1. Videokaart probleem/Advies nodig

Re: Videokaart probleem/Advies nodig

3) Je processor smelt tijdens het eerste gebruik vast aan je moederbord, je kan dus niet één van die twee vervangen. Je moet beide.Vaak past een nieuwe processor gewoon niet op het nieuwe moederbord omdat de socket veranderd is.
 • 3) Je processor smelt tijdens het eerste gebruik vast aan je moederbord, je kan dus niet één van die twee vervangen. Je moet beide.  Vaak past een nieuwe processor gewoon niet op het nieuwe moederbord omdat de socket veranderd is.
 • 1) GHz doet er nu niet toe, het gaat erom dat het een quad-core is, en dat is het belangrijkste.

  2) i7 is aan te raden als je teveel geld hebt en een aantal jaar vooruit plant. Maar voor de gewone pc gamer die niet een oneindige portomonnee heeft is i5 het beste.

  3) Je processor smelt tijdens het eerste gebruik vast aan je moederbord, je kan dus niet één van die twee vervangen. Je moet beide.

  4) Zover ik weet moet dat lukken, zou vreemd zijn als pc-componenten in slechts 1 bepaald systeem zouden passen.


  En je voeding is heel eenvoudig te vervangen, je moet je kast openmaken en kijken hoeveel watt dat ding heeft. Ik denk dat je minimaal 550 nodig hebt, ga je nieuwe halen is dus gewoon een kwestie van eruit schroeven en nieuwe erin zetten.
 • Zie toch een aantal foutjes hier jongens… Inderdaad, wat sanzoo zegt zou de eerste vraag moeten zijn, en processors smelten echt niet vast aan je socket - die pinnetjes wel eens gezien hoe klein dat is? Hoe warm word een processor, kan dat materiaal dan smelten? Nee :) En de voeding natuurlijk, een OEM systeem kan niet opeens een 150 watt vretende kaart meenemen. En de kast… maar daar kom ik later op terug.

  Windows kan je geïnstalleerd laten op je harddisk en dat zal waarschijnlijk ook gewoon gaan werken, ook bij een ander moederbord. Heb ik ooit eens gedaan bij een Medion systeem. Of het wenselijk is, ik adviseer om een schone installatie te doen. Ik weet niet of je het op IG mag zeggen, maar ik zou het zonde vinden, 90 euro voor een licentie die je eigenlijk al hebt.

  Een i3 is geen snelheidsmonster, feit. Maar is het erg? De videokaart is een stuk belangrijker. Veel games maken sowieso, nog steeds, geen gebruik van 4 cores of meer. In ieder geval is het verschil klein. Ik zou zeggen, let op dit soort benchmarks: http://media.bestofmicro.com/Y/X/313593 ... caling.png en http://media.bestofmicro.com/Y/K/313580 ... 0cores.png

  De processor had ik dus niet vervangen, dat is sowieso een grote investering die het prijsverschil niet waard maakt. Dat kan je beter over een jaar of twee doen, als nieuwe consoles komen of als je merkt dat je systeem te traag wordt.

  Het belangrijkste: de videokaart. De GT 315 is duidelijk het probleem, die kaart zit er alleen in zodat Acer er een Nvidia plakkertje op mag zetten. Je moet er een betere videokaart in zetten, en het is afhankelijk van je budget hoever je daarin moet gaan. Je noemde een HD 7950, daar zou je in combinatie met je i3 nooit de max uit kunnen halen. Een HD 7950 is alleen een goede keuze als je je videokaart wilt houden, ook nog na een toekomstige processor update.
  Ik was eerder voor een HD 7850 gegaan. De Asus met DirectCU II koeler is een goede, aangezien die vrij stil is en tegelijkertijd koel. Die had ik dus ook genomen. Afhankelijk van de games zou een HD 7770 ook voldoende zijn. Als je voor een mooi prijsje een HD 6870 kan scoren is dat ook een goede optie.

  Maar dan komen we met een probleem. De Aspire X5950 is een extra smalle kast, waar ook een smallere videokaart in moet. Low profile heet dat. Er is geen HD 7850 low profile te koop, en sowieso is het niet aan te raden in verband met koeling. Oplossing: er zal een nieuwe kast moeten komen. Ook dit is afhankelijk van wat je wil uitgeven en wat je wil zien. Een kast hoeft overigens niet heel duur te zijn.

  De voeding uit je huidige kast, is ook (zeer waarschijnlijk) low profile. Daar zal dus ook een nieuwe van moeten komen. Totaal ben je dus wel zo'n 300 euro kwijt, al zou je ook voor een wat goedkopere videokaart kunnen gaan. Sowieso zou de voeding niet sterk genoeg zijn om opeens een dikke videokaart ernaast te prikken.

  Ik wil je als laatste even vragen een foto van de binnenkant van je systeem te maken. Dit om te kijken of er wel een 'normaal' micro ATX moederbord in zit. Anders kan die namelijk niet overgeplaatst worden naar de nieuwe kast.

  En trouwens, een nieuwe gamePC met een HD 7850 zal natuurlijk veel duurder zijn.
 • 3) Je processor smelt tijdens het eerste gebruik vast aan je moederbord, je kan dus niet één van die twee vervangen. Je moet beide.  Vaak past een nieuwe processor gewoon niet op het nieuwe moederbord omdat de socket veranderd is.

  Dat kan best, ik had het ook van iemand anders gehoord. Blijkbaar zat hij fout.
 • Low profile=single slot toch? Op het moment is een 7750 dan toch het beste :)
 • Hoeveel GHz heb je en heb je Windows 64 bit?
 • Nee deze passen allemaal niet. Het zijn geen low profile kaarten, bovendien is je voeding niet toereikend. Ik ga er hier dus even vanuit dat je overgaat naar een andere kast. In je huidige kast passen alleen low-profile kaarten zoals RW1 al aangaf.

  De snelste low profile kaart die je kunt krijgen is volgens mij de AMD HD 6670. Die kost zo'n 85 euro maar is behoorlijk langzaam. Deze zal waarschijnlijk wel in je huidige kast passen. De kaart heeft een maximaal verbruik van 66 watt. Ik acht de kans groot dat je huidige voeding dat ook nog wel trekt. Deze kaart is echter ongeschikt voor gamen op 1920x1080.
 • Thanks!

  Maar passen

  AMD HD7850 - 205 euro minimaal
  Nvidia GTX560 - 150 euro min. (vrijwel even snel als HD6870)
  AMD HD6870 - 140 euro min. (vrijwel even snel als GTX560)
  AMD HD6850 - 120 euro min.
  AMD HD7770 - 110 euro min.
  Nvidia GTX550TI - 110 euro min.

  al die videokaarten ook allemaal in mijn computer kast? aangezien het maar een klein ding is?
 • Hoeveel GHz heb je en heb je Windows 64 bit?

  Ik heb een Intel Core i7-980 erin liggen. Deze is 3,33 GHz.
  Alleen het nadeel is, deze processor kan alleen op een socket 'S1366'.

  Ik gebruik Windows 64 bit, dus dat geeft ook geen problemen.


  Nadeel is, er hangt een best prijs kaartje aan de processor ;)
 • @Xaerox: Voor dat geld kun je prima terecht, ik kan me alleen maar aansluiten bij het advies van RW1. Ik heb al even zitten rond googlen op je systeem en het blijkt lastig te vinden wat voor moederbord erin zit. Helaas wordt er weinig info over dit soort systemen verstrekt, een foto kan inderdaad helpen. Overigens vermoed ik dat er een micro-atx bord inzit, aangezien dat meestal zo is.

  Wat je vraag over de processor betref; indien je je afvraagt of je cpu wel snel genoeg is voor de videokaart? Deze is snel zat, de processor zal geen bottleneck vormen met deze kaarten.

  Wat de videokaarten betreft. Zoals door anderen al genoemd, maar voor het overzicht nog even de relevante modellen op een rijtje (van snel naar minder snel):

  AMD HD7850 - 205 euro minimaal
  Nvidia GTX560 - 150 euro min. (vrijwel even snel als HD6870)
  AMD HD6870 - 140 euro min. (vrijwel even snel als GTX560)
  AMD HD6850 - 120 euro min.
  AMD HD7770 - 110 euro min.
  Nvidia GTX550TI - 110 euro min.

  Al deze kaarten zijn snel zat voor jouw gebruik. De GTX550TI valt af omdat de HD7770 sneller is voor dezelfde prijs. Een HD6850 is meestal nog net een stukje sneller dan een HD7770, dus als je die nog kan vinden voor een goeie prijs is dat ook een prima kaart.

  Verder zijn de GTX560 en HD6870 aan elkaar gewaagd, de Nvidia kaart is gemiddeld net iets sneller, maar ook iets duurder. Met geen van deze kaarten ga je de mist in, het is een kwestie van hoeveel je wilt uitgeven.

  Mocht je het interessant vinden; op de volgende site kun je uitgebreid prestaties van verschillende kaarten vergelijken bij verschillende games: http://www.anandtech.com/bench/Product/536?vs=541

  Mocht je kiezen voor een nieuwe kast en voeding, neem dan in ieder geval een A-merk voeding. Dit hoeft niet duur te zijn. Bijvoorbeeld een Corsair Builder 430watt zou je voor rond de 4 tientjes moeten kunnen oppikken. Indien je moederbord Micro-ATX blijkt te zijn, past deze eigenlijk wel in iedere standaard kast.

  Succes met je keuze!
 • Ik heb zelf een HD7850 met een Intel processor en geeft geen problemen.
 • Hoe bedoel je problemen met de processor? Intel of AMD kan allebei prima met zowel AMD als NVIDIA. Mijn ouders hebben een Intel met AMD videokaart, ik heb een AMD processor met NVIDIA videokaart, ik ken genoeg mensen met een AMD CPU en GPU :)

  De kaart van NVIDIA die rond jouw budget zit is de GTX 560 (iets sneller dan de HD 7770, die heb ik zelf ook) en de GTX 550 Ti. Echter is de HD 7770 gewoon beter gepreisd voor de prestaties.
 • Krijg ik met de HD7770 en de HD7850 geen problemen met mn processor? / De voorkeur is dus AMD ipv Nvidia?
 • In dat geval zit je met een HD 7850 al heel erg breed. Sims draait met een HD 4670 al makkelijk op maximaal :P GTA IV is een apart geval. Die draait op iedere PC anders, ik vind het lastig om te voorspellen op welke hardware die game het beste loopt. Mafia II is al weer een paar jaar oud en Assassins Creed is ook niet zo zwaar.

  Ik raad je aan om voor een HD 7770 te gaan, die zal voldoende zijn. Scheelt een stuk in de kosten en meer hebben die games toch niet nodig. Een HD 7850 is meer 'klaar voor de toekomst', maar voorlopig kan je met een HD 7770 nog wel even vooruit, ook met nieuwere games alleen dan niet op ultra. Wil je AC3 op ultra met DirectX 11 dan zou je voor een HD7850 kunnen gaan. Voor jou resolutie heb je eigenlijk 1GB videogeheugen nodig, dan zal die melding ook niet verschijnen.

  Ik zou zeggen inderdaad, kast (je kan er een van 120 euro halen als je dat mooi vind, een van 30-50 voldoet ook wel) en een voeding (iets rond de 50 euro voor een goede) en natuurlijk een videokaart.

  Deze tutorial zou ik als ik jou was even door lezen: http://www.bouweenpc.nl/handleidingen-t ... -anno-2011
  De eerste drie pagina's is al gedaan en hoef je natuurlijk niet meer te doen, maar dan weet je waar het om gaat. Als je het nog nooit eerder hebt gedaan, let goed op waar alle kabeltjes zaten, maak er eventueel foto's van voordat je 't uit elkaar haalt. Let sowieso erg goed op de kabeltjes uit je behuizing, rechtsonder op je moederbord (deze zijn bijvoorbeeld van de aan/uit knop). Dat is het enige wat niet standaard is. Normaal kijk je daarvoor in de handleiding van het moederbord maar die is er nu natuurlijk niet :P schrijf daarom even op hoe ze zaten.
  Verder stelt het niet veel voor hoor. Je moet wel hele rare dingen doen wil je iets slopen.

  Toch voor de zekerheid, zou je een foto kunnen maken van de binnenkant van je systeem? Dan kunnen we kijken of het goed gaat. Als Acer een bijzonder moederbord gebruikt of iets dergelijks gaat het namelijk fout. Waarschijnlijk is het wel goed, maar beter een keer extra checken :)
 • Zo hee, wat een een reacties allemaal, bedankt!

  Om even zoveel mogelijk vragen te beantwoorden waarmee jullie me kunnen helpen;

  Op welke resolutie ik wil spelen?
  Het liefst zo hoog mogelijk 1920x1080 dacht ik volgens mij? Zo iets. Nu speel ik 1080x720 omdat anders de games vreselijk laggen.

  Wat voor games zoek ik?
  Tja, van alles.. Sims inderdaad, GTA IV, Mafia II, AC. Echte shooters gebruik ik de console voor.

  Technische kennis
  Niet erg hoog, kan meeste dingen met software wel oplossen, maar hardware wordt wat lastiger. Goede vrienden/bekenden van me zitten in de hele I(C)T wereld dus dat zit wel goed.

  Budget: Rond de 300 - 400 euro zal mijn budget liggen. Eerder de 300 euro.

  _____________________________________________________

  Geen nieuwe processor aanschaffen daar ben ik al erg blij mee, zeker omdat ik anders misschien ook een nieuw mobo moest kopen.

  Maar inderdaad, mn PC is inderdaad een smalle dus daarin zullen wel wat dingen veranderd moeten worden e.d. Dus alleen een nieuwe videokaart (met voeding/kast?) is dan een fijnere optie voor mij denk ik (en voor mn portomonnee).

  Een mega videokaart hoeft ook niet, zolang die maar gewoon hierboven genoemde games lekker kan afspelen zonder lag of die **** melding van Out of videomemory e.d

  Alvast bedankt!
 • @ Extace

  Omdat de Acer van de vragensteller naar alle waarschijnlijkheid is uitgeleverd met een OEM licentie die maar op een enkele pc geinstalleerd mag worden (zoals eigenlijk alle consumentensystemen). Windows bepaald aan de hand van de mobo chipset of de pc is veranderd. Met andere woorden; je kunt ieder onderdeel behalve het mobo (tenzij met dezelfde chipset) vervangen. Bij het vervangen van het mobo detecteerd windows dus dat je pc is veranderd en dat je niet langer een legale versie van windows bezit. Natuurlijk zijn er omwegen, maar laten we ervan uit gaan dat de vragensteller dit zo legaal mogelijk wil oplossen…

  En volgens mij begrijp je mijn tekst niet helemaal goed, ik neem tenminste aan dat ik degene zou zijn die software probeert 'aan te smeren'. Excuses als deze aanname onterecht is. Ik pleit juist TEGEN het overhaast aanschaffen van onderdelen met als mogelijk gevolg een nieuwe Windows licentie.

  Ik begrijp ook uit de reactie dat ik je geprikkeld heb, dat was niet mijn bedoeling. Ik wilde alleen maar duidelijk maken dat er in dit topic wel heel erg vrije conclusies getrokken werden op basis van heel weinig informatie. Oftewel, ik denk dat Xaerox eerst eens wat meer informatie moet geven voordat we iets zinnigs kunnen zeggen.
 • Wacht, wacht, wacht. Dit topic gaat helemaal de verkeerde kant op. Xearox geeft alleen maar aan dat hij het jammer vind dat hij zijn games op low settings moet spelen, en vervolgens wordt hem voor zo'n 800 euro aan onderdelen aangesmeerd. Het lijkt wel of sommige mensen hier iets proberen te verkopen.

  Laten we even overnieuw beginnen. Vragen die eerst beantwoord dienen te worden door Xearox:
  -Op welke resolutie wil je gamen?
  -Wat voor games speel je? Noem specifieke titels. Voor shooters is bijvoorbeeld een snellere videokaart nodig dan voor games als The Sims.
  -Wat is je technische kennis? Oftewel, kan je zelf hardware vervangen? Anders moet je rekening houden met extra kosten voor het bouwen. Reken bij het vervangen van mobo+cpu ook op een nieuwe windows licentie a 85 euro.
  Belangrijkste vraag: Wat is je budget?


  Een core I3 voldoet prima voor een budget game systeem. Een CPU bottlenecken doe je absoluut niet snel met hedendaagse games. Bedenk dat hoe zwaarder het spel hoe minder snel de cpu de botleneck zal vormen, omdat de videokaart volop belast wordt.

  Windows staat op je HDD, Waarom een nieuwe licentie… het lijkt wel of sommige hier software proberen aan te smeren.
 • Wacht, wacht, wacht. Dit topic gaat helemaal de verkeerde kant op. Xearox geeft alleen maar aan dat hij het jammer vind dat hij zijn games op low settings moet spelen, en vervolgens wordt hem voor zo'n 800 euro aan onderdelen aangesmeerd. Het lijkt wel of sommige mensen hier iets proberen te verkopen.

  Laten we even overnieuw beginnen. Vragen die eerst beantwoord dienen te worden door Xearox:
  -Op welke resolutie wil je gamen?
  -Wat voor games speel je? Noem specifieke titels. Voor shooters is bijvoorbeeld een snellere videokaart nodig dan voor games als The Sims.
  -Wat is je technische kennis? Oftewel, kan je zelf hardware vervangen? Anders moet je rekening houden met extra kosten voor het bouwen. Reken bij het vervangen van mobo+cpu ook op een nieuwe windows licentie a 85 euro.
  Belangrijkste vraag: Wat is je budget?


  Een core I3 voldoet prima voor een budget game systeem. Een CPU bottlenecken doe je absoluut niet snel met hedendaagse games. Bedenk dat hoe zwaarder het spel hoe minder snel de cpu de botleneck zal vormen, omdat de videokaart volop belast wordt.
 • Koop een 6870. Goedkoop en erg goed voor het geld. Ik speel alles ermee op high settings op 1920x1080 en haal meestal wel 40 fps of hoger in elke game (Batman Arkham City nu mee bezig, bijna constante 60 fps op max settings, en die game is móói!).
 • De koeling zou standaard goed moeten zijn. In de voeding zelf zit al een ventilator, en op de videokaart meestal ook. Je kan eerst met behulp van programma's kijken of het niet te warm wordt, om daarna eventueel nog extra koeling te plaatsen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren