1. Dragon's Dogma: Dark Arisen Review

Dragon's Dogma: Dark Arisen Review

Dragon’s Dogma: Dark Arisen is een vreemde eend in de bijt: het wordt gepresenteerd als een stand-alone uitbreiding terwijl het eerder een Game of the Year-editie is van het oorspronkelijke deel – inclusief verscheidene DLC-paketten en de volledige game. Het gehele pakket wordt voor een zachter prijsje aangeboden (adviesprijs €30,-) zodat nieuwkomers voor weinig geld echt bizar veel content krijgen. Voor de fans van het eerste uur is het iets minder aantrekkelijk.

Voor de nieuwkomers

Dragon’s Dogma is het best te omschrijven als een avontuurlijke game die elementen van een openwereld RPG (bijvoorbeeld The Elder Scrolls) mixt met Dark Souls/Monster Hunter. Er is een zeer interessant hoofdverhaal te volgen en daarbuiten biedt de game talloze sidequests. Je vergaart experience waardoor je levelt, je vindt sterke wapens en harnassen; al met al lijkt het een typische actie-RPG. De unieke twist is de combinatie van dit genre met de negen verschillende classes waaruit je kunt kiezen. Elke class voorziet je van een geheel eigen speelstijl die je moet leren begrijpen, met eigen gevechtsanimaties en vaardigheden. In dat opzicht lijkt het erg op games als Dark Souls en Monster Hunter, al is Dragon’s Dogma wel een snellere game.

Bovenop dit alles is er ook nog de Shadow of the Colossus-achtige mogelijkheid om grote vijanden – zoals chimera’s, cyclopen en draken – te beklimmen. Hierdoor worden gevechten met grootse monsters al snel epische confrontaties die je normaal gesproken alleen in cutscenes ziet. Combineer dit met de hulp van je pawns (drie AI-bestuurde metgezellen) en het strijdveld transformeert in een hectische samenkomst van interessante gameplayelementen. Pijlen en vuurballen vliegen in het rond terwijl de andere twee groepsgenoten via de rug van een reusachtige cycloop richting zijn oog klimmen om hem extra schade toe te brengen. Jij kiest zelf welke rol je vervult en hoe je deze grootse gevechten aanpakt, en ze zijn keer op keer tof.

En dat is maar goed ook, want het duurt wel even voor je Dragon’s Dogma volledig hebt uitgespeeld. Na mijn eerste playthrough stond er meer dan dertig uur op de klok. Er valt genoeg te beleven en het verhaal wordt voornamelijk tegen het einde erg interessant. Ook de moeilijkheidsgraad gaat een stukje omhoog in de laatste uren en dat is precies waar je op zit te wachten. Tegen die tijd heb je een goed ontwikkelde tactiek, doen je pawns precies wat je wil en heb je de sterkste uitrusting van de wereld. Je kunt de game dan nog een keer uitspelen in de hogere moeilijkheidsgraad, maar nieuwe avonturen zijn er dan niet meer te beleven. En dat is jammer, want je bent op je allersterkst en dat is wanneer de game stopt.

Voor de veteranen

Dat is waar het nieuwe gebied Bitterblack Island goed voor is. Dit labyrint is voor de veteranen die een sterk personage, een goed samengesteld team en de ideale uitrusting hebben. Het is één van de toevoegingen van Dark Arisen en het is ook meteen de meest noemenswaardige. Na de opening van de volledige game, kun je direct naar de kade om met de eigenaardige vrouw genaamd Orla te spreken. Zij begeleidt je naar Bitterblack Island: een spookachtig labyrint waarin uitzonderlijk sterke monsters zich begeven, waaronder vijfentwintig volledig nieuwe. Enkele van deze monsters zijn echt angstaanjagend sterk en bieden enorm veel uitdaging. En ze zijn niet alleen sterk, ze zijn ook nog eens enorm naargeestig ontworpen.

Een voorbeeld hiervan is een vijftien meter grote reus die vastgeketend zit in een grot. Hij draagt stukken harnas vol roestige punten, inclusief een metalen masker dat zijn gezicht verbergt. Wanneer je hem tegenkomt, hoef je de strijd niet aan te gaan; hij is immers geketend. Je pawns smeken zelfs om het beest met rust te laten. Indien je dit niet doet, staat je een lang en intens gevecht te wachten met dit immense monster… in een enge, donkere grot.

Dat laatste is een belangrijk onderdeel van Bitterblack Island. Alles voelt akelig en beklemmend: er zijn veel nauwe gangetjes en donkere riolen vol stromend water (waardoor je lantaarn constant uitgaat en je geen hand voor ogen ziet). Je hoort continu spookachtige stemmen die zeggen dat je moet omkeren en weg moet gaan nu het nog kan, want iedereen gaat hier dood. Zelfs de personages die jou helpen door je te voorzien van items en nieuwe wapens, zijn niet te vertrouwen. Bitteblack Island is een vervelende plek om te zijn, en dat past perfect bij de stijl van Dragon’s Dogma.

Uitbreiding of DLC?

Daarom is het jammer dat Capcom dit niet apart verkrijgbaar maakt en aanbiedt in de vorm van DLC. Dragon’s Dogma: Dark Arisen voelt echt aan als een Game of the Year-editie: bijna alle voorgaande DLC zit in dit pakket, alle skills kunnen een level verder verhoogd worden, uitrusting kan nog sterker worden gemaakt en er zijn nieuwe wapens en harnassen te vinden. Voor de veteranen is het wellicht teveel gevraagd om deze editie te kopen en zo toegang te krijgen tot alle nieuwe content, terwijl het voor de nieuwkomers juist het moment is om Dragon’s Dogma een kans te geven.

Deze game is gespeeld op de Xbox 360

Conclusie en beoordeling

None

Dragon’s Dogma: Dark Arisen is een echte aanrader voor iedere gamer die enigszins geïnteresseerd is in deze franchise. Naast de volledige game en de uitbreiding, bevat deze editie ook nog veel reeds uitgebrachte DLC en andere extra’s. Voor de fans van Dragon’s Dogma is de adviesprijs wellicht net iets te hoog voor slechts de uitbreiding en de overige extra’s. Helaas biedt Capcom voor hun trouwe fans geen beter alternatief.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Nieuwe vaardigheden en wapens
 • Nieuwe monsters zijn uitdagend
 • Bitterblack Island is sfeervol
 • Minpunten
 • Voor fans wellicht te duur

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wederom naait Capcom zijn fans die trouw vanaf dag 1 hun titels kopen. Street Fighter IV en Marvel vs. Capcom 3 staan hier vrolijk in de kast net als Dragon's Dogma, enorm van deze games genoten. In plaats van de fans te belonen worden ze dus genaaid. Bedankt Crapcom! Breng dit nu gewoon uit als DLC.  Overigens een prima recensie Kevin. Jij draagt de punten voor zowel nieuwkomers als bekende goed aan ;)

 • voor mij dus een aanrader! klinkt iig erg lekker.

 • Begrijp ik het dus goed dat als ik Dragon's Dogma: Dark Arisen koop, dat ik dan de originele game dus ook nog eerst kan spelen op die disc, vervolgens met diezelfde disc de DLC kan spelen en dan OOK nog eens daarna Bitterblack Island op kan gaan?  Want dan is dit een must have! Ik dacht dat Dragon's Dogma en deze versie twee aparte titels waren namelijk.

 • yup

 • Toch jammer dat de voorgaande DLC niets voor stelt.

 • Ik zat al lang te twijfelen om Dragon's Dogma een keertje te halen, de demo was erg vermakelijk. Dit heeft me zeker overgehaald. Kom maar op :D.

 • Heb dragons dogma nog niet. En omdat ik de game toch nog een keer wou halen komt dit perfect uit.

 • Vet hoor, had al een tijd geleden een artikel gelezen over de originele game, ik werd toen erg geprikkeld.  Nadat ik dit artikel heb gelezen heb ik 'm meteen besteld!

 • Moet hem nog halen.

 • Als je ps+ hebt. Zou ik even wachten, aangezien dragon dogma morgen digitaal in de store komt. demon souls& dragon dogma zouden zomaar eens in de IGC kunnen zitten van juni

 • Er waren plannen voor Dragon'd Dogma. Dit werd verteld in de comments. Aangezien het niet een compleet nieuwe game is maar eigenlijk een GOTY, zit de kans dat hij binnenkort uitkomt voor PS+ er dik in.

 • Jammer voor de fans.

 • ik ga hem nu zowieso kopen, alleen jammer dat capcom zo'n waardeloze uitgever is.

 • Vind het vreemd dat de dramatiche AI niet eens vermeld wordt. Ik kon er in ieder geval niet naast kijken…

 • Je kunt 'em kopen voor 20. Valt nog mee. Helemaal als je de game zelf nog niet hebt.

 • Ben blij dat deze versie er nu is, ik wou DD altijd al graag proberen. Lullig voor de fans die hem al hebben die dit opnieuw moeten kopen.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren