1. Uitgevers kunnen wel zelf kiezen voor soort DRM op PS4

Uitgevers kunnen wel zelf kiezen voor soort DRM op PS4

Uitgevers kunnen er wel zelf voor kiezen om een soort van DRM-maatregel te hanteren voor PS4-games.

Dat zei Sony America's CEO Jack Tretton in een interview met Geoff Keighley. Het boegbeeld van Spike TV vroeg Tretton direct of uitgevers zelf wel DRM-maatregelen in konden stellen. 'Ja', was het korte antwoord. Het lange antwoord was dat Sony zelf geen systeembrede maatregelen treft die tweedehands handel belemmeren, zoals het authentificatiesysteem van de Xbox One.

In principe wisten we dit al na Sony's aankondiging gisteren. Toch schept het ruimte voor uitgevers om zelf alsnog met kwinkslagen te komen, zoals het afschermen van multiplayer via een online pass. Het grote verschil is dat Sony hier zelf geen systeem voor klaar heeft liggen. Bovendien kan het verhandelen of verkopen van fysieke games nooit helemaal onmogelijk worden gemaakt op de PS4. Spellen zijn namelijk volledig offline speelbaar, dus er is geen verplichte onlne authenticatie.

Bij Microsoft is die er wel, aangezien iedere Xbox One-disk gekoppeld moet worden aan één Xbox Live-account. Vervolgens controleert het apparaat minimaal iedere 24 uur of een spel wel echt bij de huidige speler hoort.

Overigens heeft Microsoft Game Studios, de uitgeverstak van het bedrijf, al aangekondigd geen extra kosten te verbinden aan het deactiveren en verhandelen van de code. Andere uitgevers zouden hier wel voor kunnen kiezen, of het zelfs helemaal kunnen verbieden. Die gevreesde uitgevers houden hun kaken momenteel nog stijf op elkaar over hun plannen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Fanboys! Get ready: FIGHT!!!

 • Ik krijg een " in The left corner… In The right corner" gevoel hier bij… En maar wijzen..

 • Insidegamer probeert gewoon weer een discussie op gang te brengen. Punt is dat je gewoon je spel terug naar de winkel kunt brengen, verkopen, uitlenen etc. Je hoeft niet online te zijn. Gewoon zoals het nu is dus. Of er dan online passes zijn of niet, dat maakt me niet uit. Het blijft nog steeds jouw spel, volledig offline speelbaar. En het is niet gebonden aan een account zoals bij Xbox waar ze op ieder moment je spellen kunnen deactiveren.  Dus niks FIGHT!, want Sony heeft op dit punt gewoon al gewonnen.

 • Wat een gezeik allemaal. LEKKER BOEIEND!

 • Precies. Dit hebben we nu toch ook al? met EA games kan je maar op een account multiplayer spelen.

 • Kan = kon. EA heeft volgens mij al zijn online passes ingetrokken.

 • Nogmaals geen drm bevestiging: http://www.gamefront.com/sony-third-p…

 • een online code maakt wel uit want als je een spel 2e hands verkoopt moet je altijd de online pas erbij rekenen ook als je het spel gaat uitlenen

 • Dus als elke uitgever ervoor kiest, dan veranderd er dus vrij weinig?

 • Dat kunnen ze nu op de ps3 en x360 ook.

 • PS4 hoeft niet online, dus de de game kan ook niet geblokkeerd worden. Als je je ps4 offline houdt, moet ie in principe gewoon speelbaar zijn.

 • O nee en als de uitgever nou zegt dat hij online geactiveerd moet worden dan moet dan moet de playstation ook verplicht online sony bespeeld jullie allemaal en jullie hebben het niet eens in de gaten want als het gebeurd zegt sony dat wisten wij niet wij kunnen er niets aan doen binnens kamer zeggen ze die sufferds gloven ook alles wat wij zeggen.

 • @ dmb97 de strijd is al gestreden Sony heeft gewonnen ,wat lul je nou?

 • @MohamedAbdulkadir en andere voorbeelden, ik vind het ronduit asociaal en respectloos hoe er op dit moment op deze website wordt gereageerd. Er worden continu maar random posts geplaatst waarin iedereen de ander de grond in moet boren, je kan ook gewoon reageren op een discussie door met fatsoenlijke tegenargumenten te komen en de eer bij jezelf te houden. Oke, er zijn twee consoles aangekondigd die beiden hun voor- ofwel nadelen hebben en eigen systemen hanteren, prima. Het is aan jou welke van de twee je gaat kopen en het is aan iemand anders om dat ook te beslissen, er is geen winnen of verliezen er is slechts een mening.

 • Totdat ie een update verreist (de ps4) anders kun je niet online gamen, je ps4 een scan krijgt en uitgevers jouwn game kunnen blokkeren

 • Het kan natuurlijk wel zo zijn dat een uitgever ervoor kiest om de game niet op disc uit te brengen, maar alleen via digitale download. Sony geeft in de persconferentie aan dat er geen online check is bij disc-based games. Dat wil niet zeggen dat alle games die voor het systeem uitkomen op disc beschikbaar zijn.  Ik zie het nog best gebeuren dat Activision ervoor kiest om voor de PS4 Destiny alleen digitaal aan te bieden. Het wordt interessant om te zien of de games die alleen digitaal worden aangeboden, uiteindelijk wel genoeg verkopen voor de PS4. Op de Xbox One kan de game wel op disc en bij de bekende verkooppunten verkocht worden.

 • @Kevin93w Inderdaad, ik snap ook het nut niet van die waardeloze comments. Het gaat er toch niet om of je iemand anders kunt overtuigen van een bepaalde keuze voor een console? Zolang je je zelf er maar van kunt overtuigen waar je voor kiest.

 • Ik wil graag een Xbox :(  Ieder zijn ding en ik snap ook niet waarom hier zoveel klootviooltjes rondhangen die alleen maar PS dromen. Zolang het maar Anti MS is en ze hebben wat te melden.  Snap eigenlijk ook niet zo goed waarom iedereen schreeuwt dat Sony gewonnen heeft… Ik heb beide Press-conferences gezien en die van sony liet toch weinig boeiende games zien…  Die van Mircrosoft knalde toch lekker erin met de ene na de andere Exclusive. Misschien heb ik wel naar iets anders zitten kijken???  Ik wil Forza, Dead Rising 3, Battlefield 4 en Ryse gewoon heel graag spelen. Die games zagen er gruwelijk vet uit!

 • Oftewel: net als online passes bijvoorbeeld. Kunnen Sony/Microsoft ook verder weinig aan doen als EA/Activision/Andere grote partijen dit bevelen.

 • Ja, is niet verschillend van de ps3 dusja. Stel je voor dat ea nu plots die online pass terug invoert, maar dan met een nieuwe naam…

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren