1. Grieks Referendum

Re: Grieks Referendum

Idd, mensen lijken te denken "uit de Euro, en dan zijn we er van af" :lol:
Naast het feit dat iedereen elke Griek ook weer over een kam scheert: ze zijn corrupt, ze zijn verwend, ze willen niet werken etc. Te triest eigenlijk.
 • Idd, mensen lijken te denken "uit de Euro, en dan zijn we er van af" :lol:
  Naast het feit dat iedereen elke Griek ook weer over een kam scheert: ze zijn corrupt, ze zijn verwend, ze willen niet werken etc. Te triest eigenlijk.
 • Één man fuckt een land. Je gaat met een kalkoen ook niet het kerstdiner bespreken. Ik mag echt hopen voor de Grieken dat ze nadenken en het referendum met een JA beantwoorden.

  Als de vraag is: 'In de Euro blijven of niet' zal het zeker een JA zijn. De Grieken weten zelf dondersgoed dat ze zonder de steun van Europa de komende tientallen jaren een halve 3de wereld economie zullen blijven. Ja men zal zijn munt zelf weer kunnen beheersen en dat is op zich vrij handig bij dit soort problemen, ware het niet dat hun schulden gewoon in euro's zijn. Met een zwakke drachme torenhoge euro schulden aflossen gaat ze nooit lukken. En die drachme moet wel zwak zijn want een kapotte economie met een sterke munt is als een zwakziende die z'n ogen uitsteekt.

  En de enige manier om tot een exit van Griekenland uit de Euro te komen die de minst desastreuze gevolgen heeft voor het voortbestaan van de Euro is nu juist een vrijwillige exit. Dat gaat dus niet gebeuren en dat Griekenland op een andere manier de Euro moet verlaten, moet ten alle tijden voorkomen worden. Niet perse vanwege economische redenen(hoewel voor een deel ook) maar vooral vanwege politieke redenen.

  Stel, we laten Griekenland failliet gaan. Ten eerste komen de banken in zware problemen en vooral Franse banken. Dat betekend een nieuwe kredietcrisis waarin banken elkaar geen geld meer durven te geven. Dat gaat ten koste van de Duitse, Nederlandse maar vooral Italiaanse banken. Italië is namelijk next in line na Griekenland. En wanneer wij Griekenland failliet hebben laten gaan, nadat ze eerst hun hele economie kapot hebben moeten bezuinigen gaat ome Silvio Berlusconi zijn schuldenberg natuurlijk nooit meer op orde brengen. Want, wanneer het balletje eenmaal gaat rollen is een faillissement haast onvermijdelijk(zeker wanneer de markten al gezien hebben dat het ook echt kan gebeuren bij Eurolanden) en dan kan je daarna maar beter helemaal opnieuw beginnen met een fatsoenlijke economie waar mensen tenminste nog werk en inkomens hebben dan wanneer iedereen werkloos is vanwege gedwongen ontslagen en te arm om brood te kopen doordat er totaal geen beweging meer in de economie is.

  Zetten we Griekenland er zelf uit, omdat een stelletje onverantwoordelijke populisten geen zin meer hebben om ‘ook nog maar één cent’ naar Griekenland te sturen, breekt de pleuris helemaal uit. Ten eerste herhaalt zich het bovenstaande. De schulden die wij(zeker Franse banken) hebben in Griekenland, verdwijnt daar niet ineens mee. De Grieken zullen die schulden dus nooit meer af kunnen betalen, banken raken in de shitzooi en Italië kan de strop alvast omhangen. En de Italianen zullen ook dan nooit iets doen aan de problemen om dezelfde reden als bij een faillissement van Griekenland.
  Wat het uit de Euro zetten van de Grieken nog veel gevaarlijk maakt dan een faillissement, zijn de politieke gevolgen. Wanneer je eenmaal een land de monetaire unie uit zet omdat een te groot probleem wordt, passeer je een point of no return. Want Italië is het volgende probleem, daarna Spanje. Italië zullen we er niet uit kunnen zetten, daar is het te groot voor, evenals Spanje. Maar omdat we er al een land uit hebben gegooid zal het vertrouwen in de Euro nooit meer toenemen tot we ze er wel uit gooien. Beleggers zullen geen enkel mogelijk reddingsplan vertrouwen, hoe groot en fantastisch het ook is, omdat we het ‘ultieme dreigmiddel’ dan al eens hebben gebruikt bij Griekenland. Wanneer het ultieme dreigmiddel een conventioneel wapen wordt, verliest het zijn waarde en is het einde echt definitief zoek.

  En wanneer al die landen een toekomst zoals die van Griekenland boven het hoofd hangt, gaan er gekke dingen gebeuren en dan zullen onze pensioenen en banken onze laatste zorgen zijn. Wanneer het ene land er uit moet, moet het andere er ook uit en heeft ieder land er wel z’n eigen kandidaat voor. Niemand zal elkaar meer vertrouwen en dat zal het einde betekenen van de Europese samenwerking. En wanneer dat gebeurt staan we aan de vooravond van een herleving van periode als het revolutiejaar 1848 en het begin van de vorige eeuw. Wantrouwen, spanningen, onrust.

  Er staat zoveel meer op het spel dan de meeste mensen denken…

  Edit: Gelukkig, geen referendum.
 • Er komt geen referendum dus dit topic kan eigenlijk wel dicht.

  http://www.guardian.co.uk/business/blog ... m-eurozone
 • Ik heb daar geen enkele problemen mee gehad in Italië dus geen idee waar je het over hebt.
 • Ah, de linkse vleugel heeft dit topic weer gekaapt. :')
 • Naar mijn mening is er te veel soevereiniteit overgedragen aan de EU en zijn er te veel regeltjes opgesteld waar landen zich aan moeten houden.

  Probleem is juist dat er nog veel te veel soevereinitieit bij de lidstaten zelf ligt, waardoor alle Europeese wetgeving veel te bureaucratisch is. Ieder land wil een bepaald regeltje toevoegen omdat de betreffende regeringspartijen dat in hun eigen verkiezingsprogramma hadden staan.

  We laten Europa over van alles beslissen, zaken die juist veel beter te regelen zijn op lokaal niveau, terwijl de echt belangrijke verantwoordelijkheden niet uit handen worden gegeven(die er ook voor zouden kunnen zorgen dat de EU eindelijk eens volledig daadkrachtig kan zijn, inplaats van de halfbakken staat nu).

  Daarbij is volgens mij weinig rekening gehouden met situaties waarin een land niet aan bepaalde vereisten voldoet, of faalt op bepaalde gebieden. Naar mijn weten zijn de enige sancties die vervolgens genomen kunnen worden van economische aard. Kortom: daar heb je geen ruk aan.

  Daar heb je gelijk in, maar wederom komt dat omdat Europese regeringsleiders door de jaren heen steeds uit nationale partijpolitieke overwegingen echte sancties hebben tegengehouden. Zie het stabiliteitspact dat door Frankrijk en Duitsland uit eigen belang werd afgeschoten.

  Daarbij is er naar mijn mening te onzorgvuldig omgesprongen met het lidmaatschap van de EU. Sommige, eigenlijk EU-lidmaatschap onwaardige landen, zijn naar mijn mening enkel aangesloten om "de eenheid van Europa" te bevorderen en om als afzetmarkt voor "rijke" productielanden te fungeren. Daarom zitten we nu opgescheept met de rotte appels: Griekenland, Italië en Spanje.

  Griekenland, ja. Italië is een van de G20 landen en dus een van de twintig grootste economieën, geen rotte appel. Daarnaast ook een land dat net als NL aan de wieg van de EEG stond. Met Italië zitten we nu het in de problemen zit opgescheept maar het was idioter geweest wanneer het geen onderdeel zou uitmaken van de EU of de Euro. Hetzelfde geld voor Spanje. Dat is de afgelopen dertig jaar altijd een sterke economie geweest en dat is het in feite nog steeds eigenlijk. Het probleem daar ligt hem puur in een vastgoedsector die net zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse vastgoedsector of de Ierse bankensector veel te groot is geworden en daardoor in elkaar klapte. Het is geen puur zwakke economie zoals die van Griekenland.

  Verder is het probleem met een dergelijke supranationale organisatie die op alle fronten actief meent te zijn dat er geen invloedrijk democratisch gelegitimeerd orgaan in te vinden is. We hebben het Europees parlement, maar hun invloed staat in geen verhouding met de overige, niet democratisch gelegitimeerde organen van de EU. Zo voelt het alsof de rechtsvorming binnen de EU om ons, als burger zijnde, langs gaat.

  Als deze crisis één ding bewijst is dat democratie leuk en aardig is in tijden van welvaart en stabiliteit maar je de das om doet wanneer je problemen hebt. Het grote probleem nu is dat er geen daadkrachtig handelen is en dat komt omdat er in Europa altijd wel ergens een verkiezing is.

  Er is in Europa altijd maar één daadkrachtig onderdeel geweest: de Europese commisie. Neelie Kroes is dat het altijd genoemde voorbeeld van. En waar zijn juist de afgelopen jaren steeds meer machtsmiddelen en mogelijkheden van afgepakt? Juist de Europese commisie.

  Het Europees parlement is een verzameling onbekwame idioten die het in de nationale politiek niet waar kunnen maken waarin 'fatsoenlijke' partijen zoals het CDA of de Britse conservatieven samenwerken met partijen als die van Berlusconi(en deze daarom ook beschermen) of oost-europese partijen die homo's nog altijd niet erkennen als volwaardige burgers.
 • Laten we het erop houden dat de huidige problemen niet uit de lucht zijn gevallen en al eerder dan gisteren borrelden.
 • ik heb eerlijk gezegt geen verstand hoe Griekenland in de problemen is gekomen maar Papandreou was links and sinds Griekenland pas echt onder zijn premierschap in de problemen is gekomen……
 • Laten we het erop houden dat de huidige problemen niet uit de lucht zijn gevallen en al eerder dan gisteren borrelden.

  dan ben ik bereid mee in te stemmen

  *denkt aan het nieuws dat overleden grieken nog pensioen kregen*
 • Nu gaat rechts over griekenland regeren, de politieke keuze die griekenland toen die tijd in zulke diepe schulden heeft gebracht.
 • Wat nu gebeurd is dat iedereen in de EU zit voor zijn eigen land, het volk die vertegenwoordigers niet eens kiest en zich ook maar moet neerleggen bij alles wat de EU beslist. Naast dat het bakken met geld kost.

  De EU moet veel democratischer.
  Hiermee ben ik het met je eens. De EU in de huidige vorm is verre van perfect. Er wordt inderdaad bakken met geld verspilt aan allerlei onzin wat totaal geen rendement heeft. Een voorbeeld:

  Een vriend van mij organiseerde een uitwisselingsweek in samenwerking met een instantie binnen de EU die dit bevorderd en ik kan je zeggen, die instantie is zo corrupt als de hel. Ten eerste kun je een heel groot bedrag krijgen voor een uitwisselingsproject waar ongeveer 20 studenten aan meedoen. Het bedrag wat hij kon krijgen was €20.000, echt heel veel voor een weekje Nederland. Daarnaast kan dat bedrag nog oplopen als de verscheidenheid aan nationaliteiten groter is. Wat doen ze dan: Ze hebben een Pool te veel maar een Deen te weinig. Dan kopen ze voor die Pool een vliegticket naar Kopenhagen om hem vervolgens via Kopenhagen naar Nederland te laten vliegen. Alles wordt vervolgens weer gedeclareerd. Daarnaast worden heel veel bedragen zonder bon betaald dus de administratie is ook ver te zoeken. Aangezien ze zich toch moeten verantwoorden wordt je gewoon aangezet tot fraude.

  Van mij mag dit soort onzin stoppen en moeten we ons alleen richten op economische samenwerking en buitenlands beleid. Dat wij vervolgens weer gaan zeuren dat homo's in Servië ook moeten kunnen trouwen vind ik ook onzin. Laat die landen hun eigen zaken regelen dat regelen wij de onze.
 • Referendum gaat over homohuwelijk?!

  sorry we gingen ff offtopic
 • Op zijn Grieks.
 • Referendum gaat over homohuwelijk?!
 • Homo zijn is geen probleem ik griekenland denk ik hoor, denk eerder aan kroatie albanie dat soort landen.

  *Kijkt naar topictitel*

  Wait what!?
 • Homo zijn is geen probleem ik griekenland denk ik hoor, denk eerder aan kroatie albanie dat soort landen.

  vergeet de streng katholieken in landen als Italie en Spanje niet
 • Homo zijn is geen probleem ik griekenland denk ik hoor, denk eerder aan kroatie albanie dat soort landen.
 • Wat nu gebeurd is dat iedereen in de EU zit voor zijn eigen land, het volk die vertegenwoordigers niet eens kiest en zich ook maar moet neerleggen bij alles wat de EU beslist. Naast dat het bakken met geld kost.

  De EU moet veel democratischer.
 • ik snap nog steeds niet dat mensen Homo's als zondenaars zien, je wordt ermee geboren je kiest het niet alsof een politiek vraagstuk is.

  maar anyway, je hebt gelijkt, europa will meespelen op het internationale politieke toneel en om dat te doen zijn ze zichzelf gaan verenigen

  Dat is dus precies wat het moeilijk maakt. En dus ook de zogenaamde culturele verschillen. Staan die een verenigd Europa in de weg of niet? Of maken die verschillende culturen juist wat Europa is? En hoe geef je zoiets vorm in een organisatie die Europa voor moet staan op het wereldtoneel. Is dat mogelijk of niet? Ik verwijs weer naar de post van Pokkel, waarin hij beschrijft hoe nationale leiders handelen op internationaal vlak. Het idee van losse staten verenigd in een grotere organisatie schuurt enorm en er is denk ik echt niet zo 1 2 3 een oplossing voor handen. Het oprollen van een groter Europa is denk ik geen oplossing, eerder een omvorming van het systeem zoals het nu werkt.
 • ik snap nog steeds niet dat mensen Homo's als zondenaars zien, je wordt ermee geboren je kiest het niet alsof een politiek vraagstuk is.

  maar anyway, je hebt gelijkt, europa will meespelen op het internationale politieke toneel en om dat te doen zijn ze zichzelf gaan verenigen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren