1. Blood, Sweat and Luxuries Vrijdag, 20:25 - 21:25 NL 3

Re: Blood, Sweat and Luxuries Vrijdag, 20:25 - 21:25 NL 3

En we blijven maar door neuken met zijn allen, totdat we in onze eigen stront verzuipen..
 • En we blijven maar door neuken met zijn allen, totdat we in onze eigen stront verzuipen..
 • Dit vind ik echt een beroerd standpunt, voor zover ik het op kan maken (heb natuurlijk niet het verzameld werk van die Frank liggen). De suggestie lijkt te zijn dat welvaart een 'zero sum game' is, zoals bijvoorbeeld de ranglijst van de eredivisie: als er een ploeg goed presteert betekend dat direct dat een andere ploeg omgekeerd evenredig presteert.
  Dit is dus helaas wel het geval. De wereld kan maar een 'maximale hoeveelheid' welvaart leveren. Dan is het gewoon 'op'. Op het moment lijkt het dat we op het maximum zitten. En de westerse wereld gebruikt gewoon 'meer' daarvan dan de rest van de wereld. Zie ook de ecologische voetafdruk. De westerse wereld gebruikt meer 'grond' dan er beschikbaar is voor zijn welzijn. Hierdoor zijn andere landen 'gedwongen' minder te gebruiken. Er is nu eenmaal maar één aarde.
  Zo gebruikt bijv. een gemiddelde Nederlander 4,0 hectare voor zijn levensonderhoud. Dit terwijl er maar 2,1 beschikbaar is eigenlijk. Een gemiddelde Afrikaan gebruikt er bijv. maar 1,4.

  Maar deze gedachte gaat niet op voor een begrip als welvaart, ook al druk je dat enkel uit in economische termen. Om te beginnen is de wereldeconomie in de afgelopen eeuwen als geheel (dus ook die van de derde wereld, alleen dan véééél minder hard dan die in het Westen groeide) gigantisch gegroeid. Daarnaast, zou je de gedachte dat on- en ontwikkeling zijden van 1 munt zijn omdraaien, dan zou dat moeten betekenen dat bijv. de huidige economische crisis een economische boom oplevert voor bijv. Afrika. Terwijl het tegendeel het geval is.

  Ook dit gebeurd op dit moment, al is het niet Afrika die groeit. Het is China. In mindere mate profiteert ook Brazilië sterk.
  Daarnaast klopt het dat de gehele 'economie' is gegroeid. Echter, dit wordt uiteraard ook veroorzaakt door een bevolkingsgroei. In 1750 waren er zo'n 791 miljoen mensen op aarde. In 1950 leefden er al zo'n 2,5 miljard mensen, inmiddels zijn we de 6,5 miljard zelfs gepasseerd. Er wordt dus meer geproduceerd, en dus is 'de economie' groter. Dat betekent niet automatisch dat het beter gaat.

  Tegelijkertijd levert een economische groei van de derde wereld ons een belachelijk grote afzetmarkt op, waarvan het Westen meer zou profiteren dan van die goedkope koffie of chocolade.

  Een groot deel van die afzetmarkt is er al. Wij 'dumpen' onze spullen daar gewoon voor een bodemprijs, waarmee we bijvoorbeeld de lokale boer in Afrika kapot concurreren. Ooit van de boterberg gehoord? Dat kwam er op neer dat door allerlei moderniseringen er een gigantisch overschot aan melk (zuivelproducten) werden geproduceerd in de EU. Veel meer dan we in de EU nodig hadden.
  Om te voorkomen dat boeren failliet zouden gaan kocht de EU deze melk voor een bepaalde minimale prijs op. Hierdoor was het voor boeren niet nodig in te krimpen, noch gingen ze failliet. Wel zat de EU met een gigantische lading melk. Wat ze hier mee deden?
  Voor dumpprijzen in Afrika verkopen. Hier konden Afrikaanse boeren nooit en te nimmer tegen op, en dus verkochten hun producten niet meer. Vervolgens gingen zij failliet, wat weer bijdroeg aan het aantal werklozen (en dus kansarmen/kanslozen) daar. Inmiddels is de EU hier dacht ik wel mee gestopt, al geven ze schijnbaar wel weer subsidies als ik wikipedia mag geloven.

  En dan heb ik het nog niet eens over gigantische import belastingen. Een boer in Afrika kan met gemak concurreren op bijv. de suikermarkt. Maar de EU vraagt zo'n grote importheffing dat de prijs van geïmporteerde suiker hoger komt te liggen dan de (eigenlijk veel duurdere) suiker die hier geproduceerd wordt.
 • Nouja ik vind het hele systeem gewoon niet werken en oneerlijk daarvoor hoef je geen economie gestudeerd te hebben om dit door te hebben. desalniettemin interessante meningen en argument
 • Klinkt anders verdomde interessant.

  Stelletje broodnodige idealisten.
 • Je bent niet de eerste die dit zegt, Andre Gunder Frank (bekende ontwikkelingsdeskundige) zei ooit ook al dat ontwikkeling en onontwikkeling twee zijden van één munt zijn. Waarom? Omdat wij andern 'nodig' hebben omdat we gewoon boven onze stand leven. Anderen draaien daar uiteindelijk voor op.

  Dit vind ik echt een beroerd standpunt, voor zover ik het op kan maken (heb natuurlijk niet het verzameld werk van die Frank liggen). De suggestie lijkt te zijn dat welvaart een 'zero sum game' is, zoals bijvoorbeeld de ranglijst van de eredivisie: als er een ploeg goed presteert betekend dat direct dat een andere ploeg omgekeerd evenredig presteert.

  Maar deze gedachte gaat niet op voor een begrip als welvaart, ook al druk je dat enkel uit in economische termen. Om te beginnen is de wereldeconomie in de afgelopen eeuwen als geheel (dus ook die van de derde wereld, alleen dan véééél minder hard dan die in het Westen groeide) gigantisch gegroeid. Daarnaast, zou je de gedachte dat on- en ontwikkeling zijden van 1 munt zijn omdraaien, dan zou dat moeten betekenen dat bijv. de huidige economische crisis een economische boom oplevert voor bijv. Afrika. Terwijl het tegendeel het geval is.

  Tegelijkertijd levert een economische groei van de derde wereld ons een belachelijk grote afzetmarkt op, waarvan het Westen meer zou profiteren dan van die goedkope koffie of chocolade.


  Zoals al aangegeven zijn 'wij' (westerse wereld) voor veel ellende in de wereld (mede)verantwoordelijk. (…) Aan de ene kant buiten we ze dus uit, aan de andere kant pompen we er een hoop geld in. En nee, dat heft elkaar (dus) niet op.

  Hier ben ik het dan wel weer met je eens, maar dit is eigenlijk vooral een van de ethische keerzijden van kapitalisme. De reden dat men daar voor dergelijke lage lonen werkt is het gevolg van marktwerking: het is óf voor 1$ per dag werken, óf het (bijv. Westerse) bedrijf trekt weg naar een plek waar men dit wel bereid is te doen. En dat het zwaar immoreel is om dit consequent te doen als buitenlands bedrijf (vaak ook onder de noemer ‘dankzij ons hebben ze werk’) ben ik met je eens. Maar dat dit voortvloeit uit onze eigen welvaart is mijn inziens volledig onjuist. Het gaat om verantwoordelijk consumeren en produceren en niet om rijkdom an sich.

  @Tidow: okay dan!
 • Als je je druk gaat maken om de consumptiemaatschappij waarin wij leven, ach ga dan eens een maandje daar wonen zeg ik dan..
  We zijn allemaal van die armleunstoel wereldverbeteraars..
  Vanaf de bank de programma's zo erg vinden, maar we zouden er zelf geen minuut willen zitten..
  Hou toch op met me..

  Jullie begrijpen me verkeerd den ik. Eigenlijk is het hele systeem waarin we leven gebouwd om altijd een arme, middenklasse en een rijke volk te hebben, terwijl we de hele aarde kunnen voeden. Maar ik ga nu buiten het boekje. Tuurlijk zou ik niet in zo'n situatie willen leven en gun dat ook niemand. Laat me het zo zeggen'' We live in A FUCKED UP WORLD! Zo dat is eruit.

  Je bent niet de eerste die dit zegt, Andre Gunder Frank (bekende ontwikkelingsdeskundige) zei ooit ook al dat ontwikkeling en onontwikkeling twee zijden van één munt zijn. Waarom? Omdat wij andern 'nodig' hebben omdat we gewoon boven onze stand leven. Anderen draaien daar uiteindelijk voor op.

  Grappig is dat je afgeeft op onze consumptiemaatschappij en hoe egoistisch we allemaal zijn, terwijl we wel giga bedragen aan goede doelen geven.
  Laatst nog Radio 3 actie serious radio ofzo, 7 miljoen stampen we dan met zijn allen even tevoorschijn..
  Rampje hier rampje daar, en de miljoenen stromen binnen, dus niet zo mekkeren..

  En terecht dat we zoveel geven, maar om nou te zeggen dat we 'zo ons best' doen. Kijk eens naar bijvoorbeeld Burundi, 81,3% (!) van de mensen leeft daar van minder dan $1,25. In Tanzania 88,5%. Swaziland: 62.9% *. Enfin, je snapt het wel.

  Uiteraard, wie zonder zonde is werpe de eerste steen, en ook ik ben dat zeker niet (ook ik heb bijv. een Ipod. Echter, dat betekent niet dat het niet nodig is af en toe eens even te bedenken hoe goed je het hebt. Wij denken elke dag wat we vanavond weer eens zullen eten, en maken ons druk om het feit dat we mogelijk (of is het al doorgevoerd?) pas met ons 67e met pensioen kunnen. In dat soort landen maken mensen zich druk of ze vandaag nog te eten krijgen. 67? Dat wordt bijna niemand. Mali: levensverwachting van 49,2 jaar. Burundi: 51,4. Zelfs Zuid-Afrika, gezien als een van de betere Afrikaanse landen kent slechts een levensverwachting van 52,0 jaar. Even ter vergelijking: Nederland heeft er één van 80,3.

  Ik zeg zeker niet dat we meteen maar alles moeten opgeven of iets, maar doen alsof wij alles doen om het daar goed te maken? Nee, we kopen een schuldgevoel af. Zoals al aangegeven zijn 'wij' (westerse wereld) voor veel ellende in de wereld (mede)verantwoordelijk. Die mensen moeten zo hard werken omdat wij goedkoop spullen willen hebben. Aan de ene kant buiten we ze dus uit, aan de andere kant pompen we er een hoop geld in. En nee, dat heft elkaar (dus) niet op.
  Wat je hier zelf tegen kan doen? Zoals al gezegd: koop fairtrade (of soortgelijke producten zoals Max Havelaar) en kijk eens of je iets écht nodig hebt en waar het vandaan komt voordat je het koopt.

  * Even voor de duidelijkheid: dit getal is aangepast aan de hand van de 'reële' waarde in dat land. Voor een 'echte' 1,25 dollar kan je daar veel meer kopen dan 'deze' $1.25 omdat dingen daar goedkoper zijn uiteraard. Deze mensen verdienen dus eigenlijk nog minder. Zie ook de PPP. Alle cijfers komen overigens uit het UN development report 2010 welke je hier kunt downloaden.
 • Grappig is dat je afgeeft op onze consumptiemaatschappij en hoe egoistisch we allemaal zijn, terwijl we wel giga bedragen aan goede doelen geven.
  Laatst nog Radio 3 actie serious radio ofzo, 7 miljoen stampen we dan met zijn allen even tevoorschijn..
  Rampje hier rampje daar, en de miljoenen stromen binnen, dus niet zo mekkeren..
 • Myotis, je gaat toch niet hier puisten in je gezicht op dezelfde weegschaal leggen als het uitbuiten van hele bevolkingsgroepen, en dan vervolgens het bizar vinden dat we ons meer druk maken over het eerste en niet over het tweede. De dagelijkse realiteit van het individu draait inderdaad niet om alle misstanden in de wereld. Een goed punt!

  Wat je misschien eens moet lezen is het volgende antropologische artikel, getiteld What is the Monkeysphere?. Dit behandelt op humoristische wijze de reden waarom mensen zich niet over meer dan ~150 mensen druk kunnen maken, iets wat eigenlijk meteen het antwoord op je vraag is van, 'waarom maakt niet iedereen zich zo druk om die mensen als ik?'

  Ik stel voor dat je dat ff checkt (net als iedereen die iets leuks wil lezen).

  Dit hele topic interesseert me niet zoveel, maar fuck, dat was interessant man! Bedankt!
 • Volgens mij heeft het meerendeel hier de aflevering niet eens gezien. Langs zappen telt natuurlijk niet.
 • Myotis, je gaat toch niet hier puisten in je gezicht op dezelfde weegschaal leggen als het uitbuiten van hele bevolkingsgroepen, en dan vervolgens het bizar vinden dat we ons meer druk maken over het eerste en niet over het tweede. De dagelijkse realiteit van het individu draait inderdaad niet om alle misstanden in de wereld. Een goed punt!

  Wat je misschien eens moet lezen is het volgende antropologische artikel, getiteld What is the Monkeysphere?. Dit behandelt op humoristische wijze de reden waarom mensen zich niet over meer dan ~150 mensen druk kunnen maken, iets wat eigenlijk meteen het antwoord op je vraag is van, 'waarom maakt niet iedereen zich zo druk om die mensen als ik?'

  Ik stel voor dat je dat ff checkt (net als iedereen die iets leuks wil lezen).
 • @suicidesydd

  Hier kan ik me ook zo boos over maken. We zijn steeds meer uit elkaar aan het drijven. Lopen langs elkaar heen, hebben geen passie en gevoel voor elkaar meer. En ik maak me niet druk, ben meer bezorgd over ons dan hen.

  Nou nee hoor kerel dat valt best mee allemaal..
  Maar je kunt nu eenmaal niet al het leed van de wereld dragen, en dat moet je ook niet willen.
  Persoonlijk mag van mij het hele continent Afrika de boom in, ik heb er niets mee en zal er nooit wat mee krijgen..
  Andere dingen vind ik wellicht weer belangrijker, en die zeggen jou mischien weer niets..

  Als je je druk gaat maken om de consumptiemaatschappij waarin wij leven, ach ga dan eens een maandje daar wonen zeg ik dan..
  We zijn allemaal van die armleunstoel wereldverbeteraars..
  Vanaf de bank de programma's zo erg vinden, maar we zouden er zelf geen minuut willen zitten..
  Hou toch op met me..
 • @ Wexxle

  In de hoop dat je er een beter mens van wordt! Wetend dat wij het nog niet zo slecht hebben. Wij maken ons druk om puistjes op ons gezicht, spuiten op onze 40ste à 50ste botox in onze freaking face omdat we geen rimpels meer willen hebben, kopen elk jaar een nieuwe telefoon om die ene nieuwe feature die de telefoon net heeft, en many more Dan denk ik WTF waar maken we ons druk om. En daar wordt ik pissig op we moeten onze mentaliteit veranderen! Nu ik dit zo teruglees ben ik wel wat overstuur maar dat mag ook denk ik wel.


  @suicidesydd

  Hier kan ik me ook zo boos over maken. We zijn steeds meer uit elkaar aan het drijven. Lopen langs elkaar heen, hebben geen passie en gevoel voor elkaar meer. En ik maak me niet druk, ben meer bezorgd over ons dan hen.
 • Heb een aantal keren langsgezapt. Het onderwerp vind ik wel goed, alleen de manier van presenteren staat me niet aan.
  Overigens kun je zelf al een boel doen. Koop fairtrade producten en probeer ook dingen te herbruiken. Mobieltjes bijv. bevatten bepaalde grondstoffen die onder erbarmelijke omstandigheden uit de grond worden gehaald. Zeker de laatste 4-5 jaar kopen veel mensen elk jaar een nieuwe mobiel. Stop hier eens mee. Koop een mobiel en doe hier gewoon mee tot hij kapot is. Dat scheelt al zo ontzettend veel (ik heb ook nog steeds een mobiel van 5 jaar geleden).

  Uiteindelijk werkt het alleen als veel mensen het doen, maar je moet uiteraard ergens beginnen. En waarom niet bij jezelf?

  Overigens schrik ik vooral van het feit dat dit niet 'algemeen bekend' is. Ik dacht dat iedereen wel wist dat mensen daar in deze omstandigheden werken vanwege onze luxe?
 • Naja ik ben sowieso niet echt van goud of zilver om mn arm of vinger, en drink eigenlijk ook nooit koffie. Dus ik mis het valse schuldgevoel dat nodig is om deze serie te volgen.


  Daar gaat het ook niet om, Je moet gewoon weten wat er speelt in die landen en hoe het o zo goeie westen misbruik van maakt <img alt=":O" src="/plugins/sceditor/emoticons/shocked.png" />

  Kun je je overal wel druk over lopen maken…
 • Nee ik ben er bewuster van geworden nu, ik wist dat er al zoiets gaande was maar nu krijg je het zo dichtbij mogelijk te zien (Op tv dan) Je wilt er iets aan doen maar in mn eentje gaat dat niet lukken tegen deze Babylonische systeem. Ik weet niet eens of ik met fairtrade producten hun een goeie prijs krijgen. Maar het punt is gewoon dat mensen ervan bewustzijn, wat ze daarna doen is voor iedereen anders
  Maar wie zegt dat niemand dat bewustzijn heeft?

  Also, bewustzijn heeft geen nut als je er in de praktijk niets mee doet. Geldt ook voor mezelf overigens. Ja, miljoenen hebben aids, en da's goed kut. Maar ik doe er niets mee, wat heb ik dan aan dat bewustzijn? Of beter nog: wat heeft de wereld dan aan mijn bewustzijn?

  Dat de kans groter is dat jij er wel wat aan gaat doen, al is die nog steeds 0,0000001% oid.
 • Nee ik ben er bewuster van geworden nu, ik wist dat er al zoiets gaande was maar nu krijg je het zo dichtbij mogelijk te zien (Op tv dan) Je wilt er iets aan doen maar in mn eentje gaat dat niet lukken tegen deze Babylonische systeem. Ik weet niet eens of ik met fairtrade producten hun een goeie prijs krijgen. Maar het punt is gewoon dat mensen ervan bewustzijn, wat ze daarna doen is voor iedereen anders
  Maar wie zegt dat niemand dat bewustzijn heeft?

  Also, bewustzijn heeft geen nut als je er in de praktijk niets mee doet. Geldt ook voor mezelf overigens. Ja, miljoenen hebben aids, en da's goed kut. Maar ik doe er niets mee, wat heb ik dan aan dat bewustzijn? Of beter nog: wat heeft de wereld dan aan mijn bewustzijn?
 • Ik heb vanavond zitten kijken Myotis, erg goede aflevering. Het viel me wel zwaar. 160 pannen per dag die vrouwen in die mijnen met ook nog eens een kind achterop hun rug! Ook dat jongetje die waarschijnlijk kanker heeft bij die Afvaldumplaats en met die hese stem viel me wel zwaar. Ik hoop dat ze die maskers voortaan opdoen.

  Goede afl. indeed.En die man van 25 die voor ong. 17 mensen zorgde, wat een held. Maar dat is nou eenmaal zo voor die menens. Zij hebben een andere mentaliteit dan ons. Maar wordt altijd wel pissig na afloop van een aflevering.
 • Ik heb vanavond zitten kijken Myotis, erg goede aflevering. Het viel me wel zwaar. 160 pannen per dag die vrouwen in die mijnen met ook nog eens een kind achterop hun rug! Ook dat jongetje die waarschijnlijk kanker heeft bij die Afvaldumplaats en met die hese stem viel me wel zwaar. Ik hoop dat ze die maskers voortaan opdoen.
 • Nee ik ben er bewuster van geworden nu, ik wist dat er al zoiets gaande was maar nu krijg je het zo dichtbij mogelijk te zien (Op tv dan) Je wilt er iets aan doen maar in mn eentje gaat dat niet lukken tegen deze Babylonische systeem. Ik weet niet eens of ik met fairtrade producten hun een goeie prijs krijgen. Maar het punt is gewoon dat mensen ervan bewustzijn, wat ze daarna doen is voor iedereen anders
 • Naja ik ben sowieso niet echt van goud of zilver om mn arm of vinger, en drink eigenlijk ook nooit koffie. Dus ik mis het valse schuldgevoel dat nodig is om deze serie te volgen.


  Daar gaat het ook niet om, Je moet gewoon weten wat er speelt in die landen en hoe het o zo goeie westen misbruik van maakt <img alt=":O" src="/plugins/sceditor/emoticons/shocked.png" />

  En nu je het weet wat ga je er aan doen?
  Of blijft het bij docus en programma's kijken?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren