1. leuker kunnen we het niet maken, wel vervelender......

Re: leuker kunnen we het niet maken, wel vervelender......

Dat dit topic nog open is :lol:
 • Dat dit topic nog open is :lol:
 • NEWSFLASH! Overheidsregelingen en belasting zijn related!

  Waarschijnlijk is de krant waar 'Newspaper' zich naar vernoemd heeft de Telegraaf :P Zou een boel verklaren :)
 • Ik moet hier gepost hebben :'D
 • Dat dit topic nog open is :lol:
  Ben allang blij dat er eens een topic is met een beetje inhoud. ;)
 • Ik ben nu al een tijdje klaar met mijn VWO en krijg nog steeds maandelijks iets van 100 euro om uit te geven aan bier, puur als beloning.. Hoef het niet terug te betalen of wat dan ook.

  MUAHAHAHHA

  Jij drinkt dus al het geld op van de btw van alle iPad kopers? Awesome :'D
 • Ben zelf jarenlang lid geweest van de NCPN dus niet haten! :O
 • Ben zelf jarenlang lid geweest van de NCPN dus niet haten! <img alt=":O" src="/plugins/sceditor/emoticons/shocked.png" />

  Als je terugleest zie je dat iedereen het erover eens is dat communisme een prima theorie is, maar dat over de praktische uitvoering ervan getwijfeld wordt.

  Niet haten op andersdenken Pedro! :'D
  Ik zou zeggen dat de strekking wel oke is, de theorie op zichzelf nog steeds niet.

  Het argument dat men zich in een overwegend kapitalistisch land niet naar de &quot;elite&quot; toe kan werken is bullshit :iedereen die in dit topic gepost (hoewel ik uitsluitend bij de topicstarter betwijfel of hij wel voldoende intellectuele capaciteiten heeft :')) kan met een goed concept miljonair worden. Iedereen zal een graantje mee willen pikken van je succes, dus je er graag bij helpen: zo krijg je investeringen om je idee te verwerkelijken. Slaat het aan, dan ben je binnen.

  In het communisme &quot;bestaat&quot; geen winst: behalve als investeringsbanken (bestaan die daar uberhaupt?) je erg aardig vinden hebben ze geen enkele reden om jouw idee tot uitvoering te brengen. Dag vooruitgang.

  Wat heeft winst met vooruitgang te maken? Ik begin nu enigszins aan jouw intellectuele capaciteiten te twijfelen eigenlijk. Leuk dat je hier op het forum graag de vooraanstaande liberaal speelt maar het is niet 'the answer' zoals jij wel lijkt te denken.

  Edit: no offence trouwens.

  De mogelijkheid om winst te behalen stimuleert mensen om het beste uit zichzelf te halen. Dat leidt op verschillende manieren tot vooruitgang:

  1) productdifferentiatie leidt doorgaans tot meer winst. Productdifferentiatie &gt; R&amp;D &gt; nieuwe/efficiëntere technologieën.

  2)Zoals ik in mijn vorige post zei: meer dan ideeën (ondernemerschap) heb je niet nodig om het van &quot;niet-elite&quot; tot &quot;elite&quot; te schoppen (als je graag dat onderscheid hanteert). Al het overige (kapitaal, arbeid en natuur) is vrij verkrijgbaar via de markt . Echter: zonder winst is er geen enkele reden waarom een investeerder zijn kapitaal beschikbaar zou stellen, waarom de arbeider zijn arbeid beschikbaar stelt, en waarom de eigenaar zijn stukje &quot;natuur&quot; beschikbaar stelt. Zo sluit je het systeem af voor nieuwe ideeën ( we gaan er voor het gemak maar even vanuit dat dit gelijkstaat aan vooruitgang). Voeg het element winst weer toe: en je hebt vooruitgang.

  Ik begin enigszins aan jouw intellectuele capaciteiten te twijfelen, aangezien we hier zo ongeveer met 3 atheneum economie te maken hebben. Leuk dat je graag de &quot;fuck-the system&quot; punk speelt, maar laten we zeggen dat er wel wat achter zit.

  No offence trouwens.

  Ik speel geen "fuck the system" punk hoor, zoals jij dat zo "vriendelijk" noemt. Als je even uit je economie boeken van 3 atheneum komt en daadwerkelijk de wereld intrekt zou je zien dat wat ik zeg nog niet zo vreemd is. Voorbeelden te over waarbij een niet-kapitalistisch systeem leidt tot vooruitgang, zoals er voorbeelden te over zijn waarbij dat niet het geval is. Maar het is lastig de eigen opvattingen deels op te geven voor een waarbij een meerderheid deelt in vooruitgang. Liever houden we een soort 'koude oorlog'-angst hoog voor alles wat maar enigszins riekt naar het socialisme en grijpen we terug naar oubollige ideeën uit de verlichting die mogelijk hun beste tijd gehad hebben maar die in ieder geval 'onze' welvaart in stand houden.
 • De VVD is net zo zeer nu nog steeds liberaal als dat de SP nu nog steeds sociaal is.
  …Oh, wacht….
 • Vrije markt =/= kapitalisme

  Kun je dit nader uitleggen?

  edit: te laat. :P
 • Dat dit topic nog open is :lol:

  dat begrijp ik ook niet meer.
 • Weet je hoe tering veel belasting je extra moet betalen als je hypotheek afbetaald is? Er nog een hypotheek opzetten is dan goedkoper hoor
 • Mijn ouders zitten niet in de schulden hoor, laatst hadden ze het huis helemaal afbetaald, en anders zouden we nu niet op vakantie zijn
  Hypotheek kan een enorme bitch zijn, weet eigenlijk geeneens of dat van ons al is afbetaald :lol: Aangezien er een aardige aanbouw ook is bijgekomen ( lees: extra verdieping ) en omdat het oorspronkelijk erfpacht grond was.
 • Mijn ouders zitten niet in de schulden hoor, laatst hadden ze het huis helemaal afbetaald, en anders zouden we nu niet op vakantie zijn

  Prijs je gelukkig zou ik zeggen! :)
 • Mijn ouders zitten niet in de schulden hoor, laatst hadden ze het huis helemaal afbetaald, en anders zouden we nu niet op vakantie zijn
 • Ik kan zoveel eten en naar school gaan en vakantieen enz, en krijg ook nog eens geld toe! Chill leven!
  Wat je niet realiseert is dat je ouders misschien diep in de schulden zitten om dit allemaal voor jou te bewerksteliggen ^_^

  Uiteraard is het ook nog eens superstoer om een leech te zijn.
 • Ik kan zoveel eten en naar school gaan en vakantieen enz, en krijg ook nog eens geld toe! Chill leven!
  Wat je niet realiseert is dat je ouders misschien diep in de schulden zitten om dit allemaal voor jou te bewerksteliggen ^_^
 • Wat een episch draadje dit. Discussie in offtopic, het moet niet gekker worden.
  Het kapitalisme heeft gebracht waar we nu zijn, maar we moeten ervoor waken dat deze consumeer economie ons niet gaan opslokken.
 • Ik kan zoveel eten en naar school gaan en vakantieen enz, en krijg ook nog eens geld toe! Chill leven!
 • Ik ben nu al een tijdje klaar met mijn VWO en krijg nog steeds maandelijks iets van 100 euro om uit te geven aan bier, puur als beloning.. Hoef het niet terug te betalen of wat dan ook.  MUAHAHAHHA

  en je zorgverzekering? (vanaf 18 jaar)

  van 100 euro per maand…

  Ouders? Alsof ik dat zelf zou betalen.. Volgens mij krijg ik daar ook nog eens zestig euro per maand voor als ik het goed heb.

  :'D
 • Inderdaad, maar die planeconomie is niet het enige economische systeem in het communisme. Er is binnen elke communistische staat tot bepaalde hoogte vrije marktwerking geweest. Alleen in de grote industrie en landbouw(voedselvoorziening), met andere woorden de sectoren waar altijd het grootste verschil zit tussen de top en de rest speelt het planstelsel een rol.

  Kleine ondernemers zoals kappers, fietsenmakers, een kleine groetenboer, in feite dus wat wij nu de dienstensector noemen(misschien te algemeen gezegd) kon(kan) volgens de principes van de vrije markt werken binnen de USSR en in China. Natuurlijk zijn ook zij gebonden aan de politieke onderdrukking maar economisch gezien is er gewoon een vrije markt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren