1. SGP en ChristenUnie voorstanders van verbod op gewelddadige games

SGP en ChristenUnie voorstanders van verbod op gewelddadige games

Na een rondvraag bij de politieke partijen en een blik in het verkiezingsprogramma meldt InsideGamer dat de SGP en de ChristenUnie voorstander zijn van een verbod op gewelddadige games. D66 en PvdA melden tevreden te zijn met de huidige wetgeving en leeftijdscategorisering en niet te willen ingrijpen op dit gebied, de andere partijen waren niet beschikbaar voor commentaar. Onder andere GroenLinks liet in de vorige verkiezingscampagne al weten tegen een dergelijk gamesverbod te zijn.

In SGP’s standpuntenoverzicht voor de verkiezingen van morgen is een speciaal deel over geweld in games ingericht. Hierin wordt duidelijk dat de partij voorstander is van een verbod op gewelddadige games. De SGP noemt games waarin (veel) geweld op de gebruiker wordt losgelaten “moreel verwerpelijk”; volgens het verkiezingsprogramma is geweld niet goed te praten, “en al helemaal niet als dat ‘voor de lol’ is, zoals bijvoorbeeld in sommige films en games.”

Op veel bijstand in de Tweede Kamer hoeft de SGP waarschijnlijk niet te rekenen, na een rondvraag laat alleen de ChristenUnie aan InsideGamer weten iets voor het verbod te voelen: “De ChristenUnie is er een voorstander van dat zeer gewelddadige games worden verboden.”

Tegenstand vindt de SGP bij onder andere D66 en de PvdA. D66 meldt te vinden dat volwassenen “uitstekend zelf kunnen bepalen welke films ze willen kijken en welke games zij spelen” en dat de partij geen voorstander van censuur is. Wat betreft de invloed die geweld mogelijk heeft op kinderen is de partij duidelijk: de leeftijdsadviezen op games en ook films zijn voldoende, en de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders om te bepalen wat hun kind wel of niet mag spelen en kijken.

Ook de PvdA vindt de bestaande leeftijdsadviezen genoeg: “Als PvdA zijn we blij dat er een adviesleeftijd op games staat. Zo voorkom je dat jongeren games gaan spelen die niet voor hen geschikt zijn. We denken dat dit op dit moment voldoende is om jongeren te beschermen tegen de invloed van games geen reden om nu actie te ondernemen.” Daarnaast meldt de partij dat als er in de toekomst een game komt waarbij de leeftijdscategorisering tekortschiet, er Kamervragen gesteld gaan worden om een mogelijk verbod tot stand te brengen.

Onder andere de PVV, GroenLinks en het CDA waren (nog) niet in staat om te reageren op de kwestie. De VVD meldt geen standpunt geformuleerd te hebben, maar zei vier jaar geleden nog tegen een verbod op gewelddadige games te zijn. Tijdens de verkiezingsperiode van 2012 meldden ook SP en GroenLinks aan Tweakers tegen een dergelijk verbod te zijn, er is geen reden om aan te nemen dat die standpunten zijn gewijzigd.

Van een meerderheid in de Tweede Kamer is dus bij lange na geen sprake en daarom hoeven gamers zich geen zorgen te maken dat gameverboden als die in bijvoorbeeld Duitsland ook in Nederland tot stand komen.

Dat wil echter niet zeggen dat de SGP bij de pakken neer gaat zitten, nieuwe games als Friday the 13th illustreren immers dat het nog lang niet gedaan is met (sadistisch) geweld in games. Recentelijk onderzoek heeft echter uitgewezen dat geweld in games niet gelinkt kan worden aan een versterkte agressie bij gamers, dus de SGP lijkt vooralsnog geen been te hebben om op te staan.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hoe de jongen verkiezers kwijt te raken, nou zo…  Wel vind ik dat er net als op alcohol een strengere controle op verkoop van PG16 - 18 games mag komen.  Door verbeterde graphics krijgen jongere kinderen wel meer een idee van geweldadigheid.
  GTA2 was een topdown, het bloed kon ook de boodschappen met een pot curry zijn. Plus je kon gore graphics uitzetten naar mijn weten. Tegenwoordig is dat wel anders, door rondvliegende ledenmaten en skullfucks

 • ugh….. word tijd dat partijen zoals deze verboden worden

 • Ja, zodra we het ergens niet mee eens zijn, meteen verbieden! Lekker censureren. Dat is exact hetzelfde als wat zij met games willen, dus zo reageren is ironisch. Laat ze lekker hun meninkje hebben.

 • Waarom precies? Zei hebben evenveel recht op hun mening als jij op die van jouw.

 • Omdat ze helemaal door draaien met die achterlijke christelijke normen en waarden van ze. Ik zal nu wel uitgescholden worden omdat ik geen "respect" heb voor christenen.

 • F*** heel het geloof sowieso (lekker kort door de bocht).
  Sorry, not sorry.

 • En op wie ga jij stemmen als ik vragen mag?

 • Ach in de ogen van de turken zijn we nazi's.

 • Ik heb op zich niks tegen geloven, maar doe het lekker beoefenen in de kerk/moskee/synagoge en thuis maar val mij er in het openbaar niet mee lastig.

 • @Extace
  Daar ben ik nog niet over uit. :)
  Echter is het door de geschiedenis heen al vaker bewezen dat geloof zorgt voor oorlogen en aanslagen.
  Vandaar mijn comment.  @ShadowhunterrX
  EIN-DE-LIJK treedt Rutte eens een keer hard op.
  Dat mag ook wel eens.  @Meta
  Het probleem is dus dat mensen die het niet willen er in het openbaar wel mee lastig gevallen worden in bv. de vorm van terreur.

 • Zozo, wat een teksten. Ik ben van mening dat er in de politiek niet echt ruimte veel ruimte is voor hun ouderwetse principes. Heb liever mensen die hun standpunten baseren op wat ze zien wat er relevant is in de maatschappij.  Maar fuck het hele geloof? Of achterlijk? Dat gaat wel wat ver. Ik woon min of meer in de bible belt, ben zelf gelovig opgevoed, maar geloof nu zelf amper. Maar in mijn vriendengroep en directe omgeving ken ik wel veel mensen die er op hun manier veel kracht uit kunnen halen. Is ook wel weer mooi. Heb er zelf niks mee en hun principes zijn soms hard aan vernieuwing toe, maar respecteer het wel.

 • De Turken die dat zeggen (gelukkig zijn er genoeg Turken die afstand nemen van Erdoğan geiteneukie) hebben ze niet allemaal op een rijtje.  @Extace  Ik stem in ieder geval rechts georiënteerd.

 • @That Mr Awesome
  Sommige geloven zijn dan ook… Hoe zeg ik dit netjes… 'Extremer' dan anderen. De rest mag je zelf invullen.  @Meta_coola
  Het is te hopen dat er veel mensen afstand nemen van die belachelijke uitspraken.

 • Ik zie hier weer veel schapen die niet echt genuanceerd denken. Ik distantieer me van deze discussie. De bekrompenheid doet gewoon zo'n zeer dat ik kramp krijg in mijn kuiten.

 • Schapen? Iedereen heeft een mening en mag deze dan ook uiten. Ook is iets genuanceerd brengen niet altijd 'the way to go'. ;)  Edit:
  Overigens vind ik dit geen onderwerp om over te praten op een game site, dus ook ik stop ermee. :)

 • De nuance zit hem in de definitie van geloof.  Je mag een mening hebben, maar je argumenten moeten wel gegrond zijn. Vaak lopen mensen te klagen over een etnische groep die ze zelf dagelijks niet tegenkomen en enkel hekelen door media die deze groep duidelijk uitlicht. Mensen lopen er duidelijk mee weg hier, die ik dus simpelweg schapen noem en populisme omarmen.  Even btw: Waarom gaat deze discussie spontaan over geloof als het over gewelddadigheid gaat van een game? Sinds wanneer zijn deze 2 gerelateerd? Omdat de partij CHRISTENunie heet of sociaal GEREFORMEERDE partij? Standpunten van hun hoeven niet altijd van een christelijk gedachtegoed te komen, maar ook gezond verstand. In hun idee zit wel een degelijk standpunt, maar die hoeft totaal niet etnisch of religieus onderbouwd te zijn.

 • Als iemand wel gelooft vind ik het prima, als iemand niet gelooft vind ik het ook prima. Dat moet iedereen maar lekker voor zichzelf uitmaken.
  De SGP en de CU zijn ook zulke kleine partijen dus waar maken we ons druk over ? :)

 • Oke, dan even over geweld in games:  Vind de gewelddiscussie wel weer een nieuwe dimensie krijgen door vr. Ik vind wel dat er echt strengere leeftijdsregulering moet komen daarvoor. Geweld in games heb ik geen probleem mee, maar GTA in first person virtual reality? Dan word je echt dat personage en is mijn ogen niet geschikt voor kids.  Haha, IG heeft dit ook op Facebook gepost. Daar zijn de reacties ook niet hoogstaand.

 • Ugh, IG. Waarom? K*tmedia, linkse manipulatie rakkers.

 • @That Mr Awesome
  Facebook en hoogstaande reacties? Waar vind ik die… :p

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren