1. Belgische Minister van Justitie wil lootboxes in Europa afschaffen

Belgische Minister van Justitie wil lootboxes in Europa afschaffen

De Belgische Minister van Justitie Koen Geens heeft gezegd alle lootboxes te willen verbieden.

"Om gokken en gaming, zeker op zo'n jonge leeftijd, te combineren, is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid van het kind", vult de Belgische minister van Justitie, Koen Geens, aan. Men wil lootboxes in heel Europa verbannen, al is het nog niet duidelijk of dat gaat lukken. “Maar dat vraagt tijd, want we moeten hiermee naar Europa", vertelt Geens. "We gaan zeker proberen om het te verbieden.”

Het gaat hier niet over alle lootboxes, maar alleen over microtransacties waarbij niet duidelijk is wat de koper precies ontvangt. De Kansspelcommissie van België is op dit moment onderzoek aan het doen naar het fenomeen.

De kansspelcommissie begon vorige week aan een onderzoek naar lootboxes. Peter Naessens, die aan het hoofd stond van het onderzoek, meldt: "Deze combinatie van geld en verslaving valt onder gokken. Als er een kansspel bij betrokken is, is dit verboden tenzij men een vergunning heeft van de kansspelcommissie."

Rectificatie: Eerder rapporteerden wij dat de Kansspelcommissie van België al een eindoordeel had gedaan. Dit is echter nog niet bevestigd, dit bericht is aangepast en wordt verder geüpdatet als meer informatie beschikbaar wordt.

Dit artikel delen

Over de auteur

Michel Musters Redacteur bij Gamer.nl en InsideGamer.nl. Houdt van allerlei soorten games, van klassiekers als Mario, Metal Gear en Zelda, naar moderne meesterwerken als Red Dead Redemption en The Witcher 3, tot experimentele hoogvliegers als Rez, Limbo en Lumines.

Reacties

 • 1-0 voor de gamerzz

 • Ja we kunnen weer lekker voor map packs betalen in de nieuwe battlefirld.

 • Dan weet je precies wat je krijgt. Heerlijk! :D

 • Idd. Gewoon betalen voor content. Als ik iets koop wil ik weten wat ik koop.  Ik hoop dat de EU ook inziet dat deze gierige praktijken moeten stoppen.

 • Ik vind trouwens ook dat er regels moeten komen voor het aanpassen van games na de release. Ik vind niet dat een uitgever op grote schaal veranderingen aan de content zou mogen toepassen die de basis game en balans volledig veranderen. Daar bedoel ik o.a. bijvoorbeeld DLC wapens mee.  Je moet als je de basis game hebt gekocht gewoon een goede en dezelfde ervaring kunnen hebben, zonder last te hebben van DLC wapens die andere wel hebben en jij niet. DLC wapens los kopen blijft ten alle tijden pay to win. Al heeft een wapen een vast bedrag van een paar euro.  Daarnaast doel ik op de smerige tactiek die Activision hanteert; een grote micro transactie update te doen na de release van de game.
  Dit veranderd de game dermate dat de ervaring van de game totaal veranderd. Dit zou niet moeten mogen, want de game is niet meer de game waarvoor je betaald hebt.  DLC wapens in DLC playlists gebruiken is daarentegen prima, maar dan wel alleen als ze in één pakket zitten en als één pakket verkocht worden, zodat de consument weet wat ze krijgen.  Ik bedoel dus pakketen als:  Vanilla (basis game)
  - 16 maps
  - 10 wapens  DLC 1
  - 6 nieuwe maps
  - 4 nieuwe wapens  DLC 2
  - 6 nieuwe maps
  - 4 nieuwe wapens  De wapens zitten dus in het DLC pakken en kunnen alleen gebruikt worden in een playlist met mensen die dezelfde DLC hebben net als de maps.  Daarnaast moeten updates zoals de aankomende CoD WWII micro transactie updates ook te weigeren zijn of als DLC aangeboden worden, zodat je zelf kan kiezen of je de update wilt of niet. Je moet gewoon de basis game kunnen spelen zonder deze rotzooi.

 • 100% mee eens.

 • Niet om je gelijk onderuit te halen hoor, maar wie moet die regels van jou opstellen/handhaven? Je koopt een licentie en op ieder doosje staat wel een disclaimer dat de ervaring kan veranderen. Noodzakelijk ook, want patches veranderen een game net zo goed (alleen dan ten goede, is althans de bedoeling). Je punt is zeker interessant hoor, en zoals het nu bij CoD gebeurt is zeker slinks.

 • Het nadeel van DLC vind ik altijd de gesplitste playerbase. Ik weet nog wel dat ik ooit een game speelde (weet niet meer zeker of dat CoD was of niet) en ik had de DLC niet waardoor ik telkens uit de lobby werd gegooit als er een nieuwe map werd gekozen. Zo irritant.

 • @Lars
  Het handhaven van alle digitale regelgeving is lastig en moeilijk te handhaven. Patches t.b.v. het oplossen van problemen, dat niets aan de verwachting of initiële ervaring veranderd, moet uiteraard gewoon mogelijk zijn. Wie dit gaat controleren is een tweede.  @blue_blade
  Dat zou dan ook gewoon niet moeten mogen. De ervaring moet gewoon in tact blijven, ongeacht je DLC heb of niet. Dit is natuurlijk ook een slinkse wijze om je naar het kopen van DLC te lokken, want dit kunnen ze heel eenvoudig anders doen.

 • @cerandox Snap je punt, maar ik denk dat je een belangrijk punt vergeet. Als je met dlc playlist incl wapens gaat beginnen krijg je meer verdeling online in de game zelf. Dit kan als gevolg hebben dat jij als enige geen dlc hebt en geen andere spelers meer online kan vinden en dus ook nooit meer de ervaring kan krijgen die je aan het begin van de game had.  Dlc verbieden gaat ook niet werken, krijg je weer de ouderwetse expansionspacks welke stand alone worden en ook dan krijg je weer verdeeldheid en minder uitbreidingen op de game, dus sneller een opvolger op de huidige game en dan loopt men weer te zeuren dat de nieuwe game als dlc aanvoelt.  Microtransacties compleet verbieden zorgt er weer voor dat veel games niet meer kunnen bestaan (world of tank, fortnight etc.) of gemaakt worden.  Cosmetische items in mircotransacties kan naar mijn mening wel en kan zo zorgen dat de Free to play game nog bestaansrecht kan hebben.

 • Nee, dat ben ik niet vergeten. Dat is dan maar zo. Onwijs vervelend, maar het maakt alles gewoon eerlijker.

 • Dus nu mag je het alleen kopen als ze zeker zijn dat je 18 plus bent. En wanneer iemand jonger het gekocht heeft met bijvoorbeeld de bankpas van de ouders moeten ze het geld terug geven en mogen ze het account niet blokkeren.

 • Lekker.

 • En lootboxen verkrijgen met ingame credits valt niet onder gokken dan? Want dan zie ik uitgevers er wel voor aan om i.p.v. lootboxen aan te bieden voor geld, dat ze gewoon credits aan bieden. Of valt dat ook onder "niet precies weten wat de koper ontvangt"?

 • Wat je zegt gebeurd nu bij de meeste games al. Dus ik denk dat dat dan ook niet mag.

 • Klopt, maar in het bericht staat dat niet alle microtransacties verboden worden. Ik ben bang dat het lootboxen systeem dan gewoon wordt vervangen door een pay-to-win systeem.

 • Trapsgewijs credits kopen en dáármee lootboxes is eigenlijk niet anders dan een casino, waar je chips koopt en daarmee gokt. Maar tegen een pay to win systeem is dit inderdaad geen oplossing.

 • Precies, dat bedoelde ik ook.

 • Weg met deze troep games moeten terug naar de tijd dat de game werd geleverd en dat washet niks meer extra microtransacties etc. Wij gamers hebben het in de hand gewoon boycotten.

 • Groot gelijk, betalen voor lootboxen is echt iets dat mag worden afgeschaft.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren