1. Update: Nederlandse Kansspelautoriteit start ook onderzoek naar lootboxes

Update: Nederlandse Kansspelautoriteit start ook onderzoek naar lootboxes

Update: Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit doet onderzoek naar lootboxes in games. Het gaat hier niet alleen om de lootboxes van Battlefront 2 en Overwatch, maar ook om andere games waarin een dergelijke systeem gebruikt wordt. Deze games zijn immers niet de eerste die lootboxes bevatten.

De Nederlandse Kansspelcommissie laat weten aan NU.nl: "In Nederland is een kansspel altijd vergunningsplichtig. Voor online kansspelen hebben we nog geen vergunningsstelsel."

Dit betekent echter niet dat kansspelen zomaar online aangeboden mogen worden. Als na onderzoek blijkt dat het hier inderdaad om gokken gaat, dan zouden lootboxes in de toekomst verboden kunnen worden. In 2016 werd een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer, die nu nog door de Eerste Kamer moet komen.

Vandaag heeft Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP vragen gesteld aan de Minister voor Rechtsbescherming over het kansspel-karakter van lootboxes in videogames. De gastcolumn van ICT-jurist Arnoud Engelfriet op Gamer.nl werd als een van de bronnen gebruikt voor de vragen.


Origineel bericht: De Belgische kansspelcommissie is een onderzoek gestart naar de lootboxes in Star Wars: Battlefront 2 en Overwatch.

De discussie rondom lootbox-systemen in games is al langere tijd aan de gang. Een van de grote discussiepunten is of deze systemen eigenlijk een vorm van gokken zijn. EA heeft na veel kritiek het lootbox-systeem in Star Wars Battlefront 2 aangepast, maar niet verwijderd.

Nu is de kansspelcommissie van België een onderzoek gestart naar de lootboxes in Overwatch en Battlefront 2 om te bepalen of het hier inderdaad om gokken gaat of niet. De kansspelcommissie maakt zich in dit geval vooral zorgen voor minderjarigen, omdat zij onder sociale druk makkelijker meer geld uitgeven. Peter Naessens, directeur van de Kansspelcommissie, vertelt VTM Nieuws :

"Als er sprake is van kansspel, dan kan dat niet zonder vergunning van de Kansspelcommissie. Als je iets wilt hebben, maar je kunt niet weten of dat wat je koopt datgene ook bevat, dan ben je dus eigenlijk aan het gokken."

Ook al klinkt dit als een oordeel is het onderzoek nog niet afgerond en kan dus nog geen definitieve uitspraak gedaan worden. In het ergste geval kan dit onderzoek er toe leiden dat EA honderdduizenden euro's boete moet betalen of de game uit de schappen moet halen.

Hierbij moet gezegd worden dat dit onderzoek niet alleen gevolgen zal hebben voor Star Wars: Battlefront 2 en Overwatch, maar voor alle games met lootbox-systemen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Eline Oosterloo Van mainstream Hearthstone tot het obscure Drill Dozer: voor mij zijn alle games genieten!

Reacties

 • Mooi. Hoe meer mensen hiernaar kijken hoe beter. Het zal waarschijnlijk niet gelijk het probleem van de kaart halen, maar alle kleine beetjes zullen helpen zou ik zeggen. Wel jammer dat we nu zo ver zijn in de gameindustrie dat 'gokken' geïmplementeerd is in de games die we willen spelen.

 • Zucht weer een land die dit op eigen houtje doet….EA ligt niet wakker van een Belgische ban. Die paar duizend sales kunnen ze missen. De EU zelf zou onderzoek moeten doen. Een ban voor zulke games in heel Europa maakt direct een einde aan deze zielige praktijken om extra geld te verdienen.  Maar ik snap de roep naar extra geld wel. Games maken is steeds duurder geworden terwijl de prijzen alleen maar gezakt zijn in de winkels. Vroeger kostte een game veel meer geld dan nu. Misschien wordt het tijd dat AAA games naar 70/75/80 euro/dollar gaan.  De prijzen van games zijn ook al zeker 10 jaar niet meer gestegen met inflatie. Iets wat ik heel vreemd vind.

 • Hopelijk verspreidt dit soort onderzoeken gelijk de ziekte Electronic Artyfus.

 • Het is in ieder geval een goed begin denk je niet? Sowieso pleit voor een ban in de EU wanneer meedere landen zich al tegen dit soort praktijken hebben uitgesproken volgens mij.

 • welkom bij zoveel mobile games out there for so many years now..
  waarom heft dit zolang geduurd? kijk Shadow of War, Battlefront, Overwatch, LoL..Hearthstone.. Zoveel games met IAP waar je niet weet wat je krijgt.. Maar waar trek je de grens.
  Voor hearthstone is het ergens logisch, je krijgt IRL ook een gesloten card pack bij pokemon/magic etc..LoL (mystery gift) en overwatch zijn enkel cosmetic.. dingen zoals shadow of war en Battlefront 2 IAP zijn gewoon rotte plekken in het spel.. en MOETEN eruit imo.
  Relevante video van Rhykker (het kan nog erger dus): https://youtu.be/sxLez5k0M-Q?t=53

 • Het is al langer in AAA gameland bezig zonder grootschalig protest. Integendeel. Rockstar heeft de geldkraan al lang geleden laten zetten met het bejubelde GTA V spelletje.

 • gta v is nou net geen goed voorbeeld omdat je daar precies weet wat je koopt. (goed nog steeds is het pay to win gewoon kut)

 • Mja de volgende stap is snel gemaakt. 2K verschilt niet zo hard met Activision Blizzard en EA.  Die sharkcards worden enorm gepromoot door het extreem traag verdienen van geld en peperdure prijzen. Offline is dit allemaal veel sneller te halen wat het nog wraakroepender maakt. Vandaar mijn vergelijking ondanks dat er niet kan worden gegokt in GTA.  Ik krijg al schrik voor Red Dead Redelption 2.

 • In het artikel van VTM staat er ook in dat EA geen commentaar wil geven.
  Zegt genoeg over hun instelling.

 • Het zou Sony, Microsoft en Nintendo sieren een onderling verdrag te tekenen waarbij ze dit soort games verbieden op hun platformen. Zon zelfde verdrag hebben ze met Adult Only rated games. (De categorie die nog boven 18+ staat)  Het brengt veel negativiteit met zich mee en ik ben bang dat de wet kansloos is.

 • Haha , dat gaan ze zeker niet doen. Alle 3 krijgen ook een deel van de opbrengsten van Microtransacties. Zelfs op de switch als je naar Nba2k of FIFA18 word je gelijk bestookt.

 • Er komt vanzelf een enorme backfire waarbij een kind de creditcard van zn ouders plundert. Dan is het niet EA die stront over zich heen krijgt naar de console bouwer die dit mogelijk maakt. (Ook al is dat onterecht)  Nogmaals ik zei: het zou hun sieren…niet alles draait om geld.  Laten ze dit soort praktijken maar afschaffen want niemand heeft er plezier aan. Gewoon 20 euro meer vragen voor games. Betaal ik graag om deze shit te voorkomen.

 • Wat een aparte vergelijking: Star Wars Battlefront en Overwatch. Als er 1 game is waar ik lootboxen redelijk goed geregeld vind, is het Overwatch. Ik heb nog nooit een lootbox in de game gekocht, en heb toch vaak genoeg in game coins om de skinns te kopen die ik wil tijdens events. Tuurlijk je kan niet alles krijgen wat je wilt, maar dat is niet meer dan logisch in mijn ogen.

 • Ik denk vergelijkingsmateriaal.

 • Ja ik vond het ook gek om te lezen. Overwatch is de enige waar ik hierin geen problemen mee heb omdat het puur cosmetics zijn en de gameplay niet beinvloeden. En je spaart makkelijk in-game currency op om je spullen te krijgen, dus echt grinden kan ik het ook niet noemen.

 • Tja regels zijn regels. Qua techniek is het allemaal hetzelfde. Dan boeit het zo'n Kansspelcommissie echt niet meer of het om een gameplayvoordeel of cosmetisch dingetje gaat.

 • Maar hoe zit het dan met Pokemonkaarten? Dan weet je ook niet exact wat je krijgt. Ben benieuwd waar dan precies de grens komt te liggen

 • Eerlijk is eerlijk ook in het trading card wereldje moet dit aangepast worden. Gokken is gokken of dat nou in een videogame is met lootboxes of met tgc packs. Mensen die zeggen dat dit niet het zelfde is zijn niet goed wijs

 • vroegah met voetbalplaatjes had je ook 10 keer stanly menzo, terwijl ik joseph kiprich wilde hebben.

 • Trading cards. Je hebt iets fysieks in handen wat je kan ruilen, kan verkopen of specifiek kan inkopen. Zelfs bij de initiële opening van het pakje zijn de kansen van hoeveel er van welk 'type' kaart inzitten bekend, waar de loot boxes vooralsnog in mysterie gehuld zijn en aan je account vastzitten.  En in het geval van Kinder Surprise, voetbalkaartjes, flippo's, happy meals en dat soort verzamelobjecten koop je primair een product wat je consumeert en daarbij zit als bonus zo'n 'random' object.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren