1. Grand Theft Auto 5 (PS4/Xbox One) review

Grand Theft Auto 5 (PS4/Xbox One) review

De tijd vliegt. Er is inmiddels een jaar verstreken sinds ons laatste bezoek aan de zonovergoten staat van San Andreas; de plek waar het wetboek flinterdun is en elk verblijf als een vakantie voelt. Met Grand Theft Auto V kregen de PlayStation 3 en Xbox 360 een sindsdien ongeslagen afsluiter van een generatie spelcomputers. En daarmee ook een openwereldgame waarin grootsheid opnieuw gedefinieerd werd.

De nieuwe lichting consoles viert ook al bijna zijn eerste verjaardag en op remakes, heruitgaven en definitieve edities wordt niet bezuinigd. Dankzij grafische verbeteringen beloven een hoop ontwikkelaars daarbij pracht en praal. De enige die dit tot dusver echt waarmaakt, is Rockstar. De Californische straten van Los Santos, de stoffige vlaktes van Blaine County en de ruige natuur rondom Mount Chiliad schitteren in de PlayStation 4- en Xbox One-versies van Grand Theft Auto 5. Crossend op je motor langs de bekende, maar aangepaste neon-verlichte boulevards en vergeten gehuchten, voelt de game als een waardige terugkeer. Eentje waarin de studio alle voorheen door technische beperkingen geplaagde potentie kan benutten.

Vernieuwde textures, meer exemplaren van zowel burgers als auto’s en een grotere kijkafstand zijn fijn, maar daarnaast etaleert Rockstar ook een nieuwe visie op de gameplay. Letterlijk. In de (optionele) first-person modus kijk je door de ogen van Michael, Trevor en Franklin tijdens hun criminele ondernemingen. De van origine third-person game verandert zo van perspectief en dat moet een compleet nieuwe ervaring geven.


Levendiger dan ooit
Welk perspectief je ook activeert, wanneer je voor het eerst weer voet zet in locaties als Vespucci Beach of Sandy Shores, valt één ding meteen op: de hoeveelheid detail. De logo’s van restaurants, de sportwagens die voorbij scheuren, of de vele excentrieke figuren die stad rijk zijn, zien er nog levendiger uit dan tevoren. Los Santos was altijd al een plek die zowel realistisch was als tot de verbeelding sprak, maar Rockstar weet de lat nog hoger te leggen. Van het regenwater dat over het trottoir sijpelt, tot de vouwen in een jas van een voorbijganger: alles lijkt werkelijk tastbaar.

Deze levendigheid wordt bijgestaan door de vollere wegen die je aantreft. Dat betekent niet alleen meer getoeter van het ongeduldige plebs, maar ook dat je nooit meer lang zonder vervoer komt te zitten. De mensen die rond wandelen zijn ook beter vertegenwoordigd en zo heb je nog meer publiek wanneer je plots besluit de stad te ontdoen van rust en vrede. Op de ochtendspits van een echte stad hoef je niet te rekenen, maar het aantal inwoners van San Andreas is duidelijk gegroeid.

Naast mensen vind je ook meer dieren op je pad. Ratten krioelen door het woonwagenkamp en katten mauwen naar je als ze daar zin in hebben. Het draagt bij aan het detail van de omgeving en het zijn deze kleine dingen die de game groter maken. De ene verandering valt daarbij meer op dan de andere. De onvoorspelbare regenbuien en andere weersomstandigheden zijn dynamischer, maar trekken minder aandacht dan de aangepaste lichteffecten, waarbij lensflares en andere Hollywood-technieken je om de oren vliegen.


Een nieuwe blik
De grote echte vernieuwing is uiteraard de first-person modus. Met het voltallige politiekorps op je hielen kan je tijdens het maneuvreren van je voertuig alles bekijken vanuit de ogen de personages. Dit geldt ook voor de schietpartijen die je te voet aangaat, of de parachutesprongen die je uit een brandend vliegtuig maakt. De honderden prachtige scenario’s die San Andreas al een jaar voorschotelt, trekken je nu nog dieper de wereld in en geven je soms zelfs het gevoel alsof je er daadwerkelijk zelf bij bent.

Het is wel te zien dat Rockstar hier onbekend terrein verkent. De nieuwe blik op de open wereld werkt goed wanneer je puur uit vermaak ronddwaalt, maar een stuk minder als er finesse vereist is. Zo is de missie waarin Franklin een sleepwagen moet besturen niet te doen in first-person modus. Je mist het ruimtelijke inzicht wanneer je nauwkeurig wilt parkeren, of onder stress een scherpe bocht wilt maken tussen het drukke verkeer. Het gebruik van de modus is gelukkig wel per onderdeel in te stellen.

Grand Theft Auto Online:
Grand Theft Auto Online is al enkele dagen in de lucht wanneer deze review gepubliceerd is. De servers zijn echter te leeg om al een oordeel te vellen over het vernieuwde multiplayercomponent van de game. Later deze week verschijnt er een uitgebreide kijk waarin we onze ervaringen delen over een druk bevolkt San Andreas. Misschien zien we je in de tussentijd wel daar!

Heb je liever third-person perspectief wanneer je dekking zoekt voor kogels, maar wil je zodra je de helikopter instapt automatisch overschakelen naar first-person? Dat kan. Dit intuïtieve systeem dwingt je niet om gebruik te maken van de optie, dus blijft het interessant voor de traditionele speler, alsmede voor wie toe is aan wat nieuws. Grafisch biedt het ook zo zijn voordelen. Het interieur van voertuigen is volledig op de schop gegaan en dat is best een genot. De handen van de personages waren helaas nooit bedoeld om van zo dichtbij zichtbaar te zijn. De vingers zijn te robuust vormgegeven en passen niet meer bij het grotere, gedetailleerde geheel.


Verrekijker
In die zin kun je beter van een afstandje het detail aanschouwen. Dankzij een verdere draw distance is dat fijner dan ooit. De kleine aspecten van gebouwen en auto’s zijn van verre afstand al te bewonderen en de wereld is zo ook een stukje kleurvoller dan voorheen. Toch kent de nieuwe Grand Theft Auto V nog aardig wat pop-in. Zo duikt er af en toe plotseling een struik op of verschijnen er vanuit het niets koplampen op de weg. Dit kleine optimaliseringsprobleem valt enkel op wanneer je er op let, maar het zorgt dan wel voor een lichte teleurstelling, aangezien die extra details juist de moeite waard zijn om extra geconcentreerd in je op te nemen.

Alle content
Naast cosmetische ingrepen heeft Rockstar ook alle inhoud gebundeld die de game tot dusver heeft gekregen. Alle downloadbare content, waaronder voertuigen en kleding zijn vanaf op de disc beschikbaar. Daarnaast is de iconische soundtrack met enkele uren aan nummers en radiofragmenten uitgebreid. Grand Theft Auto Online is ook wat groter en toegankelijker geworden: Nu creëer je chaos met dertig man tegelijk en is het maken van een personage vele malen intuïtiever. Zo krijgt die modus een nieuwe kans. Dit keer hopelijk zonder langdurige serverproblemen.

Conclusie en beoordeling

Met Grand Theft Auto V voor de nieuwe generatie consoles geeft Rockstar een indrukwekkende titel nog meer sier. De bekende plekken van de game waren altijd al een lust voor het oog, maar de visuele upgrade biedt meer tastbaarheid en diepte. De first-person modus is een spectaculaire toevoeging, maar werkt het beste wanneer je zonder regels rondbanjert. Als je de game al een keer gespeeld heb, doe dat dan gerust nog eens. De wereld van Los Santos zet zijn nog scherpere klauwen in je en laat niet snel weer los.
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • First-person modus is spectaculair…
 • Los Santos heeft nog meer detail
 • En nog meer leven
 • En is mooier dan ooit
 • Minpunten
 • …maar (mist soms wat finesse)
 • Nog steeds last van pop-in

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Waar blijft de stream? 12 uur is 12 uur

 • http://www.twitch.tv/insidegamerstream

 • Mooi! Ik hoop dat GTA Online ook een goed cijfer krijgt. Er is veel toegevoegd sinds vorig jaar! Behalve dan de Heists :P

 • Deze game bewust met veel moeite niet gespeeld op de PS3!… PS3 verkocht, PS4 gekocht en nu GTA5 voor het eerst voor mij op de PS4. First Person Full Experience voor mij! :)

 • Have fun! Het is echt een geweldige game!

 • SP is wel een beetje kort ik kwam er pas net in of de SP was alweer afgelopen.

 • nog een maand of twee wachten en dan de PC versie kopen. shit's gonna be great. 1040p whoo

 • 1040p? 1080p bedoel je of 1440p? Maar wat heb ik ook zin in dit spel. Slechte fps op de x360 verpeste het voor mij. Straks met mods, cheats en zelf bepalen welk framerate ik speel.

 • Hahah en dan moet je eens voorstellen dat de REUSbox geen 1080 aankan dus al die fanboys spelen dus op 720.
  En nog steeds blijven ze ontkennen dat de reusbox one een dikke fail is!  PS4 for the win!  100-0

 • Zo, 100-0, dat is een flinke overwinning! :D  Ik heb zelf een Xbox One en ik erger me vooral aan de vele system updates en maandelijkse toevoegingen. Steeds als ik denk dat ik mijn console helemaal ken, hebben ze weer nieuwe functionaliteit toegevoegd.  Maar ja, ik ga gewoon sparen voor de PS4 en wie weet hoor ik dan ook bij het team dat met 100-0 voor staat!  Geniet van je console en je overwinning!

 • *kuch* evovle *kuch* *kuch* frameratedrop unity *kuch*
  als er een systeem onstabiel en ovoorspelbaar is en gaat falen in de longterm is het de ps4.

 • nee stel je voor dat je console nooit geupdate word, en vastslaat bij de evolve beta, en de framerate in unity tot onder je enkelsokken vallen.(ps4)  de ps4 is veel onstabieler, en loopt achter kwa ontwikkeling tov de xbox one, die updates zijn alleen maar een teken dat er continu verbeteringen worden aangebracht.
  ik wil die koppies van die xbox one haters wel eens zien als de direct x update zometeen die x1 grafische proccesoren in werking gaan zetten  ik zal je zeggen, ik heb de ps4 ernaast staan, maar ik vind hem tot nu toe een waste of money.  btw toffe game

 • 100-0 voor een systeem die nog geen 60fps doen. Dat die Xbox One het nog slechter doet… ach ja.  Heb de game al gespeeld op X360 maar ik wacht graag nog 2 maandjes om de game op 60+fps te spelen zonder pop-in.
  Morgen ga ik lekker Far Cry 4 doen (ook op 1080p60 overigens).

 • Yeah ik bedoelde 1440p. eventjes een brainfart gehad.  en natuurlijk moet hier weer fanboy console war bullshit beginnen. jesus christ.  ik heb de 3 "next gen" consoles hier staan en imho heb ik het meeste plezier gehad aan mijn X1. games zijn ze nek aan nek meestal alhoewel ik de PS4 tot nu toe een enorme teleurstelling vind. hell heel het next gen gedoe is momenteel een teleurstelling.  maar gewoon de X1 kan ik voor alles gebruiken. ik zit op netflix, youtube(waarom in godsnaam heeft de PS4 nog altijd geen youtube app?) en online shit.  Wii U staat ondertussen meer dan een jaar stof te vreten

 • @Otf300
  Beter een Xbox One dan geassocieerd worden met figuren zoals jou.
  Jij bent echt een visitekaartje voor de PS4 spelers…
  Zielig figuur…

 • @Otf300  Vandaar dat ik alle consoles hebt staan, maar de Xbox One staat negen van de tien keer aan, en de Playstation 4 mag alleen voor de exclusieve spellen onder het stof uit komen, omdat die controller al vanaf de eerste playstation gewoon niet fijn is. Laten ze eerst maar eens een controller ontwerpen waarbij de D pad van plaats mag ruilen met de linker analoge stick want 2D gamen is al jaren niet meer de grootste groep games, en triggers maken die ook fijn in de vingers leggen als je geen babyface vingertjes hebt. En dan heb ik het niet eens over het feit dat mijn neef al 2 controllers heeft versleten omdat die triggers opeens een schrapend geluid en gevoel geven. Echt degelijk spul dus. (ja, dat was helaas sarcastisch bedoeld, maar ik had het ook liever anders gezien).  Kortom, voor ieder persoon is de game beleving anders. Een beetje respect voor de Wii U of Xbox One speler zou je niet misstaan. En als we het dan toch over "de beste game machine" spreken, vallen alle 3 de consoles in het niets bij de PC, maar helaas geld dat ook op het gebied van aanschaf prijs.

 • Ik weet niet welke playstation 4 jij hebt maar ik kan op mijne gwn netflix en de youtube app openen.
  En hoe kan de xbox one nou beter zijn het kan geen eens 1080 aan?
  Vadaar dat ze alle revieuws ook op de ps4 doen en niet op de xbox omdat die beter is toch?
  En oja cijfers liegen ook niet men lie woman lie numbers dont!
  De ps4 is veel meer verkocht dan de xbox one.
  Ik ken niet eens mensen die een xbox hebben
  Xbox who? Wie in godsnaam wilt zo'n lelijk groot ding in de kamer lol.

 • 100-0 voor ps4?? no way!
  100-1 eerder; Xboxlive is koning vs PSN!! ook al ben je een dikke sony fanboy, dit is gewoon de waarheid!

 • Kan niet wachten om deze morgen te gaan spelen :)

 • Was wel een oke game. Alleen als je hem op de last-gen hebt gespeeld vraag ik me af of je die full price er echt uit gaat halen. Ik weiger namelijk 2x full price te betalen voor in feite 1 game.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren