1. Langstudeer boetes

Re: Langstudeer boetes

Ten eerste: Volgens mij wordt er inmiddels al uitzondering gemaakt op mensen die door onvoorziene omstandigheden vertraging oplopen.

Ten tweede: je studie wordt niet afgepakt. Laten we wel wezen: iedereen in Nederland kan studeren. Dat is maar op weinig plekken van de wereld zo gunstig geregeld. Als je je best doet kun je met gemak je studie binnen de daarvoor staande tijd afronden. Ik kon het ook, en ik ben best wel een slechte student.

Niet dat ik het met de langstudeerdersboete eens ben, maar het is ook geen doom & gloom.
 • Ten eerste: Volgens mij wordt er inmiddels al uitzondering gemaakt op mensen die door onvoorziene omstandigheden vertraging oplopen.

  Ten tweede: je studie wordt niet afgepakt. Laten we wel wezen: iedereen in Nederland kan studeren. Dat is maar op weinig plekken van de wereld zo gunstig geregeld. Als je je best doet kun je met gemak je studie binnen de daarvoor staande tijd afronden. Ik kon het ook, en ik ben best wel een slechte student.

  Niet dat ik het met de langstudeerdersboete eens ben, maar het is ook geen doom & gloom.
 • Ik ben een groot voorstander van de boete. De omvang van het bedrag vind ik echter discutabel en en ze raken ook mensen die bijvoorbeeld een bestuursjaar hebben gedaan, wat ik ook niet goed vind.

  Maar ik ken genoeg mensen die na het behalen van hun propedeuse in twee jaar tijd vervolgens lekker 5 jaar op overheidsgeld teren om op een rustig tempo wat toetsjes te doen en voor de rest enkel stappen, gamen en weet ik niet wat. En die mensen mogen van mij hard aangepakt worden, zeker in deze tijden. Dit is naar mijn inzien zeker een goede oplossing aangezien diezelfde mensen nu paniekerig alles aan het afronden zijn. Een flinke schop onder hun kont dus. Ook ken ik een aantal studenten die succesvol hun leefstijl hebben aangepast vanwege hun angst om die boete op te lopen. En dan heb ik het binnen mijn kenniskring echt over meer dan 30 mensen (werk, stage, vrienden, klas, studievereniging etc.). Op basis van dat schat ik in dat dit een zeer reel probleem is binnen Nederland en dat de politiek dit met een reden doet. En ik heb overigens geen hekel aan die "slechte" studenten, sommige zijn zelfs maten van mij. Maar de meesten hebben die situatie echt zelf gecreerd.

  En begrijp me niet verkeerd, studenten moeten ruimte krijgen om plezier te hebben. Maar oh zo veel mensen om me heen maken het te bont en zo'n boete boven hun hoofd geeft ze net dat duwtje wat ze nodig hebben. Ik zelf ga vaak genoeg er op uit, sport 3 a 4 avonden in de week en heb ook nog een baantje bovenop regelmatig contact met mijn vrienden. En mijn studie is geen makkelijke, maar ik red het wel door gewoon tijdig aan dingen te werken en af en toe wat dingen op te offeren. En ik heb zelf tijdens mijn 3e jaar ook een moeilijke tijd gehad i.v.m. met persoonlijke zaken, wat zeker een impact had op mijn presteren. Maar toch moet je in principe een studie van 4 jaar gewoon binnen 5 jaar kunnen afronden (mijn HBO heb ik gelukkig binnen de 4 jaar kunnen doen). Uitzonderingen daargelaten, maar ik denk eerlijk gezegd dat dit een forse minderheid is. En van mij mogen ze voor die mensen best een speciale regeling maken (die er volgens mij ook al is).

  En ja, ik ben zelf nog steeds student en als ik het de komende twee jaren bont maakt moet ik er zelf ook aan geloven. Maar een master van twee jaar moet ik gewoon binnen drie jaar kunnen afronden, anders acht ik mijzelf simpelweg niet geschikt.

  Ook eens met Rik.
 • Die boete moet of onmiddellijk worden afgeschaft, of worden verlaagd naar een schappelijk bedrag. Maak er dan 250 euro van, dat geeft studenten ook een impuls maar dwingt ze in het ergste geval niet om met hun studie te moeten stoppen. Ik vrees voor het aantal studenten dat moet stoppen met hun studie vanwege deze pesterij. Overigens ken ik iemand die door het overlijden van 1 van de ouders vertraging heeft opgelopen in de studie, geheel begrijpelijk, is het dan rechtvaardig om zo iemand te straffen met zo'n absurd hoge boete? En dan heb je die mensen die zeggen "moeten ze maar beter hun best doen", zo walgelijk en kortzichtig, zolang er zulke uitzonderingen zijn.

  En dan heb je die hypocriete politici die keihard bezuinigen onder het mom van "we moeten de problemen nu oppakken en de volgende generatie niet hiermee opzadelen", prima, maar naai die jonge generatie dan niet door ze hun studie af te pakken, DE toekomst verkwanselen.
 • Ik ben sowieso voor een hervorming van het onderwijs, alleen deze maatregel is wat mij betreft te arbitrair. Er mag echter naar mijn idee nooit het idee ontstaan dat een voor 95% betaalde opleiding door de maatschappij uiteindelijk niks terugbetaald wordt aan de maatschappij (zij het door een significant hoger salaris dan vanuit ongeschoolde arbeid en daaruit voortvloeiende belastingen of een betaling in 'natura' door het algemeen belang te dienen).

  Ik denk dat er drie zaken zijn die noodzakelijk zijn in die hervorming:

  1. Het ontmoedigen van studies waarvoor geen vraag is vanuit de markt om zo een verspilling van gemeenschapsgeld tegen te gaan wat nooit terug te verdienen valt.
  2. Een verhoogde efficiency in het studeren en studeermogelijkheden.
  3. Een borging van kwaliteit van diploma's op een andere manier dan enkel dienend als eindkwalificatie.

  Punt 1:
  Studies als bijvoorbeeld kunstgeschiedenis en filosofie leveren vele malen meer afgestudeerden op dan dat er werkgelegenheid voor is. Door een numerus fixus vast te stellen vanuit marktvraag kan je dit op elkaar afstemmen. Ben je uitgeloot mag je je natuurlijk gewoon inschrijven alleen moet hier dan wel een ontmoedigingsbeleid voor langstuderen of prestatie eis voor gelden. Het idee dat iedereen alles maar mag studeren onder het mom van keuzevrijheid en zelfontplooiing is behoorlijk asociaal indien het over een door de gemeenschap gesponsorde opleiding gaat. Wil je een volledig vrije keuze hebben in studies dan maak je eerst een rendabele studie af zodat je daarna wanneer je je schuld aan de maatschappij hebt vereffend zelf een studie kan betalen.

  Punt 2:
  Dé redenen waar het probleem vandaan komt aangaande langstuderen zijn natuurlijk niet de uitzonderlijke situaties zoals het verliezen van beide ouders door een hondsdolle aap. Dit ligt in een combinatie van het niet op de juiste manier studeren (ontbreken van kennis, motivatie, discipline en tools) en de organisatorische beperkingen van de onderwijsinstellingen. Onderzoek wijst uit dat studenten welke op gezette tijden (met behulp van bijvoorbeeld een online tool) studeren volgens de juiste methode significant betere resultaten behalen. Indien je over de juiste startkwalificatie beschikt voor een studie is het (uitzonderingen daargelaten) voor vrijwel iedere student mogelijk om voldoende resultaten te halen binnen de gestelde tijd. Door het wijzigen van de organisatie moet het ook mogelijk zijn om snéller te studeren dan de norm en niet beperkt te worden door een planning over vier jaar door een instituut.

  Indien deze middelen en methodes aangeboden worden in combinatie met een middel om langstudeerders te motiveren (bonus of langstudeerboete) als stok achter de deur, en dus niet als bezuinigingsmaatregel, valt er al veel winst te behalen.
  Het bouwen van campussen, om het excuus van het moeten werken voor huisvestingskosten weg te nemen, stimuleert ook nog eens de motor van de economie (de bouw). Mensen die menen alsnog financieel tekort te komen eventueel aanvullen met een kosteloze lening (enkel inflatiecorrectie) welke als depotlening is ingericht (enkel op te nemen voor direct aan studeren gerelateerde kosten met facturen bijvoorbeeld) sluit niemand uit van de mogelijkheid om te studeren.

  Punt 3:
  De gestelde studietermijn niet alleen zien als kostenpost maar ook als test van bekwaamheid in het gekozen onderwijsgebied. Met de zaken uit mijn punt 2 leidt het onverhoopt niet binnen de gestelde termijn afstuderen slechts tot twee conclusies:
  - De student beschikt niet over het niveau dat geassocieerd wordt met het te behalen diploma.
  - Er is sprake van een uitzonderlijke situatie.

  In het eerste geval blijkt dat natuurlijk al vrij vroeg, in het tweede geval moet het mogelijk zijn om voor individuele zaken een coulanceregeling te treffen.

  Ook ben ik tegen het nemen van dit soort maatregelen die mensen aangaan waar dit bij aanvang niet bekend was. De termijnen aanpassen op reeds behaalde punten zou ik dan eerlijker vinden. Heb je bijvoorbeeld al 80% van je punten bij het ingaan van een regeling vindt ik dat de boete/bonus niet over de gehele studie getrokken kan worden maar slechts over de resterende 20% + een redelijke overgangstermijn.
 • Ik studeer zelf en dankzij deze klote wet, weet ik dat er heel veel mensen gewoon moeten stoppen met studeren. Ik woon dan zelf dichtbij school, maar sommige hebben hier een kamer gehuurd à €400,- per maand. Daarnaast moeten ze 20 uur werken en is er ongeveer 40 uur studietijd (je zit er altijd onder maar toch). En dan zorgt €3000,-, meer dan een modaal inkomen per maand, dat ze gewoon moeten stoppen.

  Ik snap dat mensen moeten doorgaan met studeren, maar er zijn zoveel zaken waar geen rekening mee gehouden wordt. Ik denk dat uiteindelijk maar een heel laag percentage is dat geen boete hoeft te betalen. 75% switcht van studie na het eerste jaar en dan moet alles in één keer goed gaan om safe te spelen. Ouders vermoord door een hondsdolle aap? Nou en, betaal maar €3000!

  En al die mensen maar zeggen van ze moeten niet zoveel bier drinken en feesten! Nu doet bijna iedereen dat natuurlijk, maar er zijn er maar een paar die het zo ver laten komen waardoor het een invloed heeft op schoolprestaties. Dus een heel dom argument, ze gaan van het stereotype uit en dat zegt meer dan genoeg over die mensen.
 • Er wordt ook niks gelekt over de onderhandelingen. Ik denk dat het CDA hier een enorme blunder heeft begaan en de hoofdschuldige is. De andere onderhandelaars hebben een betere reputatie als het om onderwijs gaat en waren er denk ik wel uitgekomen.
 • Ik ben wel van mening dat er iets gedaan moet worden aan studenten die 10 jaar over een studie doen, maar dit is imo een te stenge oplossing.
  Is toch al iets voor? Je moet toch als je niet binnen tien jaar bent afgestudeerd ook de basisbeurs terug betalen of zo?

  Overigens vind ik dat studenten wel moeten gemotiveerd om zonder al te veel te treuzelen door de studie te gaan. Mensen die 10 jaar over één studie doen, zijn wel een beetje overdreven lang bezig. Maar wat mij betreft wordt je al voldoende gemotiveerd omdat je studieschuld als maar hoger wordt, en je niet 'echt' aan het werk kan.

  Daarbij snap ik ook niet waarom een student ineens een veel grotere last voor de maatschappij zou zijn in zijn 6e jaar, dan in het 5e jaar.

  Overigens een lekkere campagnestunt van het CDA, lekker roepen van de langstudeerboete af te willen, er met de andere partijen niet uitkomen en het dan maar over de verkiezingen moeten tillen. Ach ja, die 5 minuten positief in het nieuws komen is het vast waard geweest.
 • Ik ben wel van mening dat er iets gedaan moet worden aan studenten die 10 jaar over een studie doen, maar dit is imo een te stenge oplossing.
 • Ik vind het een achterlijk iets. Ikzelf heb ook langer over mijn opleiding gedaan, afgelopen mei/juni diploma gehaald dus je zou denken, nog net safe, maar nu komt het kromme. Als ik inlog op mijn DUO, staat er natuurlijk dat ik studieschuld heb. Deze wordt normaal kwijtgescholden als je binnen de afgesproken termijn (hetzij een verlengde termijn) je diploma haalt, dit staat ook op de website zelf. Het lullige voor mij is nu, deze kwijtschelding gebeurt ALLEEN en EXCLUSIEF in de Januari nádat men zijn/haar diploma heeft behaald.

  Ik heb DUO hierover gebeld, maar ze konden mij niet garanderen dat ik geen langstudeerboete zou krijgen aangezien ik langer over mijn opleiding heb gedaan en dat het januari pas kwijtgescholden zou worden. :S Ja, wat nu? Moet ik snel even wat geld bij elkaar sprokkelen als student? Ik kan er verder ook geen duidelijkheid over vinden. Ik vind het sowieso raar dat het niet geldt voor de studenten die vanaf september beginnen met de opleiding.
 • Ik heb uit het laatste nieuws ook het idee dat de aap uit de mauw komt en de boete alleen bestaat om op korte termijn wat geld in het laadje te brengen, ten koste van (lange termijn plannen) studenten die financieel gewoon al niet de sterkste zijn.

  Als we toch de nieuwe generatie in de schuld willen werken kunnen we beter vroeger beginnen met accijnzen op moedermelk, al die baby's maar denken dat zij geen deel uitmaken van de crisis :O iedereen moet inleveren! :O
 • Ik walg er van, vooral omdat het blijkbaar een regel is die geld op moet leveren, in plaats van geld besparen, gezien het feit dat er blijkbaar geen alternatief gevonden kan worden wat het geld dat deze regel oplevert kan vervangen, waardoor de regel nu in stand blijft (iemand, als ik het bij het foute eind heb, verbeter me, ik heb dit van hear-say).

  Wat ik liever zou zien, is dat men dus bespaard. Liefst door studenten te verplichten de studie af te ronden door bijvoorbeeld een jaarlijkse propedeuse in te voeren die studenten elk jaar verplicht zoveel vakken te halen. Heb ik nog niet verder helemaal uitgedacht maar goed, komt misschien nog :P

  In ieder geval ondermijnt dit denk ik best wel iets waar ik erg in geloof: goed en betaalbaar onderwijs voor iedereen, en daarmee dus de kenniseconomie.
 • Dag lieve mensen,

  Op het moment van typen ben ik druk bezig met een scriptie voor school. Het is zo tergend saai dat ik heen en weer flits tussen schoolwerk en websites voor de ontspanning.
  En ik kwam ineens tot een ingeving, want ik ben nu aan het blokken om een herkansing
  voldoende af te ronden. En dat allemaal voor mezelf natuurlijk, ik wil deze opleiding zo snel mogelijk afronden om aan het werk te kunnen straks. Maar ook vanwege de langstudeer boete die ik nooit hoop te incasseren. Want 3000 euro voor een jaar te lang bakken vind ik absurd veel. Vooral om te bedenken dat deze boete pas ingevoerd werd toen ik al lang en breed aan deze opleiding begonnen was. Maar toch geldt hij net zo hard voor mij als ieder ander. Iets wat ik een naaistreek vind, omdat ik dan niet zeker had geweten of ik wel aan deze zware en veelomvattende opleiding was begonnen. Want 3000 euro hakt er aardig in mocht je het niet halen. En eerder stoppen en een studieschuld betalen lijkt me ook geen optie.

  mijn vraag:

  Wat vinden jullie van de langstudeerboete?

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren