1. USB 3.0

Re: USB 3.0

SSD's zijn niet zo duur hoor, zeker als je een nieuwe PC koopt is het best handig om je OS op een SSD te laten draaien(veel snellere boot etc). Alleen worden ze momenteel weinig gebruikt omdat als je kijkt naar GB/€ je inderdaad erg prijzig uit bent en je gewoon qua opslaan er geen voordeel uit haalt. Desalniettemin raad ik iedereen die een nieuwe pc samenstelt wel zo een schijfje aan als bootschijf en om bijvoorbeeld MMORPG's op te spelen(zorgt voor minder laadtijden bij het laden van spelers, vooral belangrijk in grote battles). Hoewel het zeker geen noodzaak is en je uiteraard ook nog makkelijk zonder kunt.

Anyway een beetje offtopique :'D
 • SSD's zijn niet zo duur hoor, zeker als je een nieuwe PC koopt is het best handig om je OS op een SSD te laten draaien(veel snellere boot etc). Alleen worden ze momenteel weinig gebruikt omdat als je kijkt naar GB/€ je inderdaad erg prijzig uit bent en je gewoon qua opslaan er geen voordeel uit haalt. Desalniettemin raad ik iedereen die een nieuwe pc samenstelt wel zo een schijfje aan als bootschijf en om bijvoorbeeld MMORPG's op te spelen(zorgt voor minder laadtijden bij het laden van spelers, vooral belangrijk in grote battles). Hoewel het zeker geen noodzaak is en je uiteraard ook nog makkelijk zonder kunt.

  Anyway een beetje offtopique :'D
 • Sowieso is de bandbreedte van USB3 (en SATA6) gigantisch te noemen en duurt het nog wel even voordat apparaten een dergelijke snelheid ook daadwerkelijk consistent (gemiddeld dus) kunnen aanbieden.

  De ouderwetse Bernouilli harde schijven -de standaard ronddraaiende platte schijven- zitten daarbij (blijkbaar) aan hun natuurkundige limiet wat rotatiesnelheid en datatransfers betreft.

  Helaas is de logische techniek om dus aan USB3 of SATA6 te hangen een Solid State Drive (SSD) en die zijn helaas nog vooral duur. Pas als die de norm worden zul je de techniek pas echt in actie gaan zien. En dat zal nog wel even duren, want voorlopig zijn SSD's alleen interessant voor servers en dergelijke en worden ze dus niet actief aangeraden. Wat dus betekent dat de techniek duur blijft en niet in een 'tipping point' overgaat tot de dominante norm. Zolang die techniek niet ' mainstream' wordt, blijven deze nieuwe transferstandaarden in principe gehandicapt door andere componenten. Voorlopig dan toch.


  En dan is er nog de CPU afhankelijkheid…. :\
  (interrupts, voor wie dit wat zegt)

  Ditzelfde gebeurde overigens ook al bij de introductie van SATA, USB 2.0 en Firewire, dus dit is niets om je echt druk over te maken. Het is echter wel mogelijk dat de standaard nu lange termijn achter blijft vanwege de onwil om harde schijven te wisselen (van HDD naar SSD) en andere componenten zoals Intel's behoefte om steeds nieuwe platformen bij CPU's te maken.

  Al kun je een PCI kaartje natuurlijk wel oversteken in een nieuwe PC als de PCI snelheid genoeg is (weet ik niet uit het hoofd) en de PCI standaard ook hetzelfde blijft.
 • USB3.0 is wireless, heeft een hogere capaciteit voor bandbreedte maar zal tot nieuwe firmware en hardware updates nog kampen met kinderziektes zoals eend vermeldde hierboven.
 • Nice :) Maar valt een MacBook Pro ook uit te breiden op die manier?
 • Ja het is backwards compatible en nee je hoeft geen nieuwe pc te kopen. Je kunt voor een paar tientjes een PCI kaartje in je computer drukken.
  als je socket 1156 kan je dat wel vergeten of je wil met half gebakken snelheiden werken
 • Ja het is backwards compatible en nee je hoeft geen nieuwe pc te kopen. Je kunt voor een paar tientjes een PCI kaartje in je computer drukken.
 • Ik wist niet eens dat USB 3.0 al uit was :lol:

  Is dat over een jaartje nou ook in een MacBook Pro van deze generatie te stoppen, of moet ik dan een heel nieuwe PC kopen als ik straks ook van een 10x snellere bestandsoverdracht wil beschikken? En is 3.0 backwards compatible (zoals 2.0 met 1.1?)
 • De heer in kwestie heeft al een 3.0 bord in zijn laptop zitten hoor? Ik geef alleen mijn ervaring, en dat is dat het een gevoel geeft van voorbereid op de toekomst zijn. Mijn 890GX bord heeft ook USB 3.0 ports, maar gebruik ze vooralsnog alleen met 2.0 apparaten. ATM weinig meerwaarde dus.
 • Zie het als future-proof zijn. Scheelt je over een jaar of twee weer een PCI-kaart. Ik denk dat je er het komende half jaar nog geen 3.0 apparaten op aan zult sluiten.

  Ja, maar: de intel platformen 1156 en 1366 (i7 800 serie en i7 900 serie) worden weer vervangen bij de volgende series van intel CPU's en dan zit je met een functie die je nooit gebruikt hebt terwijl je een mobo, cpu en ram kan weghalen / verkopen.


  Als je per se USB 3 wilt hebben, dan zul je dus aan een AMD (AM3 socket) moeten gaan denken en dan maar hopen dat de volgende rits AMD's nog via BIOS updates compatible zal worden gemaakt met je moederbord.


  Het is altijd effectiever om dingen te hebben wanneer je ze nodig hebt dan wanneer je ze niet nodig hebt.


  edit: en er is ook nog SATA 3 (of 6, als je de snelheid pakt blijkbaar), die wellicht gelijkwaardig of beter in reële omstandigheden presteert.

  Wellicht een toekomstige Solid State Drive ofzo, maar met draaiende schrijven / platen is de snelheid door de natuurwetten beperkt.


  en voor Rano: mijn huidige moederbord heeft beide. :lol:
 • Zie het als future-proof zijn. Scheelt je over een jaar of twee weer een PCI-kaart. Ik denk dat je er het komende half jaar nog geen 3.0 apparaten op aan zult sluiten.
 • en worden vooralsnog slecht ondersteunt, kinderziektes, blablabla.


  Het is iets wat er al opgeduwt wordt maar in feite nog niet echt operationeel is.
 • Usb 3.0 is meer dan 10x zo snel.
  In theorie ja.
  Apparaten van nu halen die snelheid niet.
 • Usb 3.0 is meer dan 10x zo snel.
 • Hallo,

  Ik heb een nieuwe laptop gekocht met usb3.0.
  Nu is mijn vraag heeft hier iemand ervaring mee?
  En is het al handig om te gebruiken? (prijs / kwaliteit verhouding en ontwikkeling van usb 3.0 apparaten)
  Want ik kan op internet nog niet veel usb sticks of Externe hdds vinden met usb 3.0 en zowel dan zijn ze minstens 2x zo duur!

  Alvast bedankt!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren