1. Dierenleed bij varkens

Re: Dierenleed bij varkens

Je vergeet transport kosten? Men moet maar eens leren dat je niet voor alles op een dubbeltje op de eerste rij kan zitten helemaal als er dieren voor moeten lijden.
 • Je vergeet transport kosten? Men moet maar eens leren dat je niet voor alles op een dubbeltje op de eerste rij kan zitten helemaal als er dieren voor moeten lijden.
 • http://www.youtube.com/watch?v=0agGNsXflt8

  Grappig om bij dit filmpje eens door de reacties te bladeren :lol:

  Voor zover ik het zie heeft zo'n beest een mooi leven gehad en gaat hij nog pijnloos dood ook, ben benieuwd hoe al die mensen daaronder reageren op de wat heftigere filmpjes
 • Ja nu gaat de zaak ook in Engeland rollen

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/2822760/2011/07/29/Afschuwelijke-video-aftuigen-varkens-schokt-Engeland.dhtml

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2020151/Abattoir-staffs-shocking-animal-cruelty-filmed-WONT-prosecuted.html

  Walgelijk :r
 • Dus een mug grof doden mag wel maar een varken niet?
  Ja, dat is een goed voorbeeld van waar juridisch gezien de grens ligt ja.

 • Begin moe te worden van wakker dier trouwens! :r
 • Dierenleedtopic? OK!

  In de woorden van Stephen Fry: "Die Piggy, die die"

  (a bit of Laurel & Fry)
 • En dan bedoel ik de subjectieve behoefte.
 • Met andere woorden, dat vlees eten zogenaamd "natuurlijk" is is een excuus (en een behoorlijk slappe mag ik wel zeggen) om maar niets te hoeven veranderen aan eetgewoontes. Als we altijd zo zouden redeneren zou je als homo nog niet uit kunnen komen voor je geaardheid want: mannetje - vrouwtje is "natuurlijk", om maar iets te noemen. Ik mag toch hopen dat we als mensheid inmiddels beseffen dat ook evolutie en vooruitgang "natuurlijk" is en dat daar naar handelen helemaal niet verkeerd is en dat het oude vertrouwen verlaten ook "natuurlijk" is? Deden we dat niet zouden we nu nog in berenvellen in grotten wonen, schuilend uit angst voor de zon.
  Het "natuurlijk" argument ziet niet zo zeer op het eten van vlees an sich, maar op de behoefte om vlees te eten. Die is natuurlijk. Maar dat is niet per se een blokkade voor voortgang. Net zoals wij afstand hebben kunnen doen van dierenvellen, terwijl de behoefte aan bedekking van het lichaam vervuld is gebleven, en van grotten, terwijl de behoefte aan beschutting vervuld is gebleven.
 • Ja dat klopt. Daarom zei ik ook in een eerdere post dat het tegenwoordig steeds minder snel probleemloos geaccepteerd wordt dat je vegetariër bent, zonder dat je er ook maar iets over hebt gezegd. Je merkt het ook in restaurants bijvoorbeeld. Steeds minder hebben restaurants een goede vegetarische kaart of sowieso een vegetarische kaart. Dan zit je weer in een restaurant tagliatelle met tomatensaus te eten. Dat was tien jaar geleden dus echt wel anders. Natuurlijk zijn restaurants mij niet verplicht tegemoet te komen, maar goed, dan eet ik er ook niet, simpel als dat. Dan zijn gelegenheden als de Stairway in Utrecht wel een verademing voor een vegetariër.
 • Maar je hebt gelijk, er zijn zo verschrikkelijk veel vegetariërs die met hun vingertje staan te wijzen naar mensen die vlees eten, het is stoort me mateloos. Dat is ook de reden dat ik er expliciet bij vermeld dat ik dat dus juist niet doe, omdat een hoop mensen dat beeld dus wel hebben van vegetariërs. En dat komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.

  Er zijn een hoop arrogante vegetariërs die daadwerkelijk denken dat ze het recht hebben om vleeseters voor van alles en nog wat uit te maken, en dat is behoorlijk irritant. Die helpen dus echt niet.
  Kip of ei (haha) verhaal, I'd say. Puur de ontdekking dat je geen vlees eet, is voor veel mensen al genoeg om een defensieve houding jegens vlees eten aan te nemen. Of erger nog: om offensief te wijzen op het 'verkeerde' van vegetarisch of veganistisch consumeren. En dan heb ik het alleen om het te weten komen dat je geen vlees eet, dus zonder ook nog maar een 'waarom' te hebben uitgelegd of op enige manier verbaal kenbaar te hebben gemaakt waarom jij je onthoudt van vleesconsumptie.

  Want dat is het in mijn ervaring dus wel: puur jouw individuele keuze an sich wordt al als non-verbale kritiek op de status quo ervaren en dus (in)direct als kritiek op het merendeel van de mensen zelf gezien. Sure, er zullen vast genoeg vegetariërs/veganisten met dat wijzende vingertje zijn en ik ben er zelf ook zeker één die geen blad voor de mond neemt wanneer om mijn motieven wordt gevraagd, maar dat neemt niet weg dat nog voor ik überhaupt iets gezegd heb, mijn keuze door velen als bedreigend wordt ervaren. Wat ertoe leidt dat er vrij vaak redelijk offensief op mijn simpele 'bedankt voor het aanbod, maar ik eet geen vlees'-uitspraak wordt gereageerd alsof ik iemand tot een discussie zou hebben uitgelokt. Ironisch genoeg krijg ik daarom vaker de kritiek om de oren dan dat ik deze zelf spui.

  Sure, ik heb zeker een sterke mening die ook echt niet verborgen wordt gehouden wanneer hier om wordt gevraagd, maar ik ga nooit uit mijzelf totally at random roepen: 'Hé zeg, laat jij eens rap dat stukje saté staan!1!!". Terwijl je dan wel het stempel van Jehova-Veganist krijgt opgeplakt wanneer jij antwoordt op de vraag waarom je geen vlees eet. Something doesn't add up.
 • Eigenlijk is het ook een beetje natuurlijk. Kijk maar eens rond, dieren vreten elkaar ook op. Planten zijn ook levende wezens als je nog dieper gaat, en die eten we ook.

  Ik snap het principe van de plofkippen en de overvolle koeienstallen, maar dat is ook gewoon slecht en zou verboden moeten worden.

  Bijna elke dag eet ik vlees, en ik heb er totaal geen spijt van. Je kan wel vis eten, maar die worden ook niet altijd in zee gevangen. Van mij mag het wel duurder worden, maar niet té duur. Ik wil vlees kunnen blijven eten, het is ook iets natuurlijks.
 • Yeah ik probeer echt niet zo te doen en toch klink ik de hele tijd weer als een irritante betweterige schoolmeester. Misschien moet ik me minder druk maken om issues die me aan het hart gaan maar dat gaat me nogal lastig af vaak…

  Maar je hebt gelijk, er zijn zo verschrikkelijk veel vegetariërs die met hun vingertje staan te wijzen naar mensen die vlees eten, het is stoort me mateloos. Dat is ook de reden dat ik er expliciet bij vermeld dat ik dat dus juist niet doe, omdat een hoop mensen dat beeld dus wel hebben van vegetariërs. En dat komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen.

  Er zijn een hoop arrogante vegetariërs die daadwerkelijk denken dat ze het recht hebben om vleeseters voor van alles en nog wat uit te maken, en dat is behoorlijk irritant. Die helpen dus echt niet.

  Maar het vervelende is ook, dat er niet echt een manier lijkt te zijn om mensen te bewegen uit zichzelf verantwoord vlees te eten (dus bv minder vlees eten, bewust vlees eten, bepaalde soorten vlees wel/niet eten etc.). Uiteraard heeft dat te maken met geld, maar ook met falende keurmerken. Is bio-vlees wel echt bio-vlees? Je betaalt er wel voor, maar is het dat ook? Als je bv Radar moet geloven dan dus niet. Hetzelfde geldt voor de onderzoeken die Wakker Dier heeft gedaan naar biologisch vlees in Albert Heijn, wat helemaal niet bioblogisch blijkt te zijn. Volgens Wakker Dier. Wie spreekt hier de waarheid? De consument weet niet waar die aan toe is. En niemand weet bij wie de verantwoordelijkheid nu ligt om te stimuleren (en dus niet afdwingen ofzo) om duurzamer om te gaan met het milieu en bewuster te gaan eten met respect voor het dier.

  Het zijn echt niet alleen de mensen die moeten veranderen, ook de industrie en de economie zelf. Reden ook dat ik blij ben met organisaties als Wakker Dier, want ook al irriteert het mensen misschien wat ze doen, de controle op die organisatie is zo groot dat bullshit er niet doorheen komt bij ze. Beschuldigingen van banden met het ALF bijvoorbeeld zijn nooit bewezen. Tegelijkertijd kweken ze wel bewustzijn. Hetzelfde geldt voor de PvdD. Ook al vind iedereen die partij achterlijk, een one-issue-partij is het allang niet meer. Uiteraard neemt het dier een centrale plaats in in hun programma, maar dan wel als gelijke aan de mens binnen een grotere maatschappij, zoals ik het graag zie.
 • Ik was een enorme vleeseter die dacht geen dag zonder vlees te kunnen. Ik beperk inmiddels al een paar jaar mijn vleesconsumptie naar slechts 2x per week. Gaat best gemakkelijk en het is niet zo moeilijk als iedereen denkt.

  Ja ook ik weet dat het oneindig veel resources kost om koeien vet te mesten, dat ze ontzettend veel co2 uitstoten en dat je bovendien ook nog te veel schijt produceren. En ik geef ook gelijk toe dat jij veel meer weet over een verantwoorde voeding dan ik. Waar ik me veel meer aan stoor is de superioriteitsgevoel van veel vegetariërs. Ik word echt gek van dan verheven gedrag van Marianne Thieme en Jort Kelder. De wereld zit helaas niet zo zwart-wit in elkaar als het lijkt. Ik geloof nog steeds dat het alternatief: de geheelonthouding van alle dierlijke producten (anders ben je in mijn ogen hypocriet) niet veel beter is.

  Jij hebt 17 jaar ervaring en weet inmiddels wat er precies nodig is voor een verantwoord eetpatroon. Veel vegetariërs beslissen na bijvoorbeeld het kijken van Earthlings of een of ander PETA filmpje dat ze vegetariër worden. Ze lezen zich slecht in en denken dat plantaardige eiwitten precies hetzelfde zijn als dierlijke eiwitten. Daarnaast denken ze dat voedingssupplementen een goed alternatief zijn. De vegetariërs die ik ken zien er allemaal bleek en ongezond uit en hebben vaker last van bloedarmoede (met name vrouwen). Het eten van vlees zou hun leven veel gemakkelijker maken lijkt me. Daarom zou ik de gulden middenweg kiezen: eet gewoon vlees maar beperk het tot 2x per dag.

  Kut nu klink ik toch nog als een asshole.
  Je klinkt altijd al superieur t.o.v. je discussiepartner maar ik ben het inmiddels zo gewend en weet dat je het niet zo bedoeld dat ik het al lang prima vind ;)
 • Ben je ook. Door jouw onthouding van vlees moet de KFC straks personeel ontslaan.

  Beetje jammer weer.
 • Kut nu klink ik toch nog als een asshole.
 • Producten zijn makkelijk te verrijken met B12 zoals tofu of graanproducten zoals brood. Daarnaast, als je echt denkt dat enkel vlees eten voldoende is voor de opname van B12 heb je het goed mis, aangezien opname en transport van cobalamine enkel succesvol verloopt in combinatie met andere voedingsstoffen. Dat is ook een van de redenenen dat wier enzo totaal niet helpt bij de inname en opname van vitamine B12. Het is dus niet zo dat je met een stuk vlees klaar bent en je genoeg B12 binnenkrijgt en dat dit dan ook goed opgenomen wordt door het lichaam.

  Met andere woorden, dat vlees eten zogenaamd "natuurlijk" is is een excuus (en een behoorlijk slappe mag ik wel zeggen) om maar niets te hoeven veranderen aan eetgewoontes. Als we altijd zo zouden redeneren zou je als homo nog niet uit kunnen komen voor je geaardheid want: mannetje - vrouwtje is "natuurlijk", om maar iets te noemen. Ik mag toch hopen dat we als mensheid inmiddels beseffen dat ook evolutie en vooruitgang "natuurlijk" is en dat daar naar handelen helemaal niet verkeerd is en dat het oude vertrouwen verlaten ook "natuurlijk" is? Deden we dat niet zouden we nu nog in berenvellen in grotten wonen, schuilend uit angst voor de zon.

  En wat ik net al zei, de productie van soja en de daarmee gepaarde ontbossing van regenwouden is met name toe te schrijven aan de vleesindustrie. Wat dat betreft is verandering van eetgewoontes omtrent vlees al helemaal geen slechte zaak.

  Blijf verder gerust vlees eten (alsof men dat niet zou doen trouwens), maar alsjeblieft, kom er gewoon voor uit dat je het lekker vindt en geen zin hebt om van eetgewoonte te veranderen etc. (wat niet meer dan logisch is, zoiets heeft behoorlijk wat voeten in de aarde). Dat argument van 'vlees eten is natuurlijk' gaat echt niet meer op in een wereld waarin de mensheid elk detail naar z'n hand probeert zetten en waarin we op allerlei wijze de natuur ofwel een handje helpen ofwel overklassen op vlakken waar het volgens ons eigen zeggen het beste uitkomt. Daarbij is een boer die z'n eigen dieren houdt in een of ander klein Afrikaans dorp imo wel wat anders dan een varkensflat en plofkippen, maar ik neem aan dat iedereen dat wel ziet en weinigen echt blij zijn met een bioindustrie.

  Daarbij moet ik zeggen dat ik alles behalve zo'n asshole ben die mensen hun hamburgers uit de hand sla (wat ik zeg, eet gewoon vlees als je dat wilt), maar ik ben er na 17 jaar vegetariër te zijn ook wel klaar mee dat ik me moet blijven verantwoorden voor me keuze ten opzichte van vleeseters. En geloof me, dat moet ik tegenwoordig nog meer dan toen ik nbet vegetariër werd. Het lijkt wel alsof het steeds minder geaccepteerd wordt.
 • Wat is er niet natuurlijk aan vlees eten? Er zitten toch bepaalde voedingsstoffen in vlees die niet in niet-dierlijke producten zitten (vitamine b12). Daarnaast stimuleert soja de aanmaak van fyto-oestrogenen (een vrouwelijk hormoon). Onderzoek moet nog uitwijzen wat de precieze effecten van fyto-oestrogenen op lange termijn.

  Overigens zag ik net een item op tv voorbijkomen dat van insecten ook veevoer kan worden gemaakt. Wordt gewoon gekweekt uit restafval.
 • Niet lullig bedoeld, maar je weet dat Soja in het westen grotendeels gebruikt wordt voor veevoer? 90% van van de geïmporteerde soja in Nederland wordt gebruikt binnen de veehouderij. Een kilo vlees staat tegenover 5 kilo soja-eiwit.
  Daarbij is het willen eten van goedkoper vlees de grootste boosdoener van ontbossing, duurzaam geproduceerde soja is immers een stukje duurder.
  Met andere woorden: vegetariërs mogen misschien wel kritischer worden, maar die kaart ligt toch grotendeels bij vleeseters. Waarbij er overigens niets natuurlijks aan vleeseten is. Dat is enkel een argument om de eigen leefwijze maar niet te hoeven veranderen. Niets mis mee, maar draag het ook niet aan als pro-argument voor vleeseten want zo zit het simpelweg niet elkaar.
 • Ik vind het alleen jammer dat zulke organisaties soms geen idee hebben waar ze over praten. Laatst stond een klein stukje ergens in de krant, dat een dierenorganisatie wou dat kalveren (rund) na geboorte constant bij de melkkoe zou moeten lopen. De koe zou haar kalf dan moeten voeden, maar ze mocht niet gemolken worden. Over dierenmishandeling gesproken _O-

  Meestal probeer ik het meeste dan ook maar te negeren, alhoewel er heel soms wel eens een goed punt wordt aangekaart.
 • Een mens is van nature een vleeseter en heeft de voedingsstoffen die in vlees zitten gewoon nodig. Mijns inzien gaat het tegen de natuur in als iemand vegetariër wil worden, maar ach, ieder zijn ding.

  Het milieuargument vind ik stukken beter dan het dierenleedargument. Als iemand vegetariër wordt vanwege de bio-industrie dan vind ik automatisch dat er ook geen vis, eieren, leer en andere dierlijke producten mogen worden gebruikt. Immers ook daar vind dierenleed plaats.

  Wat blijft er dan nog over om toch aan vitaminen en eiwitten te komen? In het geval van vitamine b12, die krijg je dan niet binnen. Op lange termijn wordt je daar niet gezonder van. Tuurlijk kun je vitamine b12 supplementen nemen maar die supplementen zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse vulling. Het is geen vervanger.

  Soja is de meestgebruikte eiwitvervanger die er gebruikt wordt. Maar er worden wel massaal regenwouden gekapt om illegale sojavelden aan te leggen. Unieke biotopen met zeer zeldzame flora en fauna verdwijnen door de groeiende vraag naar soja.

  Vegetariërs mogen van mij wel wat kritischer worden. Leuk dat ze moreel besef hebben maar is het alternatief echt beter? De beste oplossing lijkt me gewoon vlees te eten maar de consumptie wel te beperken. Tweemaal in de week vlees is voldoende en je bespaart er het milieu ook nog eens mee.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren