1. Heroes of Ruin - Verrassend goed

Heroes of Ruin - Verrassend goed

Heroes of Ruin is een bijzonder aangename verrassing! Het spel is namelijk zo veelzijdig, dat het moeilijk in één overkoepelend genre samen te vatten is. Je kunt het dan ook het beste omschrijven als een “online multiplayer dungeon crawling hack’ n slash role playing adventure”. Kortom: spelers gaan met z’n vieren op pad in verschillende, alsmaar veranderende kerkers om samen tegen de monsters te knokken. En het bijzondere is dat Heroes of Ruin volledig online gespeeld kan worden met vrienden én met vreemden, iets dat we als Nintendo-gamer nog niet eerder zagen.

Heroes of Ruin speelt zich af in Veil, een wereld die kort geleden nog werd geteisterd door een grote oorlog. De vrede keerde terug toen vier grote, mythische monsters zich met deze strijd gingen bemoeien. Die vrede dreigt echter verstoord te worden nu één van deze wezens, de wijze sfinx Ataraxis, vervloekt is door een onbekende tovenaar. Honderden avonturiers hebben al geprobeerd om de vloek te breken, maar ze hebben allen gefaald. Het lijkt het er dus op dat jij en je kameraden het raadsel moeten oplossen.

Je begint je avontuur met het creëren van een eigen personage. In totaal kun je kiezen uit een viertal klassen, variërend van sterke Savages tot magische Alchitects. Na een korte tutorial, waarin je de basics van deze bijzonder uitgebreide game leert, kom je terecht in de hoofdstad Nexus. Van hieruit ga je op verschillende (side-)quests in tal van dungeons die er iedere keer dat je ze bezoekt weer nét iets anders uitzien. Spelenderwijs word je sterker, verzamel je nieuwe uitrusting en los je verschillende puzzels op.

Je personage beschikt over een groot aantal verschillende stats en magische aanvallen en het is mogelijk om hem of haar uit te rusten met maar liefst negen verschillende voorwerpen tegelijkertijd. En zijn dus talloze manieren om je personage te verbeteren. In het begin duizelen alle getalletjes en venstertjes je nog voor de ogen, maar na een uurtje of twee begint het te wennen en pimp je je krijger als een echte pro. Door middel van het internet wordt de game regelmatig voorzien van nieuwe challenges en voorwerpen, zodat je tot in de eeuwigheid door kan gaan met het opkrikken van je stats.

Maarten Jalink

Maarten schrijft sinds 2011 voor InsideGamer. Hiervoor heeft hij ook voor Games Guide en andere websites geschreven. Maarten speelt spellen in alle soorten en maten, maar games uit de stal van Nintendo hebben de voorkeur. Tevens is hij druk bezig om arts te worden.

Alhoewel het mogelijk is om in je eentje op avontuur te gaan, is Heroes of Ruin ontworpen als een heuse multiplayer game. In totaal kan een groep van vier helden de kerkers van Veil gaan verkennen. Dit kan met vrienden in de nabije omgeving, maar zoals gezegd ook met wildvreemden op het internet. Samen op pad, knokken en puzzelen én met elkaar spreken... in real-time! Bijzonder, want nooit eerder kregen spelers zoveel online vrijheid van Nintendo. Developer n-Space heeft bij de ontwikkeling van de game dan ook de nodige hulp gehad van Nintendo zelf om dit te kunnen realiseren. De online modus werkt exact hetzelfde als de singleplayer, alleen dit keer lopen er dus meerdere avonturiers in de kerker rond. Wanneer je dichtbij andere spelers staat kun je door middel van de L-knop met hen praten. Door goed met elkaar te communiceren los je puzzels op en kun je de strijd aan gaan met monsters die in de singleplayer veel te sterk voor jou alleen zouden zijn.

Het nadeel van dit concept is wel dat er zo nu en dan puzzels zijn die niet iedereen lijkt te begrijpen. Zo moet je bijvoorbeeld een aantal beelden in de juiste positie plaatsen voordat een bepaalde deur open gaat. Terwijl ik de beelden in de goede positie plaatste, deed een mede- (of tegen?) speler het juist omgekeerd. Tel daar een af-en-toe krakende microfoon bij op en de frustratie is compleet. Ander voorbeeldje: in sommige stukken van de dungeons (zoals bij eindbazen) kun je pas verder als iedereen zich op een bepaald punt verzameld. Er zijn helaas spelers die niet met de groep meedoen en vrolijk een ander deel van de kerker gaan verkennen. Zodoende houden ze iedereen op en halen ze de flow uit het spel. Slimme medespelers zijn dus een must!

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl