1. Games met lootboxes misschien binnenkort verboden in Duitsland

Games met lootboxes misschien binnenkort verboden in Duitsland

Duitsland overweegt videogames met lootboxes te verbieden omdat het jongeren aanspoort tot gokken.

Dat vertelt de voorzitter van de Duitse toezichthouder voor jeugdmediabescherming Wolfgang Kreißig aan Die Welt. Dit is naar aanleiding van een onderzoek aan de universiteit van Hamburg. Daaruit blijkt dat games steeds meer elementen van gokken bevat. Ook is het "typerend" dat het grootste gedeelte van de inkomsten van maar een klein aantal spelers afkomstig is.

Die Welt meldt dat het Pay to Win-verdienmodel in 2016 wereldwijd maar liefst acht miljard Euro opleverde. Ze melden tevens dat dit in 2017 vermoedelijk ruim tien miljard euro was.

Ook de Nederlandse kansspelautoriteit doet sinds november onderzoek naar lootboxes. Als uit dit onderzoek blijkt dat het hier inderdaad om gokken gaat, dan zouden lootboxes in de toekomst verboden kunnen worden. In 2016 werd een wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer, dat nu nog door de Eerste Kamer moet komen.

Dit artikel delen

Over de auteur

Arran Winmai Met veel liefde speel ik games als Horizon Zero Dawn, Dishonored en Fallout 3. Race- en sportgames zijn niet echt mijn ding, maar gelukkig zijn er genoeg andere genres!

Reacties

 • Ik zelf blijf erbij, ik heb niets tegen lootboxes zolang deze alleen maar cosmetische items bevatten zoals bijvoorbeeld in CSGO.
  Echter zodra je items kan krijgen die je op wat voor manier dan ook een boost geven en dus een voorsprong op mede spelers ben ik wel 100% op tegen.

 • Al kan je hier ook weer de toevoeging op doen dat zodra deze niet met echt geld te verkrijgen zijn, het dan wel weer zou moeten kunnen. Of dat designwise verstandig is, is dan weer een tweede

 • Ik denk dat het dan wel zou moeten kunnen maar zoals jezelf al een beetje aangeeft lijkt mij dit designwise niet handig.
  Zelf werk ik fulltime en zal dan al snel tegen een achterstand aankijken tegen spelers die simpelweg meer tijd hebben om te gamen.
  Je zult dan denk ik ook snel een grote groep weer zien vertrekken om dat de lol er snel vanaf is voor de groep waar ik in zal vallen.

 • Ik vind het ook een beetje "alles over één kam scheren". Ik heb zelf ook niks tegen cosmetische lootboxen, en ik heb al vaker aangegeven waarom ik dat vind. Om overwatch als voorbeeld te gebruiken; de lootboxen zorgen ervoor dat de extra content gratis kan worden aangeboden en daarmee wordt de playerbase niet opgesplitst.  Ik vind wel dat er rekening gehouden moet worden met jongeren. Misschien moeten ze iets verzinnen dat er bij een bepaalde besteding een stop wordt gezet of dat men onder in beeld kan zien hoeveel geld zij al uit hebben gegeven aan de lootboxen (om mensen ervan bewust te maken).  Het verbieden van lootboxen vind ik ovigens prima, maar ik denk dat dat wel invloed zal uitoefenen op andere aspecten van de game.

 • Zolang de cosmetische dingen gewoon achter een slotmachine worden gegooid vind ik cosmetische lootboxes net zulke troep.  Vorige generatie wist je in ieder geval wat voor skin je kreeg..

 • @Blue  Ik ben het met je eens dat cosmetische lootboxen wel even wat anders zijn. Eerst had ik precies dezelfde mening als jou, maar eigenlijk is het toch ook gewoon gokken. Uitgevers hopen toch gewoon dat je die ene toffe skin wilt krijgen en daarvoor een hoop lootboxen gaat openen? Anders kon je de skins wel gewoon los kopen.

 • @shuckle
  Het is zeker gokken. Maar is dat met pokémon kaarten ook niet gedeeltelijk zo? Daar heb je volgens mij ook maar een kans van 1 op 6 dat je een "dure" kaart krijgt. Daarnaast weet je dan ook niet welke.  Dat met de losse skinns kopen is natuurlijk ook weer zo, maar dat kan gedeeltelijk ook met de ingame currency. En als je alles met echt geld los kan kopen, dan ga je misschien wel minder de game spelen. Want ik zou bijvoorbeeld nooit Arcade mode spelen als ik daar geen lootboxen voor kreeg (zo spaar ik namelijk voor de skinns die ik wil hebben).  Wat vind je ervan als je ze alleen in game zou kunnen krijgen (dus niet met echt geld)? Dan blijft het ook gewoon gokken.

 • @Blue
  Een belangrijk verschil met trading cards is dat kaarten die je niet wilt of niet nodig hebt nog steeds een waarde hebben, via ruilen of verkopen. Ook zou je natuurlijk de kaarten die je wilt van de secundaire markt kunnen halen. Met Cosmetische items is het vaak gewoon zo dat ze compleet waardeloos zijn als je ze niet wilt gebruiken.  Ik heb zelf geen overwatch gespeeld dus kan niet de diep ingaan over hoe het in die game precies werkt. Maar zou je dan geen Arcade modus spelen als je daarin currency zou verdienen waarmee je weer skins zou kunnen kopen?  Als je het alleen in game zou kunnen krijgen zou ik het geen gokken willen noemen. Je wed namelijk met iets wat verder geen enkele waarde heeft buiten het openen van een lootbox, AKA de lootbox is dan technisch gezien altijd gratis en behaald door de game (waarvoor je al betaald hebt) te spelen.

 • @shuckle
  Het klopt dat je bij trading cards nog iets aan waarde hebt, maar dat kan ook zomaar €0,50 in totaal zijn. Als je kaarten krijgt die je niet wilt gebruiken (en ook niet te ruilen zijn, want daar heb je genoeg kaarten van), dan heb je in principe ook niks. Je hebt er wel meer aan, maar het principe vind ik hetzelfde.  Als je alleen currency krijgt uit arcade zou ik het misschien wel spelen, maar dan vind ik het toch minder. Het "gokken" vind ik soms wel leuk, zeker als je net die skinn krijgt die je wilt hebben. Dat vind ik wel leuker dan iets kunnen kopen.  Maar ik zie dat bij jou de grens bij het gebruiken van echt geld ligt, en daar kan ik zeker in komen.

 • Zou dit dan ook gaan gelden voor iets als FUT?

 • Ja

 • Nice! Gaat dat misschien nog eens draaien op prestaties en niet op wie de meeste munten illegaal koopt.

 • Interessant als dit doorzet. Wat gaan publishers doen?
  Laten ze met hun lootbox games Duitsland, Europa’s grootste markt, links liggen?  Uiteindelijk zal dit dan ook EU wetgeving worden.
  Passen ze hun games dan speciaal voor de EU aan of wordt dit het einde van de lootbox?

 • Haha nee, dat zou wel heel extreem zijn. De games worden gewoon aangepast voor de Duitse markt. Dat gebeurd ook nog regelmatig met games die te bloederig zijn, in Duitsland hebben ze daar vrij strenge wetgeving en regels betreffende geweld & gore in games.

 • moeten wij ook doen sta hier 100 proc achter

 • Goed dat ze niet kijken naar wat er in de lootbox zit. Het blijft betalend gokken.  Ook veel volwassenen mogen extra beschermd worden. Goeie wet imo.  Het wordt ook eens tijd dat bejubelde topgames een opvoedkundige tik krijgen.

 • Nou dan blijft er nog weinig over om in duitsland te spelen :p

 • Eindelijk een goede beslissing in Duitsland.

 • Het zou EA misschien (mits dit ver doorgevoerd wordt natuurlijk) er toezetten FUT een stuk interessanter te maken. Had het zelf veel leuker gevonden als je prestaties/credits omgezet zouden kunnen worden naar te verdelen punten. Dus zorg ervoor dat spelerskaarten per stuk gewoon aan te schaffen zijn met credits en maak de echt dure spelers haalbaar. Ik bedoel los van een marketplace dus een portaal waar je gewoon je speler kunt aanschaffen.
  Tevens zorg ervoor dat je de normalere spelers kunt upgraden. Zo kun je met een gewoon team ook groeien en talenten in je game zelf upgraden. Gewoon elk seizoen dat je afrondt credits uitdelen en voor de echte grootheden dien je gewoon veel te winnen oid. Dus geen geluksfactor voor welke pack je uitpakt. Zo wordt het een keuze hoe je jouw team bouwt ipv dat iedere hogere speler op een gegeven moment met dezelfde Pogba, Modric en Bale etc rondloopt. Ja het zou EA een stuk minder laten verdienen maar het lijkt mij veel leuker.

 • En wat dan met free to play games? Sommige free to play games halen juist hun inkomsten uit onder andere lootboxes. Hoe moeten die dan aan hun geld komen?Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren