1. Vuurwerk

Re: Vuurwerk

Een andere oplossing zijn grote vuurwerkshows, alleen dáár is dan vuurwerk te zien. Onder de burgers mag dan geen vuurwerk te vinden zijn, alleen bij zulke shows. Als er per gemeente of plaats een vuurwerkshow is zijn de problemen al een stuk kleiner. Daarnaast is het vuurwerk op vuurwerkshows vaak beter dan het vuurwerk dat je zelf koopt.

De financiering? Alle mensen geld op een hoop laten gooien, het geld dat ze anders zelf besteed zouden hebben. Mensen zullen afhaken, maar ik denk dat er uiteindelijk veel geld overblijft.
 • Een andere oplossing zijn grote vuurwerkshows, alleen dáár is dan vuurwerk te zien. Onder de burgers mag dan geen vuurwerk te vinden zijn, alleen bij zulke shows. Als er per gemeente of plaats een vuurwerkshow is zijn de problemen al een stuk kleiner. Daarnaast is het vuurwerk op vuurwerkshows vaak beter dan het vuurwerk dat je zelf koopt.

  De financiering? Alle mensen geld op een hoop laten gooien, het geld dat ze anders zelf besteed zouden hebben. Mensen zullen afhaken, maar ik denk dat er uiteindelijk veel geld overblijft.
 • Verbieden voor iedereen die er ook maar één keer iets verkeerds mee doet. Het is moeilijk te controleren, maar er zijn ook veel mensen die het gewoon netjes houden en het leuk vinden. Het moet niet door een paar mensen voor iedereen verboden worden.
 • Het is volkomen legaal om op oudjaarsdag na tien uur 's morgens vuurwerk af te steken. Kinderen in een cel zetten als ze lawaai maken zou betekenen dat jij vanwege je uitspraken ook de cel in gezet zou kunnen worden. <img alt=";)" src="/plugins/sceditor/emoticons/wink.png" />

  Daarnaast, het is maar één keer 31 december. Neem de herrie voor wat het is, en anders zijn oordoppen een oplossing.
  Het gaat hier dan ook om de theoretische situatie ná een wetswijziging.
 • Het is volkomen legaal om op oudjaarsdag na tien uur 's morgens vuurwerk af te steken. Kinderen in een cel zetten als ze lawaai maken zou betekenen dat jij vanwege je uitspraken ook de cel in gezet zou kunnen worden. <img alt=";)" src="/plugins/sceditor/emoticons/wink.png" />

  Daarnaast, het is maar één keer 31 december. Neem de herrie voor wat het is, en anders zijn oordoppen een oplossing.


  Ze beginnen al eerder daarmee hoor. En dat moeten ze sowieso verplaatsen naar de middag.


  En toen ik 12 was wist ik dondersgoed dat ik geen strijkers mocht afsteken. Maar Bureau Halt heeft me nooit te pakken gekregen. :P

  En wij deden de shit ook niet midden in de wijk.
 • Als je dit dan ziet, dan ben ik helemaal voor een vuurwerkshow per gemeente! <img alt=":D" src="/plugins/sceditor/emoticons/grin.png" />

  En jij verwacht dat iedere gemeente de 1.5 miljoen euro heeft die nodig is voor zulk vuurwerk?
  Vergeet niet dat je ook moet zorgen voor openbaar vervoer, veiligheid en politie etc.

  De regels zoals ze nu zijn, die zijn goed genoeg. Er moet alleen strenger gehandhaafd worden. Wat verboden is moet ook echt verboden zijn en daar moeten serieuze boetes en celstraffen op staan.

  Ieder jaar haal ik samen met mijn broers voor 200 euro vuurwerk uit Duitsland. Compleet legaal en voldoet aan de strengere Duitse eisen.
  Duitsland is zeer streng als het gaat om de kwaliteit van het vuurwerk en luistert ook naar de landen erom heen. De echte strijker met flashpowder is er al jaren verboden. Je mag daar pas vuurwerk afsteken vanaf 18 jaar. Zo zou het hier ook moeten zijn.

  Zwaar knalvuurwerk moet zwaarder bestraft worden, het is immers ook enorme onzin en overlast en er is niks moois aan.
  Afsteektijden moeten ze veranderen. Tussen 12:00 in de middag en 02:00 in de nacht.
  En ze moeten 1 Europese regelgeving hanteren. Op deze manier zal het ook afgelopen zijn met die woekerbedragen in NL.

  Daar komt bij dat het vuurwerk niet gevaarlijk is, het is de alcohol die het gevaarlijk maakt. Gewoon naar 21 plus.
 • Als je dit dan ziet, dan ben ik helemaal voor een vuurwerkshow per gemeente! :D
 • Het is volkomen legaal om op oudjaarsdag na tien uur 's morgens vuurwerk af te steken. Kinderen in een cel zetten als ze lawaai maken zou betekenen dat jij vanwege je uitspraken ook de cel in gezet zou kunnen worden. ;)

  Daarnaast, het is maar één keer 31 december. Neem de herrie voor wat het is, en anders zijn oordoppen een oplossing.
 • Lijkt me prima. Zo'n onzin dat &quot;kinderen&quot; niet aansprakelijk zijn.
  Want toen jij 12 was kon je met je volle verstand de consequenties van bepaalde handelingen inzien?
 • Lijkt me prima. Zo'n onzin dat "kinderen" niet aansprakelijk zijn.
 • Vanaf 12 jaar.

  Alleen voor een dag zodat ze oud en nieuw missen. Zal ze leren om herrie te maken!
 • Kleine kinderen in een cel zetten? NEE.
 • Van mij mogen ze dat knalvuurwerk wel verbieden. En al die idioten die van die vuurwerkbommen maken mogen ze we echt wel harde straffen geven.

  Sowieso moeten ze op Europees gebied 1 lijn trekken wat vuurwerk betreft. Zodat het ook niet in andere Europese landen gekocht kan worden.

  Verder moeten ze echt absoluut verbieden om voor oudjaarsavond vuurwerk af te steken. Kinderen die dit doen moeten ze gewoon op oudjaarsavond een nachtje in de cel laten slapen en de volgende dag vuurwerk opruimen.

  Fucking geluidsoverlast altijd de laatste dagen in december… vanaf 's morgens vroeg beginnen die ratten al met die herrie! :@
 • Als de verkoop verboden is wil dat nog niet zeggen dat het in bezit hebben of transporteren daarvan automatisch ook strafbaar is. Dat moet nadrukkelijk worden vermeld, zoals bijvoorbeeld bij de opiumwet. Waarom dat krom zou zijn is mij niet duidelijk. Het zou pas krom zijn als het niet zo was en wetten vrij opgerekt zouden kunnen worden.

  Maar het lijkt mij persoonlijk dus wel wat om voor de verkoop, bezit en het afsteken van vuurwerk een minimumleeftijd van 18 in te voeren. Ik denk dat de meeste 18 jarigen een stuk verantwoordelijker met vuurwerk omspringen dan de meeste 14 jarigen.

  En wat mij betreft mogen de gekken die dit soort dingen fabriceren en afsteken ook gewoon worden veroordeeld voor meervoudige poging tot doodslag en terrorisme. Wat een gek ben je dan.
 • Nee denk het niet. Alcohol bijvoorbeeld is niet verboden om te drinken onder de 16, het mag alleen niet verkocht worden. Zoals wel met meer wetten in Nederland een beetje krom dus.
 • Ja maar dat bedoel ik dus, is het dan ook verboden voor die mensen om dat vuurwerk af te steken of werken wetten niet zo dat het een logisch volgt uit het ander en dat dus enkel het kopen van en verkopen aan mensen onder de 16 verboden is? Ja klinkt misschien dom maar ik ben verre van een expert.
 • Ik weet niet, is vuurwerk sowieso niet verboden voor mensen onder de 16 om te kopen, waaruit volgt dat mensen onder de 16 het nog veel toffer vinden en toch maar in huis halen via iemand anders?

  Fix.
 • Ik weet niet, is vuurwerk sowieso niet verboden voor mensen onder de 16 om te kopen, waaruit volgt dat mensen onder de 16 het ook niet mogen afsteken, of werkt dat zo niet?
 • Ik denk dat er niemand tegen georganiseerde vuurwerkshows is, zolang het maar niet van belastinggeld wordt betaald (dat zou ik namelijk zonde vinden). Maar het punt is vooral of dit in de plaats moet komen van particulier vuurwerk.

  Het probleem met verbieden is dat het vrijheden inperkt. Ik hou van vrijheid, dus sta in beginsel zeer sceptisch tegenover het verbieden van dingen. We leven in een vrij land, dus we zijn bereid om enkele risico's te accepteren om een bepaalde vrijheid te hebben, zoals Galaxy_Samurai mooi illustreert met drank, drugs, keukenmessen, treinen en hoge gebouwen.
  Kennelijk zijn wij als maatschappij bereid om die twee doden en enkele zwaargewonden uit het artikel dat Folkert linkte te accepteren om de vrijheid van het particuliere vuurwerkbezit te "kopen".

  Bij het accepteren van risico's in ruil voor vrijheden gaan we in veel gevallen uit van een individuele verantwoordelijkheid: jij mag jezelf elke avond compleet klem zuipen, maar accepteer de gevolgen die het heeft voor de gezondheid, carrière en je sociale leven. In beginsel heeft niemand hier last van, behalve de persoon die de keuze maakt om te drinken. Wat vuurwerk betreft vind ik da iets anders. De persoon die er voor kiest om vuurwerk af te steken kan mensen op een meter of 200 afstand nog goed lastig vallen met de geluidsoverlast. Voor één dag in het jaar zou ik dat nog wel acceptabel vinden, maar het begint ruim voor de kerst al met enkele sporadische knallen.

  Omdat de negatieve gevolgen, anders dan bij drank, niet bij de gebruiker maar bij de omgeving komen te liggen is het extra belangrijk dat er toch iets van individuele verantwoordelijkheid bij komt kijken: laat de mensen die vuurwerk afsteken het ook opruimen, en pak ze extra hard aan als ze de gezette tijden overtreden of illegaal vuurwerk bezitten.

  Daarbij geloof ik in tegenstelling tot Galaxy Samurai dat bij een totaalverbod op particulier vuurwerk ook de hoeveelheid illegaal vuurwerk zal dalen, zeker als deze ook gewoon het stempel "handgranaat" krijgen. Momenteel wordt er overal zoveel vuurwerk afgestoken dat mensen het min of meer tolereren, en de politie amper kan handhaven. Als echter AL het vuurwerk als illegaal beschouwd wordt, en dus elke knal opvalt en het ook extra prioriteit heeft (want Cobra6=handgranaat=verboden wapen) zie ik de pakkans behoorlijk stijgen en daarmee de aantrekkelijkheid ernstig dalen.

  Dan wou ik ook nog even reageren op de anekdote van Galaxy_Samurai met betrekking op zijn vriendenkring. Die "overmoedige houding" waar jij het over hebt is ook wel typisch voor de leeftijdscategorie van de gemiddelde vuurwerkterrorist. Wellicht is het iets om bijvoorbeeld vuurwerkbezit onder de 18 strafbaar te stellen?
 • Ja, vuurwerk kan inderdaad flink gevaarlijk zijn, maar men lijkt er gewoon weinig oog voor te hebben. Vrienden van mij hebben ook veel illegaal vuurwerk gekocht dat echt heel gevaarlijk is (bijvoorbeeld zogenaamde Cobra's, die volgens het journaal ongeveer even sterk zouden zijn als een handgranaat). Toch trekken ze zich er weinig van aan: het is immers nooit fout gegaan dus zal het dit jaar ook wel goed gaaan, en het zou hen toch nooit gebeuren? Vooral deze overmoedige houding, waarbij men er vanuit gaat dat het alleen bij andere mensen gebeurt, is waar men de fout in gaat. Naast dat men dan illegaal vuurwerk heeft, gaat men ook nog experimenteren met benzine, deodorantbussen en vuur, ervan uitgaande dat het toch gewoon maar een lolletje wordt. Dit verzin ik niet, maar gebeurt gewoon in mijn vriendenkring. Men lijkt zich gewoon niet bewust, of wil zich gewoon niet bewust zijn van de gevaren die er aan vuurwerk gebonden zijn in handen van (onverantwoordelijke) particulieren.

  Aan de andere kant: als we alles zouden verbieden dat gevaarlijk is, zouden we ook meteen drank, drugs, keukenmessen, treinen en hoge gebouwen moeten verbieden. Alleen het gevaar dat ermee verbonden is, is dus een discutabel argument. Echter, alle vernielingen alleen al zijn bewijs dat particulieren er over het algemeen niet verantwoord mee om kunnen gaan, dus ik blijf gewoon tegen het particuliere gebruik van vuurwerk :)
 • Een andere oplossing zijn grote vuurwerkshows, alleen dáár is dan vuurwerk te zien. Onder de burgers mag dan geen vuurwerk te vinden zijn, alleen bij zulke shows. Als er per gemeente of plaats een vuurwerkshow is zijn de problemen al een stuk kleiner. Daarnaast is het vuurwerk op vuurwerkshows vaak beter dan het vuurwerk dat je zelf koopt.

  De financiering? Alle mensen geld op een hoop laten gooien, het geld dat ze anders zelf besteed zouden hebben. Mensen zullen afhaken, maar ik denk dat er uiteindelijk veel geld overblijft.

  Ik stem in elk geval voor. Echter betwijfel ik als het er ooit van komt. Hoe apart dit ook klinkt. Immers heeft de overheid in verband met gezondheid, milieu, veiligheid enz. aardig wat dingen verboden en begonnen met strenger controleren. Met natuurlijk als klap op de vuurpijl [size=1]haha[/size] het rookverbod. Ook zitten ze er bovenop als een gek weer eens met een (lucht)wapen begint te zwaaien. Hoe kon dit gebeuren? Hoe kunnen we dit voortaan voorkomen? Moeten we de regels aanscherpen van het weggeven van wapenvergunningen? Moeten we luchtdrukwapens verbieden?

  Maar als er in de tijd van de jaarwisseling meerdere mensen zwaar gewond raken en er maar één iemand omkomt door middel van vuurwerk, wordt er gepraat over een rustige jaarwisseling. Op de één of andere manier wordt vuurwerk door de meeste mensen als iets heiligs beschouwd.

  Alleen al als ik dit artikel van vorig jaar lees, snap ik niet dat vuurwerk nog altijd op dit niveau wordt toegestaan. En dan heb ik het nog geen eens gehad over al die andere nadelen wat vuurwerk met zich meebrengt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren