1. Geschiedenis van Anime en Manga

Re: Geschiedenis van Anime en Manga

Weer es geupdate en de rest begint eraan te komen ;).
 • Weer es geupdate en de rest begint eraan te komen ;).
 • Smoesjes. ^^D
 • Ja maar de tekst kan nog wel even een revisie gebruiken. <img alt=":)" src="/plugins/sceditor/emoticons/smile.png" />

  Lol, de rest van het verhaal typte ik om 5 uur 's ochtends ofzo en sindsdien heb ik het niet nog een keer nagekeken:P.
 • Ja maar de tekst kan nog wel even een revisie gebruiken. :)
 • Ah het ziet er naar uit dat de rest al een update had gekregen zonder aankondiging.

  Leuk overzicht :).
 • Is de nieuwe generatie niet het einde?
 • Waar blijft de rest nou? :P
 • De eerste Anime, zoals wij die kennen, was Astroboy… Veel gebasseerd op de groote Disney animatiefilm, zoals Sneeuwwitje, Assepoester e.d., maar door Mickey Mouse enzo (grote ogen, nie al te realistische gezichten, dat soort dingen)… en later volgenden meer <img alt=":)" src="/plugins/sceditor/emoticons/smile.png" /> *had een spreekbeurt over Anime in de 2e, das alweer een tijdje geleden*

  Waar Disney er voor koos om óf dierlijke figuren te gebruiken óf menselijke koos Osama voor een menselijke vorm met soms overdreven eigenschappen. Daarbij vormt Astroboy niet het type held of hoofdpersoon dat populair was in Amerika. Dus om te zeggen dat het er veel op gebasseerd was vind ik een beetje ver gaan. Osama las overigens al veel manga op jonge leeftijd en ik denk dat hij eerder hier zijn inspiratie vandaan haalde dan van Disney.

  Je eerste zin is overigens een beetje raar. De animé is afgeleid van de manga dus kun je beter naar de manga verwijzen dan naar de animé.

  Tevens kwam in hetzelfde jaar als de animatieserie Astroboy (1960) de animatie 'Seiyuki' uit. Volgens mij zelfs eerder dat jaar.

  Osama Tezuka als baby. :)
 • De eerste Anime, zoals wij die kennen, was Astroboy… Veel gebasseerd op de groote Disney animatiefilm, zoals Sneeuwwitje, Assepoester e.d., maar door Mickey Mouse enzo (grote ogen, nie al te realistische gezichten, dat soort dingen)… en later volgenden meer <img alt=":)" src="/plugins/sceditor/emoticons/smile.png" /> *had een spreekbeurt over Anime in de 2e, das alweer een tijdje geleden*
  Daar heb ik het dus de volgende x over :P (God van Manga -> Osama Tezuka -> Astroboy :7 )
 • De eerste Anime, zoals wij die kennen, was Astroboy… Veel gebasseerd op de groote Disney animatiefilm, zoals Sneeuwwitje, Assepoester e.d., maar door Mickey Mouse enzo (grote ogen, nie al te realistische gezichten, dat soort dingen)… en later volgenden meer :) *had een spreekbeurt over Anime in de 2e, das alweer een tijdje geleden*
 • Leuk stukje tekst, want ik wist dat allemaal nog niet. Wijzigingen vind je in je mailbox zoals ik je gePMt hebt. <img alt=":)" src="/plugins/sceditor/emoticons/smile.png" />
  Jah zoals ik al in de pm terug heb gezegd, heel erg bedankt :D. Ik zal als ik het volgende stukje ga posten deze maar eens corrigeren ;).
 • Leuk stukje tekst, want ik wist dat allemaal nog niet. Wijzigingen vind je in je mailbox zoals ik je gePMt hebt. :)
 • Mooie stuff voor mijn aankomende werkstuk waar ik de onderwerp zelf mag verzinnen :P
 • Ik had het al eens gelezen op je site. Ik vind het wel interressant stukje en ik kijk ook wel uit naar het volgende gedeelte.
 • Ik heb al veel op het WWW rondgezocht en ik moet toegeven dat er niet ZOveel sites zijn die ingaan op het ontstaan en oorsprong van anime en manga dus dacht ik dat het misschien wel handig en origineel zou zijn om het hier te posten ^^D. Tegelijkertijd dient het ook als een deel van mijn schoolproject (www.devilsfruit.net die nu niet bereikbaar is -_-'). Ik dacht eraan om de zoveel tijd een aantal hoofdstukken met info te plaatsen met het laatste stukje info op maandag :). Dus ik zal dit topic blijven updaten tot maandag.

  (Ik heb het trouwens nog niet voor spelfouten en andere fouten gecheckt. Dus opmerkingen via PM zijn welkom ;))

  ——————–

  Misschien weet je het al of je bent nog een beginnende Anime kijker en lees je dit vanwege puur toeval, maar Anime en Manga bestaan al langer dan de dag vandaag. Zoals de meeste wel weten is het afkomstig uit Japan en begint het steeds populairder te worden in het Westen.
  Maar hoe heeft het kunnen ontstaan en wat voor belangrijke ontwikkelingen heeft het moeten doorstaan?

  Na een aantal zoektochten op het internet kon ik maar een handjevol sites vinden met goede informatie en maar één of twee Nederlandse websites met de info waarnaar ik zocht. Tijdens het zoeken viel mij op dat ik niet de enige was die zich de geschiedenis van Anime en Manga afvroeg en daarom heb ik dus maar besloten om zelf iets te schrijven.

  Het Begin
  Individuele film fans geïnspireerd door de succesvolle Amerikaanse en Europese tekenaars, begonnen in 1914 met het maken van Japanse animaties. De drie eerste stukjes animatie, ieder rond de 5 minuten, werden gemaakt in de jaar 1917. Het was meer eigenlijk een imitatie van bekende Amerikaanse cartoons zoals “Felix the Cat”, maar ook Japanse volksverhalen werden gedramatiseerd en op zijn Traditioneel Japans getekend. Veel mensen begonnen nu dus te experimenteren met het ontwikkelen van korte animatie filmpjes of het tekenen van korte stripjes voor kranten e.d.
  Maar door de dominante aanwezigheid van diverse Westerse studio’s zoals “Walt Disney” was er niet echt iets opmerkbaars aan deze producties.

  Vanaf 1930 werden animaties van Japanse volksverhalen minder gewaardeerd en de korte humor cartoons van de Amerikanen begonnen meer grond te winnen. Naar aanleiding daarvan werd de toekomst van Anime toen wat duidelijker dankzij de 11 minuten durende oorlogsfilm “Private 2nd-Class Norakuro” van Mituyo Seo. Het was een Anime geïnspireerd door een populaire strip in een krant over een ongelukkige hond dat per ongeluk in een dierenleger terecht komt.
  Na de oorlog met China in 1938, moesten alle Anime goed gekeurd worden door de Japanse keizerlijke regering. Er werd erg veel gecensureerd waardoor het eigenlijk meer uitdraaide op militaire propaganda.

  Tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog in 1943 werd Mituyo Seo door het keizerrijk opgeroepen om een team samen te stellen en samen met hun een animatie film te maken.
  De 74 minuten durende Japanse propaganda animatiefilm “Momotaro's Gods-Blessed Sea Warriors” was een onrealistische avontuur waarin het Japanse leger werd afgetekend als moedige, dappere en schattige dier-mariniers die Indonesië en Maleisie bevrijdden van een buitenlands, duivelsachtige en een hoornhebbende wezen. Alleen ironisch gezien kwam deze film te laat uit. Het kwam net nadat de oorlog was afgelopen uit, namelijk in april 1945.

  Na het definitieve einde van de oorlog, in 1956, werd er een Anime productie studio opgericht genaamd “Toei Doga”. Na de oprichting van deze studio begon er meer professioneel aandacht besteedt te worden aan de verdere ontwikkeling van Anime en Manga. Deze studio is tot op de dag van vandaag nog steeds intact onder de naam “Toei Animation” en het is de grootste en zoniet één van de grootste Anime productie studio’s op aarde.


  God van de Manga
  Aan het einde van de jaren ’50 werden Anime series gezien als een geldbron en een ware vorm van entertainment. Alle series werden toen uitgebracht door de zeg maar “Japanse Disney”: Toei Productions. Veel van de uitgebrachte series waren meer kopieën van de Amerikaanse Disney producties. Zo werden er een aantal series uitgebracht waaronder: “Alakazam the Great”. Geen één van deze uitgebrachte series sloeg door in Amerika en dat leidde er naar toe dat er de volgende twintig jaar geen Japanse animatie was te zien op de Amerikaanse tv.

  Alleen er gebeurde iets onverwachts dankzij “Alakazam the Great”, het was namelijk een verfilming van een bekende strip van de bekendste en populairste manga tekenaar van die tijd in Japan… Osama Tezuka. Na Alakazam the Great in 1958 werd hij gevraagd om te werken voor Toei en dankzij de nieuwe Hanna-Barbara animaties realiseerde hij zich dat hij ook korte animatiefilms kon maken. Osama Tezuka ging van manga over naar Anime en maakte revolutionaire Anime series die de wereld van Anime voor goed zouden veranderen. Zijn eerste Anime serie en tegelijkertijd ook de eerste succesvolle en originele Anime was “Astroboy”. Astroboy was een wereldwijde succes en het inspireerde talloze andere mensen die er variaties van probeerden te maken. Zo kwamen er series zoals “Ace of the space, Super Dínamo, Zoran, Prince Planet.

  Osama Tezuka maakte en verzon nog velen andere series zoals “Kima the White Lion” dat door Disney hergebruikt werd en als de film “The Lion King” werd uitgebracht. Er werd toen een zaak tegen Disney aangespannen vanwege plagiaat. Niet alleen het verhaal, personages en landschappen waren hetzelfde maar ook de gelijkenis tussen de namen van de hoofdpersonen (Simba en Kimba). Uiteindelijk verloor Disney de rechtszaak en dat leidde ernaar toe dat Disney bij de aftiteling van de film de tekst “based in the work of Osamu Tezuka, Kimba the White Lion” erbij moest zetten.

  De populariteit van televisie animatie in Japan steeg verder dan het ooit had gedaan in Amerika en dit grotendeels dankzij Osamu Tezuka. Hij had in bijna iedere formaat dat beschikbaar was getekend, zoals onder andere: plaatjesboeken voor kinderen, romantische en komische manga voor vrouwen, toilet-humor tekeningen in mannen tijdschriften en politieke strips in kranten. Hij liet zien dat manga voor alle (leeftijds)groepen was en niet alleen voor kinderen zoals dat het geval was in Amerika.
  Osama Tezuka wordt nog steeds beschouwd als de grondlegger van de Anime en Manga zoals wij die nu kennen en daarom word hij ook wel de Vader of God van de Anime en Manga genoemd.

  De jaren ‘70
  Leiji Matsumoto zorgde voor een nieuwe genre met gevechten in de ruimte met gigantische ruimteschepen en robots. Aan het einde van de jaren ’70 werd “Gundam” uitgebracht. Een populaire serie dat nog op de dag van vandaag nog steeds vervolgd wordt. Met Gundam wilde de team van Matsumoto ervoor zorgen dat de productie en script kosten verlaagd werden en de methode die ze daarvoor gebruikten word nu nog ook toegepast.

  De jaren ’80
  Na het grote succes van Gundam kwam er in 1982 de Mecha serie “Macross”. Deze Anime zou velen fans krijgen vanwege de uitstekende animatie en soundtrack. Van dezelfde makers

  Op 11 november 1984 kwam de Anime film “Nausicaa of the Valley of the Wind” van Hayao Miyazaki uit en tegelijkertijd zorgde dit er ook voor dat Miyazaki als de beste Anime regisseur ooit werd gezien en niet helemaal onterecht! Miyazaki had nog veel meer in petto met zijn nog op te richten studio “Studio Ghibli”. Naar aanleiding van dit succes kwamen er in de jaren ’80 nog een aantal films van de nieuwe Studio Ghibli. Miyazaki zorgde voor de volgende Anime: 1986 kwam er “Laputa: the Castle in the Sky”, in 1988 “My Neighbor Toto”, in 1989 “Kiki's Delivery Service”. Miyazaki’s vriend en partner Takahata bracht nog een andere Studio Ghibli productie uit in 1988, het was de Tweede Wereldoorlog klassieker “The Grave of the Fireflies”. Veel van de Studio Ghibli producties die hierna zouden komen zouden velen prijzen in de wacht slepen waaronder ocsar nominaties (en prijzen).

  In 1987 kwam de Anime “Zillion” uit dat voor andere redenen was gemaakt dan de Anime die er tot nu toe uitgekomen waren. Het was namelijk bedoeld als reclame en promotie van een nieuwe spel van Sega. In datzelfde jaar kwam ook Studio Gainax met zijn eerste Anime “Wings of Honneamise”.

  In 1988 kwam de gewelddadige Anime “Akira” uit en het ontving overal op de wereld prijzen. Katsuhiro Otomo had niet alleen voor de regie gezorgd maar ook voor het script. “Akira” gaat over een superwezen dat het einde van de mensheid kan veroorzaken. De reden dat deze Anime zo veelgeprezen is vanwege de animatie. De hele film zelf samen met de special effects waren met de hand getekend (in die tijd gebruikten ze nog geen computers om Anime te tekenen omdat ze dat niet echt betrouwbaar vonden.)
  In datzelfde periode kwamen er ook een aantal co-producties tussen Japan en Amerika. Zo werden sommige bekende Amerikaanse strips omgevormd in een nieuw jasje (Anime of manga dus) een aantal van deze voorbeelden zijn: “Gobots, Transformers, G.I. Joe, Rambo en Thundercats.”

  De jaren ‘90
  Veel van de Anime werd in de jaren ’80 door diverse Europese uitgevers bestempeld als ‘gewelddadige’ en ‘erotische’ (hentai) Anime. Dit kwam omdat ze niets anders uitbrachten en dit bracht Anime onder een slechte naam. Ook werd door diezelfde uitgevers nog een fout gemaakt. Een bekende uitgever van Anime genaamd Manga video liet de kijkers denken (door de naam van de studio) dat Anime eigenlijk manga was (wat dus niet zo is!). Daardoor is er nog steeds een grote meerderheid van de mensen die Anime bestempelen als manga. Dit zou pas voor meer opheldering zorgen aan het einde van de decennium.

  Een paar Anime series kwamen uit aan het begin van de jaren ’90 waaronder de 6aflveringen serie “Giant Robo” en Katsuhiro Otomo’s “Memories”. Pas in 1994 met “Macross Plus” en in 1995 met “The Visions of Escaflowne” waren de Japanners begonnen met gebruiken van een computer om een om anime te tekenen (CGI). “The Visiosns of Escaflowne” werd veel geprezen en kreeg prijzen voor zijn animatie, maar toch werd zijn succes overschaduwd door een Anime dat datzelfde jaar uitkwam. In 1995 kwam namelijk ook de hit Anime “Neon Genesis Evangelion” van Studio Gainax uit. Dezelfde regisseur zorgde ook voor de regie van Masamune Shirow’s “Ghost in the Shell”.

  Miyazaki liet de fans en de rest van de wereld verbazen met nog een Anime “Mononoke Hime” in 1997. De productie van deze Anime was bijzonder op zich, het duurde drie jaar om het regisseren, 5 regisseurs, 144.000 animatie cells en maar 10% met de computer bewerkt (dit om meer realistische effecten en bewegingen te laten zien).

  Nieuwe Generatie
  Aan het begin van de nieuwe millennium kwamen de Anime Pokèmon en snel daarna Dragonball Z op tv. Deze twee series waren een ongekend succes in heel Nederland en vooral Pokèmon ontketende een hele wereldwijde rage. Naar aanleiding van dit werden veel meer mensen geïnteresseerd in Anime en manga. Deze nieuwe generatie houdt zich nu bezig met populaire Anime zoals Naruto.

  Veel van deze evenementen leidde ernaar toe dat er veel meer Anime op tv kwam en Miyazaki kwam in 2001 weer met een nieuwe Anime “Spirited Away” wat zelfs een oscar won! Daft Punk begon ook de originele tekenaar van Captain Harlock, Matsumoto in te huren voor hun clips.
  En in tegenstelling tot de tijd waarin Japanse tekenaars beïnvloed werden door Amerikaanse tekenaars is dit nu andersom. Japanse Anime en manga spreidden zich over de hele wereld en het is de community is ongeloofelijk veel gegroeid en dit is nog maar het begin van wat de toekomst ons te bieden heeft.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren