1. Sesamstraat!

Re: Sesamstraat!

Discussieer en filosofeer over het intellectuele programma sesamstraat!
Sesamstraat is een Nederlandse bewerking van de Amerikaanse kinderserie Sesame Street.Op 10 november 1969 begon in de Verenigde Staten Sesame Street: een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen.
Dolph Kohnstamm publiceerde in maart 1970 een artikel in Vrij Nederland over de effecten die Sesame Street ook in Nederland zou kunnen hebben.[1] Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder anderen Dick Bruna en Thijs Chanowski.[2]
In 1974 werd door de VARA een proefaflevering gemaakt van de Nederlandse versie, die de (werk)titel Sesamplein meekreeg, met een echt plein als decor. Sesamplein ging uiteindelijk niet door, omdat de NOS en de toenmalige BRT besloten hadden het programma samen te maken. Op 4 januari 1976 werd de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesamstraat uitgezonden. De proefaflevering van Sesamplein werd uiteindelijk toch nog, op 3 januari 1996, uitgezonden en wel ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Sesamstraat.[3]
Daarnaast werd naast de aflevering van Sesamplein ook een speciale aflevering van Sesamstraat gemaakt waarin het twintigjarig bestaan werd gevierd.[4]
Sesamstraat was jarenlang een samenwerkingsproject van de NOS en de BRT, omdat het maken van het programma voor alleen de NOS of de BRT te duur was, mede door de rechten die afgedragen moesten worden aan Children's Television Workshop in New York. Van de acteurs uit de beginjaren is de Vlaamse Sien Diels het langst aan het programma verbonden gebleven: zij speelt al vanaf het begin mee en anno 2011 nog altijd.Het Nederlandse programma begint tegenwoordig met een scène in de straat met het fantasiebeest[5] Tommie (stem en spel: Bert Plagman), de muis Ieniemienie (stem en spel: Catherine van Woerden), de vogel Pino (stem en spel: Renée Menschaar) en/of het biggetje Purk (stem en spel: Judith Broersen) aangevuld met menselijke personages. In deze beginscène komen zaken als sociale omgang aan bod, bijvoorbeeld eerlijk delen, ruzie, vriendschap en verdriet.
De Nederlandse filmpjes worden afgewisseld met nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilmpjes waarin letters en cijfers geleerd worden en filmpjes met poppen van Jim Henson, beter bekend als de Muppets. Belangrijk onderdeel is ook de belevenissen van Amerikaanse Muppets zoals Bert en Ernie. Het programma bestaat voor 40% uit Amerikaanse items en 60% uit Nederlandse. Er zijn ruim 30 Nederlandse schrijvers die hun bijdrage leveren aan het programma in de vorm van scenario's voor straatscènes, gedichten, liedteksten en voorleesverhalen. De liedjes gezongen door de Nederlandse personages worden gecomponeerd door Henny Vrienten. Het programma wordt meestal afgesloten door een van de Sesamstraat-acteurs die een verhaaltje voorleest voor een klein groepje kinderen.
In de jaren tachtig was er ook met enige regelmaat een optreden van een Nederlandse band in Sesamstraat, die kinderliedjes ten gehore bracht. Onder meer Klein Orkest en Circus Custers gaven acte de présence.
In oktober 2007 werd bekendgemaakt dat Sesamstraat er in september 2008[6] twee nieuwe bewoners bij zou krijgen. De personages Angsthaas en Stuntkip kwamen de familie in de bekendste straat van Nederland vergezellen. Er was ruimte voor meer bewoners, omdat de duur van het programma werd verlengd van 15 naar 25 minuten. Het zou een jaar duren voor Angsthaas en Stuntkip daadwerkelijk op de buis te zien waren, omdat het tijd vergde om de types te ontwikkelen. Het tweetal werd bedacht door de Nederlandse schrijvers van Sesamstraat, maar de poppen die worden gebruikt komen uit de stal van Jim Henson.
[bewerken]Terugkerende onderdelen
Tegenwoordig heeft Sesamstraat een aantal onderdelen die vaker terugkeren:
[bewerken]Hedendaags
Ben ik het?
Arjan heeft een foto van een van de bewoners van Sesamstraat. De anderen proberen door middel van vragen als "Is het een meneer?" en "Heeft die persoon zwart haar?" uit te vinden wie het is.
Ieniemienies knutselclub
Ieniemienie knutselt samen met een aantal anderen iets in elkaar.
De vraag van vandaag
Iemand uit Sesamstraat stelt de kijker een meerkeuzevraag over een van de Nederlandse scènes, bijvoorbeeld "Was de bal waarmee Tommie speelde geel, blauw of rood?"
[bewerken]Niet meer terugkerende onderdelen
Koken met Rik
Rik maakt een eenvoudig gerecht klaar voor een klant. Tommie is zijn assistent en stelt altijd eerst een boterham met pindakaas voor, maar Rik is vastberaden een gerecht te maken. Als dat gerecht dan klaar is, blijkt dat de klant het niet goed vindt. Zonder dat Rik hem kan tegenhouden, geeft Tommie de klant een boterham met pindakaas, die hij zich goed laat smaken. Rik heeft dus voor niets zijn best gedaan.
Het wiel van geluk
De spelshow uit Sesamstraat, gepresenteerd door Paula. Op het wiel liggen de letters van het alfabet en tweemaal de bonus. Wanneer de kandidaten uitkomen op de bonus winnen zij een extra prijs. Er moet een woord van drie letters worden gevonden, dit is altijd een voorwerp uit de winkel. De bedoeling is dat de twee kandidaten het woord maken door het rad op de drie letters te draaien.
Alle cijfers zwemmen in het water
Deze spelshow werd gepresenteerd door Tommie. Ieniemienie was zijn assistent en Pino vormde het zogenoemde huisorkest. De kandidaat was degene met de betreffende letter of cijfer onder zijn stoel. In het cijfer- en lettermeer zwom een cijfer of letter die door de kandidaat moest worden geraden.
[bewerken]Rel rond het uitzenduur

Op dit moment wordt Sesamstraat rond 17.30 uur uitgezonden, en er is een voornemen dit te vervroegen naar 17.00 uur. Dat zou volgens de medewerkers van dit educatieve kinderprogramma anders moeten. Vroeger werd Sesamstraat namelijk om 18.30 uitgezonden. Na etenstijd, en voor bedtijd. Daar is ook een stereotiepe opvoedersuitspraak uit voortgekomen: "Eerst Sesamstraat, dan naar bed". Dat is nu niet meer zo. Veel ouders zijn om vijf uur nog op hun werk, of staan in de keuken. Deze mensen kunnen niet meer met hun kind kijken naar dit leerzame programma. De kijkcijfers zijn mede hierdoor de laatste jaren sterk gezakt, momenteel kijken er nog 30 Ã 40.000 mensen.
Er ontstond in april 2009 enig protest tegen het vroege uitzendtijdstip,[7] zo werd een speciale website opgezet.
[bewerken]Opnames

In ongeveer zes weken per jaar wordt al het materiaal voor 120 afleveringen opgenomen in studio 2 van het Mediapark in Hilversum. Daarna wordt het decor weer opgeborgen om de studio voor andere programma's te gebruiken. Vaak vragen bezoekers (met kinderen) of ze de straat kunnen bezichtigen, maar aan zo'n verzoek kan dus niet worden voldaan. De afleveringen worden gedurende het jaar drie maal bij Z@ppelin vertoond. De thema-afleveringen, voor bijvoorbeeld Sinterklaas, komen slechts één keer op televisie.
[bewerken]Sesamstraat-acteurs

De meeste acteurs spelen onder hun eigen voornaam. Dus Lot Lohr speelt de rol van Lot en Frank Groothof speelt de rol van Frank.
Elvan Akyildiz (1997-heden)
Joeki Broedelet (1988-1990)
Sien Diels (1976-heden)
Joyce Clements (1980-1981)
Mamoun Elyounoussi (2006-heden)
Lex Goudsmit (1984-1999)
Frank Groothof (1983-heden)
Gerda Havertong (1984-heden)
Piet Hendriks (1976-1984)
Annet van Heusden (1976-1981)
Rik Hoogendoorn (1992-2007)
Rudi Kuhn (1980-1985)
Gerard Kuster (1982-1987)
Lot Lohr (1988-heden)
Esther Prins (1984-1987)
Paula Sleyp (1982-2010)
Arjan Smit (2008-heden)
Aart Staartjes (1984-heden)
Hakim Traïdia (1985-heden)
Mieke Verstraete (Magda) (1978-1982)
Martin van Waardenberg (Buurman Baasje) (2002-heden)

[bewerken]Bekende poppen

Zie de lijst van Muppets voor een uitgebreider overzicht
Amerikaans (met Nederlandse stemmen)
Bert en Ernie
Don Music
Elmo
Graaf Tel
Grover
Harry Monster
Henk Glimlach
Jipjips
Kermit de Kikker
Koekiemonster
Miesje Mooi


Mumford
Oscar
Professor Nobel Prijs
Roosevelt Jopie
Rosita
Sherlock Humburg
Simon Sound
Teevee Monster
Tweekoppig Monster
Vergeetachtige Jan
Zoë
Nederlands
Angsthaas en Stuntkip
Ieniemienie
Pino
Tommie
Troel
Purk

[bewerken]Duetten

Vanaf 2009 zingen de Sesamstraatbewoners samen met bekende Nederlanders. Deze speciale gastrollen zijn te zien op donderdag- of vrijdagavond.[8] De meeste nummers komen van het originele Sesamstraatalbum "Vriendjes Voor Altijd", andere nummers zijn niet te vinden op uitgebrachte albums of zijn speciaal voor het duet geschreven. Sinds november 2010 zullen er ook duetten te zien zijn met Bekende Vlamingen.
Uitzending BN'er / BV'er Sesamstraatbewoner Lied Album
29 oktober 2009 Edsilia Rombley Pino Stoepkrijt Vriendjes Voor Altijd
6 november 2009 Ernst Daniël Smid Ieniemienie Zing Mij Maar Na Onbekend
12 november 2009 Willeke Alberti Ieniemienie De Boom Vriendjes Voor Altijd
20 november 2009 Huub van der Lubbe Tommie Trappetje Naar De Maan Onbekend
27 november 2009 Trijntje Oosterhuis Ieniemienie Zeg Zal Ik Je Eens Even Wat Vertellen Vriendjes Voor Altijd
3 december 2009 Guus Meeuwis Pino Goudvis Onbekend
11 december 2009 Hind Pino Ik Weet Heus Wel Waar Ik Woon Vriendjes Voor Altijd
18 december 2009 André van Duin Pino Mijn Achterkant Vriendjes Voor Altijd
8 januari 2010 Pete Philly Tommie Onder Mijn Bed Vriendjes Voor Altijd
15 januari 2010 Nick & Simon Tommie Kop In De Wolken Onbekend
29 januari 2010 Alain Clark Tommie Ik Moet In Bad Vriendjes Voor Altijd
7 november 2010 Wouter Hamel Ieniemienie Om De Beurt Onbekend
[bewerken]Trivia

Over het programma
Tijdens de opnames met de poppen is er altijd een reservepop aanwezig voor het geval er iets misgaat.
De Sesamstraat bestaat echt, namelijk in Almere, Enschede en Oosterhout. In Duitsland en Oostenrijk komt de naam Sesamstraße minstens acht keer voor.
Madurodam organiseerde in 2008 en 2009 de expositie 'Sesamstraat in Madurodam'.
Uit een onderzoek door de VARA is gebleken, dat de gemiddelde leeftijd van de kijkers 49 jaar is.[9]
Op 19 september 2010 is de theatershow 'Het mooiste van Sesamstraat' in première gegaan. De voorstelling toert tot eind januari 2011 langs de theaters.'
In 2010 won Sesamstraat na twee keer eerder te zijn genomineerd de Gouden Stuiver voor beste kinderprogramma.
Over de acteurs
Aart Staartjes wordt vaak "meneer Aart" genoemd. Hij draagt een bruin pak met een ridderorde, heeft vaak wat te klagen en kan slecht tegen verlies.
Martin van Waardenberg heet in de serie "Buurman Baasje", een bijnaam die Tommie de boze buurman uit de Maanzaadstraat gaf toen deze tegen hem zei: "Zeg baasje, kun jij even stoppen met dat lawaai?".
Mieke Verstraete speelde Magda, de zuster van Piet (Hendriks).
Gerda Havertong speelt tegenwoordig vaker de rol van Peetje, haar zus, die overduidelijk Surinaams is qua kleding en accent.
Paula Sleyp heeft een tijdje De Barones gespeeld, een in het paars grijsgeklede dame met een Frans accent, ze noemde Meneer Aart stoïcijns Monsieur Baaart.
Rik Hoogendoorn werd in 2007 uit de serie gezet vanwege een conflict met de NPS over de herhalingen en het geld dat de acteurs daarvoor krijgen.
[bewerken]Externe links

Officiële website
(en) Sesamstraat in de Internet Movie Database

Bronnen, noten en/of referenties:
↑ Dolph Kohnstamm publiceerde artikel in Vrij Nederland over de effecten van Sesame Street
↑ (Bron) Proefaflevering 11 juni 1972
↑ Uitzending proefaflevering Sesamplein uit 1974
http://www.youtube.com/watch?v=vhbDVoRE ... re=related
↑ Sesamstraat FAQ: "Tommie is een fantasiebeest", officiële Sesamstraat-website, onder de knop 'informatie'
↑ Sesamstraat verwelkomt nieuwe bewoner. Trouw (4 september 2008).
↑ Sesamstraat-gate loopt hoog op, De Telegraaf, 12 april 2009
http://www.nps.nl/page/detail/783650
↑ Dag, 4 september 2008.
<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
 • Discussieer en filosofeer over het intellectuele programma sesamstraat!
  Sesamstraat is een Nederlandse bewerking van de Amerikaanse kinderserie Sesame Street.Op 10 november 1969 begon in de Verenigde Staten Sesame Street: een educatief programma dat kinderen in achterstandswijken spelenderwijs van hun leerachterstand wilde afhelpen.
  Dolph Kohnstamm publiceerde in maart 1970 een artikel in Vrij Nederland over de effecten die Sesame Street ook in Nederland zou kunnen hebben.[1] Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder anderen Dick Bruna en Thijs Chanowski.[2]
  In 1974 werd door de VARA een proefaflevering gemaakt van de Nederlandse versie, die de (werk)titel Sesamplein meekreeg, met een echt plein als decor. Sesamplein ging uiteindelijk niet door, omdat de NOS en de toenmalige BRT besloten hadden het programma samen te maken. Op 4 januari 1976 werd de eerste reguliere Nederlands-Vlaamse versie van Sesamstraat uitgezonden. De proefaflevering van Sesamplein werd uiteindelijk toch nog, op 3 januari 1996, uitgezonden en wel ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Sesamstraat.[3]
  Daarnaast werd naast de aflevering van Sesamplein ook een speciale aflevering van Sesamstraat gemaakt waarin het twintigjarig bestaan werd gevierd.[4]
  Sesamstraat was jarenlang een samenwerkingsproject van de NOS en de BRT, omdat het maken van het programma voor alleen de NOS of de BRT te duur was, mede door de rechten die afgedragen moesten worden aan Children's Television Workshop in New York. Van de acteurs uit de beginjaren is de Vlaamse Sien Diels het langst aan het programma verbonden gebleven: zij speelt al vanaf het begin mee en anno 2011 nog altijd.Het Nederlandse programma begint tegenwoordig met een scène in de straat met het fantasiebeest[5] Tommie (stem en spel: Bert Plagman), de muis Ieniemienie (stem en spel: Catherine van Woerden), de vogel Pino (stem en spel: Renée Menschaar) en/of het biggetje Purk (stem en spel: Judith Broersen) aangevuld met menselijke personages. In deze beginscène komen zaken als sociale omgang aan bod, bijvoorbeeld eerlijk delen, ruzie, vriendschap en verdriet.
  De Nederlandse filmpjes worden afgewisseld met nagesynchroniseerde Amerikaanse tekenfilmpjes waarin letters en cijfers geleerd worden en filmpjes met poppen van Jim Henson, beter bekend als de Muppets. Belangrijk onderdeel is ook de belevenissen van Amerikaanse Muppets zoals Bert en Ernie. Het programma bestaat voor 40% uit Amerikaanse items en 60% uit Nederlandse. Er zijn ruim 30 Nederlandse schrijvers die hun bijdrage leveren aan het programma in de vorm van scenario's voor straatscènes, gedichten, liedteksten en voorleesverhalen. De liedjes gezongen door de Nederlandse personages worden gecomponeerd door Henny Vrienten. Het programma wordt meestal afgesloten door een van de Sesamstraat-acteurs die een verhaaltje voorleest voor een klein groepje kinderen.
  In de jaren tachtig was er ook met enige regelmaat een optreden van een Nederlandse band in Sesamstraat, die kinderliedjes ten gehore bracht. Onder meer Klein Orkest en Circus Custers gaven acte de présence.
  In oktober 2007 werd bekendgemaakt dat Sesamstraat er in september 2008[6] twee nieuwe bewoners bij zou krijgen. De personages Angsthaas en Stuntkip kwamen de familie in de bekendste straat van Nederland vergezellen. Er was ruimte voor meer bewoners, omdat de duur van het programma werd verlengd van 15 naar 25 minuten. Het zou een jaar duren voor Angsthaas en Stuntkip daadwerkelijk op de buis te zien waren, omdat het tijd vergde om de types te ontwikkelen. Het tweetal werd bedacht door de Nederlandse schrijvers van Sesamstraat, maar de poppen die worden gebruikt komen uit de stal van Jim Henson.
  [bewerken]Terugkerende onderdelen
  Tegenwoordig heeft Sesamstraat een aantal onderdelen die vaker terugkeren:
  [bewerken]Hedendaags
  Ben ik het?
  Arjan heeft een foto van een van de bewoners van Sesamstraat. De anderen proberen door middel van vragen als "Is het een meneer?" en "Heeft die persoon zwart haar?" uit te vinden wie het is.
  Ieniemienies knutselclub
  Ieniemienie knutselt samen met een aantal anderen iets in elkaar.
  De vraag van vandaag
  Iemand uit Sesamstraat stelt de kijker een meerkeuzevraag over een van de Nederlandse scènes, bijvoorbeeld "Was de bal waarmee Tommie speelde geel, blauw of rood?"
  [bewerken]Niet meer terugkerende onderdelen
  Koken met Rik
  Rik maakt een eenvoudig gerecht klaar voor een klant. Tommie is zijn assistent en stelt altijd eerst een boterham met pindakaas voor, maar Rik is vastberaden een gerecht te maken. Als dat gerecht dan klaar is, blijkt dat de klant het niet goed vindt. Zonder dat Rik hem kan tegenhouden, geeft Tommie de klant een boterham met pindakaas, die hij zich goed laat smaken. Rik heeft dus voor niets zijn best gedaan.
  Het wiel van geluk
  De spelshow uit Sesamstraat, gepresenteerd door Paula. Op het wiel liggen de letters van het alfabet en tweemaal de bonus. Wanneer de kandidaten uitkomen op de bonus winnen zij een extra prijs. Er moet een woord van drie letters worden gevonden, dit is altijd een voorwerp uit de winkel. De bedoeling is dat de twee kandidaten het woord maken door het rad op de drie letters te draaien.
  Alle cijfers zwemmen in het water
  Deze spelshow werd gepresenteerd door Tommie. Ieniemienie was zijn assistent en Pino vormde het zogenoemde huisorkest. De kandidaat was degene met de betreffende letter of cijfer onder zijn stoel. In het cijfer- en lettermeer zwom een cijfer of letter die door de kandidaat moest worden geraden.
  [bewerken]Rel rond het uitzenduur

  Op dit moment wordt Sesamstraat rond 17.30 uur uitgezonden, en er is een voornemen dit te vervroegen naar 17.00 uur. Dat zou volgens de medewerkers van dit educatieve kinderprogramma anders moeten. Vroeger werd Sesamstraat namelijk om 18.30 uitgezonden. Na etenstijd, en voor bedtijd. Daar is ook een stereotiepe opvoedersuitspraak uit voortgekomen: "Eerst Sesamstraat, dan naar bed". Dat is nu niet meer zo. Veel ouders zijn om vijf uur nog op hun werk, of staan in de keuken. Deze mensen kunnen niet meer met hun kind kijken naar dit leerzame programma. De kijkcijfers zijn mede hierdoor de laatste jaren sterk gezakt, momenteel kijken er nog 30 Ã 40.000 mensen.
  Er ontstond in april 2009 enig protest tegen het vroege uitzendtijdstip,[7] zo werd een speciale website opgezet.
  [bewerken]Opnames

  In ongeveer zes weken per jaar wordt al het materiaal voor 120 afleveringen opgenomen in studio 2 van het Mediapark in Hilversum. Daarna wordt het decor weer opgeborgen om de studio voor andere programma's te gebruiken. Vaak vragen bezoekers (met kinderen) of ze de straat kunnen bezichtigen, maar aan zo'n verzoek kan dus niet worden voldaan. De afleveringen worden gedurende het jaar drie maal bij Z@ppelin vertoond. De thema-afleveringen, voor bijvoorbeeld Sinterklaas, komen slechts één keer op televisie.
  [bewerken]Sesamstraat-acteurs

  De meeste acteurs spelen onder hun eigen voornaam. Dus Lot Lohr speelt de rol van Lot en Frank Groothof speelt de rol van Frank.
  Elvan Akyildiz (1997-heden)
  Joeki Broedelet (1988-1990)
  Sien Diels (1976-heden)
  Joyce Clements (1980-1981)
  Mamoun Elyounoussi (2006-heden)
  Lex Goudsmit (1984-1999)
  Frank Groothof (1983-heden)
  Gerda Havertong (1984-heden)
  Piet Hendriks (1976-1984)
  Annet van Heusden (1976-1981)
  Rik Hoogendoorn (1992-2007)
  Rudi Kuhn (1980-1985)
  Gerard Kuster (1982-1987)
  Lot Lohr (1988-heden)
  Esther Prins (1984-1987)
  Paula Sleyp (1982-2010)
  Arjan Smit (2008-heden)
  Aart Staartjes (1984-heden)
  Hakim Traïdia (1985-heden)
  Mieke Verstraete (Magda) (1978-1982)
  Martin van Waardenberg (Buurman Baasje) (2002-heden)

  [bewerken]Bekende poppen

  Zie de lijst van Muppets voor een uitgebreider overzicht
  Amerikaans (met Nederlandse stemmen)
  Bert en Ernie
  Don Music
  Elmo
  Graaf Tel
  Grover
  Harry Monster
  Henk Glimlach
  Jipjips
  Kermit de Kikker
  Koekiemonster
  Miesje Mooi


  Mumford
  Oscar
  Professor Nobel Prijs
  Roosevelt Jopie
  Rosita
  Sherlock Humburg
  Simon Sound
  Teevee Monster
  Tweekoppig Monster
  Vergeetachtige Jan
  Zoë
  Nederlands
  Angsthaas en Stuntkip
  Ieniemienie
  Pino
  Tommie
  Troel
  Purk

  [bewerken]Duetten

  Vanaf 2009 zingen de Sesamstraatbewoners samen met bekende Nederlanders. Deze speciale gastrollen zijn te zien op donderdag- of vrijdagavond.[8] De meeste nummers komen van het originele Sesamstraatalbum "Vriendjes Voor Altijd", andere nummers zijn niet te vinden op uitgebrachte albums of zijn speciaal voor het duet geschreven. Sinds november 2010 zullen er ook duetten te zien zijn met Bekende Vlamingen.
  Uitzending BN'er / BV'er Sesamstraatbewoner Lied Album
  29 oktober 2009 Edsilia Rombley Pino Stoepkrijt Vriendjes Voor Altijd
  6 november 2009 Ernst Daniël Smid Ieniemienie Zing Mij Maar Na Onbekend
  12 november 2009 Willeke Alberti Ieniemienie De Boom Vriendjes Voor Altijd
  20 november 2009 Huub van der Lubbe Tommie Trappetje Naar De Maan Onbekend
  27 november 2009 Trijntje Oosterhuis Ieniemienie Zeg Zal Ik Je Eens Even Wat Vertellen Vriendjes Voor Altijd
  3 december 2009 Guus Meeuwis Pino Goudvis Onbekend
  11 december 2009 Hind Pino Ik Weet Heus Wel Waar Ik Woon Vriendjes Voor Altijd
  18 december 2009 André van Duin Pino Mijn Achterkant Vriendjes Voor Altijd
  8 januari 2010 Pete Philly Tommie Onder Mijn Bed Vriendjes Voor Altijd
  15 januari 2010 Nick & Simon Tommie Kop In De Wolken Onbekend
  29 januari 2010 Alain Clark Tommie Ik Moet In Bad Vriendjes Voor Altijd
  7 november 2010 Wouter Hamel Ieniemienie Om De Beurt Onbekend
  [bewerken]Trivia

  Over het programma
  Tijdens de opnames met de poppen is er altijd een reservepop aanwezig voor het geval er iets misgaat.
  De Sesamstraat bestaat echt, namelijk in Almere, Enschede en Oosterhout. In Duitsland en Oostenrijk komt de naam Sesamstraße minstens acht keer voor.
  Madurodam organiseerde in 2008 en 2009 de expositie 'Sesamstraat in Madurodam'.
  Uit een onderzoek door de VARA is gebleken, dat de gemiddelde leeftijd van de kijkers 49 jaar is.[9]
  Op 19 september 2010 is de theatershow 'Het mooiste van Sesamstraat' in première gegaan. De voorstelling toert tot eind januari 2011 langs de theaters.'
  In 2010 won Sesamstraat na twee keer eerder te zijn genomineerd de Gouden Stuiver voor beste kinderprogramma.
  Over de acteurs
  Aart Staartjes wordt vaak "meneer Aart" genoemd. Hij draagt een bruin pak met een ridderorde, heeft vaak wat te klagen en kan slecht tegen verlies.
  Martin van Waardenberg heet in de serie "Buurman Baasje", een bijnaam die Tommie de boze buurman uit de Maanzaadstraat gaf toen deze tegen hem zei: "Zeg baasje, kun jij even stoppen met dat lawaai?".
  Mieke Verstraete speelde Magda, de zuster van Piet (Hendriks).
  Gerda Havertong speelt tegenwoordig vaker de rol van Peetje, haar zus, die overduidelijk Surinaams is qua kleding en accent.
  Paula Sleyp heeft een tijdje De Barones gespeeld, een in het paars grijsgeklede dame met een Frans accent, ze noemde Meneer Aart stoïcijns Monsieur Baaart.
  Rik Hoogendoorn werd in 2007 uit de serie gezet vanwege een conflict met de NPS over de herhalingen en het geld dat de acteurs daarvoor krijgen.
  [bewerken]Externe links

  Officiële website
  (en) Sesamstraat in de Internet Movie Database

  Bronnen, noten en/of referenties:
  ↑ Dolph Kohnstamm publiceerde artikel in Vrij Nederland over de effecten van Sesame Street
  ↑ (Bron) Proefaflevering 11 juni 1972
  ↑ Uitzending proefaflevering Sesamplein uit 1974
  http://www.youtube.com/watch?v=vhbDVoRE ... re=related
  ↑ Sesamstraat FAQ: "Tommie is een fantasiebeest", officiële Sesamstraat-website, onder de knop 'informatie'
  ↑ Sesamstraat verwelkomt nieuwe bewoner. Trouw (4 september 2008).
  ↑ Sesamstraat-gate loopt hoog op, De Telegraaf, 12 april 2009
  http://www.nps.nl/page/detail/783650
  ↑ Dag, 4 september 2008.
  <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Dit topic is gesloten. Er kan niet meer gereageerd worden.