1. Nintendo´s Iwata zit misschien op de schietstoel

Nintendo´s Iwata zit misschien op de schietstoel

Volgens de Japanse zakelijke website Business Journal zoekt een gedeelte van het management van Nintendo naar een manier om president Satoru Iwata te doen aftreden.

Neem het voor nu allemaal met een korreltje zout, maar het houdt de gemoederen wel bezig online. Het management zou namelijk niet blij zijn dat Nintendo zich op consoles (en handhelds) blijft richten en geen games uitbrengt op smartphones. Ook valt het volgens de bronnen niet goed dat Iwata oorspronkelijk van een externe ontwikkelaar (HAL Laboratory) komt.

Het management zou graag zien dat Iwata aftreedt en de zoon van voormalige Nintendo-president Hiroshi Yamauchi tot president benoemen. Hoewel hij één van de grotere aandeelhouders is van het bedrijf, heeft hij voor zover bekend weinig van doen met Nintendo, al wordt hij wel in de credits van een aantal nintendo-games bedankt.

Hoe het management zou proberen Iwata van de troon te stoten is niet bekend. Wat vinden jullie van het leiderschap van Iwata?

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • Iwata doet 't goed. Gewoon laten zitten.

 • Eindelijk gaan ze inzien dat het anders moet en nee ook niet naar mobiele platformen maar echt op de xonsoles. Anders heb je er nog niks aan. Hopelijk ziet hij in dat het niet anders kan, en betreed hij eindelijk de schietstoel..

 • Geen idee of het Iwata's schuld is, maar ze zijn zeker niet goed bezig. Dus er moet sowieso iets veranderen.

 • Uitmelken van een kroonjuweel die opraakt ook nooit een mooi plan geweest.
  Vroeger stonden grote gamestudios hard te werken om ook voor de Nintendo consoles een mooie game te maken, ik zie nu alleen nog maar afgerafelde games behalve die van Nintendo zelf…maar ja dat is acht van de tien keer een Mario game.
  Sinds Iwata aan de macht is sinds 2002, de Gamecube was nog een aardig succes, de Wii was een succes in het begin…maar verzamelde al snel stof in de kast en de Wii U…is een enorme flop voor zo'n bedrijf als Nintendo die de definitie van Gamen een nieuwe wereld inbracht in de jaren '80.
  Ik zou zeggen, zet een ware meester als Hiroshi's zoon die bedenkt wel iets als een Pokémon op een consule.

 • I've got mixed feelings about this…

 • Tijd voor een frisse wind? Natuurlijk, maar niet op deze manier.  "Ook valt het volgens de bronnen niet goed dat Iwata oorspronkelijk van een externe ontwikkelaar (HAL Laboratory) komt. ".  Dit slaat natuurlijk nergens op en:  "de zoon van voormalige Nintendo-president Hiroshi Yamauchi tot president benoemen"  Dit is helemaal een slecht idee. Dan liever Iwata. De bedoeling is om minder conservatief te worden, dat lukt niet met deze instelling.  Neem iemand die totaal los staat van Nintendo. Gewoon een top CEO met ervaring. Iemand die plannen maakt en uitvoert. • Iwata is een toffe peer en heeft verstand van games en games maken. Of hij een goede leider is dat is weer een ander verhaal, maar ik krijg het gevoel dat 'het management' juist de hele zaak verziekt.

 • Wie wat besluit weet ik natuurlijk niet maar nintendo is first party goed bezig (al wil ik weer eens een f-zero) maar omdat de hardware achter blijft trekken ze moeilijker 3th party aan, daar moet dus wat aan gedaan worden.

 • Dat is het probleem. Heb je geen third party developers dan is je console eigenlijk alleen maar een console voor 'erbij' en de drempel om die aan te schaffen ligt veel hoger bij de gemiddelde gamer.  Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren binnen Nintendo.

 • Daar moet ik je zeker gelijk geven. Nintendo zal over een aantal jaren, één generatie moeten overslaan, om de concurrentie bij te benen. Het probleem is wel dat de "Volwassen" jeugd (lees pubers), niet zijn opgegroeid met Nintendo en hun first-party titels als kiddy bestempelen. Nintendo moet vooral zichzelf blijven en zich vasthouden aan lopende en (nog) niet lopende franchises.

 • Mocht ik een PS4 of Xbox One aanschaffen dan is dát mijn console voor erbij en niet de WiiU. Nintendo heeft de sterkste first party lineup van alle drie en ik zie dat nog niet zo snel veranderen. En als het dan toch veranderd dan zal dat enkel Sony zijn. (Microsoft en goede first party line up..? Hah :lol:)

 • Kijk dat voor jou de PS4 de console voor erbij is kan natuurlijk. Maar aangezien de PS4 zoveel beter verkoopt geldt dat dan toch niet voor de meerderheid.

 • Ik vind dat Nintendo moet verjongen. Niet alle oud gedienden moeten optyfen, maar er mag wel wat fris bloed bij komen met een Nintendo hart.

 • Ik vind ook dat het tijd wordt voor iemand anders, maar niet omdat Nintendo de smartphonemarkt links laat liggen.  Iwata heeft Nintendo flink wat korte termijn succes gebracht, maar heeft Nintendo ook op een technisch onoverbrugbare achterstand gezet en heeft alle 3rd party's 'weggejaagd' dankzij de huidige bedrijfsvisie…  Onder Iwata zie ik die niet terugkomen. Een nieuw gezicht met een frisse kijk op de industrie kan wel zorgen dat Nintendo weer aan tafel kan schuiven bij 3rd party's en vice versla…

 • Meh, het maakt me niet zoveel meer uit eigenlijk. Ben ook wel benieuwd hoe een nieuw iemand het zou doen. Aan de andere kant denk ik niet dat de Wii U zo slecht draait door Iwata, of dat iemand anders het gaat verbeteren.

 • Nintendo had 1 heel jaar eerder met een next gen console uit kunnen komen. Weer echt voor de hardcore gamers maar in plaats daarvan brengen ze iets uit wat net iets sneller is dan de PS360. Die fout kan nu nooit meer goed gemaakt worden. Dat besluit is onder Iwata gedaan dus daarom weg ermee.

 • Zolang Nintendo maar niet voor smartphones gaat ontwikkelen vind ik het goed. Ik wil geen Mario spelen op een telefoon, maar op een Nintendo console of handheld. Hoe dan ook hoop ik dat Nintendo hun successen weer terug kan pakken, of dat nu onder de leiding van Iwata gebeurd of niet.

 • Mn gebeden zijn verhoord

 • *Schopstoel

 • Hij moet misschien eens wat minder conservatief zijn in zijn heerschappij. Zou voor Nintendo alleen maar goed uitpakken. Op software gebied wel te verstaan.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren