een beetje intelligentie bezit, je heus wel het verschil kan zien tussen games en de realiteit (en dus niet agressiever wordt). Als ik DMC heb gespeeld ga ik heus niet de straat op en hak iedereen aan mootjes.
  Absoluut bewijs bestaat niet.

  Maar wetenschappelijk bewijs is vaak iets met conclusies waarin staat dat dit of dat wel eens zou kunnen leiden tot zus en zo, of van belang zou kunnen zijn in die en die situaties enz.
  Als ik overigens een zombie zou tegenkomen, zou ik niet aarzelen om de trekker over te halen.
  Dus je loop met een geweer sinds je Resident Evil hebt gespeeld? Je gaat er van uit dat je dat bij je hebt.

  Een sterke aanwijzing dat gamen Bakura gewelddadig maakt ;)
  Mensen die andere mensen vermoorden, overvallen plegen, mensen in elkaar slaan, etc. sporen zowieso niet.
  Het lijkt mij sterk dat mensen door games zo gevormd worden.
  Dus eerlijk gezegd zie ik geen probleem.
  Maar als meester van groep 3 schrik ik wel van de kinderen die het uitgebreid over GTA hebben. Goede ouders heb je dan zeg
  WHAT THE FREAKING FUCK IS RINZE LERAAR?!?! Dat had ik nooooit achter je gezocht.

  Goede zaak wel, een van de belangrijkste beroepen die er zijn.

  Je moet games niet als DE hoofdoorzaak zien, maar als een van de dingen die er toe bijdragen.

  En ik zie dat kleineman al aggressief wordt van Harvest Moon, zorgwekkend, ik zou eerder verwachten dat je hersenen worden getriggered om kolen te gaan planten en een koe te gaan melken als je 'm in de wei ziet staan.
 • Ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit.
  Soms ben ik ook wel aggresief nadat ik Harvest Moon heb gespeeld.

  sjeez…

  Dan heb ik het over de multiplayer, of singleplayer games waar je niet kan winnen, bv PES

  Het zijn gewoon de basisbegrippen

  PES vind ik een prachtig voorbeeld ervan <img alt=":O" src="/plugins/sceditor/emoticons/shocked.png" />

  :P indeed, daar word je gefrustreerd van in de mp (singleplay is te makkelijk om gefrustreerd te raken
 • miljoenen kinderen spelen videospellen, kijken geweldadige tvseries/films, luisteren naar muziek met geweldadig tekst. Hoeveel van deze kinderen gaan het foute pad op? 1/10000 deel of iets? Althans, deze dingen kunnen je niet omzetten tot geweld
 • Ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit.
  Soms ben ik ook wel aggresief nadat ik Harvest Moon heb gespeeld.
 • Dan heb ik het over de multiplayer, of singleplayer games waar je niet kan winnen, bv PES

  Het zijn gewoon de basisbegrippen

  PES vind ik een prachtig voorbeeld ervan :O
 • Ik vind nog steeds dat het de schuld blijft van de ouders die hun kind niet opvoeden… :P En der is heel wat voor nodig om dat te veranderen ;)
 • Mensen die andere mensen vermoorden, overvallen plegen, mensen in elkaar slaan, etc. sporen zowieso niet.

  Het lijkt mij sterk dat mensen door games zo gevormd worden.

  Dus eerlijk gezegd zie ik geen probleem.

  Maar als meester van groep 3 schrik ik wel van de kinderen die het uitgebreid over GTA hebben. Goede ouders heb je dan zeg <img alt=":P" src="/plugins/sceditor/emoticons/tongue.png" />
  In groep 4 hadden wij een pc in de klas met GTA erop… ;)
  Raad eens wie daar elke dag op zat? :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren